Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: K zemi hleď!

Recenze: Konec světa, kterému nikdo nevěří? K zemi hleď! se může klidně stát děsivou realitou

Vydáno: 07.01.2022 12:30 v sekci Recenze - Lukáš Frank | foto: Netflix

V době sociálních sítí, fake news, hoaxů a konspiračních teorií je těžké uvěřit čemukoliv a přesně na tento problém upozorňuje nejnovější film Adama McKaye, který je jakousi satirovanou parafrází dnešního světa. Funguje to?

K Zemi hleď!Recenzoval/a Lukáš Frank dne 07.01.2022 12:30. V době sociálních sítí, fake news, hoaxů a konspiračních teorií je těžké uvěřit čemukoliv a přesně na tento problém upozorňuje nejnovější film Adama McKaye, který je jakousi satirovanou parafrází dnešního světa. Funguje to? Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Satirické filmy nejsou vždy sázkou na jistotu. Význam satiry roste v obdobích krizí a velkých společenských změn. A velké společenské změny se dějí v podstatě pořád. Jednou z nich je i čím dál výraznější vliv médií, sociálních sítí a nových médií na společnost, a to jak ten pozitivní, tak ten negativní. Toho si samozřejmě všimli i filmaři a byla jen otázka času, kdy na výše uvedený problém začnou reagovat. Streamovací služba Netflix uvedla na Štědrý den minulého roku premiéru nového filmu režiséra Adama McKaye (Sázka na nejistotu), který je i autorem scénáře, a nese název K zemi hleď!

Leonardo DiCaprio ve filmu K Zemi hleď! / Don't Look Up
© Netflix
Na naši planetu se řítí obří kometa, jejíž trajektorii odhalí dvojice astronomů – doktorandka Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) a profesor Randal Mindy (Leonardo DiCaprio). Vesmírné těleso dosahující šíře až 10 kilometrů zasáhne Zemi asi za půl roku a nastane tak konec světa doprovázený silnými vlnami tsunami. Ihned po znepokojivém zjištění se snaží tato dvojice varovat ty nejvyšší – NASA, politiky, média (New York Herald, americkou televizi) a americkou prezidentku Jean Orlean (Meryl Streep), v jejímž chování lze vypozorovat taktiky bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Nikdo nebere informaci dostatečně vážně, a tak si celý příběh začne razit cestu k populaci vlastním směrem. Objeví se dokonce i tací, kteří tvrdí, že žádná kometa, která má zneškodnit Zemi, neexistuje. Konspirační teorie, fake news, nesmyslné debaty v celostátní televizi nebo výroky typu: „Já na kometu nevěřím!“. Znaky, které silně připomínají právě probíhající koronavirovou pandemii, která se za dva roky táhne nejen životy jednotlivců, ale celé společnosti.

Meryl Streep ve filmu K Zemi hleď! / Don't Look Up
© Netflix
On je v podstatě celý snímek tak nějak na hraně, možná občas až vyhnaný do extrému, avšak v celkovém vyznění je až děsivě realistický, v podstatě dost pravděpodobný. K zemi hleď! má hned několik výrazných scén a postav, u kterých divák nevěřícně kroutí hlavou. Ať už jde o mocichtivou prospěchářku s tváří Meryl Streep, která ztvárňuje americkou prezidentku Jean Orlean a svoje volební preference klade nad hrozící zkázu lidstva. Ať už jde o redakci prestižních novin The New York Herald, pro které je čtenost článků důležitější než jejich obsah (zpráva o konci světa měla méně kliknutí než běžné zprávy o počasí).

Ať už jde o televizní talk show, kterou moderuje plastikou vylepšená Cate Blanchett a její kolega Tyler Perry a zprávu o konci světa zařadí až za rozhovor s popovou hvězdičkou (Ariana Grande), která se právě rozešla s přítelem. Nebo o technologického magnáta s tváří Marka Rylanceho, který se snaží celou destrukci světa převést na ekonomický zisk své společnosti, ač se navenek tváří, že mu jde převážně o blaho lidstva. Všechna tahle bezpáteřní individua mají předobrazy v reálném světě (Donald Trump, Elon Musk). O to víc je sledování této komedie smutnější. Že tohle všechno se klidně může stát. Sám Adam McKay v jednom rozhovoru zmínil, že scénář několikrát přepracoval. „Ve chvíli, kdy prezident Donald Trump nadnesl myšlenku injekce dezinfekce k vyléčení koronaviru, uvědomil jsem si, že nic, co jsem měl ve scénáři, nebylo tak šílené. Přidal jsem další popírání komet, protože přesně to se dělo. Realita byla oproti scénáři o 20 procent šílenější.“ uvedl McKay pro The Atlantic.

Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Cate Blanchett, Tyler Perry ve filmu K Zemi hleď! / Don't Look Up
© Netflix
Kromě samotného rezonujícího tématu je i velkým lákadlem herecké obsazení. V reálném životě je Leonardo DiCaprio enviromentálním aktivistou, takže se asi dlouho nemusel rozmýšlet, jestli roli doktora Mindyho příjme. Právě jeho postava projde celým filmem asi největší změnou. Od uťápnutého, záchvaty otřásajícího se astronoma, přes hvězdu sociálních sítí, nevěrného manžela až po uklidněného, uvědomělého otce od rodiny, který je smířený se svým osudem. Jennifer Lawrence je v roli doktorandky Dibiasky neméně přesvědčivá. Její střídání emocí od naprostého zoufalství z konce světa až po odhodlání svět zachránit je opět velice přesvědčivé. Kolem těchto dvou se točí spousta dalších postav, které jsou více, či méně zábavné.

Perfektní je Meryl Streep v roli americké prezidentky, která si osvojila nejen Trumpovy taktiky při prezidentské kampani, ale i jeho gesta. Naprosto k ní zapadá i Jonah Hill, který ztvárňuje jejího otravného syna a tím scénář naráží na Trumpovo dosazování příbuzných a odborně a morálně nevhodných kandidátů na posty ve státní správě a justici. Cate BlanchettTyler Perry na hranici přehrávání perfektně parodují přehnaně pozitivní moderátory různých talkshow a evidentně si své role opravdu užívají.

Melanie Lynskey ve filmu K Zemi hleď! / Don't Look Up
© Netflix
Obzvláště Blanchette, která balancuje na hranici až příliš pozitivní kýčovité karikatury před televizními kamerami a rozvracečky vztahů a chladné ambiciózní bitch. Svou roli naivní popové hvězdičky, kterou zajímají jen sociální sítě a sláva, perfektně zvládla i Ariana Grande. Poněkud nevýrazně působí jindy skvělý Timothée Chalamet, který sice nějaký prostor dostal, ale děj nějak zásadně nerozvíjí a působí jako postava do počtu. Stejný pocit může navést i dějová linka milostného trojúhelníku Dicaprio – Blanchette – Lynskey, která by ve filmu vůbec nemusela být nebo by mohla být lépe uchopena. Do celkového poselství filmu ale nezapadá a spíše ruší, než posouvá děj kupředu. Celková stopáž, která činí 145 minut, by tak mohla být o něco snesitelnější.

K zemi hleď! je snímkem, který už nyní rezonuje médii, diskutuje se o něm a Netflix s chutí zveřejňuje vysoká čísla sledovanosti. Není se čemu divit, že koncept zaujal. Desítka slavných herců by přilákala k obrazovkám spoustu diváků, třeba i s plytkým neoriginálním příběhem, ale desítka hvězd, která na plátně předvádí herecký koncert a zároveň upozorňuje na to, před čím spousta z nás zavírá oči, tak to za určitě za zhlédnutí stojí. Nečekejte moralistické poučování o tom, jak bychom se měli k planetě chovat ani o tom, jaké jsou sociální sítě a média zlo. Nahlédněte do světa médií a manipulace bez růžových brýlí, a když vám to bude občas připadat přitažené za vlasy, zamyslete se nad tím. Zase tak daleko od reality a pravdy to nemá. A k tomu všemu je to až děsivě zábavné.

Český trailer filmu K zemi hleď!

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Wicked - Part One (13.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box Office: Wonka měl sladký start (18.12.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Duna: Část druhá (13.12.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Zabijáci rozkvetlého měsíce (21.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Wonka (13.10.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Velký souboj s kořistí skončil jako jedno velké nic (15.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)


PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe