Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Uncharted

Recenze: Uncharted je dalším dobrodružným snímkem z řady, který nenabízí nic nového, ale zabaví

Vydáno: 22.02.2022 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Lukáš Frank | foto: Kino.de

Distributor využívá stále trvající zájem o nejnovějšího Spidermana Toma Hollanda a nasazuje do kin dobrodružný snímek Uncharted, který je adaptací počítačové hry. Zběsilá jízda za pokladem je sice rutinní, ale zabaví.

UnchartedRecenzoval/a Lukáš Frank dne 22.02.2022 12:30. Distributor využívá stále trvající zájem o nejnovějšího Spidermana Toma Hollanda a nasazuje do kin dobrodružný snímek Uncharted, který je adaptací počítačové hry. Zběsilá jízda za pokladem je sice rutinní, ale zabaví. Hodnocení: 2.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Tomb RaiderJežek SonicWarcraft: První střet, Princ z Persie: Písky času, Pixely, Mortal Kombat, … Některé z těchto adaptací měly úspěch, některé propadly. Fanoušci počítačových her jsou k jejich adaptacím často skeptičtí a mají důvod. Obvykle se jejich převedení do filmu příliš nepovede, případně vznikne zcela odlišný film. Pro sledování dobrodružného snímku Uncharted není třeba znalost počítačové předlohy. Stačí se jen pohodlně usadit, zabořit ruku do kyblíku s popcornem a užívat si akční jízdu, která je sice zcela rutinní a běžná, ale zabaví. Uncharted přichází do kin po masivním úspěchu nejnovějšího Spider-Mana s Tomem Hollandem, který hraje hlavní roli i v Uncharted, takže své diváky, kteří zanechají v pokladnách kin nemalé částky, si určitě najde. Otázkou je, zda se stane stálicí v jejich videotéce i po další roky, nebo bude snímek zapomenut jako spousta jeho předchůdců.

Tom Holland, Mark Wahlberg ve filmu Uncharted / Uncharted
© Sony
Hned v úvodu se seznamujeme s Nathanem Drakem (Tom Holland), potomkem slavného hledače pokladů Francise Drakea. Podíváme se s ním do minulosti na vztah s jeho bratrem, navštívíme podnik, ve kterém pracuje, a zjistíme, že chlapec má velice šikovné ruce a ukradne, na co přijde. Toho si všimne i Victor „Sully“ Sullivan (Mark Wahlberg), který chce Nathana využít pro získání staletí starého pokladu. Na jejich cestě se k nim přidává Chloe (Sophia Ali), která je podobného ražení jako Sully  – prolhaná, samolibá, lstivá, sobecká a prospěchářská. Cestu jim kříží nepřítel s tváří Antonia Banderase, který je ale slabým odvarem proti slečně Braddockové (Tati Gabrielle), která jde pro poklad přes mrtvoly. Emoce nesmí chybět, proto je hlavní hrdina sirotek a pátrá po svém ztraceném bratrovi. Fňuk!

Film přichází do kin i s českým dabingem, takže i to značí, na jakou skupinu je film cílen. O to víc překvapí čas od času peprnější slovo, které z úst hlavních hrdinů zazní. To ale jen tak okrajově. Technicky zůstal snímek někde na půli cesty – záběry na Magalhãesovy lodě jsou dechberoucí stejně jako záběry na krásnou Barcelonu. U některých scén se ale divák neubrání pocitu, že tohle je celé natočené před zeleným plátnem, a to celkový dojem zkazí. Na mysli mám scénu v oblacích, která nejen že působí až příliš digitálně, ale sama o sobě je za hranou uvěřitelnosti a řekl bych, že je přepálená i na adaptaci počítačové hry. O to víc zamrzí, že akčních scén není víc, když z těch několika, které bychom dokázali spočítat na prstech jedné ruky, je hned jedna z nich nepříliš povedená.

Banderas/Uncharted
© Facebook tvůrce
Režie se ujal Ruben Fleischer, který má na kontě podobné akčně laděné snímky jako oba díly Zombielandu nebo prvního Venoma. I přes své nesporné režisérské kvality natočil Uncharted stejně dobře jako své předchozí filmy. Rutinně, trošku tuctově, ale zábavně. Hrdiny vede suverénně od první klapky až po tu poslední, neklopýtne, ale ani nijak zásadně nepřekvapí. Máme jasně rozehrané karty, určené záporáky, cíl cesty, který není narušen a pro jehož dosažení je potřeba překonat několik překážek. Nic, co bychom už neviděli třeba v podobně laděných Lovcích pokladů. Takové Jumanji, které patří do stejné skupiny filmů, bylo mnohem zábavnější a náznaku určité originality jsme se u něj také dočkali. Škoda!

Chemie mezi ústřední dvojicí Holland – Wahlberg docela funguje. Hollandovi je občas těžké uvěřit nějaké drsnější fráze. Sice zachránil svět jako Spiderman a kamera nejednou zabere jeho pekáč buchet, tak přesto má pořád vzezření pubertálního kluka. Ocenit je potřeba to, že film ukazuje, že Holland nezískal kondičku přes noc, ale že na ni pracoval nějakou dobu. To bývá občas problém podobných filmů, že hrdina najednou začne od převracení palačinek skákat po domech a metat salta na potkání. 

Fotografie z filmu Uncharted / Uncharted
© Sony
Mark Wahlberg už má za sebou bezesporu lepší role a několikrát dokázal, že hláškovat a bavit diváka umí, proto mu Sully docela sedl, i když občas působí jeho výkon malinko znuděně. Antonio Banderas v roli záporáka nějak výrazně neohromí, a to hlavně proto, že mu to scénář nedovolí. Výraznější je Tati Gabrielle (Sabrinina děsivá dobrodružství) jako Brradocková, která si roli užívá, čas od času možná trošku přehrává, ale zaujme, a to i přesto, že se její postava dostane k pokladu jako slepá k houslím a nevynaloží v podstatě žádnou vlastní iniciativu pro jeho získání.

Nejsem znalcem počítačové předlohy a i přes všechny výše uvedené nedostatky má film spád a nenudí. Nejde o žádný nevídaný umělecký zážitek, ale o další tradiční dobrodružný film, kterých už bylo natočeno několik. Je jen škoda, že se tvůrci ani trošku nesnažili o oživení žánru nebo o nějaký originální prvek. Díky tomu se Uncharted stane jedním z mnoha snímků, který se vám po krátké době vykouří z hlavy. Jako celek to funguje a vypadá to dobře, ale jakákoliv osobitost Uncharted schází.

Český trailer filmu Uncharted / Uncharted

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Nezlomní (01.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Plán pro rodinu (07.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Flash bleskurychle servíruje fanservis, ale jako příběh pokulhává (15.06.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Mark Wahlberg bude řídit Flight Risk (13.05.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Box Office: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob (13.04.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)


PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe