Kinopremiéry: Tutanchamon přebírá nadvládu nad jurským světem

Vydáno: 08.06.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Universal

V tomto týdnu zaútočí na kina zakončení nové dinosauří trilogie Jurský svět s podtitulem Nadvláda. A distributoři si jsou této skutečnosti dobře vědomi, protože proti němu nenasadili žádnou relevantní konkurenci.
Jurský svět: Nadvláda (Jurassic World: Dominion) (CinemArt)

Český plakát filmu Jurský svět: Nadvláda / Jurassic World Dominion
© CSFD
Zakončení nové dinosauří trilogie má pochopitelně jen ty nejvyšší ambice a co nejvíc se snaží nové hrdiny propojit s těmi starými. Po předchozí odmlce se vrátil režisér a spoluscenárista Colin Trevorrow, který logicky bude cílit na celé rodiny a nedají se od něj očekávat žádné zásadní změny. Ty nenastaly ani v obsazení, neboť hlavní role opět ztvárnili Chris Pratt a Bryce Dallas Howard, ze "staré gardy" se vrátí Laura DernJeff Goldblum a Sam Neill. První reakce se pohybují někde na lehkém nadprůměru, takže se zdá, že diváci asi dostanou, co očekávají, nicméně to zároveň vypadá, že celá série se vyčerpala po úspěšném prvním dílu. Jasná premiéra týdne a útok na žebříčky návštěvnosti.

Synopse: Čtyři roky po zániku ostrova Isla Nubar se jurští tvorové začali kontrolovaně i nekontrolovaně množit, v důsledku čehož si lidstvo muselo zvyknout, že už není na vrcholu potravního řetězce. Někteří lidé zároveň chtěli novou sílu využít ve svůj prospěch, někteří jim v tom ale chtějí zabránit. K těm patří Owen Grady (Chris Pratt) a jeho přítelkyně Claire (Bryce Dallas Howard), kteří získali mnoho zkušeností. Na pomoc se jim navíc vydávají paleontologové Alan Grant (Sam Neill) a Ellie Sattler (Laura Dern) a teoretik s nadhledem Ian Malcolm (Jeff Goldblum), kteří se pokoušejí o nemožné.

Český trailer filmu Jurský svět: Nadvláda / Jurassic World: Dominion
Náměsíčníci (Moonbound) (Forum Film CZ)

Český plakát filmu Náměsíčníci / Moonbound
© Cinemax
Německo-rakouský animák bude evidentně cílit jen a pouze na rodiny s dětmi a větší ambice zřejmě nemá. Ze synopse je jasné, že klišé v něm bude víc než dost a příběh bude značně předvídatelný a nejspíš i animace bude vypadat trochu hůře než u podobných zámořských počinů, které mají větší možnosti. Režisérem a scenáristou je málo známý Ali Samadi Ahadi a v tomto případě nemusí tuzemské publikum mrzet ani absence původního znění, protože v něm žádné hvězdné hlasy slyšet nejsou. Ohlasů je naprosté minimum, tudíž nemá smysl se jimi nějak více zabývat. Premiéra, která bez dětí nemá smysl.

Synopse: Když starší brácha Petr jedné noci zjistí, že jeho sestra Anna zmizela, uvědomí si, že její bláznivý příběh o mluvícím broukovi nebyl smyšlený. Annu nejspíš unesl zlý Měsíční muž, když se pokusila broukovi, panu Zoomzemanovi pomoci. Aby ji zachráni, nezbyde Petrovi nic jiného než se za ní vydat až na Měsíc.

Český trailer filmu Náměsíčníci / Moonbound
Tutanchamon - poslední výstava (Tutankhamun: The Last Exhibition) (Aerofilms)

Český plakát filmu Tutanchamon - poslední výstava / Tutankhamun: The Last Exhibition
© CSFD
V rámci nepravidelného cyklu Umění v kině je možné ve vybraných kinosálech zhlédnout italský dokument, který diváky zavede do tajů, které skrývá hrobka faraona Tutanchamona. Snímek byl natočen ke stému výročí objevu této unikátní památky a měl by tak být jakousi oslavou celé události. O režii, scénář a hudbu se postaral jen minimálně známý Ernesto Pagano, tím nejslavnějším účastníkem projektu je jeden z vypravěčů Iggy Pop. Ohlasy ani komentáře dosud neexistují, což samozřejmě nikoho nepřekvapí. Premiéra pro milovníky muzeí a výstav.

Synopse: 26. listopadu 1922 poprvé nahlédl britský egyptolog Howard Carter skrze malou dírku ve zdi do v podstatě neporušené hrobky faraona Tutanchamona. Brzy poté se starý panovník, místo jeho posledního odpočinku i jejich zarputilý objevitel stali legendami.

Český trailer filmu Tutanchamon - poslední výstava / Tutankhamun: The Last Exhibition


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY