Jak na filmový požitek doma?

Vydáno: 11.05.2022 10:51 - Redakce | foto: eVisions

Ačkoliv se ceny elektroniky snižují, vybavení pro filmový požitek vás nevyjde na málo. Jaké vybavení budete potřebovat a jak si ho můžete ochránit?
Každý pravověrný milovník kinematografie vám řekne, že požitku sledovat film na velkém plátně se nic nevyrovná, ale i doma si můžete sledování filmu patřičně užít. Co vše pro takový prožitek potřebujete? Díky domácímu kinu si můžete výrazně vylepšit obraz a zvuk přehrávaného filmu. Základem je dobrý soubor s filmem, špatnou kopii lépe nenazvučíte a nezobrazíte, ani kdybyste se rozkrájeli. Pro výběr domácího kina je třeba vzít do úvahy jednak prostor, který můžete kinu věnovat. Soustava může zahrnovat od dvou až do mnoha reproduktorů, které mohou být náročné na prostor. Dále je třeba si stanovit, jaké máte na domácí kino požadavky, utratit totiž můžete od několika tisíc až po mnoho desítek tisíc korun.

Obraz

Film můžete zobrazit díky televizoru, nebo projektoru. Projektor vám umožní zobrazit film ve skutečně velkém formátu, který byste televizorem nedocílili. Jeho světlo není studené a budete tak ještě blíže prožitku v kině. Na druhou stranu jsou součástí projektoru křehké a drahé lampy, které jsou třeba po určitém čase vyměnit, výrobci většinou deklarují určitý počet hodin, například 2000 hodin provozu, který by měly lampy vydržet. U LED projektorů tento problém není třeba řešit, ale jsou dražší. S projektorem častěji manipulujeme a přenášíme ho z místa na místo. Film lze promítat pouze na tmavém místě, navíc se zahřívá. Obraz se promítá buď na čistou zeď, anebo na promítací plátno, jehož cena začíná zhruba na dvou tisíc korunách. Televizor vám poslouží i ve světlé místnosti, kterou nemusíte běžně zatmívat.

Zvuk

Bez kvalitního prostorového zvuku by to nebyl ten správný filmový zážitek. Kvalitního zvuku docílíte využitím reprosoustavy o různém složení. Zvukové systémy se liší podle počtu zvukových zařízení, označuje se číslicí s tečkou, například soustava 5.1 označuje jeden subwoofer, který se stará o reprodukci nízkých frekvencí a pět reproduktorů. Kromě reproduktorů soustava zahrnuje ještě zesilovač a přehrávač. Pokud se spokojíte s rozšířením jen o dva reproduktory, pak vás domácí kino příliš nezatíží, ceny se pohybují již od pár tisíc korun. Budete-li požadovat kvalitnější zvuk o více kanálech, pak si připravte již desetitisíce.

Pojištění domácího kina

Jak sami vidíte, cena takového vybavení není právě nízká. Proto se jistě vyplatí, abyste si hodnotu tohoto vybavení ochránili. Domácí kino si můžete pojistit v pojištění domácnosti, díky kterému si lze ochránit veškeré vybavení domácnosti, včetně elektrospotřebičů. Pojištění domácnosti se sjednává na určitou hodnotu tohoto vybavení, takto lze domácí kino ochránit v případě poškození živly, tedy vodou, požárem, srážkami, větrem, sněhem apod., ale také pro případ krádeže, nebo vandalství. Toto pojištění si můžete sjednat díky kalkulačce pojištění domácnosti, do které zadáváte PSČ, dále určujete typ vybavení vaší domácnosti. Elektroniku pojišťujete buď v nové, nebo časové hodnotě. Pokud ji máte pojištěnou v nové hodnotě, pak v případě škody obdržíte takovou náhradu, abyste si mohli zakoupit elektroniku novou ve srovnatelné kategorii. Pokud jde o časovou hodnotu, pak získáte takovou náhradu, abyste si mohli zakoupit srovnatelný přístroj použitý. Pro pojištění elektroniky mají pojišťovny různé podmínky. Některé mají pro každý přístroj určitý limit, jiné pojišťovny limity nemají.

(Placená inzerce.)



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY