TV tipy: Malá čarodějnice podepsala marseillskou smlouvu a vzpomíná na Itálii

Vydáno: 26.08.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Twentieth Century-Fox Film Corporation

Na konci prázdnin se v televizích objevuje zvýšený počet premiérových animáků a filmů pro děti. Mimo nich se dostane na počiny vesměs podařené, ale méně známé, i když jasný hit byste hledali jen velmi těžko.
Malá čarodějnice (Die kleine Hexe) (sobota 27. 8., ČT :D, 09.20 - 11.05)

Český plakát filmu Malá čarodějnice / Die kleine Hexe
© Facebook tvůrce
Před čtyřmi lety se německá pohádka mihla i v našich kinech, zásadní úspěch v nich ovšem nezaznamenala, což je vzhledem k zemi původu a žánru poměrně logické. Režírující Mike Schaerer v ní vycházel z románu Otfrieda Preußlera a opíral se především o kouzelnou a velmi příjemnou atmosféru, která má daleko k tradičnímu pohádkovému kýči, jednoduchý, ale velmi fungující příběh, který pobaví děti i odrostlejší publikum, a v neposlední řadě na hodně solidní vizuální efekty, které nepůsobí lacině a mají svůj význam. Za zmínku pak stojí i svižné tempo v kombinaci s úderným hudebním doprovodem, který snímku dodává specifické kouzlo. V titulní roli se představí výborná Karoline Herfurth, která je také pro tuzemského diváka tou nejznámější tváří v celém obsazení. Čas od času se tedy objeví pár nejasností a nelogičností a celé je to až moc tuctové, přesto jde o hodně slušnou žánrovku pro celou rodinu, která mnohé překvapí.

Zajímavost: Celý snímek vychází z německé tradice v podobě i u nás známé Valpuržiny noci.

Oficiální český trailer filmu Malá čarodějnice / Die kleine Hexe 
Jízda do Ox-Bow (The Ox-Bow Incident) (sobota 27. 8., ČT2, 13.45 - 15.00)

Plakát filmu Jízda do Ox-Bow / The Ox-Bow Incident
© Twentieth Century-Fox Film Corporation
Snímek z první poloviny čtyřicátých let, který se dočkal oscarové nominace za nejlepší film, je sice nejčastěji prezentován jako western, úplně jím ale není. Odehrává se tedy na divokém západě, má potřebně drsnou atmosféru a nechybí v něm ani několik velmi dobrých přestřelek, nic z toho ale není jeho podstatou. Režírující William A. Wellman se v něm totiž soustředí na výtečně rozehraný a vymyšlený příběh, který je jednoduchý a bez zásadnějších dějových oblouků, nicméně klade důraz na brilantní dialogy a psychologickou studii několika postav. Ve druhé polovině se mění ve variaci na soudní drama, z jehož morálního a společenského přesahu až mrazí, navíc se v tomto ohledu ani po mnoha letech nezměnilo vůbec nic. Výsledku pak výrazně pomáhá i střídmá stopáž, v níž je prostor jen na to nejnutnější. V titulních rolích excelují Henry FondaDana AndrewsAnthony Quinn a Mary Beth Hughes. Zapomenutá klasika, o které se více píše v našem letitém Stroji času

Zajímavost: Ihned po natočení snímku se Fonda přihlásil do Amerického vojenského námořnictva.

Originální trailer filmu Jízda do Ox-Bow / The Ox-Bow Incident
Vzpomínky na Itálii (Made in Italy) (sobota 27. 8., Nova Cinema, 20.00 - 21.50 / neděle 28. 8., 14.05 - 15.55 / pondělí 29. 8., 10.25 - 12.15)

Český plakát filmu Vzpomínky na Itálii / Made in Italy
© Bontonfilm
Dva roky staré komediální drama se objevilo i v tuzemských kinech, s velkým úspěchem se tam ale nesetkalo. Jako svůj režijní a scenáristický debut ho natočil herec James D'Arcy, což je na výsledku dost znát, protože mu chybí jakýkoli moment překvapení a více tvůrčí odvahy a invence. Od počátku je tedy jasné, jakým směrem se bude předvídatelný a zoufale klišovitý příběh ubírat, navíc to dělá naprosto očekávatelným způsobem. V kombinaci s pomalejším tempem a patetickými dialogy je tedy snímek i přes střídmou stopáž někdy k uzoufání nudný a stereotypní. Příliš nevytrhne ani solidní, avšak opět nenápaditá romantická podzápletka. Na úrovni lehkého nadprůměru tak výsledek udržují nádherné záběry a celková atmosféra malebného Toskánska a obsazení titulních rolí, které si zahráli spolehlivý Liam Neeson a jeho skutečný syn Micheál Richardson, kteří si oba prošli stejnou zkušeností jako jejich postavy, takže celý počin brali jako určitou terapii a vyrovnání se se ztrátou blízké osoby. Trošku nenápadný tip.  

Zajímavost: D'Arcy měl původně ve fimu i hrát, dostal ale příležitost svůj příběh zrežírovat a z obsazení odstoupil.

Český trailer filmu Vzpomínky na Itálii / Made in Italy
Pračlověk (Early Man) (neděle 28. 8., ČT :D, 09.20 - 10.45)

Český plakát filmu Pračlověk / Early Man
© Facebook tvůrce
Animovaný snímek je hodnocen poměrně solidně a je lehce nadprůměrný, přesto může hodně diváků zklamat. Pochází totiž z produkční dílny oblíbeného studia Aardman, od kterého mají mnozí vysoká očekávání, která se tentokráte nenaplnila. Režírující Nick Park tedy znovu spolehl na svébytnou a originální plastelínovou animaci, která je pořád zábavná a má své kouzlo a opět vytvořil sympatické postavy, které jsou snadno identifikovatelné, přitom tak rozdílné. Neopomněl ani pohodovou a odlehčenou atmosféru, svižné tempo a střídmou stopáž. Úplně mu ale nevyšel příběh, který je tentokráte hodně přímočarý bez jakéhokoli přesahu a chybí mu větší nápaditost a především humor. Ten tu moc nefunguje a opravdu vtipné je jen několik vedlejších zápletek a narážek na sportovní, zejména fotbalové prostředí, těch je tu ale poměrně málo. Ty nejlepší kousky populárního tvůrce pak připomíná až samotný závěr, který má konečně potřebnou invenci. Solidní, ale trochu rozpačitý tip, o němž se více píše v naší recenzi

Zajímavost: Postava blonďatého fotbalisty Jurgenda je poctou bývalému německému fotbalistovi Jürgenu Klinsmannovi.

Oficiální český trailer filmu Pračlověk / Early Man
Tři vteřiny (The Informer) (neděle 28. 8., Prima, 22.45 - 01.10)

Plakát filmu Tři vteřiny / The Informer
© IMDb
Pod alternativním a více spoileroidním tuzemským názvem Povolání práskač najdete v programu tři roky staré kriminální drama, které funguje zejména v první polovině. Režisér a spoluscenárista Andrea Di Stefano právě v ní rozehrává hodně zajímavou, i když trochu otřepanou zápletku a soustředí se na hutnou atmosféru a poctivé a lehce staromilské řemeslo, z něhož nejvíce čiší upřímnost. Nezapomíná ani na několik výtečně natočených a relativně napínavých scén. Postupem času ale od tohoto přístupu malinko upouští a pravděpodobně v rámci širšího diváckého uspokojení nastoluje až přehnaně zběsilé tempo a s vedlejšími postavami, které jsou rozhodně zajímavé, pracuje jen velmi povrchně a nenechává je rozvinout tak, jak asi zamýšlel, navíc začíná kupit jeden málo pravděpodobný dějový zvrat za druhým. Někoho pak může zklamat i vězeňský úsek, který je velmi krátký a rozhodně ne tak důležitý, jak se o něm píše v synopsi. V titulní roli se představí velmi dobrý Joel Kinnaman, jemuž dělají společnost kupříkladu Rosamund PikeCommonAna de Armas nebo Clive Owen. Solidní výplach na konec týdne.

Zajímavost: Část filmu se natáčela v opuštěném vězení v anglickém Gloucesteru.

Oficiální trailer filmu Tři vteřiny / The Informer
Marseillská smlouva (The Marseille Contract) (úterý 30. 8., ČT2, 20.00 - 21.35)

Plakát filmu Marseillská smlouva / The Marseille Contract
© IMDb
Britsko-francouzský thriller z první poloviny sedmdesátých let v tuzemsku moc známý není a oficiální cestou se prakticky nedá sehnat. Režírující Robert Parrish v něm potěší všechny staromilce, protože natočil podívanou, jaká se dnes už moc nevidí a ani netočí. Spolehl se především na hutnou atmosféru a poměrně promyšlenou zápletku, která tedy není nijak originální a silně zavání béčkovitostí, nicméně svůj úkol splní a nelogičnosti se v ní objevují jen minimálně. Možná je škoda, že nepřidal více akce, protože když se na ni dostane, je vesměs výborná a zejména automobilová honička má spád, nápad, svižné tempo a je naprosto strhující, nechybí ani úderné a vtipné hlášky. Jen střihová stránka mohla být o něco přehlednější a ne tak chaotická. V těch nejslabších momentech snímek drží nad vodou luxusní obsazení, v němž vynikají Michael CaineAnthony Quinn a James Mason, objeví se ale i Maurice RonetAlexandra Stewart nebo Catherine Rouvel. Pozapomenutý oldschoolový tip.

Zajímavost: Caine dle svých vzpomínek souhlasil s účastí ve filmu ještě před přečtením scénáře.

Originální trailer filmu Marseillská smlouva / The Marseille Contract
Angry Birds ve filmu (The Angry Birds Movie) (středa 31. 8., ČT :D, 09.10 - 10.45)

Český plakát filmu Angry Birds ve filmu / The Angry Birds Movie
© Facebook tvůrce
Dobrodružný animák je adaptací stejnojmenné jednoduché hry pro mobilní telefony, proto překvapí, že výsledek není tak špatný, jak se všeobecně očekávalo. Debutující režijní duo Clay Kaytis a Fergal Reilly si v něm bylo dobře vědomo, že pracuje s opravdu až primitivním konceptem, i proto vše přizpůsobilo těm nejmenším divákům. To tedy znamená, že postavičky jsou co nejbarevnější, tempo je potřebně svižné, v epizodickém příběhu, který moc nedrží pohromadě, se neustále něco děje a humor je infantilní, ale poměrně příjemný a pobaví i odrostlejší diváky. Ti navíc ocení spoustu popkulturních odkazů a určitou metaforu migrační krize, kterou sem tvůrci "propašovali" a je docela nápaditá a v rámci možností i nekorektní. Stopáž je tradičně střídmá, takže v ní není prostor pro nějakou zásadní vatu. Poměrně překvapivě podařený tip, o kterém se více dozvíte v naší recenzi.

Zajímavost: Ve filmu se objeví mnoho ptáků, kteří v žádné hře nebyli.

Oficiální český teaser trailer filmu Angry Birds ve filmu / The Angry Birds Movie
Kincsem - sázka na pomstu (Kincsem) (čtvrtek 1. 9., ČT2, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu Kincsem - sázka na pomstu / Kincsem
© The Movie Database
Pět let staré maďarské drama je v našich končinách takřka neznámé a velmi pravděpodobně si odbude svou televizní premiéru. Režisér a spoluscenárista Gábor Herendi v něm velmi volně vychází ze skutečných událostí, které pro něho ale byly spíš jen inspirací. Celý poměrně atraktivní příběh pojal v hollywoodském stylu, což znamená, že se soustředil na opulentní a na poměry své země drahou výpravu, velkolepé kostýmy a výraznou vizuální stránku s nádhernou kamerou. Neopomíjí ani nezbytnou romantickou linii, která naštěstí funguje, a i když je předvídatelná, nikterak to nevadí. Pro našince se dostaví určitý pocit autenticity, protože v obsazení se objevují tváře známé jen v domovině, kterým dominuje výborný Ervin Nagy. Jen škoda, že tvůrce má dost často problémy s tempem, které je hodně nevyrovnané a také gradace by zasloužila být dávkována o něco lépe, jako ukázka moderní maďarské kinematografie se ale snímek rozhodně nemá zač stydět.

Zajímavost: Kincsem byla ve skutečnosti kobyla, v několika záběrech byl ale použit hřebec.

Originální trailer filmu Kincsem - sázka na pomstu / Kincsem
Napoleon Dynamit (Napoleon Dynamite) (čtvrtek 1. 9., Paramount Network, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Napoleon Dynamit / Napoleon Dynamite
© Houzz
Bezmála dvě desetiletí staré romantické komediální drama je hodně zvláštní počin, který časem získal trochu jiný rozměr, stále ale působí aktuálně. Tehdy debutující režisér Jared Hess v něm zcela záměrně pracuje s hloupostí až "demencí" hlavních postav, kterým se ale nevysmívá a zachycuje je vesměs roztomile až poeticky. Poměrně dost v něm zdůrazňuje nadsázku a v mnoha scénách se nebere vůbec vážně, což výsledku jen prospívá a dělá to z něj velmi specifickou podívanou, kterou bychom dnes nazvali ze života nerdů. Potěší i relativně realisticky zachycené školní prostředí, v němž absentují tradiční nadpozemské krasavice a krasavci, na úkor kterých dostávají přednost obyčejní studenti. Jak už to u podobných počinů bývá, příběh není konzistentní a mění se ve sled jednotlivých více, či méně vtipných epizod, většina má ale potřebný spád a osobitý humor, který je třeba přijmout. Titulní roli obstaral velmi dobrý Jon Heder, vedle něhož se objeví samé méně známé tváře. Originální a nadčasový tip.

Zajímavost: Kromě obrázku jednorožce nakreslil všechny ostatní obrázky skutečně Heder.

Originální trailer filmu Napoleon Dynamit / Napoleon Dynamite
Klec bláznů II (La cage aux folles II) (čtvrtek 1. 9., ČT2, 22.05 - 23.45)

Plakát filmu Klec bláznů II / La cage aux folles II
© FilmAffinity
U nás naprosto neznámá francouzsko-italská komedie z raných osmdesátých let je typickým pokračováním. Režírující Édouard Molinaro v ní dostal k dispozici příběh, který trochu rezignoval na situační humor a přidal více akce, která je sice solidní, není ale tak strhující a zajímavá. Výrazně také ubylo satirické linie na úkor klasické crazy komedie, což opět není úplně špatně, chybí tomu ale nápad a lépe promyšlené pointy. Tempo je nicméně svižné, stopáž střídmá a část, která se odehrává v Itálii, je tím suverénně nejlepším, takže na lehkém nadprůměru se snímek bez větších problémů udrží. K tomu pomáhá i obsazení, v němž se vrátili výborní Michel Serrault a Ugo Tognazzi, trochu upozaděný bohužel zůstal Michel Galabru, dále se objeví třeba ještě Marcel BozzuffiStéphane Audran nebo Roberto Bisacco. Být to celé o něco originálnější a odvážnější, byly by dojmy také o něco lepší. Další neznámý tip.

Zajímavost: Ve své době bylo filmu vyčítáno, že je přehnaně rasistický a postavy až moc karikuje.

Originální trailer filmu Klec bláznů II / La cage aux folles II


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY