Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 29. 7. 2022 - 4. 8. 2022

TV tipy: Psí poslání je příběh bez konce

Vydáno: 29.07.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: De Domijnen

Prázdniny oficiálně vstupují do druhé poloviny a situace v televizích zůstává neměnná. Opět se tedy dostává na filmy známé jen minimálně a leckdy ne tak výrazné. Tipem týdne je premiéra komorního dramatu Proxima.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Špióni (Spycies) (pátek 29. 7., Televize Seznam, 20.15 - 22.20 / sobota 30. 7., 12.50 - 14.55 / neděle 31. 7., 10.35 - 12.45)

Plakát filmu Špióni / Spycies
© IMDb
Francouzsko-čínský animák je v našich končinách prakticky neznámý a ani mimo dvě země vzniku se o něm moc neví. Režírující dvojice Guillaume Ivernel a Zhiyi Zhang v něm tedy nepředvádí nic originálního a viditelně se inspiruje úspěšnými hollywoodskými snímky podobného ražení, z nichž si vypůjčuje zápletku a mnohdy i styl humoru. Vše navíc podřizuje těm nejmenším divákům, to tedy znamená, že příběh není kompaktní a mění se ve sled jednotlivých scének, v nichž se neustále něco děje a mnohdy v naprosto zběsilém tempu. I vtipy a hlášky jsou velmi prosté a nenápadité, což ale neznamená, že nesplní svůj účel. Mnohé nejspíše překvapí vysoká úroveň animace, na níž je znát relativně vysoký rozpočet, jen ta barevnost asi mohla být o něco přirozenější. Škoda také nemístné, ale zřejmě povinné čínské agitky v samotném závěru.   

Zajímavost: Světovou premiéru měl snímek 14. června 2019 na mezinárodním festivalu animovaných filmů v Annecy.

Oficiální trailer filmu Špióni / Spycies
Poslední z pistolníků (The Last of the Fast Guns) (sobota 30. 7., Barrandov, 13.45 - 15.25)

Plakát filmu Poslední z pistolníků / The Last of the Fast Guns
© IMDb
Western z konce padesátých let se v tuzemsku příliš nevysílá a o moc lépe na tom není ani jinde. Přitom jde o naprosto klasického zástupce žánru, který navíc evokuje jeho podobu v následujících dvou desetiletích, a v němž režírující George Sherman spoléhá na otřepanou, ale fungující zápletku s jasně rozdělenými charaktery, které jsou poměrně životné, velmi dobrou atmosférou a dobře napsanými dialogy, které se snaží předávat různá životní moudra, což se daří tak napůl. Na vizuální stránce už je zub času mnohde znát, barevnost je ale pořád výborná, tempo je na svou dobu solidní a stopáž je naštěstí natolik střídmá, že se ani moderní divák nebude nikterak výrazně nudit. V titulních rolích se představí Jock MahoneyGilbert Roland a Linda Cristal. Neznámý tip. 

Zajímavost: V USA měl snímek premiéru v červnu 1958.

Televizní spot filmu Poslední z pistolníků / The Last of the Fast Guns
Psí poslání 2 (A Dog’s Journey) (sobota 30. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.05 / neděle 31. 7., 14.05 - 16.10 / pondělí 1. 8., 11.20 - 13.25)

Český plakát filmu Psí poslání 2 / A Dog's Journey
© Facebook tvůrce
Pokračování úspěšného zvířecího dramatu se v kinech vyhřívalo před třemi lety a od svého předchůdce se takřka v ničem neliší. Na velkém plátně debutující režisérka Gail Mancuso se v něm drží osvědčené a předvídatelné šablony a spoléhá především na hlavní psí hrdiny, kteří jsou pochopitelně roztomilí a dokážou přirozeně dojímat. Příběh samozřejmě nemá smysl řešit, protože v něm jsou mraky klišé a víceméně od počátku je jasné, jakou cestou se bude ubírat. Tempo je záměrně pomalejší a velký důraz je kladen na trochu melancholickou atmosféru a sem tam posmutnělé epizody, které diváka zejména v závěru mají lacině dojímat. Kromě zvířecích představitelů se objeví velmi dobrý Dennis Quaid, jemuž sekundují Kathryn PrescottBetty Gilpin nebo Henry Lau. Tip pro celou rodinu, o němž se více píše v naší recenzi.

Zajímavost: Natáčení probíhalo pod názvem Molly and Max.

Oficiální český trailer filmu Psí poslání 2 / A Dog’s Journey
Zotročení: Příběh Fanny Kembleové (Enslavement: The True Story of Fanny Kemble) (neděle 31. 7., Barrandov, 13.20 - 15.35)

Plakát filmu Zotročení: Příběh Fanny Kembleové / Enslavement: The True Story of Fanny Kemble
© IMDb
Miléniové televizní drama není tak výrazné, jak by asi zasloužilo, nejde ale o úplně špatnou záležitost. Režírující James Keach se v něm soustředí na silný příběh vycházející ze skutečnosti a je si vědom omezených možností malé obrazovky, které ale využívá na maximum, a to i v kontextu výpravy a kostýmů, které jsou malebné a vypadají dražší, než zřejmě ve skutečnosti byly. Vydařila se i dobová atmosféra, která funguje víceméně dobře a přenáší na diváky tehdejší nelehkou situaci a nerovnost mezi lidmi. Titulní roli si zahrála výborná Jane Seymour, která tehdy byla na vrcholu popularity, tu pak doplnili třeba Keith Carradine nebo Adewale Akinnuoye-Agbaje. Škoda jen, že s historickými reáliemi si tvůrce trochu pohrál a upravil je k obrazu svému, což zarazí zejména u postavy Johna Quincyho Adamse, který je tu prezentován jako rasista. Tip, který se dá snadno přehlédnout.   

Zajímavost: Žena, z jejíchž osudů film vychází, žila v letech 1809 - 1893.

Ukázka z filmu není dostupná.

Tajemství velikého vypravěče (neděle 31. 7., ČT2, 21.35 - 23.15)

Plakát filmu  / Tajemství velikého vypravěče
© Filmový přehled
Československé komediální drama z raných sedmdesátých let zůstává opomíjeno, což je trošku škoda. Režisér Karel Kachyňa, který napsal scénář společně s Jaroslavem Dietlem, v něm hodně odlehčenou formou vypráví životní osudy Alexandra Dumase staršího, a i když trochu upozadil svou typickou poetiku a vyprávění obrazem, neopomněl výrazné barvy, především ale brilantní dobovou atmosféru, na které si dal hodně záležet, k tomu přidal skvěle napsané a vypointované dialogy. Z celého počinu je navíc znát specifická energie a bonvivánství, které naprosto odpovídá životnímu stylu tehdejších umělců. Chybět nesmí ani v rámci možností velkolepé kostýmy Ester Krumbachové a nádherná kamera. Vše ještě dotváří jako vždy výrazná hudba Zdeňka Lišky. V hlavní roli exceluje Martin Štěpánek, jemuž sekunduje především jeho bratr Petr, dále se pak objeví Otakar Brousek st.Jana HlaváčováSlávka BudínováMilena Dvorská nebo Petr Kostka. Méně známá záležitost.

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Andrého Mauroise.

Ukázka z filmu Tajemství velikého vypravěče
Koza (pondělí 1. 8., ČT art, 22.25 - 23.40)

Plakát filmu  / Koza
© Facebook tvůrce
Slovensko-české drama je hodně zvláštní a divácky náročné a tak trochu doplácí na zvolenou formu natáčení. Debutující režisér a spoluscenárista Ivan Ostrochovský se v něm rozhodl, že natočí hraný příběh dokumentárním způsobem, což se úplně nepovedlo. Po příběhové stránce asi není co vytknout, protože ta je působivá a zavádí diváky do světa, kam by se nikdy nedostali a v rovině sociálního dramatu funguje vesměs velmi dobře a donutí k zamyšlení. Problémem je ovšem to, že reální aktéři, jejichž příběh se vypráví, hrají sami sebe. To tedy znamená, že na jednu stranu je vše autentické a uvěřitelné, na tu druhou ale strašlivě povrchní a prvoplánově depresivní, protože aktéři zkrátka nedokáží zachytit a ztvárnit požadované emoce a zejména titulní Peter Baláž má jen jeden výraz, což je po chvíli dost ubíjející. Snímek pak navíc trpí tím, že mnohým dialogům není absolutně rozumět a extrémně pomalým tempem, které je místy nesnesitelné. K dobru nicméně tvůrcům nutno přičíst opravdu střídmou stopáž, která je na hranici únosnosti. Tip, u kterého se dá snadno usnout.     

Zajímavost: Na festivalu ve Vilniusu v sekci New Europe - New Names získal snímek první místo.

Originální trailer filmu Koza
Fanoušci (Fanboys) (středa 3. 8., Paramount Network, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu Fanoušci / Fanboys
© Moria Reviews
Třináct let staré dobrodružné drama mělo sice velký potenciál, ten ale nedokázalo úplně využít. Režírující Kyle Newman je v něm nejjistější, když zachycuje fungování geekovské komunity a dělá si roztomilou legraci z přehnané posedlosti světem Star Wars Strar Treku. Tyto scény mají nápady, svižné tempo, a i když humor je v nich někdy až trapný, dá se to tolerovat. Jakmile se ale tvůrci pokouší o vyprávění celistvého příběhu, řešení různých mezilidských vztahů a nějaké to životní poselství, kvalita výrazně upadne a snímek bohapustě nudí. A právě v těchto momentech ho zachraňuje několik dobře vypointovaných vtipů a extrémní množství zdařilých cameo rolí, v nichž vynikají zejména William ShatnerSeth Rogen a Carrie Fisher, ve větších rolích pak dostali důvěru výborná Kristen BellSam HuntingtonChris Marquette nebo Jay Baruchel. Alespoň, že autoři projevili soudnost a všemu vyměřili krátkou stopáž. Rozpačitý tip.

Zajímavost: Auto jednoho z hrdinů se jmenuje Bucephalas. Stejně se jmenoval kůň Alexandra Velikého.

Oficiální trailer filmu Fanoušci / Fanboys
Dvojí život Billa Goodmana (Double Bill) (čtvrtek 4. 8., Kino Barrandov, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu Dvojí život Billa Goodmana / Double Bill
© IMDb
Skoro dvě dekády stará kanadská komedie nejvíc doplácí na to, že je pouze televizní a ne tak výrazná, protože její potenciál byl poměrně velký. Režírující Rachel Talalay v ní tedy neohromí příběhem, který je schematický, klišovitý a předvídatelný a velmi dlouho se zdá, že půjde o klasickou a nenápaditou žánrovku na ukrácení času. Jakmile se ale zápletka přesune do druhé poloviny, kdy se ženy záletnému muži začnou mstít, rázem je vše svižnější, nápaditější, především se ale autorka nebojí podvratného, velmi chytrého, leckdy inteligentního, zároveň ale škodolibého humoru, který baví po zbytek naštěstí nedlouhé stopáže. Pomáhá si i obsazením, v němž excelují Peter GallagherCheryl Hines a Dervla Kirwan, jejichž vzájemné slovní přestřelky a škádlení patří k naprostým vrcholům celého snímku. Jen škoda, že mu chybí jakákoli výraznější a zapamatovatelnější scéna, která by z něj udělala něco víc než jen příjemný, avšak zaměnitelný produkt.   

Zajímavost: V USA měl film premiéru 11. října 2003.

Ukázka z filmu není dostupná.

Píseň bez konce: Příběh Franze Liszta (Song Without End) (čtvrtek 4. 8., ČT art, 20.15 - 22.20)

Plakát filmu Píseň bez konce: Příběh Franze Liszta / Song Without End
© Wikimedia Commons
Také životopisné drama z počátku šedesátých let patří k těm minimálně známým. Režie se chopil Charles Vidor, ten ale v průběhu natáčení náhle zemřel na infarkt a jeho práci dokončil George Cukor, na výsledku ale toto střídání znát není. Důraz je kladen na dobovou atmosféru, poměrně velkolepou výpravu a kostýmy a pochopitelně i strhující hudbu Franze Liszta, jehož osudy jsou tu zpracovány. Doba vzniku se na snímku projevuje v pomalejším tempu, přespřílišné romantičnosti a snaze o věrné převyprávění života slavného skladatele. Toho si zahrál výborný Dirk Bogarde, jemuž sekundovaly Capucine a Geneviève Page. Hodně výrazný je i originální hudební doprovod z dílny Morrise Stoloffa a Harryho Sukmana, který si vysloužil i Oscara. Dojmy sráží přepálená stopáž, která je cítit zejména v poslední třetině, která se opravdu hodně táhne a nabízí několik konců, které nejsou úplně uspokojivé. Zapomenutá biografie.

Zajímavost: Když Cukor převzal režii, nahradil i kameramana Jamese Wonga Howea Charlesem Langem.

Originální trailer filmu Píseň bez konce: Příběh Franze Liszta / Song Without End
Proxima (Proxima) (čtvrtek 4. 8., ČT art, 23.15 - 01.00)

Český plakát filmu Proxima / Proxima
© Aerofilms
Francouzsko-německé drama je nejzajímavější tím, že ačkoli jeho stěžejním tématem je cesta do vesmíru, je ryze komorní a záměrně neepické a intimní. Režisérce a scenáristce Alice Winocour tento námět slouží pouze jako jakýsi odrazový můstek k úvahám nad postavením žen v ryze mužských profesích, neustálým soubojem mezi mateřstvím a kariérními ambicemi a vůbec jejich roli v aktuální době a životech. Nasazuje od počátku pomalé tempo, v němž je prostor na přemýšlení a důraz klade na dobře napsané dialogy a atmosféru jakéhosi niterna a neznáma. Titulní úlohu ztvárnila vynikající Eva Green, s níž drží krok malá Zélie Boulant, jejichž společné scény patří k absolutním vrcholům celého snímku, dále se pak objeví Matt Dillon nebo Sandra Hüller. Být to celé o něco výraznější a využila-li by se více minimalistická hudba Ryuichiho Sakamota, byly by dojmy ještě o něco lepší. Náročnější tip, o němž se více píše v naší recenzi.

Zajímavost: Dcera hlavní hrdinky se jmenuje Stella, což v latině znamená hvězda.

Český trailer filmu Proxima / Proxima

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Intenzivní Zóna zájmu jako brutální obžaloba zla v nás (18.02.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřela Jana Hlaváčová (14.01.2024 12:46 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Kazma a Blue Beetle jsou vocasy na tripu (16.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Želvy Ninja a Rambo spustili mutantí chaos (02.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Wes Anderson ve filmu Asteroid City zvážněl, poprvé zkusil i sci-fi prvky (28.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu