Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 14. 1. 2022 - 20. 1. 2022

TV tipy: Sjezdař Karel přežil pád říše římské a shání novou šichtu

Vydáno: 14.01.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Big Talk Productions

Ve druhé polovině ledna v televizích na první pohled neuchvátí žádná zásadní novinka, nicméně na ten druhý se dá odhalit několik těžko sehnatelných a vzácně vysílaných počinů. Premiéru si nicméně odbude tuzemský dokument Karel.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Muž z Ria (L’homme de Rio) (pátek 14. 1., ČT2, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Muž z Ria / L'homme de Rio
© Facebook tvůrce
Francouzsko-italský dobrodružný snímek z první poloviny šedesátých let dnes patří do zlatého fondu kinematografie a zejména v našich končinách se řadí k těm velice oblíbeným. Režisér a spoluscenárista Philippe de Broca v něm vsadil především na poutavou a atraktivní atmosféru exotických dálek, svižné tempo a naprosto šílené akční scény, které mají náboj, jsou skvěle natočené a je v nich plno kaskadérských kousků, z nichž se tají dech. Vše ještě dotváří hudba Georgese Deleruea. I když je příběh trochu epizodický a nedrží moc pohromadě, scénář se dočkal oscarové nominace, a to možná i proto, že se po celou dobu i přes zdánlivou neuvěřitelnost tváří poměrně realisticky. Titulní roli pochopitelně ztvárnil charismatický Jean-Paul Belmondo, jemuž sekundovali třeba Françoise DorléacJean Servais nebo Roger Dumas. Dnešní publikum také nepochybně ocení unikátní zachycení tehdy rozestavěné brazilské metropole. Zub času se na výsledku sice trochu podepsal a občas je to přece jen lehce roztahané, to ale nic moc nemění na tom, že jde o absolutní klasiku. Trocha poctivé zábavy na konec pracovního týdne.

Zajímavost: Snímek se stal tou nejvýraznější inspirací série o Indianu Jonesovi. 

Oficiální trailer filmu Muž z Ria / L’homme de Rio
Jackass 2 (Jackass Number Two) (pátek 14. 1., Paramount Network, 22.00 - 23.55 / neděle  16. 1., 01.00 - 02.55)

Český plakát filmu Jackass 2 / Jackass Number Two
© CSFD
Pokračování velmi specifické komedie je de facto úplně stejné jako díl první, jen je tu tradičně všeho víc. Režisér a spoluscenárista Jeff Tremaine v něm tedy opět neřešil vůbec nic a do celovečerní stopáže nahustil několik epizod, které na sebe nijak zásadně nenavazují, jsou přehlídkou různých bizarností a šíleností, především ale postupně gradují ve zkoušení diváckého vkusu. I humor je dost různorodý a relativně vyvážený, protože opravdu povedených až geniálních vtípků je skoro stejně jako těch trapných, jen v závěru se ale vše zvrhne, protože tvůrci popustí uzdu veškerým zvrhlostem, neštítí se ničeho a v centru dění se ocitá plno tělesných tekutin, fekálií a vskutku nechutných záběrů a scének, což dělá sledování trochu nesnesitelným. Tempo je ale naštěstí natolik svižné a stopáž natolik střídmá, že to po většinu času nevadí. Ze známějších tváří se objeví jen Johnny Knoxville, nikoho slavného ale divák stejně nečeká. Trochu ujeté zábavy na konec pracovního týdne. 

Zajímavost: Knoxville byl v průběhu natáčení třikrát v bezvědomí.

Originální trailer filmu Jackass 2 / Jackass Number Two
Kilo Dva Bravo (Kajaki) (sobota 15. 1., ČT2, 00.10 - 01.55)

Plakát filmu Kilo Dva Bravo / Kajaki
© Listal
Osm let staré britské válečné drama je v tuzemsku vesměs neznámé a oficiální cestou se nedá sehnat. A je to škoda, protože debutující režisér Paul Katis v něm vychází ze skutečné události, kterou údajně popisuje dost věrně a nebere si moc servítek, čili se soustředí na realističnost a silné, nikomu však nepodstrkované protiválečné poselství. Od počátku upoutá hutnou atmosférou vzdálených končin Afghánistánu, kde je znát nebezpečí na každém kroku a dost drsným černým humorem, který jde mnohdy až na dřeň. V kontrastu s tím je ovšem až drastické záběrování amputovaných a krvácejících končetin, které je mrazivě realistické a nepříjemné a ukazuje děsy války v plné nahotě. Tvůrci se také podařilo zachytit naprosto zoufalou a absurdní situaci malé vojenské jednotky, která je uzavřena na nijak velkém prostoru a nemůže se moc pohybovat. V hodně příjemném obsazení se objeví David ElliotMark StanleyMalachi Kirby nebo Paul Luebke, kteří nejsou moc známí, dodávají ale pocit autentičnosti. Jen škoda, že závěr snímku je jednou velkou oslavou a adorací a postrádá sílu předchozích dvou třetin. Neznámý tip, který by zasloužil lepší vysílací čas. 

Zajímavost: Část filmu byla financována pomocí crowdfundingu.

Originální trailer filmu Kilo Dva Bravo / Kajaki
Sjezdař (Downhill Racer) (sobota 15. 1., ČT2, 14.10 - 15.50)

Plakát filmu Sjezdař / Downhill Racer
© Posterlounge
V našich končinách prakticky neznámé sportovní drama z konce šedesátých let tak trochu neprávem zapadlo a dnes se moc nepřipomíná. Tehdy debutující režisér Michael Ritchie v něm zachycuje především vnitřní svět nejistého sportovce a nejde tak moc naproti divákům, protože vyžaduje jejich spolupráci a trochu tolerance a trpělivosti. Odměnou jim však je to, že se vyhýbá tradičním klišé a vytváří jedinečnou atmosféru zasněžených svahů, které jsou stejně nádherné jako nebezpečné. Nejvíc ale uchvátí brilantními sjezdařskými scénami, které neváhá točit přímo z pohledu závodníka, čímž jim dodává unikátní adrenalin a tempo a jsou tím pádem neuvěřitelně realistické a působivé. Znalé publikum pak ocení i staré podoby slavných tratí, které v té době nebyly ještě tak zabezpečené a jízda po nich v sobě schovávala určité kouzlo i strach. V titulní roli se představí výborný Robert Redford, jehož postava ale není úplně sympatická, tomu sekunduje především Gene Hackman, dále se pak objeví třeba Camilla SparvKarl Michael Vogler nebo Jim McMullan. Daní za dřívější rok vzniku pak zůstávají pomalé tempo a přílišné množství leckdy nezajímavých dialogů. Zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Deset dní před začátkem natáčení havaroval Redford na sněžném skútru, natrhl si šlachu a poranil koleno, což si vyžádalo sedm stehů.

Originální trailer filmu Sjezdař / Downhill Racer
Pád říše římské (The Fall of the Roman Empire) (sobota 15. 1., ČT2, 20.00 - 23.00)

Plakát filmu Pád říše římské / The Fall of the Roman Empire
© IMDb
Ani historické drama z první poloviny šedesátých let u nás není tolik známé a bylo zastíněno mnoha jinými. Režírující Anthony Mann v něm natočil typickou žánrovku své doby, která dnešního diváka může trochu nudit, milovníky zlaté éry Hollywoodu ale svým způsobem nadchne. Výprava je pochopitelně velkolepá, kostýmy parádní, davové scény naprosto fascinující a z každého záběru je znát práce s detailem i maximální využití sytě barevného materiálu. Uchvátí i dobová atmosféra, tvůrce navíc jako jeden z mála správně ukazuje římskou bojovou taktiku. Samotná akce je vynikající a epická, jenže je jí tu zoufale málo, což je trochu problém, protože většina snímku sestává z ne tak dobře napsaných a vypointovaných dialogů, které působí hodně divadelně a neživotně. Délka navíc atakuje tři hodiny a zejména v natahovaném závěru už je jen těžko stravitelná. V hvězdném obsazení dostali důvěru Sophia LorenStephen BoydAlec GuinnessJames MasonChristopher PlummerAnthony Quayle nebo Omar Sharif. Opomíjený počin, který je však plný historických nesmyslů.

Zajímavost: Rekvizity se stavěly dlouhých sedm měsíců.

Originální trailer filmu Pád říše římské / The Fall of the Roman Empire
Vzmuž se (Man Up) (sobota 15. 1., Nova Cinema, 20.00 - 21.35 / úterý 18. 1., 00.20 - 01.50 / středa 19. 1., 02.40 - 05.05)

Plakát filmu Vzmuž se / Man Up
© IMDb
Britsko-francouzská romantická komedie je na jednu stranu naprosto typickou ukázkou ostrovní podoby žánru, na tu druhou se mu ale trochu vymyká. Režírující Ben Palmer se v ní mohl opřít o chytře napsaný příběh, který vychází z obyčejné situace, kterou rozehrává do nečekaných zákrut, aniž by ale někdy působil nevěrohodně, celou dobu si udržuje určitou civilnost a spoléhá na inteligentní humor, který málokdy sklouzne k prvoplánovostem nebo nějakým lacinostem. Potěší i to, že klišé je tu použito naprosté minimum a celé to má hodně příjemnou atmosféru, které pomáhá i umístění děje do Londýna, jehož kouzlo je využito na maximum. Titulní dvojici si zahráli výteční Lake Bell a Simon Pegg, mezi nimiž probíhá parádní chemie, skvěle jim pak sekundují třeba Rory Kinnear nebo Olivia Williams. Body ale tvůrce sbírá tím, že funguje i v momentě, kdy hraje na vážnou strunu a navíc u toho prvoplánově nedojímá, což se u podobných žánrovek vidí málokdy. Nenápadný, ale vesměs pohodový tip.

Zajímavost: Tréninkem a zdokonalováním společné taneční scény strávil hlavní herecký pár celý týden.

Oficiální trailer filmu Vzmuž se / Man Up
Karel (sobota 15. 1., ČT1, 20.10 - 22.20)

Plakát filmu  / Karel
© karelgott
Předloňský dokument je poctou a rozloučením s hudební legendou, kterou znají všechny generace. Režisérka, scenáristka a kameramanka Olga Malířová Špátová v něm sice dostala exkluzivní možnost nahlédnout do soukromí Karla Gotta a zachytit poslední chvíle jeho života, potenciál toho ale nevyužila a možná pochopitelně se nepouštěla do žádných konfrontací nebo odhalení a natočila jen a pouze bilancování mnohonásobného Zlatého slavíka určené výhradně pro jeho fanoušky. O tom navíc svědčí i fakt, že jednou z producentek je umělcova manželka, která ve snímku vystupuje víc, než by bylo záhodno a někomu se může zdát, že vše až moc řídí. Struktura natáčení také nikoho nepřekvapí, neboť jde o standardní výpověď odcházejícího člověka, který glosuje různé události svého života, na které nechronologicky vzpomíná, takže orientace je někdy komplikovanější. Problematická pak zůstává stopáž, která je na dokument nezvykle dlouhá a zkrácení by jí neuškodilo. Důstojné, leč možná trochu obyčejné rozloučení s legendou.  

Zajímavost: Natáčení začalo 22. října 2018.

Originální trailer filmu Karel
Tichá radosť (pondělí 17. 1., ČT art, 23.00 - 00.30)

Plakát filmu  / Tichá radosť
© CSFD
Normalizační psychologické drama z poloviny osmdesátých let se dnes moc nepřipomíná a je vysíláno jen velmi vzácně. Režírující Dušan Hanák v něm natočil nadčasovou záležitost, protože se oprostil od jakýchkoliv dobových a politických narážek, ale soustředil se jen a pouze na ústřední příběh, který není nijak komplikovaný, zato ale hodně silný a odpozorovaný a tzv. ze života. Opřel se v něm o výbornou atmosféru, citlivou práci s emocemi a výborně napsané postavy, které nejsou výrazné, mají ale velkou vnitřní energii a zároveň křehkost, navíc nejsou nijak karikované. Nikam také nespěchal a v pomalém tempu nechává diváky poslouchat dobře napsané dialogy a prožívat životní rutinu všech zúčastněných, což vzhledem ke krátké stopáži naštěstí funguje. V hlavní roli exceluje Magda Vášáryová, kterou doplňují třeba Jiří BartoškaRóbert KoltaiJana BrejchováJuraj NvotaEva Holubová nebo Jitka Asterová. Raritní záležitost.

Zajímavost: Snímek mimo jiné získal cenu za ženský herecký výkon, cenu mezinárodní poroty a studentské poroty na festivalu v San Remu.

Ukázka z filmu není dostupná.

Saljut-7: Vesmírná krize (Salyut-7) (úterý 18. 1., Prima Max, 20.00 - 22.25 / středa 19. 1., 17.35 - 20.00)

Plakát filmu Saljut-7: Vesmírná krize / Salyut-7
© IMDb
Pět let staré ruské drama v tuzemsku až tak známé není, nicméně je typickou ukázkou moderního blockbusteru z východu Evropy. Režírující Klim Shipenko se v něm evidentně inspiruje podobnými hollywoodskými záležitostmi a dává si záležet na opravdu precizní a takřka dokonalé vizuální stránce plné výtečných triků, svižném tempu a zachycuje skutečnou vesmírnou událost, která je svým průběhem a atmosférou dostatečně atraktivní a zároveň napínavá. Chybět nesmí ani značná dávka patosu, svižné tempo a několik trefných i méně trefných hlášek. V ústředních rolích se představí velmi dobří Vladimir VdovichenkovPavel Derevyanko a Aleksandr Samoylenko, kteří svým charismatem pomáhají i v těch nejslabších momentech. Jen škoda, že ve veškeré preciznosti se ztratila ruská osobitost a syrovost a celé to někdy působí až moc uměle a pozlátkově. Hollywoodská podívaná na ruský způsob.  

Zajímavost: Stanice Saljut-7 se po oběžné dráze pohybovala 3217 dní.

Originální trailer filmu Saljut-7: Vesmírná krize / Salyut-7
Nová šichta (úterý 18. 1., ČT2, 21.35 - 23.10)

Plakát filmu  / Nová šichta
© Česká televize
Předloni způsobil tuzemský dokument poměrně poprask a odnášel si docela dost ocenění. Celovečerní režijní a scenáristický debutant Jindřich Andrš v něm měl tu výhodu, že narazil na zajímavého hlavního hrdinu, který má dar výřečnosti, vtipu a charismatu a přes všechny nezdary je stále sympatický. Klíčové bylo umístění do ostravského regionu, který je natolik svérázný a osobitý, že je samostatným charakterem, bonusem budiž i zalidnění výraznými postavami. Ve druhém plánu navíc mnohým odhalí těžkou sociální situaci jejich spoluobčanů a leckdy krutou realitu při hledání práce v tzv. neproduktivním věku. Problém pak může být v určité šablonovitosti, které se tvůrce drží, kvůli které výsledek nepůsobí tak přirozeně, jak by asi měl a v někom může vyvolat dojem určité inscenovanosti. Hodně zajímavý dokument.

Zajímavost: Snímek se promítal i na prestižním festivalu DOK v Lipsku.

Oficiální trailer filmu Nová šichta

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Z Kazmova ONEMANSHOW: The Movie se vyklubala mizerná krimikomedie (18.08.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Mission: Impossible Odplata – První část staví Tomu Cruisovi do cesty umělou inteligenci (19.07.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Rebelova odplata je mission impossible (12.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tony Rome válčí s bohy a přemýšlí, co se stalo jedné noci (09.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pan Nepolapitelný hledá odhalenou stopu devadesátek (19.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu