TV tipy: Divoký mustang Beauty podstupuje hru o život

Vydáno: 24.06.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na konci června čeká v televizích několik nenápadných a v tuzemsku nepříliš známých snímků, které ale rozhodně stojí za pozornost, protože jejich přijetí je vesměs pozitivní. Tipem týdne je nicméně premiéra dramatu BlacKkKlansman.
Krasavec Beauty (Black Beauty) (sobota 25. 6., ČT :D, 09.20 - 10.45)

Plakát filmu Krasavec Beauty / Black Beauty
© IMDb
Rodinný snímek z první poloviny devadesátých let je v našich končinách méně známý, ale o dost lépe hodnocený než na zahraničních databázích. Režisérka a scenáristka Caroline Thompson v něm vychází z knižní předlohy Anny Sewell, které se dle všeho drží poměrně věrně a dokonce celý příběh vypráví z pohledu koně, což možná zní neuvěřitelně, ale funguje velmi dobře. Spolehla se při tom na výbornou atmosféru, která se snaží být co nejvíc realistická, již zmíněný silný příběh, především pak ale na nádherné zástupce zvířecí říše a mnoho záběrů, které je ukáže v celé jejich kráse. Vše dotváří precizní a takřka dokonalá hudba Dannyho Elfmana. Tvůrci pak zaslouží body navíc i za dobrou práci s emocemi, které drží na uzdě a nesnaží se lacině dojímat, o to intenzivněji pak vše působí. V titulních lidských rolích se představí Sean BeanDavid Thewlis nebo Alun Armstrong, ústředního koně ztvárnil hřebec jménem Docs Keepin Time. Příjemné vstávání pro celou rodinu.

Zajímavost: Původní román vyšel roku 1877 a autorka ho psala v posledních letech svého života.

Oficiální trailer filmu Krasavec Beauty / Black Beauty
Wakefield (Wakefield) (sobota 25. 6., Nova Cinema, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu Wakefield / Wakefield
© FilmAffinity
Šest let staré drama je v našich končinách vesměs neznámé a oficiální cestou se k němu prakticky nelze dostat. Dáno je to rozhodně tím, že režisérka a scenáristka Robin Swicord v něm nenatočila úplně divácký film a zvolila trochu náročnější cestu. Jelikož jde o adaptaci povídky E. L. Doctorowa, zaměřila se hodně na dialogy a monology, kterých je opravdu příliš a někdy to s nimi přehání, nicméně po většinu času mají náboj a jsou zajímavé. Body nicméně sbírá relativně originálním příběhem, který je stále aktuální a tak trochu varuje před velkým shonem celé společnosti, navíc se mu daří kombinovat a vyvažovat příjemně humorné momenty s těmi serióznějšími a zachytit psychologii člověka, který by rád uspokojil všechny. Titulní roli bravurně ztvárnil Bryan Cranston, vedle něhož vyniká především Jennifer Connelly. Nebýt zvláštního a zbytečně nedořečeného závěru, byly by dojmy ještě mnohem lepší. Neznámý tip.

Zajímavost: Natáčení trvalo dvacet dní.

Oficiální trailer filmu Wakefield / Wakefield
BlacKkKlansman (BlacKkKlansman) (sobota 25. 6., Nova Cinema, 22.05 - 00.40 / pondělí 27. 6., 01.40 - 04.30)

Český plakát filmu BlacKkKlansman / BlacKkKlansman
© Facebook tvůrce
Kriminální drama, které získalo Oscara za původní scénář, je pro evropského diváka zřejmě nejpřijatelnějším a nejméně agitačním hollywoodským protirasistickým filmem poslední doby. Na Oscara nominovaný režisér a spoluscenárista Spike Lee v něm naprosto fascinujícím způsobem zachytil dobovou atmosféru, s níž souvisí i celková výprava a kostýmy a přes dost závažné téma je vše zobrazeno s lehkou nadsázkou. Humoru je tu tedy pomálu, když už se objeví, je ale nenápadný a dost černý. Největší přínos nicméně spočívá v absurdním příběhu, který je nadčasový a skvěle vystihuje, v čem tkví síla populismu. Parádní je i obsazení, v němž hlavní roli sehrál vynikající John David Washington, kterému sekunduje především na Oscara nominovaný Adam Driver, dále se pak objeví třeba Topher Grace nebo hodně výrazný Paul Walter Hauser. Dojem tak kazí jen lehce přepálená stopáž a tak trochu násilně naroubované dokumentární pasáže z dnešních USA, které jsou prvoplánové, nicméně vzhledem k původu tvůrce pochopitelné Tip týdne, o němž se více dozvíte z naší recenze.   

Zajímavost: Grace strávil měsíc studiem díla a videí příslušníka Ku-Klux-Klanu, kterého hraje.

Oficiální český trailer filmu BlacKkKlansman / BlacKkKlansman
Chceš pěstí? (Welcome to the Punch) (sobota 25. 6., Televize Seznam, 22.15 - 00.25 / neděle 26. 6., 22.50 - 01.00 / pondělí 27. 6., 23.50 - 02.00)

Plakát filmu Chceš pěstí? / Welcome to the Punch
© Momentum Pictures
Na skoro dekádu starém thrilleru je nejzajímavější a nejvýraznější jeho úderný český název. Režisér a scenárista Eran Creevy v něm totiž jinak ničím nepřekvapí a servíruje naprosto zaměnitelnou a klišovitou žánrovku, která se snaží být chytřejší, než ve skutečnosti je. To pak rezultuje ve zbytečně překombinovaný příběh, který je paradoxně dost povrchní a nedokáže vysvětlit motivaci jednorozměrných postav ani je pořádně představit. Tvůrce tak všechno vsadil na vizuální stránku, která poměrně funguje a akce je vesměs velmi dobrá až výborná a zachycena videoklipovitým střihem, jenže u ní platí, že se svým pojetím hodně bije s příběhovou snahou o realističnost. V titulních rolích dělají, co se dá, James McAvoy a Mark Strong, které doplňují třeba Andrea RiseboroughJohnny Harris nebo Daniel Kaluuya. Alespoň, že tempo je svižné a stopáž střídmá. Nenáročná jednohubka, o níž se více píše v naší rubrice Za horizontem.  

Zajímavost: Alternativními názvy filmu byly Punch 119 nebo Betrayer.

Oficiální trailer filmu Chceš pěstí? / Welcome to the Punch
Tělo (Cialo) (sobota 25. 6., ČT art, 22.55 - 00.25)

Plakát filmu Tělo / Cialo
© IMDb
Polské komediální drama je v tuzemsku známé hodně málo a k vidění bylo jen na několika festivalech. A je to asi logické, protože jde o počin určený pro náročnější publikum. Režisérka a spoluscenáristka Malgorzata Szumowska se v něm pokouší o zajímavou studii jedné nekompletní rodiny a daří se jí to poměrně dobře. Obě ústřední postavy jsou totiž hodně zajímavé a na polské poměry originální, protože nejsou úplně věřící a oddávají se spiritistickým hrám. Spoléhá se při tom jen a jen na své schopnosti, protože každý záběr kamery i střih jsou dokonale promyšlené a mají svůj význam, který lze leckdy objevit až zpětně. Výrazný je pak i dost absurdní příběh, v němž nechybí sarkasmus a ironie, zároveň je ale značně depresivní a ne úplně veselý. Výsledku pomáhají i výborné výkony ústřední trojice Janusz GajosMaja Ostaszewska a Justyna Suwala. Jen škoda, že spousta témat je tu jen naznačena a nikdy se úplně nedořeší, tím pádem se někomu může zdát, že snímek klouže po povrchu. Tip pro festivalového diváka. 

Zajímavost: Suwala snímkem herecky debutovala.

Oficiální trailer filmu Tělo / Cialo
Manžel na zkoušku (Overboard) (neděle 26. 6., Prima Max, 20.00 - 22.20 / pondělí 27. 6., 17.40 - 20.00)

Český plakát filmu Manžel na zkoušku / Overboard
© Facebook tvůrce
Čtyři roky stará mexická komedie je přiznaným remakem snímku z osmdesátých let. Ty, kteří originální verzi znají, ničím nepřekvapí, neboť jde ve své podstatě o doslovnou předělávku. Celovečerně režijně debutující scenáristické duo Bob Fisher a Rob Greenberg se tak opět spolehlo na otřepaný námět plný klišé, který zpracovalo poměrně snesitelně a dalo si záležet na značné nadsázce, notně odlehčené atmosféře a svižném tempu, v němž částečně zaniknou všechny nelogičnosti. Potěší i fakt, že romantická linie je naprosto bezproblémová a humor po většinu malinko přetažené stopáže funguje. Hlavní roli si zahrál velmi dobrý, pro někoho však nesnesitelný Eugenio Derbez, kterému sekundují třeba Anna FarisEva Longoria nebo John Hannah. Jen kdyby to celé nebylo tak naivní a idealistické a občas to nepřipomínalo telenovelu. Oddechová záležitost na konec týdne.

Zajímavost: Natáčení probíhalo v Kanadě.

Český trailer filmu Manžel na zkoušku / Overboard
Nerve: Hra o život (Nerve) (neděle 26. 6., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / středa 29. 6., 00.15 - 02.00 / pátek 1. 7., 02.35 - 05.10)

Český plakát filmu Nerve: Hra o život / Nerve
© Facebook tvůrce
Nenápadný dobrodružný snímek se před šesti lety objevil i ve zdejších kinech, a i když v nich nezanechal výraznou stopu, za vidění rozhodně stojí. Režírující duo Henry Joost a Ariel Schulman v něm dostalo k dispozici scénář, který je adaptací románu Jeanne Ryan a přišlo s originální a zajímavou premisou. Postupem nikterak dlouhé stopáže sice jednotlivosti přestanou dávat smysl a děj se pomalu rozpadne do několika epizod, které na sebe moc nenavazují, v tomto případě to až tolik nevadí. Důvodem je strhující a hodně barevná vizuální stránka, která je opulentní za všech okolností, navíc je to celé přiznaně zábavné a potřebně odlehčené. Netradiční futuristickou atmosféru ještě dokresluje parádní hudební doprovod Roba Simonsena. V ústředních rolích se objeví Emma Roberts a Dave Franco, mezi kterými probíhá potřebná chemie, ty pak dále doplnili třeba Juliette LewisEmily Meade nebo Machine Gun Kelly. Tip s částečně nevyužitým potenciálem, což potvrzuje i naše recenze.  

Zajímavost: Podle tvůrců mělo být ve filmu poměrně dost sexuálních scén, které vypadaly drsně a divně, vzhledem k přístupnosti mladšího publika ale od podobného nápadu ustoupili.

Český trailer filmu Nerve: Hra o život / Nerve
Divoký mustang (The Mustang) (neděle 26. 6., Nova Cinema, 21.55 - 23.45 / úterý 28. 6., 01.20 - 04.30)

Plakát filmu Divoký mustang / The Mustang
© CSFD
Tři roky staré drama v tuzemsku tolik známé není a cestu k divákům si teprve hledá, v zahraničí je na tom ovšem o dost lépe. Celovečerně režijně debutující spoluscenáristka Laure de Clermont-Tonnerre v něm zajímavým způsobem kombinuje vězeňské drama s klasickým dramatem o síle přátelství člověka a koně. Vychází při tom ze skutečného příběhu, který si ale trochu upravuje, protože je plný dost klišé a tak trochu předvídatelný. Pomáhá si nicméně nádhernou kamerou, některými výtečně zrealizovanými a vypointovanými scénami a relativně zajímavým, avšak nedotaženým sociálním přesahem. V hlavní roli exceluje Matthias Schoenaerts, který zastiňuje úplně všechny, mezi nimiž je třeba i Bruce Dern. I přes krátkou stopáž by snímku ale neuškodilo rychlejší tempo, protože první polovina je ve své pomalosti a utahanosti až smrtící. Další raritní tip. 

Zajímavost: Většina snímku byla natočena v opuštěném vězení.

Oficiální trailer filmu Divoký mustang / The Mustang
Dal mi jméno Malála (He Named Me Malala) (neděle 26. 6., ČT2, 23.15 - 00.45 / úterý 28. 6., 15.35 - 17.00)

Plakát filmu Dal mi jméno Malála / He Named Me Malala
© CSFD
Osm let starý dokument představí širšímu publiku ženu, o které nejspíš většina nikdy neslyšela a nikdy by ji ani nepoznala. Režírující Davis Guggenheim její příběh vypráví hodně citlivě a bravurně pracuje s diváckými emocemi a dokáže v průběhu pár záběrů přejít od úplného dojetí k upřímnému a veselému pousmání. Krom několika mluvících hlav, jejichž promluvy jsou samy o sobě zajímavé, zaujme i několika animovanými vsuvkami zaměřenými na minulost hlavní hrdinky, které posléze doplní reálnými záběry toho, co se jí skutečně stalo. I díky tomu působí snímek hodně autenticky a silně a dělá z ústřední postavy naprosto obdivuhodnou ženu, která dodá naději úplně všem. V druhém plánu navíc odhalí, jak funguje Tálibán a že není radno mu cokoliv věřit. Poučný i fascinující tip.  

Zajímavost: Hlavní hrdinka snímku obdržela v roce 2014 Nobelovu cenu míru.

Oficiální trailer filmu Dal mi jméno Malála / He Named Me Malala
Má odpoledne s Margueritte (La tête en friche) (pondělí 27. 6., Televize Seznam, 22.00 - 23.50 / čtvrtek 30. 6., 13.25 - 15.15)

Plakát filmu Má odpoledne s Margueritte / La tête en friche
© AlloCiné
I francouzské komediální drama patří k těm, která se u nás moc nevysílají a moc diváků je nezná. Je to svým způsobem škoda, protože režisér a spoluscenárista Jean Becker, který v něm zadaptoval román Marie-Sabine Roger, v něm natočil hodně příjemnou podívanou, která ale divákovi nejde na ruku. Vzhledem k takřka nulovému ději a pomalému tempu je totiž potřeba hodně tolerance. Za tu se ale odmění silným a nadčasovým příběhem a mnoha údernými dialogy, nad jejichž obsahem se vyplatí přemýšlet. Atmosféra je příjemně, i když někdy možná až moc nostalgická a sentimentální. Výsledek by však byl jen poloviční bez výborného obsazení, v němž titulní role ztvárnili famózní Gérard Depardieu a Gisèle Casadesus. Při inteligenci a síle celého snímku jen zamrzí, že není výraznější a o něco srozumitelnější. Nenápadný tip, který lze v programu snadno přehlédnout. 

Zajímavost: Ve své domovině měl snímek oficiální premiéru 2. června 2010.

Originální trailer filmu Má odpoledne s Margueritte / La tête en friche


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY