Kinopremiéry: Tři tygři a Maverick ví kulový a ocitají se na pokraji nervového zhroucení

Vydáno: 25.05.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Impawards

Jasným hitem posledních květnových novinek v kinech je premiéra pokračování Top Gunu, na které se čekalo dlouhých šestatřicet let. Jedinou konkurencí v návštěvnosti mu může být celovečerní film komediálního uskupení Tři tygři.
Top Gun: Maverick (Top Gun: Maverick) (CinemArt)

Český plakát filmu Top Gun: Maverick / Top Gun: Maverick
© CinemArt
Po šestatřiceti letech se dočkalo pokračování slavné drama, které oslavovalo americkou armádu a de facto udělalo hvězdu z Toma Cruise. Ten se pochopitelně vrátil a jako producent se opět snažil posunout akční scény na novou hranici a právě on je tím největším diváckým lákadlem. Režii obstaral Joseph Kosinski, na scénáři se podílel i Christopher McQuarrie a v dalších rolích se objeví Jennifer ConnellyMiles TellerEd Harris nebo Val Kilmer. Dosavadní ohlasy jsou hodně nadšené a chválí se především letecké scény, které prý v IMAXu vypadají naprosto parádně. Jednoznačná premiéra týdne a nejspíš i měsíce, která decentně startuje blockbusterovou sezónu.

Synopse: Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) se už přes třicet let úspěšně brání povýšení ve strukturách amerického letectva, protože by pak nemohl pilotovat svou milovanou stíhačku. Navíc byl vždy magnetem na průšvihy, což ho od onoho povýšení možná trochu degraduje. Nyní ale dostane za úkol připravit elitní stíhače z programu Top Gun na úkol, který je zdánlivě nesplnitelný. Situace je o to těžší, že jedním z rekrutů je Bradley Bradshaw (Miles Teller), syn jeho kamaráda a navigátora Goose, který mu smrt svého otce klade za vinu. Jelikož Pete nechce, aby Bradleyho potkal stejný osud, dostává se s ním do čím dál větších sporů.

Zajímavost: Cruise se kvůli roli naučil pilotovat stíhací letoun.

Oficiální český trailer filmu Top Gun: Maverick / Top Gun: Maverick
Muži na pokraji nervového zhroucení (Hommes au bord de la crise de nerfs) (Bohemia MP)

Český plakát filmu Muži na pokraji nervového zhroucení / Hommes au bord de la crise de nerfs
© Bohemia Motion Pictures
Francouzská komedie evidentně spoléhá jen a pouze na oblíbenost svého subžánru v tuzemsku, protože jinak diváky nemá moc nač lákat. Synopse vypadá dost tuctově, což ale neznamená, že by neměla vtipný potenciál a režírující Audrey Danu také nikdo moc nezná. Nejslavnější tváří v obsazení je pak Thierry Lhermitte. Ohlasy ani komentáře zatím neexistují a nedá se moc očekávat, že by se to po premiéře změnilo. Jedna velká neznámá.

Synopse: Sedm městských mužů v rozdílném věku má společné to, že jsou na pokraji nervového zhroucení, což je zavede na opuštěnou vlakovou stanici uprostřed ničeho, kde se koná neobvyklý kurz přežití, jenž je má postavit zpět na nohy. Celý kurz vede hodně svérázná koučka, která jim má pomoci najít jejich mužné já. Úkol je to ale složitý, protože nic se nedaří podle plánu.

Český trailer filmu Muži na pokraji nervového zhroucení / Hommes au bord de la crise de nerfs
Všechno nejlepší, Chiaro! (A Chiara) (Aerofilms)

Český plakát filmu Všechno nejlepší, Chiaro! / A Chiara
© CSFD
Italsko-francouzské drama vypadá jako typicky festivalový počin, který ocení trochu náročnější publikum. Tomu odpovídají i ohlasy, které hovoří o poměrně originální podívané, která není úplně dokonalá a doplácí na trochu pomalejší tempo, má ale hodně silné momenty, které se zaryjí do divácké mysli. Režisérem a scenáristou je Jonas Carpignano, který do hlavní role obsadil debutující Swamy Rotolo. Premiéra pro náročného diváka.

Synopse: Do života patnáctileté Chiary (Swamy Rotolo) nezvratně zasáhne násilný incident, po němž zmizí její otec. Na povrch totiž vyplavou věci, které před ní tajil a před nimiž zbytek rodiny přivíral oči. Dospívající dívka je tak postavena před rozhodnutí, jakým směrem se bude dále ubírat její život.

Český trailer filmu Všechno nejlepší, Chiaro! / A Chiara
Mick Fleetwood & Friends (Mick Fleetwood & Friends Celebrate the Music of Peter Green) (Pannonia Ent.)

Český plakát filmu Mick Fleetwood & Friends / Mick Fleetwood & Friends Celebrate the Music of Peter Green
© CSFD
Po omezenou dobu čtyř dnů by měl být ve vybraných kinech k vidění britský dokument z londýnského koncertu, který uctil zakladatele skupiny Fleetwood Mac. Koncert, který zrežíroval Martyn Atkins, byl unikátní jednak v tom, že se na jednom pódiu sešly hvězdy Noel GallagherDavid GilmourKirk HammettSteven Tyler nebo Billy Gibbons a druhak v tom, že se odehrál těsně před pandemií covidu. Pro fanoušky podobné hudby jasná volba.

Synopse: V únoru 2020 se v Londýně uskutečnil jedinečný koncert, který oslavil zakladatele skupiny Fleetwood Mac Petera Greena. Na pódiu se sešli David GilmourNoel GallagherKirk Hammett nebo Steven Tyler a všechno dohromady dal bubeník Mick Fleetwood.

Český trailer filmu Mick Fleetwood & Friends / Mick Fleetwood & Friends Celebrate the Music of Peter Green
Tři Tygři ve filmu: JACKPOT (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Tři Tygři ve filmu: JACKPOT
© CSFD
V době karantény se extrémně proslavilo komediální seskupení Tři tygři, které je úzce spjato s ostravským divadlem Mír. Po velkém množství krátkých skečů a úspěšné minisérii se dočkalo také celovečerního filmu, který míří do kin. Pochopitelně se v něm objeví klíčoví představitelé Albert ČubaŠtěpán KozubVladimír Polák a Robin Ferro, kterým bude v menších rolích přihrávat zástup slavných i méně slavných jmen, režijně měl vše na povel Emil Křižka. Klíčová otázka tak zní, zda tvůrci dokáží utáhnout celovečerní stopáž, nebo nevystoupí z rámce skečů a velmi krátkých scének. Jak už to v podobných případech bývá, ohlasy jsou hodně odlišné a bude záležet na diváckém vkusu. Dost možná velký komerční hit.

Synopse: Strážce Teritoria Milan (Albert Čuba), citlivá duše, prokletý básník a řidič tramvaje David (Štěpán Kozub), příslušník městské policie Robert (Robin Ferro) a snaživý, leč průměrný herec oblastního divadla Herbert (Vladimír Polák) se vydávají na dobrodružnou cestu za nečekanou výhrou. Stanou se z nich v průběhu cesty přátelé, nebo rivalové? Vše jim ještě komplikuje mafiánský boss, který po milionové výhře také moc touží.

Oficiální trailer filmu Tři Tygři ve filmu: JACKPOT
Chinaski: Každej ví kulový (Bioscop)

Plakát filmu  / Chinaski: Každej ví kulový
© Bioscop
Kapela Chinaski patří dlouhodobě k těm nejúspěšnějším popovým hudebním seskupením v tuzemsku a pravidelně vyprodává ty největší haly. Zejména svým fanouškům se rozhodla nadělit dárek v podobě dokumentu, který shrnuje celou její dosavadní kariéru. Režijně ho zaštítil debutant Pavel Bohoněk, který slibuje hodně otevřenou zpověď, která leckoho překvapí tím, že dává prostor i bývalým členům kapely, s nimiž se frontman Michal Malátný nerozešel úplně v dobrém, promluvit by ale měli i hudební publicisté a další významné osobnosti zdejší popmusic. Fanouškovská premiéra.

Synopse: Hudební dokument o jedné z nejslavnějších českých kapel současnosti ukazuje, že na pozadí úspěchu můžou být i deprese, rozpadlá přátelství nebo nutnost vyrovnat se se smrtí jednoho z klíčových členů. Frontman kapely Michal Malátný před diváky nic moc netají a je poměrně otevřený, velký prostor ale dostali také všichni bývalí členové, manažeři i hudební publicisté.

Originální trailer filmu Chinaski: Každej ví kulový
Plná 6 (Aerofilms)

Plakát filmu  / Plná 6
© CSFD
I další český dokument vstupující tento týden do kin je určen pro fanoušky, tentokráte motocyklových závodů a ještě konkrétněji těch na přírodních okruzích. Jen ti totiž nejspíš znají jméno Kamila Holána, který patří k nejlepším českým jezdcům, a i když nemá tu nejlepší tovární techniku, vyrovná se světové špičce nadšením a obrovskou vůlí. Jeho medailon natočil debutant Adam Sejk, který by se dle synopse měl zabývat i tím, zda může být ta největší rychlost smyslem života. Další dokumentární premiéra.

Synopse: Kamil Holán je v současnosti jedním z nejlepších českých motocyklových závodníků na přírodních tratích. I když jeho možnosti zdaleka nedosahují úrovně světových továrních jezdců, dokáže s nimi v určitých závodech držet krok. Při cestě za úspěchem si ale musel mnohé odříct a dennodenně překonávat limity své i svého stroje.

Originální trailer filmu Plná 6
Atentát (NFA)

Plakát filmu  / Atentát
© NFA
Téměř na den přesně po osmdesáti letech od atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha se do kin v nové restaurované verzi vrací asi nejslavnější film, který celou tuto událost zachytil. Režijně a částečně scenáristicky se o něj postaral Jiří Sequens, který si dal záležet na reáliích a pojal ho jako rekonstrukci akce, která v našich dějinách neměla a nemá obdoby. Obsadil si tehdy ty největší hvězdy v čele s Radoslavem BrzobohatýmRudolfem JelínkemLadislavem MrkvičkouLuďkem Munzarem nebo Josefem Vinklářem a natočil opravdu unikátní počin, který jako by byl natočený úplně v jiné době, protože nijak neadoruje komunistický odboj, ba naopak ukazuje i odboj západní a navíc je historicky zcela přesný. Jedinečná možnost vidět tento zásadní snímek na velkém plátně.

Synopse: Jednou z nejvýznamnějších akcí československého odboje za druhé světové války byl atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Celá akce sice byla pečlivě naplánována, jenže i ten nejlepší plán může mít trhliny, proto byl do poslední chvíle výsledek značně nejistý. A i když měla pro mnoho lidí událost tragické následky, znamenala obrovský zlom v celém konfliktu.

Zajímavost: Při natáčení obléhání kostela byly tanky a vojáci rozmístěni podle zachovaných dobových fotografií.

Ukázka z filmu Atentát
Ať žijí duchové! (NFA)

Plakát filmu  / Ať žijí duchové!
© s-antikvariat.cz
Restaurované verze se dočkal také jeden z nejslavnějších a nejcitovanějších československých rodinných filmů, který existuje už více než pětačtyřicet let a stále si hledá nové a nové generace diváků. Režisér Oldřich Lipský se v něm spojil se scenáristou Zdeňkem Svěrákem a skladatelem Jaroslavem Uhlířem a natočil vyváženou podívanou, která spojuje chytrý a inteligentní humor, nestárnoucí hlášky, roztomilý příběh a nesmrtelné hity, které zná i ten, který film nikdy neviděl. Svou nejslavnější roli tu vytvořila Dana Vávrová, vedle níž se objevili třeba Vlastimil BrodskýJiří SovákLubomír Lipský nebo Věra Tichánková, chybět nesmí ani výborní dětští herci. Další z klasik, kterou stojí za to vidět na velkém plátně.

Synopse: Kluci z městečka pod zříceninou hradu Brtník se o půlnoci vydají do hladomorny, aby vyzkoušeli svou odvahu. Zažijí při tom dost zvláštní události, které je přesvědčí o tom, že hrad není tak neobydlený, jak se může zdát. Tento poznatek se může hodit, protože budoucnost hradu je v ohrožení, neboť vedoucí samoobsluhy Jouza (Lubomír Lipský) chce v hradním sklepení pěstovat žampiony. Když se děti při jedné z mnoha nočních výprav na hrad seznámí s dvojicí strašidel Leontýnkou (Dana Vávrová) a jejím otcem, rytířem Brtníkem z Brtníku (Jiří Sovák), získají na svou stranu spojence, kteří by jim mohli pomoci zachovat památku k jejím původním účelům.

Zajímavost: Původně vznikala tato pohádka jako agitace na oslavu Pionýrské organizace.

Ukázka z filmu Ať žijí duchové!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY