Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Twin Peaks

Stroj času: 30 let od premiéry filmu Twin Peaks

Vydáno: 28.05.2022 12:30 v sekci Recenze | Stroj času - Václav Limberk | foto: New Line Cinema

V roce 1992 natočil David Lynch filmový prequel k úspěšnému televiznímu seriálu Městečko Twin Peaks. Jeho odvážný filmový experiment zachycující "posledních sedm dnů ze života Laury Palmer" byl ve své době nepochopen.

Twin Peaks: Ohni se mnou pojďRecenzoval/a Václav Limberk dne 28.05.2022 12:30. V roce 1992 natočil David Lynch filmový prequel k úspěšnému televiznímu seriálu Městečko Twin Peaks. Jeho odvážný filmový experiment zachycující "posledních sedm dnů ze života Laury Palmer" byl ve své době nepochopen. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
(Obsahuje spoilery)

Když se desátého června 1991 odvysílal poslední díl druhé řady seriálu Městečko Twin Peaks, který mnoho skalních fanoušcích šokoval záměrným antihappyendem, rozjely se ihned spekulace o možném pokračování. Spoustu fanoušků zajímaly další osudy speciálního agenta Dalea Coopera (Kyle MacLachlan), který v onom osudném 30. díle zůstal uvězněný v Rudém pokoji (Černém vigvamu), zatímco zlá entita Bob se převtělila do Cooperova dvojníka a byla vpuštěna zpět do malebného prostředí městečka Twin Peaks. 

Sheryl Lee, Moira Kelly ve filmu Twin Peaks: Fire Walk with Me / Twin Peaks: Fire Walk with Me
© New Line Cinema
Jenže Lynch, který se k tomuto svému milovanému a životnímu projektu vrátil originálním způsobem až o 25 let později v třetí sérii Twin Peaks, měl na začátku 90. let jiné plány, kvůli nimž se na čas musel rozejít i se svým parťákem Markem Frostem, s nímž seriál vymýšlel a psal, a který se přikláněl spíše k pokračování Twin Peaksu než k jeho prequelu. Lynche tehdy nezajímaly další osudy agenta Coopera, nýbrž hlavní protagonistky a hrdinky seriálu, jíž byla zavražděná středoškolská studentka Laura Palmer (Sheryl Lee). A tak se rozhodl pro ní a o ní natočit celovečerní film, který by se zaměřil na jejích poslední sedm dní života.

Při tvorbě scénáře Lynchovi tentokrát asistoval Robert Engels, který s ním už spolupracoval i na psaní scénářů pro seriál. Lynch se nikdy netajil tím, že Laura Palmer byla "ta pravá" a že se seriál zaměřený původně na pátrání po jejím vrahovi ve své druhé sérii od této linie příliš odchýlil a také se netajil tím, že Laura Palmer byla "zlatá husa, která snášela zlaté vejce" až do chvíle, kdy byl jako vrah odhalen její otec Leland Palmer (Ray Wise) ovládaný tajemným Bobem (Frank Silva). Lynch původně nechtěl odhalit identitu vraha, který neměl být nikdy vypátrán. Právě jeho odhalením ztratil seriál v průběhu druhé série podstatu svého kouzla i většinu svých diváků, kvůli čemuž pak upadala jeho sledovanost. Lynch to přikládal pouze tomu, že se televizní stanice ABC rozhodla "zabít zlatou husu", za níž považoval právě Lauru Palmer.

Kimberly Ann Cole ve filmu Twin Peaks: Fire Walk with Me / Twin Peaks: Fire Walk with Me
© New Line Cinema
Při natáčení Twin Peaks se rozhodl pro zcela jiný, antitelevizní přístup. Na problémy Lynch narazil hned při obsazování hlavních rolí, kdy mnoho herců ze seriálu, rovněž zklamaných tím, kam se začal ve druhé sérii ubírat, odmítlo své role ve filmu opakovat. Tuto nechuť projevil i představil agenta Coopera Kyle MacLachlan a také proto nezačíná děj filmu tak, jak by jeho fanoušci očekávali, tedy líčením důvěrně známého prostředí městečka Twin Peaks, ale vrací se ještě o rok zpět před události ze seriálu a ve svém prologu se zaměřuje na vraždu Teresy Banks (Pamela Gidley), která byla první obětí Boba alias Lelanda Palmera.

A tak v první půlhodině Lynch jako šéf pobočky FBI ve Filadelfii Gordon Cole povolává na vyšetření její vraždy dvojici speciálních agentů Chestera Desmonda (Chris Isaak) a Sama Stanleyho (Kiefer Sutherland). Oba agenti jsou až komicky protikladní, zatímco Desmond je charismatický drsňák a flegmatik, který vede hlavní vyšetřování, Stanley je legrační podivín nezúčastněně sledující Desmondův boj s šerifem Cablem a jeho zástupcem Cliffem. Stanley je nicméně kvalifikovaný forenzní profesionál. První půlhodina filmu musela být pro skalní fanoušky seriálu studenou sprchou. Nejenže se neodehrávala v důvěrně známých kulisách, ale i její tón byl zcela jiný než v seriálu a Lynch jím dal najevo, že se nehodlá vracet k jeho roztomilému a idylickému ladění. Desmond a Stanley se také vydávají do vozového parku, který spravuje svérázný Carl (Harry Dean Stanton), a kde Teresa bydlela, jenže po půl hodině zde toto vyšetřování končí a jak se později dozvíme z Coleových úst, stopy, které agenti Desmond a Stanley sledovaly, nevedly nikam.

David Bowie ve filmu Twin Peaks: Fire Walk with Me / Twin Peaks: Fire Walk with Me
© New Line Cinema
I když tento prolog s hlavním dějem přímo nesouvisí, je v něm mnoho zajímavého a je zde také poprvé zmíněn případ "modré růže", o němž se více dozvíme až o mnoho let později ve třetí řadě seriálu. Rovněž tu máme možnost poprvé a také naposled vidět speciálního agenta Phillipa Jeffriese (David Bowie), který záhadně zmizel před dvěma roky a na chvíli se zhmotní při setkání s Colem, Cooperem a Rosenfieldem (Miguel Ferrer) ve Filadelfii, kde jim vypráví o jeho setkání s "těmi, kteří žijí nad koloniálem" a kterými nejsou nikdo jiní než entity obývající Rudý pokoj s "umakartovým stolem", místo z něhož pochází Bob, Mike (Al Strobel), trpaslík (Michael J. Anderson) a také "bezdomovci" v titulcích zvaní "Woodsmen", jakýsi místní strážci. Jednoho z nich představuje Jürgen Prochnow. Celá tato bizarní pasáž ("Žijeme uvnitř snu", "Elektřina!") je vrcholem prologu a je tím nejlynchovštějším, co filmový prequel nabízí. 

Po něm se tedy konečně přesouváme k tomu, na co se všichni těšili a čekali, jenže všechno působí jinak. Ty tam jsou seriálové scény mezi Edem a Nadine, kteří se tu jen na moment mihnou, zcela tu chybí postavy klanu Hornů, Bena, Jerryho a Audrey a šerifa Harryho Trumana, jež byly v seriálu klíčové. Lynch se tu bezvýhradně soustředil jen na Lauru a její milostné a drogové eskapády, jež jsou tu vzájemně provázané. Laura tu není vylíčena jako nevinná oběť, ale jako značně problematická a promiskuitní dívka s pokročilou drogovou závislostí.

Sheryl Lee, James Marshall ve filmu Twin Peaks: Fire Walk with Me / Twin Peaks: Fire Walk with Me
© New Line Cinema
Její dva boyfriendi, které má současně, se oba zdají být v zajetí vlastních iluzí. Laura ve skutečnosti nemiluje ani Bobbyho (Dana Ashbrook), který jí dělá dealera, ani naivního rebela Jamese (James Marshall), kterého sice ujišťuje, že ho miluje, ale na druhé straně mu otevřeně říká, že ji ve skutečnosti vůbec nezná a že jeho stará Laura je pryč. Vrcholem hlavního děje je halucinogenní drogový večírek v místě zvaném "Power and Glory", kde je s Ronette Pulaskiovou (Phoebe Augustine) a nechvalně proslulým barmanem a pasákem Jacquesem Renaultem (Walter Olkewicz), který jim dohodí dvojici chlapů na sex, Bucka a Tommyho. Tohoto tahu se účastní i naivní Donna (Moira Kelly), Lauřina nejlepší kamarádka, která poprvé na vlastní oči poznává odvrácenou stranu Laury a Twin Peaks. Celou halucinogenní pasáž doprovází Lynchovy oblíbené stroboskopické efekty a také skvělá hudba Angela Badalamentiho, která je tu stejně důležitá jako stránka vizuální. Bez jeho hudby by nikdy Twin Peaks nemohl být tak efektivní, to je potřeba zdůraznit.

Twin Peaks ale obsahuje i řadu dalších pozoruhodných scén, jakou je například Lauřino setkání s paní Chalfontovou a jejím vnukem, kdy jí předají obraz pokoje, který později slouží jako brána do světa obývaného trpaslíkem a spol. Ve spánku pak Laura pronikne do tohoto světa skrze obraz a pozoruje sama sebe spící v posteli. Setkává se tu i s Annie Blackburn (Heather Graham), Cooperovou přítelkyní ze seriálu odtaženou do Rudého pokoje. Prolíná se tu současnost s budoucností a realita se sny a dohromady vytváří unikátní filmový svět Twin Peaks, který je jiný, než byl svět seriálu. Lynch zde své vize posunul na další level, na který ještě publikum té doby nebylo připravené. Začal tu rozvíjet svět, který pak mnohem nekompromisněji vylíčil v třetí řadě seriálu, zárodky toho všeho jsou ale k vidění právě zde.

Sheryl Lee, Frances Bay ve filmu Twin Peaks: Fire Walk with Me / Twin Peaks: Fire Walk with Me
© New Line Cinema
V roce 2014 pak Lynch uveřejnil ještě vystřižené a prodloužené scény z filmu v podobě hodinu a půl trvajících Twin Peaks: The Missing Pieces, které zpětně jen potvrzují unikátnost tehdejší Lynchovy experimentálně laděné koncepce, která se radikálně vymezila vůči kýčovitosti a určité selankovitosti zvláště druhé řady původního seriálu. Kdyby se spojily scény filmu s těmito extra "chybějícími částmi", pak by celý film mohl klidně trvat tři a půl hodiny. Z dnešního pohledu se zdá, že prequel byl příliš velké sousto pro tehdejší diváckou obec, která stále žila v zajetí okouzlení ze seriálu. V dnešní době by se pro filmový Twin Peaks hodil spíše formát minisérie, kde by Lynch tyto "chybějící části" nemusel vystřihávat. Je to škoda, protože Twin Peaks mohl být v nevystříhané verzi "ultimátním zážitkem".

I tak je ale filmový Twin Peaks odvážným a stále přitažlivým snímkem vizionáře, který  nenaplnil tehdejší divácká očekávání a komerčně nemilosrdně propadl. Také tento neúspěch, mimo jiné, měl nepochybně vliv i na další Lynchovo směřování, které se zúročilo v budoucnu tím, že se Lynch po natočení Mulholland Drive zařekl, že se ke klasickému celuloidovému filmu už nikdy nevrátí a tento slib, ku škodě své i svých fanoušků, dodnes plní.

Trailer filmu Twin Peaks

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • - (thornhill, 28.05.2022 15:44) Reagovat

    Najlepší Lynchov film

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřela Piper Laurie (15.10.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks (30.09.2023 15:30 v Recenze | Stroj času)


PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe