Kinopremiéry: Nosoroh vede křížovou výpravu na panství Downton

Vydáno: 27.04.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Focus Features

Poslední dubnové premiéry žebříčky návštěvnosti asi moc nezahýbají, protože mezi nimi nějaký jednoznačný trhák chybí. K těm nejatraktivnějším ale můžeme řadit pokračování Panství Downton a český thriller Promlčeno.
Panství Downton: Nová éra (Downton Abbey: A New Era) (CinemArt)

Český plakát filmu Panství Downton: Nová éra / Downton Abbey: A New Era
© CinemArt
Již druhého celovečerního filmu se dočkal populární seriál o jednom šlechtickém rodu a jeho osudech napříč dobou a generacemi. Nějaké změny se dle synopse a délky trvání celé série očekávat moc nedají a zřejmě půjde o ryze fanouškovskou záležitost. Režie se tentokráte ovšem chopil seriálem nezatížený Simon Curtis, v obsazení se ale vrací Maggie SmithMichelle DockeryHugh DancyTuppence Middleton nebo Imelda Staunton. Ohlasy ani recenze zatím neexistují, ty ale cílová skupina stejně moc řešit nebude. Opatrná premiéra týdne.

Synopse: Violet Crawley (Maggie Smith) se dozví, že zdědila zámeček v jižní Francii, který jí odkázal muž, s nímž se ve svém mládí setkala. Část rodiny tedy nadšeně vyráží na Francouzskou riviéru, aby nově získanou nemovitost prozkoumala, jen skeptický Violetin syn Robert (Hugh Bonneville) má podezření, že za vším se může skrývat příběh, který by raději neznal. Vlády nad Downtownem se na omezenou dobu ujímá nejstarší Robertova dcera Mary (Michelle Dockery), která se pro změnu musí vypořádat s invazí amerických filmařů, kteří v kulisách nádherného zámku chtějí natočit pravý hollywoodský biják.

Oficiální český trailer filmu Panství Downton: Nová éra / Downton Abbey: A New Era
Nosoroh (Nosorih) (Pilot Film)

Český plakát filmu Nosoroh / Nosorih
© Kino Metropol
Ukrajinsko-německo-polské drama vypadá podle synopse dost atraktivně a vrací diváky do devadesátých let. A to je de facto to jediné, co se o něm dá napsat, protože režisér a scenárista Oleh Sentsov je v našich končinách vesměs neznámý a ani v obsazení se neobjevují žádné extrémně povědomé tváře. Ohlasů je sice málo, ale jsou většinou spokojené, takže to vypadá, že trochu náročnější divák, který zajde do svého oblíbeného klubového kina, by neměl být zklamán. Něco z východního podsvětí.

Synopse: Nosoroh (Serhii Filimonov) byl už v mládí agresivním delikventem a v jednom ukrajinském průmyslovém městečku se v devadesátých let velmi brzy stal násilným zločincem. V místním zločineckém gangu rychle stoupá, jenže jeho vzestup se neobejde bez krutých ztrátách na životech jeho i jeho blízkých. Postupně začíná sílit i jeho vnitřní konflikt, který ho velmi drásá. Dokáže se mladík vykoupit dřív, než bude pozdě?

Český trailer filmu Nosoroh / Nosorih
Křížová výprava (La croisade) (Film Europe)

Český plakát filmu Křížová výprava / La croisade
© Edison Filmhub
Francouzská komedie dle synopse působí dost tajemně a neotřele, zřejmě ale půjde o jakousi ekologickou podívanou, která snad nebude moc agitační. Režisérem, scenáristou a představitelem hlavní role je Louis Garrel, s nímž se na scénáři podílel slavný Jean-Claude Carrière, pro kterého to byla jedna z vůbec posledních prací. Ze známějších tváří se v obsazení objeví krom samotného tvůrce jen Laetitia Casta. Ohlasů je naprosté minimum, takže nemá smysl se jimi moc zabývat, na první pohled nicméně zaujme velmi střídmá stopáž, která o kousek přesahuje hodinu. Další klubová premiéra.

Synopse: Abel (Louis Garrel) a Marianne (Laetitia Casta) jednoho dne zjistí, že jejich třináctiletý syn (Joseph Engel) tajně prodal nejcennější rodinný majetek. Brzy se ale dozvědí, že jejich syn není jediným, kdo se různými způsoby snaží financovat záhadný projekt, jehož cílem je záchrana planety.

Český trailer filmu Křížová výprava / Le croisade
Rande na oko (Dating Amber) (Queer Kino)

Český plakát filmu Rande na oko / Dating Amber
© CSFD
Už jméno českého distributora naznačuje, jakým směrem se bude ubírat dva roky stará irská komedie, která už je legálně k dostání na jedné z VOD služeb. Režisérem a scenáristou je David Freyne, který do hlavních rolí obsadil Fionna O'Sheu a Lolu Petticrew. Ohlasy jsou vesměs spokojené a hovoří o poměrně solidní, avšak zbytečně melodramatické podívané, která ale splní svůj účel. Zda ale stojí za to jít na ni do kina, si musí každý odpovědět sám.

Synopse: Eddie (Fionn O'Shea) a Amber (Lola Petticrew) jsou dlouholetí kamarádi, kteří se rozhodnou předstírat romantický vztah, aby umlčeli spekulace o své sexualitě, protože v irském maloměstě v polovině devadesátých let není místo pro jakoukoli odlišnost. Jejich "vztah" má trvat do maturity. Po ní se totiž Amber plánuje přesunout do liberálnějšího Londýna, kde bude moci svobodně žít a rozvíjet svou vášeň pro hudbu. Eddie si ale svou orientaci nehodlá připustit a stejně jako jeho otec chce svůj život zasvětit armádě. Dokáže ale v takovém prostředí uspět?

Český trailer filmu Rande na oko / Dating Amber
Promlčeno (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Promlčeno
© CSFD
Český kriminální thriller se zabývá neotřelým tématem promlčení zločinu a všech důsledku, které má. Že by mohlo jít o něco víc než tuctovou žánrovku, naznačuje jméno režiséra a scenáristy Roberta Sedláčka, který se zřejmě bude zabývat i různými morálními hledisky a pokusí se jít od hloubky problému. Největším diváckým lákadlem bude nepochybně Karel Roden v hlavní roli, toho pak doplní třeba Barbora BočkováIgor BarešVilma Cibulková nebo Vladimír Kratina. Ohlasy ani komentáře dosud neexistují a dá se čekat, že se objeví až krátce před premiérou. Uvidíme, jak si snímek povede u diváků.

Synopse: Radek (Karel Roden) se po skoro dvaceti letech vrací do svého rodného města, aby nalezl jistou mladou ženu, která mu pomůže se vyrovnat se svou vlastní minulostí. V pátrání po neznámé mu pomáhá rozhlasová moderátorka Eva, která jeho příběh dostane do své živě vysílané noční show. Ačkoli vždy chtěla mít ve svém vysílání nějakou senzaci, ke zděšení jejímu i jejích posluchačů začne na povrch vyplouvat něco, s čím nikdo nepočítal. Svůj plán připravoval Radek několik let a během jeho vypravování je do pochmurných událostí vtažena nejen ona sama, ale i pražská kriminálka a další aktéři dávno zapomenutých událostí. Začíná boj o čas a spravedlnost.

Zajímavost: Natáčení probíhalo v Malibu v USA a v noční Praze.

Originální trailer filmu Promlčeno
Černobyl na kolečkách (Pannonia Ent.)

Plakát filmu  / Černobyl na kolečkách
© CSFD
Už od úterka 26. dubna je možné ve vybraných kinech vidět český dokument, který sleduje další výpravu vozíčkáře Honzy alias Camina, který i přes velký zdravotní handicap překonává různé překážky a nebojí se cestovat do hodně dobrodružných míst. Tentokráte se se svými přáteli vydal až do Černobylu, což v kontextu aktuálního dění působí trochu příznačně a symbolicky. Je tedy dost dobře možné, že některé záběry už budou bohužel historické a působivé úplně jinak, než tvůrci zamýšleli. Režisérkou a scenáristkou je Eva Toulová, která s celou skupinou spolupracuje pravidelně. Ohlasy zatím neexistují a nedá se očekávat, že se to po premiéře výrazně změní. Premiéra, která bude asi nejlepší s možností následné diskuze.

Synopse: Vozíčkář Honza s roztroušenou sklerózou se po výpravě do Santiago de Compostela rozhodl vydat na rozporuplné místo, aby podnikl výpravu do hlubin své duše a poskytl svědectví o nemoci, kterou už bere jako svoji družku. Společně s ním do neklidné oblasti vyrazilo dalších třináct lidí, kteří si sáhli na dno svých sil.

Oficiální trailer filmu Černobyl na kolečkách


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY