Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
BANGER.

Recenze: Drogová jízda s hořkým dojezdem BANGER. vypráví o ztrátě iluzí

Vydáno: 23.09.2022 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: Johana Janová, Jonatan Jan

Očekávaný druhý film režiséra a scenáristy Adama Sedláka je kinetickým, dialogově autentickým a pocitově intenzivním snímkem, zasazeným do prostředí drog, rapu a hip-hopových koncertů.

BangerRecenzoval/a Jan Varga dne 23.09.2022 12:30. Očekávaný druhý film režiséra a scenáristy Adama Sedláka je kinetickým, dialogově autentickým a pocitově intenzivním snímkem, zasazeným do prostředí drog, rapu a hip-hopových koncertů. Hodnocení: 4

Banger

Banger
Drama
Česká republika, 2022 , 105 min.

Režie: Adam Sedlák
Scénář: Adam Sedlák
Kamera: Dušan Husár
Hudba: Oliver Torr
Herci: Adam Mišík, Marcel Bendig, Anna Fialová, Anna Marie Purić, Anna Bangoura

Česká premiéra: 22.09.2022

Distributor: Bontonfilm

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Adam Mišík ve filmu  / BANGER.
© Johana Janová, Jonatan Jan
Režisér a scenárista Adam Sedlák, tvůrce internetového seriálu Semestr, byl po uvedení svého celovečerního debutu s názvem Domestik vyzdvihován jako nový výrazný talent českého filmu, jehož tvorba je svěží a progresivní a plně snese srovnání se současnou evropskou konkurencí. Tuto pověst nyní Adam Sedlák potvrzuje se snímkem BANGER. (což je slangový výraz pro hudební hit), jenž je oproti jeho čtyři roky starému, komornímu, záměrně podchlazenému a pozvolně vyprávěnému body-hororu naopak frenetickou a hbitou jízdou, odehrávající se v prostředí drog, rapu a hip-hopových koncertů.

Hlavním hrdinou je tentokrát mladý pražský dealer Alex (Adam Mišík), jenž se zoufale snaží prorazit se svou hudbou, kterou s ním míchá jeho věčně zdrogovaný kamarád Láďa (Marcel Bendig). K úspěchu by mu dopomohlo nahrání společné písně se známým ostravským rapperem Sergeiem Barracudou (jenž ve filmu hraje sám sebe), který má zrovna v Praze koncert, ale následujícího dne odjíždí na turné a chce za rychlou spolupráci 5000 euro. To Alexovi dává několik hodin na získání financí, takže ze svých posledních dvou gramů kokainu namíchá třicet a naředěnou směs se pak snaží udat všude možně.

Adam Mišík ve filmu  / BANGER.
© Johana Janová, Jonatan Jan
Film BANGER. ukazuje drogy jako běžnou součást reality, přičemž je přehnaně nedémonizuje, jelikož se k nim kriticky a výstražně staví téměř vždy pouze v souvislosti s jejich nákupem z nespolehlivých zdrojů a nejistotou ohledně jejich ředění, které může vést až k ohrožení života. Hrdinové filmu, kteří v osudovou chvíli začnou míchat kokain kromě omítky a moučkového cukru i s koktejlem jiných drog, o jejichž účincích při kombinování ani nemají dostatek znalostí, v tomto slouží jako odstrašující případ.

Žánrově se tak BANGER. ocitá na pomezí thrilleru, černé komedie a dramatu o morálním prozření, které se odehrává během necelých 24 hodin. Svou atmosférou film připomíná z poslední doby kupříkladu snímek Drahokam s Adamem Sandlerem, jenž je podobně těkavý, kinetický, dialogově autentický a pocitově intenzivní a jehož hrdina se též snaží vylepšit svou životní situaci, leč každým dalším špatným rozhodnutím ji jen konstantně zhoršuje.

Fotografie z filmu  / BANGER.
© Johana Janová, Jonatan Jan
Hrdina filmu BANGER. je takto tažen ke dnu svou posedlostí stát se hudební hvězdou, přičemž prodej drog mu má sloužit k rozjetí kariéry, se svou náturou a pochybnostmi o sobě i o svých činech však nemá šanci obstát ani mezi potetovanými rappery, ani v drogovém podsvětí. V souladu s tím je nejvýraznějším motivem filmu ztráta iluzí, vyvstávající na světlo pokaždé, když se Alexovi připomene naivita jeho hudebního snu, rozpad vztahu s přítelkyní, (sebe)destrukční potenciál kariéry drogového překupníka i nevěrohodná image drsného hocha vybudovaná na povrchním pozlátku, módních značkách a předstírané tvrdosti a agresi.

Zdařilou volbou se v tomto směru ukázalo být obsazení Adama Mišíka, který ve své doposud zdaleka nejlepší filmové roli předvádí velmi přirozený výkon, stejně jako ještě o úroveň lepší Marsell Bendig coby jeho vtipně sjetý společník, jenž pro ostré výrazy a humorné hlášky nikdy nemusí chodit daleko. Typově přesné je i obsazení ostatních vedlejších až okrajových rolí, což přispívá k celkové autentičnosti snímku. Realističnost podtrhuje i obrazová složka zachycená mobilním telefonem, na což je v řadě scén prostřednictvím práce s ostřením nebo volbou kompozic upozorňováno, čímž jsou zároveň záměrně přiznávány limity tohoto způsobu natáčení. Promyšlený koncept vizuální formy a výrazné stylizace doplňuje i prokládání děje střípky různých virálních videí (nebo třeba AZ-kvízem či animovanou pohádkou Jak pejsek s kočičkou dělali dort), jimiž je příběh ironicky komentován.

Adam Mišík ve filmu  / BANGER.
© Johana Janová, Jonatan Jan
V závěrečné třetině, kdy je Alex svědkem následků svých činů a skokově dospěje ke zlomovému morálnímu osvícení, se však začne až příliš tlačit na pilu tragických tónů, dodávajících celé té adrenalinové a kmitavé jízdě silně hořký dojezd. To, co bylo do té doby vtahující českou variací na Trainspotting v kombinaci s až hypnotickou sondou do prostředí současné pražské zlaté mládeže, tak i kvůli přehnaně vyhrocenému finále pocitově končí v tíživé beznaději Requiemu za sen. Filmu by tak prospělo skončit o několik scén dřív, stejně tak je diskutabilní i repetitivní opakování několika slok z Alexova příšerného rapu o chcaní na vše možné, jenž slouží k demonstraci jeho machistické přetvářky.

Precizně a nápaditě režírovaný BANGER. každopádně zvěstem o jednom z nejvýraznějších českých filmů poslední doby plně dostál, zatímco Adam Sedlák zas hravě obhájil svou pozici jednoho z nejpozoruhodnějších nových českých filmařů. Jeho film je fascinujícím náhledem do svérázné subkultury, od níž přejímá mnohé charakteristické prvky, současné trendy, vulgarismy i slangové výrazy. I kvůli tomu nejspíš nesedne ani zdaleka každému, přičemž nejvíce pochopitelně cílí na mladé diváky, a to zejména na ty, kteří znají význam slov „banger“ nebo „feat“, pohybují se v prostředí YouTubu a TikToku jako doma a je jim jasné, že když se někdo v hudebním klubu ptá po raffaellu, tak tím nemyslí tu kokosovou pochutinu s mandlí.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Originální trailer k filmu BANGER.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: Renfield propadl (18.04.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Český lev 2023: Filmem roku je Il Boemo (05.03.2023 09:02 v Novinky | Zprávy)
- Český lev 2023: Nominacím vévodí filmy Arvéd a Il Boemo (16.01.2023 15:14 v Novinky | Zprávy)
- Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2022 podle filmserveru (16.01.2023 12:30 v Články | Žebříčky)
- Top 20 ČR: Black Adam vítězem (25.10.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Halloween přemohl Úsměv (18.10.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Avatar se přetahuje s Janem Žižkou (11.10.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Jan Žižka si bere zpět prvenství (04.10.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Avatar se vrací na trůn (27.09.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: To nic, indiáne (21.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu