Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Jak odstranit pozadí z videa: Návod krok za krokem

Jak odstranit pozadí z videa: Návod krok za krokem

Vydáno: 13.10.2022 12:00 v sekci Novinky | Zprávy - Redakce | foto: facebook tvůrce

Nahrávali jste někdy video s pozadím, které jste nechtěli? Možná to byl pohled z okénka auta nebo rozhovor, při kterém měla zpovídaná osoba na očích ruce.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Ať už je to jakkoli, existuje mnoho příležitostí, kdy můžete potřebovat z videa odstranit pozadí. Tento článek vás seznámí s různými způsoby odstranění pozadí z videa. Ať už používáte Final Cut Pro, Adobe Premiere Pro nebo jiný software pro úpravu videa, tyto tipy vám pomohou odstranit nežádoucí prvky z videa. Přečtěte si další informace!

 

Co je video chroma keying?

Chroma klíčování, známé také jako efekt zelené obrazovky, je speciální technika používaná k odstranění pozadí z videa. Tento efekt jste mohli vidět v mnoha televizních pořadech a filmech, kde jsou herci umístěni před zeleným plátnem. Při chroma klíčování vyberete určitou barvu ze scény a vyberete jinou barvu, která bude sloužit jako pozadí. Software pak analyzuje rozdíl mezi oběma barvami a nahradí zelenou barvu novou vybranou barvou. Efekt chroma key lze provádět v reálném čase, což znamená, že můžete nahrávat, zatímco je barva nahrazována. Ve výsledku může být tento efekt pohodlnější než rotoskopie.

 

Jak používat Chroma Key v aplikaci Final Cut Pro

Nejprve je třeba připravit záběr a ujistit se, že v něm nejsou žádné zásadní problémy. Zvolte pozadí s co nejmenším počtem barev. Můžete také použít jednobarevné pozadí. Efekt chroma key zapnete tak, že přejdete na kartu Zobrazení a kliknete na tlačítko Efekty. Tam vyberte možnost Efekty videa a zvolte možnost Keyer. Nyní můžete pomocí ovládacích prvků v části Prohlížeč upravit efekt chroma klíče podle svých představ. Začněte kliknutím na položku Color Swatch a výběrem barvy ze scény. To je barva, kterou bude nahrazeno pozadí.

 

Jednoduché služby pro odstranění pozadí z videí

Depositphotos odstraňovač pozadí je bezplatný nástroj pro automatické odstranění pozadí z videí, můžete použít cz.depositphotos.com/video-background-remover.html, který vám pomůže rychle odstranit pozadí z videí bez ztráty kvality. Jednoduché rozhraní a rychlé odstranění. Můžete také zvážit Movavi Video Editor Plus, Adobe® After Effects, VSDC Free Video Editor. 

Jak používat Chroma Key v aplikaci Adobe Premiere Pro

Nejprve je třeba připravit záběr a ujistit se, že v něm nejsou žádné zásadní problémy. Vyberte pozadí s co nejmenším počtem barev. Můžete také použít jednobarevné pozadí. Efekt chroma klíče zapnete tak, že přejdete do rozevírací nabídky Video a kliknete na položku Keyer. Nyní můžete pomocí ovládacích prvků v části Prohlížeč upravit efekt chroma klíče podle svých představ. Začněte kliknutím na Vzorník barev a výběrem barvy ze scény. To je barva, kterou bude nahrazeno pozadí.

 

Jak na chromatický klíč se zelenou látkou

Pokud najdete kus látky, který je zelený a dostatečně velký, aby zakryl scénu, můžete použít chromatický klíč se zeleným pozadím. Pokud jste ve studiu, můžete k vytvoření efektu chroma klíče použít zelenou stěnu. Mnoho studií má zelené stěny, ale pokud to vaše nemá, můžete použít zelenou látku na zakrytí stěny. Můžete také omotat velký kus zelené látky kolem kulis. Ujistěte se, že je látka dostatečně velká, aby zakryla scénu. Umístěte látku asi tři metry od kamery tak, aby vyplnila záběr. Ujistěte se, že je fotoaparát nastaven na širokoúhlý objektiv. Chtějte, aby látka pokrývala asi 80 % záběru. Zapněte efekt chroma klíče a za objektem by měla být vidět zelená barva.

 

Jak umístit někoho na zelené plátno

Odstranění pozadí z videa

Můžete také někoho chroma klíčem umístit před zelené pozadí. Nejjednodušší způsob, jak to udělat, je nechat objekt stát před zelenou stěnou. Pokud nemáte přístup k zelené stěně, můžete použít kus zelené látky. Před zahájením nahrávání nechte subjekt stát obličejem směrem od stěny. Měl by být od stěny vzdálen asi tři metry. Ujistěte se, že je kamera nastavena na širokoúhlý objektiv. Chcete, aby látka pokrývala asi 80 % obrazovky. Přepněte na efekt chroma key a za objektem by měla být vidět zelená barva. Vyzkoušejte různé vzdálenosti a úhly, abyste našli správnou polohu. Jakmile budete mít správné umístění, můžete požádat subjekt, aby se postavil čelem ke zdi, a provést případné úpravy na poslední chvíli.

 

Jak vytvořit chromatický klíč s videem na pozadí

Pokud nemáte přístup k zelené stěně nebo zelené látce, můžete vytvořit efekt chromatického klíče pomocí videa. Budete chtít vybrat video, které je co nejčistěji zelené. Pokud použijete upravené video, budete se chtít ujistit, že je velmi jednoduché a obsahuje pouze zelenou barvu. Ujistěte se, že je fotoaparát nastaven na širokoúhlý objektiv. Chcete, aby video pokrývalo přibližně 80 % obrazovky. Přepněte na efekt chroma key a měli byste vidět zelenou barvu za objektem. Mějte na paměti, že možná budete muset udělat několik záběrů, než najdete to správné video. Polohu videa budete chtít upravovat tak dlouho, dokud nebude dokonale sedět za objektem. Můžete také zkusit použít video, které má jinou jasnou barvu. Můžete například použít modré video, jehož pozadí je převážně modré.

 

Závěr

Použití efektu chroma key ve vašich videích může být velmi zábavné. Je to skvělý způsob, jak dodat videím rozmanitost a kreativitu, a je to užitečný editační trik, který vám může ušetřit spoustu času při postprodukci. Pokud jste někdy nahráli video s pozadím, které jste nechtěli, můžete pozadí odstranit pomocí chroma klíče. To lze provést pomocí zelené zdi, kusu zelené látky, zeleného videa nebo videa, které má jinou jasnou barvu. Je důležité se ujistit, že máte při nahrávání videa zapnutý efekt chroma klíče.

Sponzorovaný článek


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu