TV tipy: Radioaktivní matka zrodila hvězdu Bruce Lee

Vydáno: 09.09.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V tomto týdnu v televizní nabídce absentuje jednoznačný hit, zajímavých počinů se ale objeví spoustu. Tím nejatraktivnějším se na první pohled jeví premiéra Aronofského svérázného a kontroverzního dramatu matka!.
Já, Bruce Lee (I Am Bruce Lee) (pátek 9. 9., ČT art, 22.15 - 23.45 / úterý 13. 9., 00.25 - 01.55 / středa 14. 9., 23.35 - 01.05)

Plakát filmu Já, Bruce Lee / I Am Bruce Lee
© IMDb
Dekádu starý kanadský dokument u nás tolik známý není a divákům představuje naprostou legendu akčních filmů a člověka, který ovlivnil mnoho generací filmařů i dalších umělců. Režírující Pete McCormack v něm spoléhal na naprosto standardní přístup, nijak neexhibuje a nechá promlouvat samotného aktéra z archivních záběrů, členy jeho rodiny i spousty dalších, kteří s ním přišly do kontaktu. Krom samotných filmů se tu mluví o životní filozofii, kterou Bruce Lee vyznával, a která má co říct i současnému publiku. Ve snímku se sice vesměs jen střídají mluvící hlavy a ukázky ze slavných filmů, jelikož je ale sledovaný aktér charismatický a zajímavý, de facto to vůbec nevadí. Portrét legendy.   

Zajímavost: Občanské jméno Bruce Lee bylo Lee Jun Fan.

Oficiální trailer filmu Já, Bruce Lee / I Am Bruce Lee
matka! (Mother!) (pátek 9. 9., Televize Seznam, 22.40 - 01.20 / neděle 11. 9., 23.40 - 02.15 / úterý 13. 9., 00.30 - 02.50)

Český plakát filmu matka! / Mother!
© Facebook tvůrce
Pět let staré drama svého času vyvolalo hodně kontroverzí a dost odlišných reakcí. Režisér a scenárista Darren Aronofsky v něm totiž natočil zcela jasnou biblickou metaforu se záměrně explicitní symbolikou a velmi jasným poselstvím. Od počátku nastoluje dost depresivní a schizoidní atmosféru a rozehrává zdánlivě jednoduchý, nicméně nesmírně zajímavý příběh. Nikomu se navíc nepodbízí a servíruje dost brutální, násilné a znepokojivé scény, na které se vskutku nepříjemně dívá. V těchto momentech nikterak neplýtvá dialogy, které jsou úsečné a prosté. V titulních rolích se představí výtečná Jennifer Lawrence a Javier Bardem, vedle kterých se střídají Ed HarrisMichelle PfeifferBrendan Gleeson nebo Domhnall Gleeson. Zásadní problém ovšem nastává v poslední třetině, která je totálním úletem a slavný tvůrce v ní ztratil veškerou soudnost a zacyklil se sám do sebe, čímž se nezaujatému a ne tak znalému divákovi značně odcizuje. Hodně svérázný tip, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Tvůrce posléze prozradil, že vykřičník v názvu je referencí k posledním třiceti minutám.

Oficiální český trailer filmu matka! / Mother!
Útok! (Attack) (sobota 10. 9., ČT2, 13.40 - 15.25)

Plakát filmu Útok! / Attack
© IMDb
Válečné drama z druhé poloviny padesátých let je u nás naprosto zapomenuto a příliš se nepřipomíná. Režírující Robert Aldrich v něm vychází z původně divadelní hry, což je znát, protože většinu stopáže tvoří dialogy a důraz na psychologii postav. Ta je opravdu propracovaná a právě protiválečné poselství, které z ní vychází, je tím nejsilnějším na celém snímku. Černobílá kamera a akční scény už přece jen trochu zastaraly a vyžadují tolerantnějšího diváka. S napětím se tu ale pracuje báječně a jeho gradace je ukázková. Naprosto klíčové bylo obsazení, v němž se sešli Jack PalanceEddie AlbertLee MarvinRichard Jaeckel nebo Robert Strauss. Nemile překvapí snad jen až přílišná černobílost postav, která publiku nedává moc prostoru k nějakému přemýšlení. Zajímavý tip.

Zajímavost: Film byl natočen za pětatřicet dní.

Oficiální trailer filmu Útok! / Attack
Elvis zblízka (Elvis: That’s the Way It Is) (sobota 10. 9., ČT art, 20.15 - 21.45 / pondělí 12. 9., 00.20 - 01.55 / úterý 13. 9., 23.10 - 00.45)

Plakát filmu Elvis zblízka / Elvis: That's the Way It Is
© IMDb
Hudební dokument z raných sedmdesátých let potěší především milovníky hudby a legendárního Elvise Presleyho. Režírující Denis Sanders v něm zachytil tehdejší "králův" návrat na pódia, a i když v něm nic jiného není, jde o velmi dobrou podívanou. Tvůrce v něm diváky zavádí především do zákulisí příprav, protože získal exkluzivní přístup a právě v těchto chvílích je vidět, jak fenomenální a perfekcionalistický umělec byl a jak i na sklonku života dokázal hudbě věnovat úplně všechno, navíc ho představí i z lidského hlediska. Nechybí samozřejmě ani několik legendárních hitů a naprosto strhující hudba. Stopáž je navíc snesitelná a nikdy nedojde k nějakému stereotypu nebo repetetivnosti. Asi by to celé mohlo být o něco invenčnější, energie, která z filmu ale sálá, to do značné míry kompenzuje. Další neznámý tip.

Zajímavost: Snímek byl natáčen ve třetí sezóně Presleyho působení v Las Vegas.

Oficiální trailer filmu Elvis zblízka / Elvis: That’s the Way It Is
Dobrodružství Priscilly, královny pouště (The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert) (sobota 10. 9., ČT art, 21.45 - 23.30)

Plakát filmu Dobrodružství Priscilly, královny pouště / The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert
© IMDb
Australský snímek z první poloviny devadesátých let se u nás zase tolik nepřipomíná a ono se není co divit, protože je naprosto bizarní, netradiční a má silný náběh na kult. Režisér a scenárista Stephan Elliott v něm natočil hodně svérázný road movie, v němž je dovoleno úplně vše. O příběhu nemá smysl mluvit, protože jde o sled více, či méně divných a vtipných epizod, které leckdy nemají pointu, což vůbec nevadí, protože jsou natočeny svižně a sestříhány tak skvěle, že to divákovi dojde až zpětně. Ke všemu pak přispívá i naprosto pohodová atmosféra, z níž je znát obrovský nadhled. Nechybí ani velké množství výborných a vtipných hlášek a velké množství legendárních hitů, které jsou možná otravné, ale pořád fungují. Samostatnou kapitolou jsou pak Oscarem oceněné kostýmy, které patří k tomu nejzvláštnějšímu v historii kinematografie. V titulních rolích naprosto exceluje trojice Hugo WeavingGuy Pearce a Terence Stamp, která si snímek krade pro sebe. Zábavný tip.

Zajímavost: Úvodní a závěrečná scéna se natáčely ve stejný den.

Oficiální trailer filmu Dobrodružství Priscilly, královny pouště / The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert
Škola svádění (School for Scoundrels) (pondělí 12. 9., Paramount Network, 20.00 - 22.05 / středa 14. 9., 01.25 - 03.30)

Plakát filmu Škola svádění / School for Scoundrels
© Blu-ray.com
Romantická komedie z druhé poloviny nového milénia absolutně nikoho nepřekvapí, fanoušky žánru nicméně vesměs potěší. Režisér a spoluscenárista Todd Phillips v ní spoléhá především na svižné tempo a pohodovou atmosféru a opírá se o klišovitý a předvídatelný příběh. Ten je plný vtípků, které ale ne vždy fungují a bohužel se čas od času tvůrce uchyluje i k vyloženě trapnému a prvoplánovému humoru, který naštěstí není fekální a vyloženě nechutný. Stopáž je nicméně střídmá, takže to celé rychle uteče a nikdy nedojde k vyložené nudě. Nad vodou drží i v těch nejslabších chvílích snímek obsazení, v němž vyniká především Billy Bob Thornton, objeví se ale také Michael Clarke DuncanJacinda BarrettBen Stiller nebo Luis Guzmán, škoda jen ne úplně výrazného Jona Hedera v titulní roli. Nenápadný tip. 

Zajímavost: Stiller natočil svou roli za dva dny v Kalifornii, protože měl tak nabitý program, že nemohl přiletět do New Yorku.

Originální trailer filmu Škola svádění / School for Scoundrels
Zrodila se hvězda (A Star Is Born) (pondělí 12. 9., ČT2, 22.25 - 00.40)

Plakát filmu Zrodila se hvězda / A Star Is Born
© Facebook tvůrce
Další verze poměrně slavného snímku pochází z druhé poloviny sedmdesátých let a u nás je známá asi nejméně. Dáno to může být i tím, že v průběhu let trochu zestárla a zůstala zacyklená ve své době. Režisér a spoluscenárista Frank R. Pierson v ní doplatil především na to, že se snaží balancovat mezi hudebním filmem, romancí a jakousi zprávou o fungování hudebního průmyslu, ale ve výsledku není ničím a nejvíce funguje v poslední rovině, i když i tam klouže jen po povrchu. Jinak se opírá o tuny klišé a zoufale předvídatelný příběh, který navíc nemá moc svižné tempo a některé hudební scény jsou nasnímané statickou kamerou, což z nich činí trochu divácké utrpení. Na hranici lehkého nadprůměru snímek drží na Oscara nominovaná hudba (titulní píseň Evergreen si dokonce ocenění odnesla) a titulní pár Barbra Streisand a Kris Kristofferson, mezi nimiž funguje solidní chemie a jejich romance není kýčovitá a v závěru dokonce emocionálně působí poměrně silně. Raritní tip. 

Zajímavost: Původně měla hlavní roli ztvárnit Cher.

Originální trailer filmu Zrodila se hvězda / A Star Is Born
Černý víkend (Blackbird) (středa 14. 9., Nova Lady, 12.35 - 14.20)

Plakát filmu Černý víkend / Blackbird
© IMDb
Tři roky staré drama trochu promarnilo svůj potenciál a i přes silný námět zůstalo někde na půli cesty. Režírující Roger Michell v něm tedy dostal k dispozici působivý příběh, jenže doplatil na to, že ho chtěl zachytit neprvoplánově a co možná nejméně lacině, což ale vyústilo v to, že se úplně oprostil od emocí a zvolil poměrně chladný odstup, který nedovoluje divákovi s postavami soucítit a nějakým způsobem se na ně napojit. Vše navíc natočil v dost pomalém tempu, které se někdy hodně táhne i přesto, že stopáž je střídmá, ale subjektivně někdy působí jako dvojnásobná. O to větší je škoda, že až v poslední třetině nabere snímek potřebné obrátky a najednou se v něm zjeví i emoce, rozpačité dojmy to ale úplně nezachrání. Nad vodou ho tak drží výtečné obsazení, v němž dostali důvěru Sam NeillSusan SarandonMia Wasikowska nebo Kate Winslet. Nedotažený a trochu nudný tip.

Zajímavost: Herci se natolik sblížili, že si v poslední den natáčení všichni nechali na ruku vytetovat malého kosa.

Oficiální trailer filmu Černý víkend / Blackbird
Svatba naruby (In & Out) (středa 14. 9., Paramount Network, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Svatba naruby / In & Out
© Impawards
Komedie z druhé poloviny devadesátých let není v našich končinách moc známá a zároveň není ani tolik výrazná. Režírující Frank Oz v ní ke vší škodě vycházel z jednoho jediného vtipu, který se snaží variovat, což se mu moc nedaří a postupem času navíc působí hodně vyčpěle až trapně. Samotná zápletka pak je poměrně příjemná a snaží se být i jakousi satirou na fungování Hollywoodu, což funguje opět jen chvíli a velmi podobně je na tom i homosexuální podzápletka, která ale postupem času dozrála asi nejvíc a dnes působí ještě aktuálněji než v době vzniku. Tempo je naštěstí natolik svižné a stopáž natolik střídmá, že se divák nikdy moc nenudí, a to i přes klišovitý a předvídatelný příběh. Zajímavému obsazení jasně dominuje na Oscara nominovaná Joan Cusack, hlavní roli nicméně ztvárnil solidní Kevin Kline, dále se pak objeví ještě Tom SelleckMatt Dillon nebo Debbie Reynolds. Další zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Selleck si kvůli roli oholil svůj knír.

Originální trailer filmu Svatba naruby / In & Out
Radioaktivita (Radioactive) (čtvrtek 15. 9., ČT art, 20.15 - 22.00)

Plakát filmu Radioaktivita / Radioactive
© Facebook tvůrce
Tři roky staré britské životopisné drama má bohužel největší problém s tím, že život vědkyně Marie-Curie Sklodowské byl natolik zajímavý a bohatý, že ho nešlo vměstnat do jednoho filmu a zasloužil by spíše seriál. Režírující Marjane Satrapi v něm vychází z grafického románu Lauren Redniss a po většinu času klouže po povrchu a několik témat jen naznačuje a snaží se postihnout to nejdůležitější z osudů slavné ženy, úplně se jí to ale nedaří a některé etapy zůstávají nedořečené. Na druhou stranu naprosto standardní a trochu klišovitý přístup oživila skoro dokumentárními záběry, které ukazují důsledky využití radioaktivity po smrti její objevitelky, a celé to zabalila do zvláštní až magické atmosféry, která je jen velmi těžko uchopitelná. Titulní roli famózně ztvárnila Rosamund Pike, vedle níž se objeví i Sam RileyAnya Taylor-Joy nebo Mirjam Novak. Škoda jen krátké stopáže, v níž opravdu není prostor na důkladné zachycení všeho podstatného. Rozpačitý tip.

Zajímavost: Jde o vůbec první počin Satrapi, kdy adaptovala knihu někoho jiného než samy sebe.

Oficiální trailer filmu Radioaktivita / Radioactive


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY