Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat

Téma: Faktor X

Vydáno: 06.06.2011 21:00 v sekci Články | Publicistika - Redakce | foto: Facebook tvůrce

Snili jste někdy o tom, co byste dělali, kdybyste měli nějakou superschopnost komiksových hrdinů? A jakou byste vlastně brali nejraději? My jsme se v redakci u příležitosti premiéry čtvrtých X-Menů přesně nad těmito tématy zamysleli.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Martin Bubrín: Schopnost zastavit čas
Správný superhrdina by si určitě vybral nějakou užitečnou schopnost, kterou by mohl zdatně zachraňovat jak svět před neodvatnou hrozbou, tak i malá koťátka starostlivých stařenek ze stromu. Nadlidská síla, nezranitelnost nebo schopnost létat jsou určitě schopnosti, se kterými se dá něco dokázat. Avšak v dnešním světě, kdy se maskovaným strážcům zákona nikdo nezavděčí, bych s hrdostí převzal vládu nad časem. Lépe řečeno schopností jej zastavit. Stejně jako Hiro Nakamura ze seriálových Hrdinů, jenž jím se svým zarputilým šklebením dokázal cestovat i zachraňovat nezranitelné roztleskávačky.
Kdyby však jednoho dne pozbyl svět míru a nebylo by pro koho nasazovat krk, zbyl by čas na jiné, mnohem zábavnější a pro osobní život užitečnější aktivity. Pár minut před deadlinem bych tak stačil napsat článek nebo esej do školy a přitom bych se stačil naučit dvě tuny skript na nadcházející zkoušku. Zároveň bych se mohl vyspat a v normálním životě tuto potřebnou aktivitu vypustit. Určitě bych nepohrdl ani nakoukáváním filmů, na které mi nezbývá čas, nebo dočítáním knih, které nestíhám přelouskat. Také bych se lusknutím prstu mohl proměnit v záporáka a dát se na vykrádání bank, jenže to bych se zase bál, že mě zastaví někdo z mých "superkolegů" s mnohem větším smyslem pro spravedlnost.
Jediná otázka, která visí ve vzduchu, však je, zda by mi v zastaveném čase vůbec fungoval počítač, auto nebo DVD přehrávač. Podle filmů bych ale soudil, že se nemám čeho bát...

Zbyněk Kubín: Neviditelnost
Moci být pro druhé neviditelným po vzoru Invisible Woman sice není taková superhrdinská vlastnost, díky níž by člověk zabraňoval válkám a zachraňoval tisíce životů, ale ze sobeckého hlediska jde o jednu z nejlepších schopností, která v sobě kombinuje neomezené možnosti a zároveň vás neučiní tak všemocným, aby se ze života stala nuda, kde máte všechno zadarmo a bez rizika.
Samozřejmě, neviditelnost je zlodějská vlastnost, ideální pro ilegální činnost, takže v sobě musíte mít trošku toho kriminálníka, abyste ji dokázali plně využít. Pro fanatické poctivce mne nenapadá mnoho způsobů, jak s podobnou dovedností nakládat. Snad to zkusit jako superhrdina či u policie a riskovat krk pro dobro ostatních (nehlaste se všichni). Ale předpokládám, že takových blb.. ehm, hrdinů je minimum, takže někdo, kdo může být neviditelný, se nebude každý den trmácet na šichtu potírat zločin, aby doma nakrmil hladové krky, ale obstará si hotovost zábavnějším způsobem. A teď už záleží jen na tom, jaká jste zločinecká liga.
Ta největší másla nevyužijí svého talentu k získání peněz, ale k jejich ušetření - nepozorovaně a bez placení proklouznou na veřejné záchodky, svezou se MHD nebo si zajdou do kina, ale to je jako jet ve ferrari na dálnici 130 km/h. Větší drsňáci si vyšlápnou na obchody, sejfy či banky, tam už je třeba mít nějaký promyšlený plán a samozřejmě ctít pravidlo - brát jen bohatým. Ale pozor, aby si vás jako superpadoucha nevyhlídl nějaký potrhlý snaživec v masce a převleku, to byste museli zmizet nadobro.

Linda Ondrušková: Čtení myšlenek
Superman, Spiderman, Batman… ti všichni už dávno patří do starého železa. Byla to docela pěkná liga samých svalnatých hodných hochů, případně hochů se spoustou peněz na rozhazování. Ale svalům dvacátého století již krapet odzvonilo. Století jednadvacáté je epochou mysli. No, uznejte sami. Sedět pěkně v křesle a pracovat hlavou zní daleko lépe než někde lítat, skákat, nechat do sebe bušit a kdovíco ještě. Přišli na to i Profesor X či Allie Keys.
A nemám na mysli jen čtení myšlenek ostatních, což může být v zásadě docela užitečné, i když se občas dozvíte i něco, co byste zrovna ani vědět nechtěli. Mluvím o celém mimosmyslovém vnímání a mentálních superschopnostech (výjimečná inteligence, schopnost mluvit mnoha různými jazyky, telepatie, schopnost manipulovat paměť a mysl ostatních atd.). Zkrátka a dobře - s takovou výbavou padají veškerá omezení.
Bohužel, získat ji jen tak, třeba kousnutím od pavouka, je zhola nemožné. Člověk se s touto výbavičkou většinou musí narodit a někdy to dokonce zabere i několik desetiletí genetického vývoje a výzkumu, než se vás podaří stvořit. Když se to ale povede, tak to potom stojí za to!

Kateřina Samková: Cestování v čase
Kdybych si měla vybrat jednu jedinou superschopnost, rozhodně bych ji ukradla záporákovi z X-Menů Trevoru Fitzroyovi, který má jedinečný um cestování v čase. Mutantí zločinec dokáže absorbovat energii z jiných lidských bytostí a využít ji k otvírání časových portálů. Trevor pochází z budoucnosti a právě díky jednomu z těchto portálů se ocitl v přítomnosti, kde začal řádit a stal se hlavním protivníkem superhrdiny a člena Xavierovy armády Lucase Bishopa.
Otevřít si takový svůj vlastní malý portálek a podívat se do minulosti nebo do budoucnosti - není to občas snem každého z nás? Nezajeli byste se podívat třeba do Kostnice 1415 na prvního astronauta v historii nebo do osmdesátých let stejného století omrknout, jak v Miláně Leonardo da Vinci maluje svá největší díla? Nebo ta možnost změnit dějiny, nad kterou by si doktor Emmet Brown vyškubal všechny vlasy na hlavě, kdyby se o ní doslechl, protože by mohlo dojít k totálnímu paradoxu. Rozhodně by ale stálo za uváženou tohle risknout a zajet do Braunau am Inn v roce 1889 a postarat se o jistého Adolfa, který se tam zrovna narodil. Co na tom, že byste tím činem třeba vymazali i sami sebe, myslete na ty miliony zachráněných lidí po celém světě.
Já bych ale asi využila jistější a pro moji osobu naprosto bezpečnou možnost nahlédnout do budoucnosti a udělat si v jejím pohodlí jednu předlouhou dovolenou. A cestovala bych třeba tak dlouho, dokud bych se nedostala do doby, kdy konečně zjistíme, že ve vesmíru nejsme sami.

Vratislav Šálek: Rychlejší než smrt - reflexy
Jelikož mi schopnost zastavit čas vyfoukl kolega Bubrín, volím možnost mít rychlejší reflexy než normální člověk. Když si představím, jak napůl člověk a napůl upír Blade reaguje na podněty zvnějšku, chtěl bych být taky takový. Jen ten úvodní masakr z jedničky je naprosto boží.
Polévá mě mráz z toho, jak bych někam přišel a slyšel i to, co normální člověk neslyší. Já, od přírody pomalejší člověk, bych najednou zrychlil své reflexy, překvapil své kamarády a známé rychlostí reakce. Hodilo by se to zejména v noci, kdy není moc vidět, a kdyby si na mě někdo troufl - bránil bych se tak rychle, že by si to ten chudák útočník ani neuvědomil. V neposlední řadě bych mohl zachytávat nádobí nebo zkrátka jen věci, které mi dost často padají z ruky ještě dřív, než dopadnou na zem, což by se setsakra hodilo.
Když k tomu ještě přidám schopnost mít nadlidskou sílu jako třeba Hulk, je to úplně super. Je fakt, že Bruce Banner jí vládne jen, když se rozčílí, což by se mi tak úplně nelíbilo. Jako kliďase mě vytočí jen málo věcí, ale tuhle schopnost zkrátka beru. Při představě, že v přeplněném městě, kde není místo na parkování, jen vystoupím z auta, nadzvednu pár okolostojících aut a vyhodím je kamsi do neznáma, je mi hned lépe. I v narvaném autobusu by se mi hned lépe dělalo místo. Jo, to by byl život. Ale zpátky do šedé reality.

Natálie Bergerová: Všechno, nebo nic - absorpční schopnost
Proč chtít jednu, když můžu mít všechny? Umět létat jako Superman je v době, kdy islandský vulkán vyřadí i nesmrtelné British Airways, prakticky nutná výbava. Čtení myšlenek může zachránit zkouškové období, schopnost zastavit čas, popř. s ním chytře manipulovat, umožní vést dvojí život se třemi milenkami, neviditelnost před policejním radarem odvrátí hrozbu mastné pokuty a nezranitelnost v kombinaci s neobyčejnou silou vypomůže v případě, že si z vašeho kamaráda udělá tým školních šikanérů fackovacího panáka.
Superschopnosti se zkrátka hodí i v případě, kdy nemusíte zachraňovat Ameriku před jadernou katastrofou a lidstvo před asteroidem. Už jen schopnost cestovat v čase nebo poskakování z Paříže do Ria po vzoru Jumpera podstatně sníží váš prázdninový rozpočet. Jedna z oněch superschopností ovšem vede - tohle opičí trumfové eso vlastní třeba Peter Petrelli z televizního seriálu Heroes nebo postava Absorbing Man z marveláckých komiksů. Je to jakási absorpční moc - schopnost emulovat superschopnosti všech ostatních superhrdinů, popř. je dokonce kombinovat.
Všichni ostatní hrdinové se promění v bezplatnou půjčovnu superschopností a je jen na vás, které z nich si jako správný hamoun utrhnete pro sebe. A navíc žádné trapné kostýmy, žádné alergie na kryptonit a krize superidentity. Tahle procházka růžovou zahradou má ale jeden malý háček - musíte být zatraceně dobrý čmuchal a stalker, protože sám o sobě žádnou schopnost nemáte, fungujete jen jako kopírka. Dokud není materiál, máte smůlu. Nejdřív je potřeba najít v okolí nějaké ty superhrdiny, pobýt v jejich blízkosti, popř. se jich nenápadně dotknout, nasát jejich talent jako houba a pak si užívat všech vymožeností napříč komiksovým vesmírem. Jak tak koukám na předchozí odstavce svých kolegů, už asi vím, kde hledat.
Škoda že jsem před psaním tohoto textu nenarazila třeba na Brainiaca - jen si představte ten intelektuálně ohromující výsledek!

Jakou superschopnost byste brali vy a jak byste ji využili? Byli byste na straně dobra a chránili zákon a pořádek? Nebo byste se postavili na stranu zla a pokusili se změnit svět k obrazu svému? A nebo byste ji jen občas sobecky zneužili pro svůj osobní prospěch?

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Angelina Jolie a Halle Berry budou Maude v Maude (19.04.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: X-Men: Dark Phoenix – druhý pokus, stejný výsledek (07.06.2019 15:58 v Recenze | Premiéry)
- X-Men: Dark Phoenix v finálním traileru (17.04.2019 18:57 v Novinky | Trailery)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2018 opustily (26.12.2018 13:23 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Spider-Man: Paralelní světy – ráj geeků, kdy jeden pavoučí muž nestačí (30.11.2018 12:12 v Recenze | Premiéry)
- Zemřela komiksová legenda Stan Lee (12.11.2018 20:53 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Venom – kompromisy ve znamení spousty přístupné zábavy (04.10.2018 15:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Spider-Man: Homecoming – odlehčený návrat pavoučího kluka… ehm, muže (30.06.2017 15:00 v Recenze | Premiéry)
- Natočí Matthew Vaughn pokračování Muže z oceli? (14.03.2017 16:11 v Novinky | Zprávy)
- Box Office: Logan: Wolverine je masivní úspěch (06.03.2017 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Logan: Wolverine je důstojným Jackmanovým rozloučením (04.03.2017 08:56 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2017, část I. - blockbustery (14.01.2017 17:04 v Články | Publicistika)
- Blu-ray recenze: X-Men: Apokalypsa (03.11.2016 07:00 v Recenze | Blu-ray)
- Wolverine 3 na prvním plakátu a s novým názvem (06.10.2016 11:40 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu