Stroj času: Ghost Dog: Cesta samuraje se vrací na plátna kin

Vydáno: 11.07.2022 12:30 - Václav Limberk | foto: Artisan Entertainment

Na plátna českých se vrací kultovní film Jima Jarmusche Ghost Dog: Cesta samuraje o laskavém gangsterovi s výraznou hip hopovou hudbou od RZA, člena legendárního Wu-Tang Clanu.

Ghost Dog: Cesta samurajeRecenzoval/a Václav Limberk dne 11.07.2022 12:30. Na plátna českých se vrací kultovní film Jima Jarmusche Ghost Dog: Cesta samuraje o laskavém gangsterovi s výraznou hip hopovou hudbou od RZA, člena legendárního Wu-Tang Clanu. Hodnocení: 5
Ghost Dog: Cesta samuraje
Ghost Dog: The Way of the Samurai
Drama / Thriller / Akční / Krimi
USA, 1999 , 116 min.

Režie: Jim Jarmusch
Scénář: Jim Jarmusch
Kamera: Robby Müller
Hudba: RZA
Herci: Forest Whitaker, John Tormey, Cliff Gorman, Dennis Liu, Frank Minucci, Richard Portnow, Tricia Vessey, Henry Silva, Gene Ruffini, Frank Adonis, Victor Argo, Damon Whitaker, Kenny Guay, Vince Viverito, Gano Grills

Česká premiéra: 07.07.2022

Hodnocení: 10/10

Distributor: Aerofilms


Ghost Dog: Cesta samuraje hodnocení na Kinobox.cz: 78.12 %
Ghost Dog: Cesta samuraje patří k nejlepším filmům filmové historie a mezi klasiku se zařadil už v době své premiéry. V českých kinech jsme ho mohli poprvé vidět v září 2000. Nová generace, ale i pamětníci, mají nyní možnost film (znovu) zhlédnout v obnovené premiéře díky společnosti Aerofilms. Natočil ho "král nezávislých" Jim Jarmusch, který měl v 90. letech neobyčejně úspěšná tvůrčí léta.

Forest Whitaker ve filmu Ghost Dog: Cesta samuraje / Ghost Dog: The Way of the Samurai
© Artisan Entertainment
Nejdříve natočil jedinečný povídkový snímek Noc na Zemi, pak nabídl originální existenciální western Mrtvý muž a dekádu zakončil metafyzickou gangsterkou Ghost Dog: Cesta samuraje s hip hopovým soundtrackem od rappera RZA, která je Jarmuschovou poctou francouzské klasice s Delonem Samuraj a japonskému snímku Cejch zabijáka.

Nelítostný k protivníkovi, laskavý k dětem a zvířatům. Ghost Dog (Forest Whitaker) je nájemný vrah řídící se kodexem japonských samurajů. Svůj ledový klid ztratí v okamžiku, kdy mu mafiáni jako varování zahubí jeho milované holuby. A to nelze nechat bez pomsty… (Aerofilms)

Forest Whitaker ve filmu Ghost Dog: Cesta samuraje / Ghost Dog: The Way of the Samurai
© Artisan Entertainment
Síla filmu Ghost dog: Cesta samuraje stojí na titulním antihrdinovi, který je jednou z nejvíce cool postav, jaké byly ve filmu vytvořeny. Ghost Dog je sice nájemný zabiják, ale přitom bytostný dobrák, kliďas a filozof řídící se kodexem samurajů citovaných z knihy Hagakure. Neobyčejnou vnitřní přitažlivost této postavy pak ještě umocnil hereckým výkonem desetiletí Forest Whitaker. Jeho herecké sólo v tomto filmu zaslouží jen obdiv a superlativy. 

Cliff Gorman, Henry Silva, Gene Ruffini ve filmu Ghost Dog: Cesta samuraje / Ghost Dog: The Way of the Samurai
© Artisan Entertainment
Neobyčejný je kontrast jeho zenbudhistické postavy s komicky načrtnutými archetypy italoamerických gangsterů, které by lépe nevystihl ani Martin ScorseseJohn Tormey jako Ghost Dogův pán Louie, Henry Silva jako mafiánský kápo Ray Vargo, Cliff Gorman jako jeho hlavní vykonavatel Sonny Valerio a Gene Ruffini jako duchovní otec celého klanu: to jsou v hlavních rysech a ve zkratce všechno mistrovsky vystihnuté postavy, jejichž pragmatičnost a vyznávání násilí a síly jako toho jediného, co znají a respektují, tvoří dokonalý protiklad k vnitřní zenové síle Ghost Doga. 

I když je závěr filmu nevyhnutelný a logický a připomene například tematicky i duchovně spřízněný snímek Leon, diváka přesto zamrzí, že musel přijít. Nic to ale neubírá na síle této postavy a jen to umocňuje originálnost celého filmu. 

Ghost Dog: Cesta samuraje se zkrátka řadí po bok kultovních kousků 90. let, jakými byly, jsou a budou Pulp Fiction: Historky z podsvětí nebo Trainspotting. Jsou to filmy, které nestárnou a neztrácí nic ze své působivosti, filmy odolávající nelítostnému běhu času.  

Český trailer filmu Ghost Dog: Cesta samuraje


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY