TV tipy: Upgradeovaný služebník Gump je hrdinou až do konce

Vydáno: 15.04.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Velikonoční týden přináší do televizí pár filmů s biblickou tematikou, z nichž tím nejvýraznějším je drama Máří Magdaléna. Vedle něj pak nejvíc upoutají premiéry komorního thrilleru Upgrade a tuzemského snímku o psu Gumpovi.
David a Batšeba (David and Bathsheba) (sobota 16. 4., ČT2, 13.50 - 15.45)

Plakát filmu David a Batšeba / David and Bathsheba
© IMDb
Drama z počátku padesátých let je v našich končinách absolutně neznámé a do vysílání se moc nezařazuje. Režírující Henry King v něm zpracovává jeden z Biblických příběhů a dělá to přesně ve stylu tehdejší doby. To znamená, že se opřel o opulentní a na Oscara nominované výpravu, kostýmy, nádhernou kameru a hudbu Alfreda Newmana, pro které také platí, že se dočkaly oscarové nominace. Z dnešního pohledu pochopitelně můžou tyto prvky působit naivně a směšně, proto je u nich třeba trochu divácké tolerance. To ale neplatí o samotném příběhu, který je nadčasový, protože do popředí umístil romantickou linii a úvahu o lidských slabostech a hříších a i on se může pyšnit nominací na Oscara. Titulní role si zahráli Gregory Peck a Susan Hayward, mezi nimiž probíhá potřebná chemie. Jen škoda naprostého minima akce a dost pomalého tempa. Zapomenutá záležitost.

Zajímavost: V průběhu natáčení byl Peck hospitalizován s podezřením na infarkt, nakonec šlo o palpitaci, po které změnil svůj životní styl.

Originální trailer filmu David a Batšeba / David and Bathsheba
Upgrade (Upgrade) (sobota 16. 4., Nova Cinema, 21.55 - 23.50 / pondělí 18. 4., 00.50 - 02.40 / úterý 19. 4., 02.50 - 05.25)

Český plakát filmu Upgrade / Upgrade
© Facebook tvůrce
Před čtyřmi lety byl nenápadný komorní thriller hodně příjemným překvapením. Režisér a scenárista Leigh Whannell v něm skromný rozpočet využil na maximum a diváka ohromí "jen" potemnělou atmosférou a vynikajícím vizuálem. K tomu připojuje i svižné tempo a parádní akci, které sice není tolik, je ale potřebně brutální a zabíraná z nečekaného pohledu, čímž prohlubuje celkový dojem. Sympaticky nerezignoval na příběh, který tedy není nijak složitý, v závěru ale cíleně míří proti zavedeným klišé a nebojí se ani překvapivé pointy, která navíc funguje. Výsledku pak pomáhá i obsazení méně známými tvářemi, jimž dominuje trochu toporný, ale snesitelný Logan Marshall-Green. Jen škoda zbytečně roztahaného úvodu. Jeden z tipů týdne, o němž se více píše v naší recenzi.   

Zajímavost: Původně se měl snímek jmenovat Stem, což v holandštině znamená hlas.

Oficiální český trailer filmu Upgrade / Upgrade
Hele kámo, kdo tu vaří? (Waiting...) (sobota 16. 4., Televize Seznam, 22.15 - 00.10 / neděle 17. 4., 23.05 - 01.00 / středa 20. 4., 00.20 - 02.15)

Plakát filmu Hele kámo, kdo tu vaří?  / Waiting...
© CSFD
Komedie z poloviny nového milénia s naprosto mimózním a nesmyslným českým názvem je příkladem snímku, který je na zahraničních databázích hodnocen o dost lépe než na těch tuzemských. V tomto případě je důvod zcela jasný, protože debutující režisér a scenárista Rob McKittrick se v ní spolehl na přiznaně prvoplánový a povětšinou velmi tělesný až fekální humor, který ne každému sedne a mnohé pochopitelně po pár minutách naprosto znechutí. Na druhou stranu se nedá pominout zcela pohodová a nenáročná atmosféra a nulové ambice tvůrce, který nechce nic parodovat, ale jen a pouze si natočit film pro svou vlastní radost. Asi nikoho nepřekvapí, že o příběhu nemá smysl mluvit, protože ten se mění na sled nepříliš souvisejících a leckdy vysloveně trapných scén, které nedávají moc smysl. Nad vodou nicméně snímek drží výborné obsazení, v němž se sešli Ryan ReynoldsAnna FarisJustin Long nebo Luis Guzmán. I kvůli střídmé stopáži a svižnému tempu je to celé ale nakonec poměrně snesitelné, jen je třeba být naladěn na ten nejnižší humor. Tip na vlastní nebezpečí.

Zajímavost: Jedna z postav ve filmu trpí poruchou močení zvanou Paruréza, která opravdu existuje.

Oficiální trailer filmu Hele kámo, kdo tu vaří? / Waiting...
Josef - Král snů (Joseph: King of Dreams) (neděle 17. 4., ČT :D, 09.20 - 10.35)

Plakát filmu Josef - Král snů / Joseph: King of Dreams
© Movieguide
Animovaný snímek z počátku nového milénia byl určen přímo pro nosiče na video, což je na něm vidět, přesto není úplně špatný. Režírující duo Rob LaDuca a Robert C. Ramirez v něm spoléhalo na sílu předlohy, která pochází z jedné části Bible, kterou se pokoušelo převyprávět pro ty nejmenší diváky. To se mu poměrně podařilo, nicméně je potřeba počítat s určitým zjednodušením a redukováním postav, což má za následek ne tak silný emoční dopad. Technická stránka a animace jsou obstojné, nicméně je na nich znát nižší rozpočet a skromnější možnosti, dětskému publiku to ale asi nebude moc vadit ani po dvaadvaceti letech. I vzhledem k velice střídmé stopáži nikdy nedojde k vyslovené nudě, jen je na výsledku zkrátka evidentní, že tvůrci navazovali na několik slavnějších a lepších animáků, což se projevilo především na hudební stránce, která není moc zajímavá a postrádá jakýkoli hit. Solidní počin při nedělním vstávání. 

Zajímavost: První snová sekvence, která se ve snímku objeví, reflektuje malířský styl Vincenta Van Gogha. 

Originální trailer filmu Josef - Král snů / Joseph: King of Dreams
Gump - pes, který naučil lidi žít (neděle 17. 4., Prima, 20.15 - 22.20)

Plakát filmu  / Gump - pes, který naučil lidi žít
© Bioscop
Ani ne rok po premiéře v kinech si premiéru televizní odbude tuzemský rodinný snímek, který je adaptací románu Filipa Rožka. Režisér a kameraman F. A. Brabec v něm absolutně nemá problémy s vizuální stránkou, která je vytříbená, plná zajímavých obrazových kompozic a barev a nebojí se ani nádherných záběrů přírody. O něco horší je to pak se samotným obsahem, který až moc spoléhá na prvoplánovou lásku ke psům, kterých se tu vystřídá opravdu hodně, a i když neprožívají jen ty nejlepší chvíle a někdy jsou jejich trable na poměry rodinné zábavy drsnější, pořád jsou roztomilí. Samotný příběh je pak spíš slepencem různých miniepizod, které postrádají pointu, ne však optimistickou atmosféru. Z lidských představitelů nejvíce zaujmou Bolek Polívka a Eva Holubová, objeví se ale i Ivana ChýlkováKarel RodenJana Plodková nebo Richard Krajčo, hlavního psího hrdinu namluvil Ivan Trojan. Možný divácký tahák, o němž více najdete v naší recenzi.

Zajímavost: Gump ve filmu vystřídá šest majitelů.

Oficiální trailer filmu Gump - pes, který naučil lidi žít
Tom a Jerry letí na Mars (Tom and Jerry Blast Off to Mars!) (pondělí 18. 4., Nova, 06.40 - 08.00 / úterý 19. 4., Nova Cinema, 05.25 - 06.35)

Plakát filmu Tom a Jerry letí na Mars / Tom and Jerry Blast Off to Mars!
© IMDb
Animovaná podívaná z poloviny milénia byla určená pro videotrh a snažila se vytěžit maximum z popularity dvou hlavních postav. Režírující Bill Kopp v ní nejvíc doplácí na celovečerní stopáž, která těmto hrdinům nikdy moc nesvědčila, neboť v úvodu je to celé svižné, hodně zajímavé a plné nápadů, zhruba po dvaceti minutách je znát, že najednou invence dochází, humor moc nefunguje a není se příliš čeho chytit. Poměrně dost toho slibuje i zápletka s prvky sci-fi, která ovšem po chvíli nefunguje a je až moc nesmyslná a naivní i na ty nejmenší diváky. Na rovině lehkého nadprůměru snímek udržuje několik výborných vizuálních fórků, svižné tempo a veškerá akce, která je potřebně zábavná. Nenáročný začátek Velikonočního pondělí, který trochu rozptýlí ta největší ranní ptáčata.

Zajímavost: Jde o vůbec první film Toma a Jerryho, na němž se nikterak nepodílel jejich spolutvůrce William Hanna, který zemřel v roce 2001.

Originální trailer filmu Tom a Jerry letí na Mars / Tom and Jerry Blast Off to Mars!
Služebníci (pondělí 18. 4., ČT art, 21.35 - 22.55)

Plakát filmu  / Služebníci
© Aerofilms
Skoro rok po premiéře je do vysílání zařazeno koprodukční drama pro náročnější publikum. Režisér a spoluscenárista Ivan Ostrochovský v něm nezapře svou dokumentární minulost, protože vizuální stránka je naprosto fenomenální a formálně vytříbená. Černobílá kamera je vskutku nádherná a umožňuje tvůrci bravurní práci se světlem a stínem a možnost vytvořit opravdu hutnou a klaustrofobní atmosféru uzavřeného kláštera v době normalizace. Výsledku pak pomáhá i pomalé tempo, v němž je prostor na detailní zachycení celého prostředí a ryzí vyprávění obrazem. Potíž pak nastává s příběhem, který není úplně tuctový, jenže styl snímání působí hodně odtažitě a neosobně a neumožňuje divákům soucítit s postavami, které se občas mění ve figurky na šachovnici, s nimiž si tvůrce pohybuje tak, aby vše vyznělo formálně co nejlépe. A je to škoda, protože obsazení méně známými tvářemi zajistilo určitý pocit autenticity a již zmíněné takřka dokumentárnosti. Art pro přemýšlivější diváky. 

Zajímavost: Světová premiéra proběhla na festivalu v Berlíně.

Originální trailer filmu Služebníci
Máří Magdaléna (Mary Magdalene) (pondělí 18. 4., ČT2, 21.50 - 23.50)

Český plakát filmu Máří Magdaléna / Mary Magdalene
© Facebook tvůrce
Čtyři roky staré drama je nevýrazným převyprávěním části Nového zákona. Režírující Garth Davis k příběhu přistupuje s pokorou, což je na jednu stranu dobře, na tu druhou mu to ale ubírá na atraktivnosti a ani slibované vyprávění notoricky známého příběhu z pohledu ženy nakonec nepřináší nic zásadního. Příliš mu nepomáhá ani pomalé tempo, které je místy těžko stravitelné a dějové vaty je v něm přece jen až moc, navíc se v závěru autor uchyluje k dějové zkratce, která bez znalosti Bible není úplně jasná. Snímek nicméně vyniká nádhernou kamerou, která si s některými obrazy vysloveně vyhrává, a opojnou hudbou dvojice Jóhann Jóhannsson a Hildur Guðnadóttir, která dotváří velmi specifickou atmosféru. Dost svérázné je obsazení, v němž klíčové role sehráli křehká a naprosto přesná Rooney Mara a velmi dobrý Joaquin Phoenix, jenž ale postavu Krista pojímá trochu jinak, dále se pak objeví ještě Chiwetel Ejiofor nebo Tahar Rahim. Trochu nevýrazný počin, který nevyužil svůj potenciál, o čemž píše i naše recenze

Zajímavost: V průběhu natáčení se z obou hlavních představitelů stal pár i ve skutečnosti.

Oficiální český trailer filmu Máří Magdaléna / Mary Magdalene
Případ DeLorean (Driven) (úterý 19. 4., Nova Cinema, 21.50 - 00.10 / čtvrtek 21. 4., 01.35 - 04.50)

Plakát filmu Případ DeLorean / Driven
© IMDb
Britsko-americko-portorické drama je v tuzemsku absolutně neznámé a dostat se k němu je poměrně těžké. Režírující Nick Hamm v něm vychází ze skutečného života významné postavy amerického automobilismu, kterého se ale moc nedrží a nechává si velký prostor pro fabulaci. O to je zvláštnější, že ho nedokázal úplně využít, protože nebyl schopen se rozhodnout, zda chce točit seriózní podívanou, nebo něco odlehčenějšího. Výsledkem pak je podivný hybrid, který chvíli nabídne velmi dobrý vtip a humornou hlášku, aby byl o pár vteřin později naprosto vážný a snažil se působit na emoce. Jestli ale něco funguje na výbornou, jsou to vynikající retro stylizace a dobová atmosféra, vizuální stránka, nádherná auta a svižné tempo, v němž není moc prostoru na přemýšlení o občasných nelogičnostech. Vydařené je též obsazení, v němž se sešli a povětšinou excelují Jason SudeikisLee PaceJudy GreerIsabel Arraiza nebo Erin Moriarty, která navíc ukáže své přednosti. Nenápadný, ale obstojný tip.

Zajímavost: Celosvětová premiéra filmu se odehrála na závěr festivalu v Benátkách.

Oficiální trailer filmu Případ DeLorean / Driven
Hrdina až do konce (The Hero) (čtvrtek 21. 4., Nova Cinema, 15.05 - 16.55)

Plakát filmu Hrdina až do konce / The Hero
© Impawards
Romantické komediální drama patří v našich vodách k těm méně známým a vypadá trochu nevýrazně, ale byla by škoda ho přehlédnout. Režisér a spoluscenárista Brett Haley v něm natočil bilanční film, který na první pohled nepřichází s ničím originálním, což je na jednu stranu pravda, hned na tu druhou je ale nutno podotknout, že má obrovskou sílu a s emocemi až na závěrečnou fázi pracuje na výbornou. Opírá se o nostalgickou atmosféru a specifické ladění, v němž nechává hlavního hrdinu bilancovat svůj život a ukazuje, že stáří může být docela fajn a "sexy". Logicky nikam nespěchá a vypráví v pomalém tempu, v němž je čas na dlouhé záběry a mnoho moudrých promluv, které ovšem nepůsobí nikterak lacině. V titulní roli naprosto exceluje Sam Elliott, který si snímek krade pro sebe a zastiňuje všechny ostatní, mezi nimiž je hodně výrazná minimálně ještě Laura Prepon. Jen škoda otevřeného konce, který by zasloužil trošku konkrétnější pointu a snahu nebýt prvoplánově dojemný za každou cenu. Nenápadný, ale docela intenzivní tip.

Zajímavost: Jednu z menších rolí si zahrála Katharine Ross, která je ve skutečnosti manželkou Elliotta a vrátila se k s ní k filmu po více než dekádě.

Oficiální trailer filmu Hrdina až do konce / The Hero


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY