TV tipy: Úplně vyřízený Oskar Schindler vyráží na Woodstock, kde uvidí pád anděla

Vydáno: 11.03.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V aktuální televizní nabídce jednoznačný hit chybí a do našeho výběru se dostaly spíše filmy méně výrazné, případně skoro neznámé. Kromě tří dokumentů je tím nejzajímavějším zřejmě akční béčko Pád anděla.
Lady L (Lady L) (pátek 11. 3., ČT2, 21.40 - 23.30)

Plakát filmu Lady L / Lady L
© IMDb
Francouzsko-britsko-italská komedie z poloviny šedesátých let je nejen u nás absolutně neznámá a v průběhu času se na ni zapomnělo. Režisér a scenárista Peter Ustinov v ní adaptoval románovou předlohu Romaina Garyho a moc toho neřešil, protože důraz kladl na atraktivní příběh a výborně napsané a vypointované dialogy, které skvěle baví po celou dobu. A je to jedině dobře, protože samotná tematika není moc originální a je zpracována naprosto standardně, takže se autor nepouštěl do nějakých experimentů a naopak se spoléhal na diváckou jistotu v podobě pohodové atmosféry, svižného tempa a sympatických postav, které lehce karikují soudobou vyšší společnost. Výrazně se pak opřel i o hvězdné obsazení, v němž se sešli výborní Sophia LorenPaul NewmanDavid NivenPhilippe Noiret nebo Michel Piccoli. Jen škoda, že první polovina naláká na skvělou podívanou, aby ta druhá trochu upadla ve stereotyp a byla zbytečně roztažená, neuškodilo by ani víc tvůrčí odvahy a originality. Raritní tip na konec pracovního týdne. 

Zajímavost: Po třiceti letech od natáčení režisér přiznal, že Loren a Newman si vůbec nepadli do oka, což mělo za následek ne úplně fungující romantickou linii.

Originální trailer filmu Lady L / Lady L
Push (Push) (sobota 12. 3., Televize Seznam, 22.50 - 01.10 / neděle 13. 3., 23.30 - 01.50 / úterý 15. 3., 23.40 - 01.55)

Plakát filmu Push / Push
© Impawards
Třináct let starý sci-fi thriller trochu zapadl a dnes se moc nepřipomíná. A není se co divit, protože režírující Paul McGuigan v něm doplatil na extrémně hloupý a prvoplánový scénář, který si sice půjčuje to nejlepší z podobných žánrovek, nedokáže to ale spojit v účinný celek a nefunguje v něm byť jen elementární logika. Technická stránka je naštěstí v pořádku, takže se tvůrce může opřít o hodně solidní vizuál plný slušných, leč dnes přece jen trochu moc viditelně digitálních efektů, svižné tempo a poměrně zábavnou a dobře zvládnutou akci. Titulní role si zahráli Chris EvansDakota Fanning a Camilla Belle, pro které je ovšem společné to, že neměli moc co hrát a jejich vzájemná souhra úplně nefunguje, mnohem lépe je na tom Djimon Hounsou, který si svého záporáka viditelně užívá. Výsledek tak ve své podobě v první polovině připomíná pilotní díl seriálu, v té druhé pak sestřih těch nejlepších dílů. Nenáročná podívaná na víkendovou noc.

Zajímavost: Některé oblečení, které ve filmu nosí Fanning, je její vlastní.

Oficiální trailer filmu Push / Push
Pád anděla (Angel Has Fallen) (sobota 12. 3., Nova, 23.05 - 01.20 / pondělí 14. 3., Nova Cinema, 00.00 - 02.00 / úterý 15. 3., 02.25 - 04.15)

Plakát filmu Pád anděla / Angel Has Fallen
© Facebook tvůrce
Tři roky starý thriller je závěrečným dílem volné série, která se postupem času mimo USA přesunula do světa VOD služeb a domácího kina. A je to asi adekvátní, protože režisér a spoluscenárista Ric Roman Waugh v něm nedostal prostor pro nějaké inovace a naopak natočil poctivý, lehce staromilský počin, v němž hraje prim velmi dobrá a relativně nápaditá akce, na které je bohužel znát nižší rozpočet, tudíž není tak velkolepá. Ačkoli se snaží i o určité příběhové odbočky a nejednoznačnosti, nepodaří se mu zakrýt, že pracuje s tunou klišé, předvídatelností a logika mu moc nefunguje. To ovšem částečně napravuje solidní atmosférou, svižným tempem a několika dialogovými scénami, které jsou zábavné a svým podáním odkazují do zlatých časů žánru. Hlavní roli ztvárnil spolehlivý a charismatický Gerard Butler, kterému sekundují třeba Morgan FreemanDanny HustonJada Pinkett Smith nebo vynikající a hláškující Nick Nolte. Být to celé o pár desítek minut kratší, asi by to nikomu nevadilo. Ideální víkendová záležitost. 

Zajímavost: Produkce filmu byla o tři měsíce odložena, protože Butler spadl z motorky a zranil se.

Oficiální trailer filmu Pád anděla / Angel Has Fallen
Nežádej svůj poslední tanec (Save the Last Dance) (neděle 13. 3., Paramount Network, 15.40 - 18.00 / pondělí 14. 3., 17.45 - 20.00)

Plakát filmu Nežádej svůj poslední tanec / Save the Last Dance
© IMDb
Více než dvě dekády staré romantické drama nikoho nepřekvapí, na druhou stranu je ale bez problémů snesitelné, což se rozhodně počítá. Režírující Thomas Carter v něm nic moc neřešil a nabízí zcela přímočarý, předvídatelný a klišovitý příběh, který se snaží mít i nějaký sociální přesah, to se mu ale moc nedaří. Zvládl ale klíčové složky, kterými byly výborná hudba Marka Ishama a perfektně zvládnutá choreografie tanečních scén, jejichž propracovanost je takřka dokonalá a jsou skvěle nasnímané. Právě tyto momenty patří k naprostým vrcholům celého snímku, protože mají spád, svižné tempo a překvapivě nejsou stereotypní. Pozitivem budiž i to, že funguje celá romantická linie, i když ta je hodně kýčovitá a prvoplánová. Ústřední pár si zahráli Julia Stiles, které je sice trochu těžké uvěřit baletku, ale kompenzuje to svou přirozeností a roztomilostí, a Sean Patrick Thomas. I v tomto případě ale platí, že kratší stopáž by určitě neuškodila. Nenápadný tip na nedělní odpoledne.

Zajímavost: První taneční scéna hlavních hrdinů ve školní kavárně byla kompletní improvizací.

Originální trailer filmu Nežádej svůj poslední tanec / Save the Last Dance
Úplně vyřízený chlap (neděle 13. 3., ČT art, 20.15 - 21.45)

Plakát filmu  / Úplně vyřízený chlap
© Filmový přehled
Československé drama vzniklo v polovině šedesátých let, čili na vrcholu Československé nové vlny, přesto je dnes zcela zapomenuté a zastíněné slavnějšími počiny. A je to velká škoda, protože jinak režimně dost poplatný režisér Vladimír Čech v něm trochu popřel sám sebe a natočil jednu z vůbec prvních výpovědí o zrůdnosti padesátých let. Vytvořil v ní vskutku temnou a skoro bezvýchodnou atmosféru, v níž je jednotlivec ve vleku událostí a vládnoucího režimu a soustředil se na precizně napsaný příběh, který vychází z románu Páteř Ladislava Bublíka. Ten výborně pracuje s různými postavami, které představují snad všechny společenské charaktery a působí naprosto realisticky. Největší přínos však spočívá v práci s metaforami, protože opravdu tvrdá kritika stalinismu je nevyřčená a schovaná za různými jinotaji a symboly a je úplně jedno zda to tak tvůrce chtěl, nebo ne. Za zmínku pak stojí i skvěle zachycená atmosféra tehdejšího dělnického prostředí. V hlavních rolích se objeví vynikající Jaroslav VíznerEva KubešováFrantišek Peterka nebo Jaroslav Vojta, výraznou úlohu ztvárnil Oldřich Nový, který reflektoval své prvorepublikové postavení absolutní hvězdy. Kdyby to nebylo řemeslně tak konvenční a nevýrazné, asi by dojmy byly ještě o něco nadšenější. Pozapomenutý tip.  

Zajímavost: Natáčelo se v Ostravě.

Televizní spot filmu Úplně vyřízený chlap
Oskar Schindler (Schindler: The Documentary) (neděle 13. 3., ČT2, 23.50 - 01.10)

Plakát filmu Oskar Schindler / Schindler: The Documentary
© CSFD
Britský životopisný dokument z první poloviny osmdesátých let, který byl aktualizovaný v roce 2019, slouží jako určitý dovětek legendárního Schindlerova seznamu. Režisér a scenárista Jon Blair se v něm detailně zaměřuje na osobu německého průmyslníka, který za druhé světové války zachránil život tisícům židovských pracovníků. A i když filmařsky nepředvádí nic originálního a nápaditého, výpovědní hodnota je hodně silná a naprosto zastíní potenciální nedokonalosti. Velmi dobře pracuje s historickými prameny, které odhaluje, a z nichž je znát, že slavný film se držel reality více, než si kdo myslel a i ty nejmenší detaily nejsou příliš vyfabulované. Tvůrci se podařilo sehnat i mnoho pamětníků, mezi nimiž vyniká i milenka velitele koncentračního tábora, jejíž výpověď demonstruje pokřivený pohled na svět nacistických pohlavárů a jejich blízkých. I další informace jsou mnohdy překvapivé a pro většinu diváků nové. Standardní, ale faktograficky nabitý dokument, který je dnes bohužel opět aktuální. 

Zajímavost: V původním znění je vypravěčem Dirk Bogarde.

Ukázka z filmu Oskar Schindler / Schindler: The Documentary
Můj kámoš špión (My Spy) (pondělí 14. 3., Prima Max, 20.00 - 22.00 / úterý 15. 3., 18.05 - 20.00)

Plakát filmu Můj kámoš špión / My Spy
© Facebook tvůrce
Akční komedie se před dvěma lety tuzemským kinům zcela vyhnula a legálně ji lze vidět na různých VOD platformách. A to je asi její ideální cílová stanice, protože režírující Peter Segal v ní spoléhá na naprostou diváckou jistotu a nepouští se do nějakých experimentů. To tedy znamená, že se opírá o naprosto pohodovou atmosféru, svižné tempo, předvídatelný, klišovitý a pochopitelně absolutně nereálný příběh a vyvážený humor, který naštěstí nikdy nesklouzne k trapnosti a křečovité prvoplánovosti. Tato skutečnost potěší o to víc, že akce je tu naprosté minimum a objeví se jen na začátku a samotném konci snímku, ten přesto docela funguje, ačkoli se v něm vesměs jen mluví. To zapříčinilo i obsazení, v němž se skvěle doplňují toporný, ale ukrutně vtipný Dave Bautista, jenž prokázal obří komediální potenciál, a sympatická a neotravná Chloe Coleman, jejíž roztomilost je neodolatelná. Právě oni dva drží snímek nad vodou v těch slabších chvilkách a díky nim se nikdy nedostaví totální nuda. Oddechovka na pondělní večer. 

Zajímavost: Navzdory tomu, že se film odehrává v Chicagu, většina se ho natočila v Torontu. 

Oficiální trailer filmu Můj kámoš špión / My Spy
Já, Patrick Swayze (I Am Patrick Swayze) (úterý 15. 3., ČT art, 21.10 - 22.40)

Plakát filmu Já, Patrick Swayze / I Am Patrick Swayze
© CSFD
Životopisný dokument je poctou předčasně zesnulému herci, který toužil vystoupit z určité škatulky, nikdy se mu to ale úplně nepovedlo. Režisér a scenárista Adrian Buitenhuis v něm využil přístup k archivním materiálům a divákům předložil několik unikátních záběrů z domácího videa a raritních fotografií z jeho mladých let, podařilo se mu sehnat i výpovědi některých členů rodiny a jeho přátel, jejichž vzpomínání je někdy hodně dojemné. Sympatické je, že neopomíná ani jeho kariéru, která je řazena chronologicky, často odhalí motivace, proč některé role přijal a dá slovo i jeho kolegům, kteří leckdy připomenou méně zábavnou historku z natáčení. Z celého dokumentu ovšem vyzařuje určitá síla, kterou Patrick Swayze disponoval a s jejíž pomocí bojoval s těžkou nemocí až do úplného konce. Melancholický portrét hollywoodského sympaťáka, který si i přes svou konvečnost a konzervativnost získá i ty, kteří jeho kouzlu nepropadli.  

Zajímavost: V originálním znění provází dokumentem hercova manželka Lisa Niemi.

Oficiální trailer filmu Já, Patrick Swayze / I Am Patrick Swayze
Chci tě, jestli to dokážeš (úterý 15. 3., ČT2, 22.20 - 23.50)

Plakát filmu  / Chci tě, jestli to dokážeš
© Česká televize
Loni v srpnu se v kinech krátce objevil tuzemský dokument, který boří určitá tabu. Režisérka a scenáristka Dagmar Smržová v něm zachytila příběh těžce postižené dívky, která by ráda poznala sexuální naplnění. I přes trochu kontroverzní tematiku jde o citlivý portrét, který nedělá z hlavní hrdinky karikaturu a naopak poukazuje na její silné stránky a odhodlání a empaticky ukazuje její strasti a snahy o určitou osobní svobodu. V druhém plánu lze snímek chápat i jako určitou kulturně-společenskou sondu do života v bývalých Sudetech, což mu dodává zvláštně posmutnělou atmosféru a osobitost. Potěší i to, že i nejintimnější momenty jsou zachyceny naprosto neurážlivě a věcně. Možná je škoda, že někdy autorka od tématu odskakuje až příliš, celkový motiv snímku není úplně jasný a některé scény jsou zbytečně pomalé a zdlouhavé, to ale nic moc na zajímavosti celého projektu nemění.

Zajímavost: Hlavní hrdinka prodělala obrnu, která ji upoutala na lůžko.

Originální trailer filmu Chci tě, jestli to dokážeš
Woodstock: festival jedné generace (Woodstock: Three Days That Defined a Generation) (středa 16. 3., ČT art, 23.05 - 00.25)

Plakát filmu Woodstock: festival jedné generace / Woodstock: Three Days That Defined a Generation
© IMDb
Tři roky starý dokument se vrací k legendárnímu hudebnímu festivalu, který na konci šedesátých let změnil dějiny populární hudby a byl jakousi demonstrací jedné generace. Režisér a spoluscenárista Barak Goodman v něm potěší především znalce celé události, protože moc nevysvětluje a hlavně skoro rezignuje na jakákoli hudební vystoupení, kterých je naprosté minimum. Místo toho se soustředí na okolnosti vzniku celé akce, její přípravy a průběh z pohledu návštěvníků. Přidává pár unikátních archivních fotografií i filmových záběrů, které leccos odhalí, a zajímavostí od pořadatelů, o nichž se nikdy moc nemluvilo. Zachytil i specifickou a osobitou atmosféru sounáležitosti a uvolněnosti doby, která festival proslavila. Navíc se mu vše podařilo prakticky bez přítomnosti mluvících hlav, což je svým způsobem jedinečné. Jen škoda, že se soustředil jen na pozitiva a některé negativní události a dopady zcela vynechal. Odkaz květinových dětí.

Zajímavost: Ve filmu se objeví krátký záběr kapely Keef Hartley Band, který je zároveň jediným dostupným videozáznamem vystoupení této skupiny na celém festivalu.

Oficiální trailer filmu Woodstock: festival jedné generace / Woodstock: Three Days That Defined a Generation


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY