Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 6. 5. 2022 - 12. 5. 2022

TV tipy: Králíček Jojo míří do krajiny ve stínu, kde pozná temnou tvář Brooklynu

Vydáno: 06.05.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Tento týden se v televizích to nejlákavější odehraje o víkendu, kam jsou situovány ty nejatraktivnější premiéry. Mezi ně patří válečná komedie Králíček Jojo a ambiciozní české drama Krajina ve stínu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Starožitníkův krám (The Old Curiosity Shop) (pátek 6. 5., Nova Cinema, 16.05 - 18.05 / sobota 7. 5., 12.20 - 14.15 / pondělí 9. 5., 05.20 - 07.10)

Plakát filmu Starožitníkův krám / The Old Curiosity Shop
© IMDb
Patnáct let staré irské drama je určeno pro televizní obrazovky a nejen v našich končinách je absolutně neznámé. Režírující Brian Percival v něm adaptoval román Charlese Dickense a nevymýšlel žádné složitosti. To tedy znamená, že se spolehl především na výbornou a trochu temnější dobovou atmosféru, silný příběh se sociálním přesahem a v rámci omezených finančních možností i velmi solidní výpravu a kostýmy. Ve střídmé stopáži navíc nebyl čas na zásadní dějové odbočky a komorní prostředí donutilo klást důraz na velmi dobře napsané dialogy. Nijak nevadí ani pomalejší tempo, v němž je aspoň prostor na práci s postavami. Výborné je též obsazení, v němž se sešli Derek JacobiToby JonesMartin Freeman nebo Sophie Vavasseur. Nenápadný a nijak výrazný tip, který by zasloužil o něco lepší vysílací čas.

Zajímavost: Ačkoli Vavasseur vypadá ve filmu starší, což se setkalo s trochu negativní kritikou, v době natáčení jí bylo patnáct let.

Ukázka ze soundtracku k filmu Starožitníkův krám / The Old Curiosity Shop
Willy a kouzelná planeta (Terra Willy: Planéte inconnue) (pátek 6. 5., Televize Seznam, 20.00 - 22.10 / sobota 7. 5., 12.00 - 14.10)

Český plakát filmu Willy a kouzelná planeta / Terra Willy: Planéte inconnue
© Facebook tvůrce
Před třemi lety se francouzský animák objevil i v tuzemských kinech, zásadní stopu v nich ale nezanechal, což je u podobných počinů logické. Režisér a spoluscenárista Eric Tosti v něm nejvíc překvapí vizuální stránkou, která je na evropský snímek vynikající, střídá několik druhů animace, je krásně barevná a do detailu propracovaná, navíc potěší i prakticky neomezenou fantazií, která se projevila při tvorbě titulní kouzelné planety, která je až fascinující. To pak ani tolik nevadí, že příběh je přímočarý a určený těm nejmenším divákům, přespříliš sentimentální, s minimem humoru a starší publikum začne za chvíli nudit. Naštěstí je stopáž potřebně střídmá a tempo relativně svižné, takže to celé rychle uteče. Tip hlavně pro děti, kterým ukrátí páteční večer.

Zajímavost: Ve své domovině měl snímek premiéru 3. dubna 2019.

Český trailer filmu Willy a kouzelná planeta / Terra Willy: Planéte inconnue
Axolotl Overkill (Axolotl Overkill) (pátek 6. 5., ČT art, 22.50 - 00.20)

Český plakát filmu Axolotl Overkill / Axolotl Overkill
© Facebook tvůrce
Německé drama se zvláštním názvem je typickým festivalovým filmem, který je určen specifickému publiku a ohlasy na něj jsou dost rozdílné. Debutující režisérka a scenáristka Helene Hegemann v něm do filmové podoby převedla svůj vlastní román a evidentně si mohla dělat, co chtěla, což je na výsledku hodně vidět. Pro jedny tak jde o příliš afektovanou zpověď mladé generace, jejíž život tvoří objevování sexuálních tajů, drogové experimenty, nikdy nekončící mejdany a skutečné starosti řešit nemusí, pro ostatní zase o realistický obraz současných teenagerů, jejichž životy jsou úplně jinde, než byly ty jejich rodičů ve stejném věku. Upoutá určitě vizuální stránka, neboť práce s kamerou je skoro fenomenální, atmosféra funguje vesměs báječně a dotváří ji skvěle a zcela přesně vybraný soundtrack. Určitou autenticitu pak zajišťuje výborné obsazení neznámými tvářemi, mezi nimiž hraje prim Jasna Fritzi Bauer. Jen je třeba počítat s tím, že příběh je hodně epizodický, občas chaotický, chybí mu jakákoli gradace a hlavní hrdinka může někomu přijít vysloveně protivná. Tip pro náročnějšího diváka.  

Zajímavost: Na festivalu v Sundance získal snímek cenu za kameru.

Český trailer filmu Axololtl Overkill / Axolotl Overkill
Vítězství (Victory) (sobota 7. 5., ČT2, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Vítězství / Victory
© Facebook tvůrce
Pod alternativním názvem Nerovný zápas najdete v programu drama z počátku osmdesátých let. Režírující John Huston v něm spoléhá na netradiční námět v atraktivních kulisách druhé světové války, jehož nejzásadnějším problémem je nereálnost celého příběhu, který by se ve skutečnosti odvíjel úplně jinak a přístup nacistických důstojníků k jakémukoli sportovnímu klání s vězni by byl mnohem tvrdší. Jinak ale vše funguje, jak má, neboť fotbalové scény jsou zvládnuty více než dobře, atmosféra je výborná, navíc ji podmalovává hudba Billa Contiho, tempo je svižné a i přes značnou příběhovou předvídatelnost je to celé poměrně zábavné. Vše korunuje výtečné obsazení, v němž se sešli Sylvester StalloneMichael Caine nebo Max von Sydow, objeví se ale i naprosté fotbalové legendy, jakými jsou a byli PeléBobby Moore nebo Paul Van Himst. Škoda jen, že výsledek není výraznější a zapamatovatelnější. Ideální tip na víkendový večer.

Zajímavost: Tvůrci vycházeli ze skutečné události a tzv. Zápasu smrti, který se odehrál na okupované Ukrajině.

Originální trailer filmu Vítězství / Victory
Čas žít, čas umírat (A Time to Love and a Time to Die) (sobota 7. 5., ČT art, 21.35 - 23.45)

Plakát filmu Čas žít, čas umírat / A Time to Love and a Time to Die
© IMDb
Drama z konce padesátých let je v našich končinách takřka neznámé a příliš se nevysílá. Režírující Douglas Sirk v něm adaptoval román Ericha Marii Remarquea, a ačkoli český název zůstal stejný jako u knihy, v originále slovo žít nahradilo slovo milovat, což je naprosto klíčové. Tvůrci totiž rezignovali na velmi silné protiválečné až deziluzivní poselství a příběh posunuli do milostné až melodramatické roviny, která sice není špatná a poměrně funguje, jen působí jako zbytečný ústupek v rámci divácké přístupnosti. Pojetí je ale relativně velkolepé, protože snímek je barevný, což ve své době nebývalo úplně zvykem a dostalo se i na několik velkolepých válečných scén, které tedy nejsou nijak výjimečné, ale vzhledem k tomu, že o nich film úplně není, to přece jen trochu překvapí. Titulní role si zahráli John Gavin a Liselotte Pulver, vedle nichž se objeví třeba Jock MahoneyKeenan Wynn nebo Don DeFore, významnou úlohu pak velmi dobře ztvárnil i sám autor předlohy. Možná kdyby byla stopáž o něco kratší, mohlo to působit sevřeněji. Raritní tip.

Zajímavost: V průběhu natáčení se režisér filmu a slavný spisovatel stali přáteli a posléze byli i sousedy ve Švýcarsku. 

Originální trailer filmu Čas žít, čas umírat / A Time to Love and a Time to Die
Temná tvář Brooklynu (Motherless Brooklyn) (sobota 7. 5., Nova Cinema, 22.40 - 01.20 / pondělí 9. 5., 02.30 - 05.20)

Plakát filmu Temná tvář Brooklynu / Motherless Brooklyn
© Facebook tvůrce
Tři roky staré kriminální drama s nepřesným českým názvem je srdečním projektem Edwarda Nortona, který se chopil režie, napsal scénář a ztvárnil hlavní roli. Vycházel z knižní předlohy Jonathana Lethema, kterou posunul o pár desetiletí vpřed, jinak se jí ale drží docela věrně. Výsledkem je ne úplně divácký, ale hodně příjemný a poctivý počin s nádechem noiru, který spoléhá na pomalejší tempo a budování atmosféry a důraz klade na propracovaný a chytrý příběh, v němž je minimum nelogičností a je mu podřízeno úplně vše. Jako režisér hlavní hvězda úplně neselhává a ukazuje cit pro kompozici jednotlivých scén, podobně je na tom i jako scenárista, protože informace dávkuje přesně tak, jak je potřeba. V hlavní roli pak odvádí strhující a zároveň civilní a intimní výkon, o moc ale nezaostávají ani ostatní, mezi nimiž nechybí Alec BaldwinGugu Mbatha-RawWillem Dafoe nebo Bruce Willis. Přes veškeré sympatie ale nutno podotknout, že snímku chybí moment překvapení a výraznější scéna. Nenápadný tip.

Zajímavost: Norton na filmu začal pracovat už v roce 2005.

Oficiální trailer filmu Temná tvář Brooklynu / Motherless Brooklyn
Muž zvaný Charro (Charro!) (neděle 8. 5., ČT2, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu Muž zvaný Charro / Charro!
© IMDb
Western z konce šedesátých let je u nás de facto neznámý a v současnosti už oficiální cestou nesehnatelný. Režisér a scenárista Charles Marquis Warren v něm vsadil na klasické žánrové schéma, takže zkombinoval jednoduchý příběh s ucházející romantikou, poměrně dobře pracoval s napětím, které postupně graduje a neopomněl ani několik přestřelek, které už nikoho nepřekvapí, zvládnuté jsou ale vesměs dobře. Tempo je pomalejší, což ale vzhledem ke střídmé stopáži moc nevadí. Hlavním důvodem, proč ale film vůbec vznikl, je Elvis Presley v titulní roli, který pochopitelně nazpíval i ústřední píseň. Ten je sice standardně toporný, podává ale jeden ze svých lepších výkonů a jeho prkennost úplně nebije do očí, ačkoli záporák v podání Victora Frenche je úplně jiná liga, dále se pak objeví Ina BalinBarbara Werle nebo Solomon Sturges. Zapomenutá záležitost, na níž se zub času už trochu podepsal.

Zajímavost: Termín charro označuje tradičního španělského jezdce na koni.

Originální trailer filmu Muž zvaný Charro / Charro!
Králíček Jojo (Jojo Rabbit) (neděle 8. 5., Prima Max, 20.00 - 22.15 / pondělí 9. 5., 17.45 - 20.00)

Český plakát filmu Králíček Jojo / Jojo Rabbit
© Facebook tvůrce
Komediální drama je poměrně zvláštní směsicí válečného dramatu a relativně brutální satiry. Režisér a scenárista Taika Waititi v něm evidentně zpracoval všechny motivy, které ho při adaptování románu Christine Leunens napadly. To je na jednu stranu dobře, protože některé scény jsou fantasticky zrealizovány, mají nápad a jsou vtipné, na druhou stranu ale kvůli tomu výsledek vypadá polovičatě, protože je tu i plno scén, které balancují na hranici trapnosti. Autor ale nemá problém s načasováním několika humorných point, které mají leckdy velmi blízko k tomu, aby se zapsaly do zlatého fondu válečné satiry. Nemá problém ani s atmosférou, která je občas mrazivá, občas hodně odlehčená a po celou dobu funguje, navíc se přidává i svižné tempo, v němž se pořád něco děje. Skvělé je obsazení, v němž ústřední roli ztvárnil famózní Roman Griffin Davis, za nímž nijak nezaostávají Scarlett JohanssonThomasin McKenzie a Sam Rockwell, do úlohy Adolfa Hitlera se obsadil sám režisér, který ale záměrně úděsně přehrává, což je ke konci už rušivé. Kdyby se tvůrce nepouštěl do zbytečně dramatických a rádoby seriózních momentů, v nichž trochu tápe, asi by udělal lépe. Tip týdne, o němž se více dozvíte v naší recenzi

Zajímavost: Waititi je po matce Žid a po otci Maor, z toho důvodu prý ztvárnil Hitlera.

Oficiální český trailer filmu Králíček Jojo / Jojo Rabbit
Smečka (neděle 8. 5., Prima, 20.15 - 22.20)

Plakát filmu  / Smečka
© ijournal.cz
Před dvěma lety se v kinech objevilo skromné tuzemské drama, které sklízelo trochu rozpačité recenze. Celovečerně debutující režisér a scenárista Tomáš Polenský v něm diváky zavádí do atraktivního prostředí mládežnického hokeje, na jehož pozadí vypráví závažný příběh o šikaně a současných teenagerech. A právě to je jeho největší potíž, protože nakousne poměrně dost témat a chce upozornit na tolik číhajících nebezpečí, že žádné z nich úplně nedokončí a většina podzáplatek vyšumí úplně do ztracena. A je to škoda, protože z řemeslného hlediska patří snímek k těm lepším, disponuje svižným tempem, je uvěřitelný a plný přirozených dialogů a snaží se upozorňovat i na nepříjemné stránky sportovního života. V solidním obsazení vyniká Tomáš Mrvík, dále se pak objeví například Anastázie ChocholatáPatrik DěrgelJiří Vyorálek nebo Vlastina Svátková, v cameo rolích se mihne i plno legend českého hokeje. Nedotažená záležitost. 

Zajímavost: Vzhledem k opětovné vlně covidové pandemie byl film v kinech uváděn pouhé čtyři dny.

Originální trailer filmu Smečka
Krajina ve stínu (neděle 8. 5., ČT1, 21.05 - 23.19)

Plakát filmu  / Krajina ve stínu
© Kino Pohoda
Dva roky staré historické drama bylo velmi ambiciózní, na což ve výsledku taky trochu doplatilo. Režírující Bohdan Sláma v něm bojoval s obrovským množstvím postav, velkou časovou plochou a značným množstvím různých osudů, které by zasloužily rozsáhlý seriál. Ve výsledku zůstalo jen pár střípků, v nichž je nutné znát dějinné souvislosti, protože ty a motivace jednotlivých postav se tu nevysvětlují. I z toho důvodu prakticky žádná scéna není tak silná, jak byla asi zamýšlena. Vizuálně ale snímek vypadá nádherně, protože černobílá kamera, ač její možnosti nejsou využity na maximum, dodává určitý punc autenticity a neobvyklosti. Hodně pak dělá i hutná a místy hodně depresivní atmosféra. V zajímavém obsazení vynikají Českými lvy oceněné Magdaléna Borová a Petra Špalková, nominace se dočkali i Stanislav MajerCsongor Kassai a Barbora Poláková, kteří ale nemají moc co hrát. Snímku ovšem nejvíce škodí přepálená stopáž a extrémně pomalé tempo. Jeden z těch zajímavějších, leč nedotažených tuzemských počinů, o němž se více dozvíte z naší recenze.   

Zajímavost: Poláková k filmu nazpívala populární německý hit Bei mir bist du schön.

Originální trailer filmu Krajina ve stínu

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy (19.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Drama Premiantka se úporně snaží tvářit chytřeji, než ve skutečnosti je (03.02.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu