Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kinopremiéry: 10. týden

Kinopremiéry: Proměna na cestě za betlémským světlem

Vydáno: 09.03.2022 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry - Vratislav Šálek | foto: Impawards

Jasným hitem nejen tohoto týdne, ale i těch následujících bude v kinech tuzemská komedie Betlémské světlo z dílny rodiny Svěráků. Aktuálně má jedinou konkurenci jen v pixarovském animáku Proměna.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Proměna (Turning Red) (Falcon)

Český plakát filmu Proměna / Turning Red
© CSFD
Rodinný animák pochází z produkce studia Pixar, takže se dá očekávat vysoká technická kvalita. S příběhem to poslední dobou u tohoto studia bývá nevyzpytatelné, synopse navíc vypadá všelijak a může dopadnout naprosto obyčejně jako velice originálně. O režii a částečně o scénář se postarala debutující Domee Shi, jejíž čínský původ i to, že hlavní hrdinka se mění v pandu, dokazují, na jaké publikum se tentokráte cílí. Ohlasy ani komentáře dosud neexistují, takže nezbývá než věřit, že si legendární Pixar udrží vysokou úroveň. Premiéra týdne.

Synopse: Když je třináctiletá dívka Meilin Lee příliš rozrušená, samovolně se proměňuje v obří červenou pandu. Jelikož je ale rozrušená skoro neustále, zvířecí podobu má hodně často. Příliš klidu jí nedopřává ani její matka Ming, která je příliš starostlivá a od své dcery se téměř nikdy nevzdálí.

Český trailer filmu Proměna / Turning Red
Na cestě (Jaddeh Khaki) (Artcam Films)

Český plakát filmu Na cestě / Jaddeh Khaki
© KC Svoboda
Íránské drama podle synopse vypadá, že nebude prvoplánově o tamní politické situaci nebo kulturních zvycích, ale spíše půjde o road movie, které by mohlo mít širší společenský i kulturní přesah. Jako svůj režijní a scenáristický debut ho natočil Panah Panahi, který ho obsadil pro Evropana málo známými herci, čímž by měl zajistit určitý pocit autentičnosti. Dostupné ohlasy, kterých tedy tolik není, jsou vesměs nadšené a hovoří o unikátní podívané, v níž se velmi citlivě vystřídají všechny emoce, chvála se valí i na dětské herce, kteří prý patří k tomu nejlepšímu, co bylo v posledních letech k vidění napříč kinematografií. Premiéra do klubových kin.

Synopse: Na první pohled vše vypadá jako klasický a pohodový rodinný výlet. Mrzutý otec (Hasan Majuni) má nohu v sádře, starší syn (Amin Simiar) neobratně řídí, mladší (Rayan Sarlak) dělá neustálý rozruch a matka (Pantea Panahiha) se snaží všechno vybalancovat. Zdání ale klame, protože cesta plná rozmíšek, vtipů a úsměvů má dost nečekaný a zneklidňující směr.

Český trailer filmu Na cestě / Jaddeh Khaki
Betlémské světlo (Bioscop)

Plakát filmu  / Betlémské světlo
© CSFD
O české komedii toho není třeba tolik psát, protože jména tvůrců hovoří za vše. Za režií stojí Jan Svěrák, který také společně se svým otcem Zdeňkem napsal scénář, který adaptuje jeho povídkovou knihu. Už ze synopse je jasné, že půjde o další laskavý film, který by v sobě mohl spojovat řemeslné kvality, nepřílišné podbízení a zároveň diváckost. Jak bývá u podobných počinů tradicí, obsazení je hvězdné, protože kromě samotného Zdeňka Svěráka v hlavní roli se dále objeví Daniela KolářováVojtěch KotekTereza RambaOndřej VetchýJitka Čadek Čvančarová nebo Vladimír Javorský. Ohlasy ani komentáře zatím neexistují, ale zájemci je asi moc řešit nebudou. Zcela jasný budoucí tuzemský hit, který bude bourat žebříčky návštěvnosti.

Synopse: Stárnoucímu spisovateli Karlu Šejnohovi (Zdeněk Svěrák) už psaní nejde jako dřív. Nedokončené povídky se mu hromadí v hlavě a jejich postavy vylézají na denní světlo a spisovatele prosí, aby dílo dokončil. Všichni ale něco chtějí - fotograf Matěj chce získat nedostupnou Vendulu z lékárny, pan Bohumil prosí, aby udělal zázrak a automechanik Bakalář by chtěl být léčitelem. Z reálného života navíc vstupuje Šejnohova manželka, která si myslí, že už by její manžel měl všeho nechat a věnovat se jen jí.

Zajímavost: Střihu se chopil František Svěrák, syn Jana a vnuk Zdeňka, na filmu se tak podílely tři generace rodiny.

Oficiální trailer filmu Betlémské světlo
Žal žen (Duracfilm)

Plakát filmu  / Žal žen
© CSFD
Od úterý 8. března lze ve vybraných klubových kinech vidět dva roky starý dokument o tom, jak několik žen prožívá klimatickou změnu, kterou naše planeta prochází. O režii, scénář a částečně kameru se postarala Andrea Culková a tím de facto výčet informací končí, protože moc není, čeho se dále chytit. Ohlasů je naprosté minimum, shodují se ale na tom, že sledované ženy jsou natolik osobité, a to i svým vzhledem, že rozhodně nebudou sympatické každému a někoho naopak odradí od tématu jako takového, což je trochu škoda. Pokud bude možnost po filmu besedovat s autorku, asi to bude ta nejlepší varianta, jak tento film sledovat.

Synopse: Přes tři dekády víme o problémech s klimatem, publikujeme data, zakládáme panely, ale nic se neděje. Před pár lety se díky různým ekologickým aktivistům a klimatickým hnutím do hry zapojily emoce a rázem se vše dalo do pohybu. Dokument sleduje hlavně ženy, které jsou často i matkami malých dětí, protože právě ony vnímají a prožívají ohrožení klimatickou změnou naléhavěji než muži.

Zajímavost: Od prvního záběru do premiéry filmu uběhlo pouhých šest měsíců.

Oficiální trailer filmu Žal žen

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce (16.03.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Bláznivá komedie vládne (09.01.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Jedeme na teambuilding oslavit méďovy Vánoce (27.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Alois Fišárek (05.11.2023 15:15 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně úchvatný a propracovaný animák Mezi živly shazuje až příliš jednoduchý příběh (17.09.2023 10:30 v Recenze)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Citlivý člověk (31.05.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Tajemství a smysl života (26.05.2023 08:41 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Mladí milenci se rychle a zběsile znovu zamilují (17.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Rocketman hraje stínohru s Angry Birds (05.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu