Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat

DVD: The Social Network

Vydáno: 13.07.2011 14:30 v sekci Recenze | Blu-ray - Martin Bubrín | foto: Facebook tvůrce

Kdyby vám někdo před pár lety řekl, že budete vaše denní zážitky rvát do statusů, vysmáli byste se mu. Dnes je to však realita a David Fincher vám možná ukáže, že byste svůj dosavadní "život on-line" měli trochu přehodnotit.

Sociální síťRecenzoval/a Martin Bubrín dne 13.07.2011 14:30. Kdyby vám někdo před pár lety řekl, že budete vaše denní zážitky rvát do statusů, vysmáli byste se mu. Dnes je to však realita a David Fincher vám možná ukáže, že byste svůj dosavadní "život on-line" měli trochu přehodnotit. Hodnocení: 4.5

Sociální síť

The Social Network
Drama / Biografie
USA, 2010 , 120 min.

Režie: David Fincher
Scénář: Aaron Sorkin, Ben Mezrich
Kamera: Jeff Cronenweth
Hudba: Trent Reznor, Atticus Ross
Herci: Jesse Eisenberg, Rooney Mara, Bryan Barter, Dustin Fitzsimons, Joseph Mazzello, Patrick Mapel, Andrew Garfield, Toby Meuli, Alecia Svensen, Jami Owen, James Dastoli, Robert Dastoli, Scotty Crowe, Jayk Gallagher, Marcella Lentz-Pope

Česká premiéra: 21.02.2011

Vydavatel: Bontonfilm

Sociální síť hodnocení na Kinobox.cz: 81.54 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Film s aktuálnější tematikou lze najít těžko. V době, kdy se profilová stránka na modrobílém serveru stává neoddělitelnou součástí společenského života mladistvých, je právě Fincherova hloubavá studie problematiky sociálních sítí neotřelým, byť lehce kontroverzním projektem, který se dokáže kritizovat skrze sebe samu. Výmluvný název snímku a právě téma asociálnosti a odcizení od "světa off-line" je hlavním středobodem této perfekcionisticky uhlazené podívané, která právoplatně sbírá vysoký počet sociálně kritických bodů na škále aktuálnosti. Na první pohled to však vůbec není znát.
Režisér je totiž mistr náznakovosti, přičemž vás ani jednou nevodí za ruku a nebije do očí všemi zmíněnými motivy. Po skončení vám však do hlavy nasadí podněty k přemýšlení, které se po vašem mozku rozlezou jako nepříjemný nádor. Zásluhu na tom má hlavně kompaktní a břitký scénář Aarona Sorkina, který byl právoplatně oceněn na letošním předávání cen Akademie. Ten stojí na smysluplných a bleskurychlých dialogových výměnách, které kulometnou ráží dávkují takové množství informací, že je při snížené pozornosti nemá divák šanci všechny pobrat.
Ústředním bodem snímku je totiž hlavně interakce mezi postavami, která dodává celému příběhu živelnou energii. I když se jedná o konverzační drama, dokáže ze své záměrné chladnosti a odtažitosti vyvolat silné emoce, které jsou zakomponovány do zdánlivě stručné rekonstrukce událostí. Sorkin pozvolna kompletuje hlavní dějové linie a nastiňuje motivy tak, aby si na své závěry mohl divák přijít sám. To hlavně za pomoci chytře koncipovaného vyprávění na více rovinách. Díky pomalu se odkrývajícím se faktům pomocí flashbacků a flashforwardů skládá dohromady dějovou mozaiku, která na svém konci dojde jedinečného smyslu. Jednoduše lze film popsat jako mix soudního a teenagerského dramatu, přičemž mezi těmito rovinami zdatně balancuje, ale ani k jedné se plně nepřikloní.
Nálepka "film o založení Facebooku" vystihuje The Social Network naprosto přesně. Kdo čekal, že film bude stejně jako trailer neustále klikat na okázalé trademarky nejznámější sociální sítě, ten se zmýlil. Příběh se opravdu zaměřuje jen na zakladatele Marka Zuckerberga (Jesse Eisenberg) a jeho cestu ke slávě a na vlastní dno. Žádný typický životopis ale nečekejte. Snímek dělá z hlavního hrdiny spíše cynického lumpa, který jde mocichtivě za svým cílem přes "mrtvoly" a za ničím se neohlíží.
Člověk, který založil síť, kde se potkávají přátelé, ale žádné přátele nemá. A když ano, tak o ně vždycky přijde. To se nám nejspíše snaží naznačit i film, přes co dojdeme v zdánlivě jednoduchém příběhu, jak programovací um a "vychcanost" udělala ze Zuckerberga nejmladšího miliardáře na světě. Vše se nám dostane během dlouhatánského soudního procesu prokládaného retrospektivami, v němž se o podíl na Facebooku tahají ti, které Mark "obral" (Eduardo Saverin v podání výborného Andrewa Garfielda nebo bratři Winklevossové, které pomocí neviditelných CGI triků zahrál Armie Hammer). Avšak s jistotou nemůžeme říci, zda by byla alespoň jedna postava kladná. Fincherovo nečernobílé ztvárnění nabízí svět, ve kterém je více než láska či přátelství důležitá moc.
Největší zásluhy na velkolepých pochvalách kritiků má (opět) formálně dokonalé provedení. Fincher servíruje pečlivě stylizované až puntičkářsky přesné záběry, které svým rozvrhnutím mizanscény jako by z oka vypadly leckterému mistrovskému dílu z dob klasického Hollywoodu. Každá scéna má smysl, nic v ní nepřebývá, nic nechybí a pro děj je nezbytná (ne nadarmo se říká, že herci byli nuceni své repliky opakovat klidně i devadesátkrát, aby režisérovi vyhovovaly). Kamera dokáže vykouzlit z obyčejných záběrů čirý požitek a film tak vizuálně působí přímo opojně, což se nejvíce projevuje na dravějších scénách či záběrech velkých celků. Příkladem za všechny je potom poněkud nadbytečný, ale za to esteticky strhující závod veslic.
Obraz také dokonale doplňuje hudba. Duo Trent Reznor - Atticus Ross stvořilo hypnotický soundtrack, který navozuje dokonale znepokojivou atmosféru. Výborným tahem je také využití zvuků 8bitových videoher, jež výborně doprovázejí prostředí světa IT. Jak říká sám režisér, hudba na jednu stranu ukazuje svými dravými tóny vnitřní chaos hlavního hrdiny, a na stranu druhou svým hlavním hudebním motivem také jeho osamělost. Tu dokázal také přesně ztvárnit Jesse Eisenberg, který byl za roli odměněn i nominací na Oscara.
I když se v The Social Network nenachází památné momenty, nabízí geniální porci filmařiny, navíc vystihující dobu, v níž žijeme. Možná vám bude připadat jako užvaněná konverzačka v podivném programovacím jazyce, ale až skončí a vy si bezdůvodně zapnete namodralé virtuální pískoviště, možná si budete připadat jako Mark Zuckerberg vytrvale mačkající klávesu F5. Jako asociál, jehož základní komunikace se světem se omezila na plochou obrazovku před ním. A pak možná pochopíte, co tím chtěl Fincher říct.
Jelikož k nám film dorazil v dvoudiskové edici, nabízí zájemcům o hlubší problematiku prvotřídní bonusovou výbavu. Již na první disku naleznete dva komentáře - první z nich patří Davidu Fincherovi a druhý Aaronu Sorkinovi a hercům, kteří se vyčerpávajícím způsobem podívali na vznik filmu. Hlavním tahákem druhého disku je přibližně hodinu a půl dlouhý dokument Jak dokázali natočit film o Facebooku?, v němž vás filmový štáb provede celým filmem od počátků předprodukce, zkoušek s herci, příprav lokací až do konce samotného natáčení. Ten dokáže poutavým způsobem stírat hranice mezi dokumentem a filmovým diváctvím a dovolí vám nahlédnout na film z úplně nového úhlu.
V dalších, kratších, dokumentech pak máte možnost nahlédnout do postprodukce, Fincher vám něco poví o natáčení a obrazu a Reznor vás zasvětí do výroby hudby. Třešinkou na dortu je zvukový rozbor skladby In the Hall of the Mountain King, při níž si můžete přepínat její jednotlivé sestřihy. To stejné můžete dělat i v rozboru scén z více úhlů s názvem Ruby Skye VIP Room, kde mimo zvuku lze přepínat i jednotlivé obrazy. U tak obsáhlé bonusové výbavy zamrzí jen fakt, že neobsahuje české titulky.
TECHNICKÁ SPECIFIKACE:
Zvuk: 5.1 Dolby Digital čeština, 5.1 Dolby Digital angličtina, 5.1 Dolby Digital polština, 5.1 Dolby Digital maďarština
Titulky: české, slovenské, anglické, polské, maďarské
Obraz: 16:9, 2,40:1

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Velký souboj s kořistí skončil jako jedno velké nic (15.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Sylvester Stallone versus Wesley Snipes ve filmu Demolition Man (21.05.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Pan Nepolapitelný hledá odhalenou stopu devadesátek (19.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Top 10: Angelo Badalamenti a David Lynch (15.04.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Air: Zrození legendy je nenápadné, ale výborné dobové drama (08.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Harold a Maude se vydávají přes hranici najít 99 domovů (10.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Fleishman Is in Trouble (29.10.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- Třetí Podfukáře natočí Ruben Fleischer (30.09.2022 19:00 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Smrt na Nilu velkolepě oživuje klasický detektivní příběh Agathy Christie (19.02.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Královna Margrete odhaluje tajemství staré bambitky a bojuje se smrtí na Nilu (09.02.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Oscar 2022: jací jsou favorité? (26.12.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- Kenneth Branagh vyšetřuje Smrt na Nilu v novém traileru (22.12.2021 12:00 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu