Kinopremiéry: Příšerákovi běží poslední závod do ztraceného města

Vydáno: 23.03.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Paramount Pictures

Mezi šesticí aktuálních premiér žádná zásadně nevyčnívá a není jednoznačným hitem. Na nejvíce diváků ale bude určitě cílit dobrodružná komedie Ztracené město, velký potenciál pak skrývá i tuzemské drama Poslední závod.
Ztracené město (The Lost City) (CinemArt)

Český plakát filmu Ztracené město / The Lost City
© CSFD
Mnohé žánrové klasiky z předchozích dekád připomíná akční dobrodružná komedie, která bude evidentně spoléhat na atraktivní prostředí a odlehčený námět. Diváky tedy moc nenalákají tvůrci, jímž jsou režiséři a spoluscenáristé Aaron Nee a Adam Nee, slyšet ale rozhodně budou na překvapivě hvězdné obsazení, v němž se potkali Sandra BullockChanning TatumDaniel Radcliffe a Brad Pitt. Hodnocení ani komentáře zatím neexistují, výsledek ale může dopadnout jakkoliv. Opatrná premiéra týdne.

Synopse: Spisovatelka Loretta Sage (Sandra Bullock) píše úspěšné dobrodružné romány, které zasazuje do těch nejexotičtějších lokací, aniž by ale vystrčila paty z domova. Dalším paradoxem je fakt, že jejího dvorního hrdinu ztělesňuje na obálkách knih velmi nepraktický Alan (Channing Tatum), který je sice sexy, ale naprosto k ničemu, což ho hodně trápí. Rád by byl konečně za hrdinu, což se může splnit ve chvíli, kdy spisovatelku přímo před jeho očima unese šílený miliardář (Daniel Radcliffe), který si vzal do hlavy, že Loretta ve svém posledním románu detailně popsala cestu k mýtickému Ztracenému městu, kde je ukrytý poklad obrovské hodnoty. Alan se tedy rozhodne svou "stvořitelku" zachránit, vědom si ale svých limitů, přibírá na cestu osobního trenéra a opravdového dobrodruha (Brad Pitt). Společně prožijí dobrodružství, které je tak šílené, že ani v knihách se o něm nepíše.

Oficiální český trailer filmu Ztracené město / The Lost City
Příšerákovi 2 (Monster Family 2) (Bioscop)

Český plakát filmu Příšerákovi 2 / Monster Family 2
© CSFD
Německo-britský animák navazuje na pět let starý první díl, který se vezl na tehdejší popularitě série Hotel Transylvánie. Vzhledem k zemím původu nelze opět očekávat žádnou precizní úroveň animace, ale spíše nízkorozpočtovou záležitost, která bude cílit především na ty nejmenší, s nimiž budou pochopitelně muset do kina i jejich rodiče. O tom svědčí i fakt, že k režii se vrátil Holger Tappe. Tentokrát nemusí našince mrzet ani přítomnost dabingu, protože v původním znění nemluví žádné velké hvězdy. I v tomto případě platí, že ohlasy ani recenze dosud neexistují, ty ale pochopitelně děti řešit nebudou. Premiéra, která bez nich nemá smysl.

Synopse: Život rodiny Wishboneových se po záchraně světa vrátil do normálních kolejí. Vítaným rozptýlením se tak pro ni stává pozvání na svatbu čarodějnice Baby Jagy a komorníka Renfielda. Ještě než si ale snoubenci stačí říct své ano, zničí slavnostní den nezvaný host. Tím je malá miliardářská dcerka Mila Starr, která je lovkyní příšer a oba svatebčany unese. Wishboneovi se tak budou muset znovu proměnit na Příšerákovi a podstoupit další záchrannou misi.

Český trailer filmu Příšerákovi 2 / Monster Family 2
Belle (Ryū to sobakasu no hime) (AČFK)

Český plakát filmu Belle / Ryû to sobakasu no hime
© ACFK
Japonský snímek je sice také animovaný a jde de facto o variaci na klasický příběh o krásce a Zvířeti, rozhodně ale necílí na dětské publikum. Režisér a scenárista Mamoru Hosoda v něm bude chtít navázat na své legendární předchůdce a natočit anime, které bude mít krom pohádkového a fantazijního základu filozofický přesah. Vzhledem k tomu, že synopse vypadá hodně zajímavě a hodnocení a komentáře jsou vesměs spokojené, se zdá, že se mu to povedlo a milovníci specifického asijského subžánru si přijdou na své. Premiéra do klubových kin.

Synopse: V jedné japonské vesnici pobývá plachá a neobratná Suzu, která prožívá smutek ze smrti matky, která jí vzala schopnost zpívat a odcizila ji jejímu otci. Únik hledá ve virtuálním světě U, kde se mění v Belle, znovu nachází svůj hlas a díky svým písním plným upřímného citu se stává hvězdou celého virtuálního světa. Kromě obdivovatelů tu ale potkává i Zvíře, zjizvenou obludu zápasící v bojových uměních, brutální, nespoutanou a samotářskou.

Český trailer filmu Belle / Ryū to sobakasu no hime
Drive My Car (Doraibu mai kâ) (Aerofilms)

Český plakát filmu Drive My Car / Doraibu mai kâ
© Aerofilms
Diametrálně odlišná než snímek výše je druhá japonská premiéra tohoto týdne. V tomto případě jde totiž o údajně atmosférické a hutné drama o mezilidských vztazích, které umí pojmenovat vztahové problémy a překážky. Důležitou informací pak je, že na blížícím se oscarovém ceremoniálu bude bojovat o sošky za film, režii, adaptovaný scénář a cizojazyčný film. Režisérem a spoluscenáristou je Ryusuke Hamaguchi, mnohem známějším jménem ale pro našince bude Haruki Murakami, z jehož povídky snímek vychází. Hlavní role ztvárnili Hidetoshi Nishijima a Tôko Miura. Ohlasy a komentáře jsou víceméně spokojené, jen je třeba počítat s tím, že stopáž dosahuje tří hodin a většina jí jsou dialogy. Premiéra pro náročnější publikum.

Synopse: Júsuke Kafuku (Hidetoshi Nishijima) je slavný herec a režisér, jehož největším koníčkem je řízení jeho červeného Saabu 900. Během angažmá na festivalu v Hirošimě musí nedobrovolně řízení předat mladičké a málomluvné Misaki (Tôko Miura). V průběhu jízd oba zjistí, že je spojuje nejen záliba v řízení, ale i spousty společných věcí a traumat, která by mohli vyřešit.

Zajímavost: Hamaguchi a Takamasa Oe se stali prvními Japonci, kteří získali na festivalu v Cannes cenu za scénář.

Český trailer filmu Drive My Car / Doraibu mai kâ
France (France) (Film Europe)

Český plakát filmu France / France
© Film Europe
Koprodukční, převážně však francouzské drama má leccos naznačovat dvojznačným názvem, protože hlavní hrdinka se jmenuje úplně stejně jako země, v níž se narodila a pracuje. Že nepůjde o úplně jednoduchou podívanou a snímek bude rozkročen do několika žánrů včetně satiry, dramatu a podvratné komedie, potvrzuje jméno režiséra a scenáristy Bruna Dumonta, jehož počiny mají výrazně rozdílná hodnocení a nejsou přijímány úplně jednoznačně a výjimkou nebude ani tento. Diváckým lákadlem pak krom samotného autora může být obsazení Léy Seydoux do titulní role. Premiéra pro fajnšmekry.

Synopse: Hvězdná televizní reportérka (Léa Seydoux) se po zvláštní autonehodě ocitla ve spirále událostí, které pomalu způsobují její pád. Prožívá krizi veřejného i soukromého života a je nucena sledovat kompletní proměnu francouzské společnosti, k níž přispěla i ona svou žurnalistickou prací.

Zajímavost: Štáb dostal povolení natáčet v jednom ze salónů a vstupním dvoře Elysejského paláce.

Český trailer filmu France / France
Poslední závod (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Poslední závod
© CSFD
Tuzemské drama vypráví hodně atraktivní příběh o Bohumilu Hančovi a Václavu Vrbatovi, který sice zná hodně Čechů, málokdo ale ví, jak to celé bylo doopravdy. Uvidíme, jak moc velké sousto si na sebe vzal celovečerně debutující režisér a scenárista Tomáš Hodan, který má zkušenosti ze seriálů a dokumentů. Obklopil se výrazným obsazením, v němž hlavní role ztvárnili Kryštof Hádek a Marek Adamczyk, vedle kterých se objeví i Judit BárdosOldřich KaiserVladimír PokornýVladimír Javorský nebo Jaroslav Plesl. Hodnocení ani ohlasy dosud neexistují, doufejme ale, že půjde o počin, který se bude trochu vymykat a nezapadne do klasického tuzemského standardu, protože tematika, kterou zpracovává, by si to zasloužila.

Synopse: Bohumil Hanč (Kryštof Hádek) byl nejslavnější český lyžař své doby a vyhrával závody doma i v zahraničí. Všestranný sportovec Emerich Rath (Marek Adamczyk) se jako jediný Němec účastnil českých závodů, protože ostatní Němci z Krkonoš je z národnostních důvodů ignorovali. Oba dva se velmi dobře znali a potkali se i na startu závodu v březnu 1913. Po prvním kole se ale počasí dramaticky změnilo, vypukla sněhová vánice a všichni postupně vzdali. Hanč zůstal na trati sám, jenže závod se změnil v boj o holý život. Jako jediný divák zůstal přítomen Václav Vrbata (Vladimír Pokorný), který se společně s Rathem vydává Hančovi na pomoc. Už v tu chvíli jim je jasné, že budou muset prokázat nezdolnou vůli, aby vše zvládli.

Zajímavost: Aby herci zvládli náročné horské podmínky, podstoupili kurz otužování.

Originální trailer filmu Poslední závod


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY