Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Thor: Láska jako hrom

Recenze: Film Thor: Láska jako hrom utopil sám sebe v moři infantilního humoru a nepovedených vtípků

Vydáno: 10.07.2022 10:30 v sekci Recenze | Premiéry - Lukáš Frank | foto: Cult Fix

Očekávaný popcornový blockbuster Thor: Láska jako hrom sází hlavně na komediální stránku. Tentokrát je to ale na škodu. Řádění hlavního záporáka a hluboká lidská témata se topí ve velkém množství infantilních a často nepovedených vtipů.

Thor: Láska jako hromRecenzoval/a Lukáš Frank dne 10.07.2022 10:30. Očekávaný popcornový blockbuster Thor: Láska jako hrom sází hlavně na komediální stránku. Tentokrát je to ale na škodu. Řádění hlavního záporáka a hluboká lidská témata se topí ve velkém množství infantilních a často nepovedených vtipů. Hodnocení: 2.5

Thor: Láska jako hrom

Thor: Love and Thunder
Komedie / Romantický / Sci-Fi / Fantazie
Austrálie, 2022 , 118 min.

Režie: Taika Waititi
Scénář: Taika Waititi, Jennifer Kaytin Robinson, Taika Waititi, Stan Lee, Jason Aaron
Kamera: Barry Idoine
Hudba: Michael Giacchino, Nami Melumad
Herci: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Christian Bale, Tessa Thompson, Taika Waititi, Russell Crowe, Jaimie Alexander, Idris Elba, Chris Pratt, Dave Bautista, Karen Gillan, Pom Klementieff, Sean Gunn, Vin Diesel, Bradley Cooper

Česká premiéra: 07.07.2022

Thor: Láska jako hrom hodnocení na Kinobox.cz: 56.11 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Letošní nový Doctor Strange vsadil na trošku jinou notu, než jsme u Marvelovek zvyklí, ale úplně ono to nebylo a fanoušci a kritici to dali ve svých hodnoceních najevo (v tržbách ale nikoliv, miliarda celosvětově utekla Strangeovi jen o pár melounů). Čtvrtý Thor už z trailerů sliboval trošku šílenější popcornovou zábavu, na což by mohli komiksoví fanoušci slyšet, ale ani v tomto případě nejde mluvit o stoprocentně povedeném snímku. Láska jako hrom, jak zní podtitul nejnovější Marvelovky, v níž se do hlavní role nabušeného Thora vrací Chris Hemsworth, je přepálenou, barevnou, dějově roztříštěnou a překvapivě prázdnou komiksovkou, která cílí na děti prvního stupně základní školy. Několik povedených momentů a postav ale film přece jen nabízí.

Christian Bale ve filmu Thor: Láska jako hrom / Thor: Love and Thunder
© Se7en.ws
Úvodní scéna představuje zrod hlavního padoucha filmu, Gorr The God Butcher v podání Christiana Balea, a také jeho divákem pochopitelnou motivaci pro to přejít na temnou stranu. Hned po Wandě Maximovové, hlavním záporákovi zmiňovaného druhého Strange, jde o další zápornou postavu, která má svou touhu po pomstě způsobenou zbortěním klasických lidských hodnot, jakou je třeba rodičovská láska. Po krátkém připomenutí životních osudů Ódinova syna se dovídáme o jeho krizi středního věku a depresi ze života bez lásky.

A právě tady padají první životní moudra, která by divák hledal spíše v teen dramatech typu After: Polibek. Do hry se opět vrací Jane Foster (Natalie Portman), která je ve čtvrtém stádiu rakoviny, a i když se navenek snaží působit strašně free a vyrovnaně, v soukromí vyhledává možnosti alternativní léčby. Dostane se k vikingské magii a za pomocí úlomků Thorova kladiva Mjölniru se stává Thorovým ženským protějškem a svou nemoc na nějakou dobu upozaďuje.

Chris Hemsworth, Natalie Portman ve filmu Thor: Láska jako hrom / Thor: Love and Thunder
© GameSpot
Gorr (The God Butcher) mezitím likviduje boha za bohem, a tak Thor svolá hrdinský tým, který mu má Bohobijce pomoci zastavit. Nesourodá skupina se obrátí na samolibého Dia (skvělý Russell Crowe), ve kterého věří a doufají v jeho pomoc. Pomůže jim doplout do Světa stínů, ve kterém je asi tolik barev jako v prvním dílu seriálu WandaVision, a zastavit Gorrovo řádění?

Thorova série se od samého počátku trošku hledá. První dva díly byly sice poctivě natočené, ale možná trošku uťápnuté a unylé. Novou podobu dal sérii až Taika Waititi s třetím Ragnarokem, kdy z Thora udělal hláškujícího superhrdinu a z filmu akční komedii, která ale měla spád, poutavý děj a nabídla zase něco nového, co tu v komiksovém světě ještě nebylo. K tomu dodal Thorovu sestru Helu (Cate Blanchett), s kterou by si to fakt nikdo nechtěl rozházet, a bylo na kasovní hit zaděláno. Thor: Láska jako hrom si vzal jen tu komediálnost, kterou přepálil a zapomněl přidat něco navíc. Něco, co mezi těmi desítkami superhrdinských filmů vybočí z davu.

Fotografie z filmu Thor: Láska jako hrom / Thor: Love and Thunder
© Pinkvilla
Začněme asi tím, co se doopravdy povedlo. Christian Bale jako Gorr je démonický, děsivý a jeho hadí vzezření možní trošku evokuje Voldemorta, ale The God Butcher má lidštější charakter a jeho pomstychtivost je pochopitelná. Scény, ve kterých se specifickými pohyby plíží k objektivu, uniká Thorovým úderům nebo vypráví uneseným dětem pohádku, patří k těm nejtemnějším částem filmu a je znát, že si Bale svou roli náležitě užívá. Škoda, že tyhle chvíle trvají opravdu krátce a mrazivou děsuplnost vzápětí shodí některá z pubertálních nebo infantilních scén. O těch ale až později.

Dalším pozitivem je výběr hudby. Celým filmem prostupují skladby skupiny Guns N' Roses a přesně se trefují do dané scény a dodají jí ty správné grády a divák si přeje, aby byly takhle dobré všechny další části filmu. Za zmínku stojí i odkaz na frontmana kapely Axla Rosea. Kromě této rockové legendy zazní třeba i ABBA, Enya nebo Mary J. Blige.

Fotografie z filmu Thor: Láska jako hrom / Thor: Love and Thunder
© Sada El balad
Některé scény jsou opravdu povedené jak kamerou, střihem tak třeba bojovou choreografií, ale podrazí jim nohy to, co po nich následuje – obvykle jde o špatně mířený nebo formulovaný vtip, který scénu shodí a působí spíše trapně, než aby celou situaci uvolnil. A to je problémem většiny vtípků, kterých je na 125 minutové stopáži příliš, jsou nedospělé a celkové vyznění snímku roztříští na několik gagových scének, které jsou proložené temným počínáním hlavního záporáka. Nemusíte se ale bát, že se jedná o přehlídku trapných vtipů, občas se nějaký povede, ale bavit se opravdu budou převážně děti ve věku 8 – 12 let.

Vtipy tvoří 75 % filmu, 5 % snímku je věnováno Gorrovi a zbytek hlubokým lidským tématům, s kterými se perou hlavní postavy. Ty ale vyzní tak nějak naprázdno. Vztah mezi Jane a Thorem je spíše přátelský a chemie mezi nimi na plátně funguje jen ve chvíli, kdy je pomocí flashbacku rekapitulována jejich společná historie. V záplavě infantilních scének a gagů se závažnost nemoci Jane ztratí a Thorovo rozpoložení vyznívá jako pubertální fňukání. Obvykle skvělá Natalie Portman se sice snaží sbírat plusové body, ale tahle tvář jí tak úplně nesedí oproti komorním dramatům, ve kterých exceluje.

Fotografie z filmu Thor: Láska jako hrom / Thor: Love and Thunder
© L’Entrepreneur
Na novém Thorovi je viditelná snaha zopakovat úspěch předchozího dílu a udělat z něj opět akční jízdu, u které se bude člověk hlavně bavit. To se povedlo tak z poloviny. Celkově snímek působí velice roztříštěně - jako sestřih několika scének různé tématiky - komedie, dramatu, hororu. Ty ale nedrží pohromadě a vzájemně se ruší. To, že komediální stránka ty ostatní přebíjí, by nevadilo do chvíle, kdy by byl humor cílen na různé věkové kategorie diváka, a ne jen na ty, kteří rodičům z kapes vytáhnou peníze na dokonale přesnou Thorovu figurku nebo cool tričko. Thor: Láska jako hrom určitě vydělá hromadu peněz a už teď je jisté, že se dočkáme dalšího dílu. Chtělo by to nejen servírovat divákům Marvel filmy jak na běžícím pásu s cílem vydělat obrovský balík, ale myslet na to, aby to s tímto přístupem i ty nejskalnější fanoušky nepřestalo bavit a neodešli ke konkurenci, kde už se o určitou inovaci snaží, viď Jokere a Batmane?

P.S.: Velký boom kolem Strážců Galaxie byl docela zbytečný. Celý tým se tam sice na pár minut objeví, ale děj nikam neposunou a celá jejich účast je úplně nepotřebná.

Oficiální český trailer filmu Thor: Láska jako hrom / Thor: Love and Thunder

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Joker: Folie à Deux (10.04.2024 14:00 v Novinky | Trailery)
- Julia Garner bude Silver Surfer (04.04.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Tučňák se předvádí v první ukázce (23.03.2024 15:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Furiosa má první trailer (01.12.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- Maggie Gyllenhaal natočí Frankensteinovu nevěstu (04.08.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Lovec Kraven (20.06.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Zemřel Ray Stevenson (22.05.2023 19:36 v Novinky | Zprávy)
- Chris Hemsworth se vrací v traileru Vyproštění 2 (16.05.2023 16:19 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu