Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 24. 12. 2021 - 30. 12. 2021

TV tipy: Ježíš Nazaretský prožívá ledové peklo a plánuje mrazivou pomstu

Vydáno: 24.12.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Čas Vánoc je v televizích ve znamení dvou hvězdně obsazených a extrémně dlouhých životopisů Ježíše Krista. Ze svátečních premiér pak nejvíce zaujme herecké sólo Madse Mikkelsena v thrilleru Arctic: Ledové peklo.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Největší příběh všech dob (The Greatest Story Ever Told) (pátek 24. 12., ČT2, 20.00 - 23.15)

Plakát filmu Největší příběh všech dob / The Greatest Story Ever Told
© IMDb
Drama z poloviny šedesátých let je v našich končinách takřka neznámé a příliš se nevysílá. Režírující George Stevens, vedle něhož jsou uvedeni i David Lean a Jean Negulesco, kteří ovšem natočili jen pár scén, v něm zpracoval příběh Ježíše Krista. Vycházel při tom ale z Bible, které se držel opravdu věrně a jde tedy jen o ryzí převyprávění bez větších úprav, takže výsledek se bude líbit hlavně věřícím a znalcům náboženství, ti ostatní se u něj nejspíš budou trochu nudit. Opíral se především o na Oscara nominované krásnou kameru, velkolepou výpravu a kostýmy, nádhernou hudbu Alfreda Newmana a na svou dobu vynikající vizuální efekty. Vzhledem k monstrózní délce je nicméně potřeba počítat s pomalým tempem a velkým množstvím dialogů a monologů, kterých je vskutku až moc a místy jsou hodně nezajímavé. Největším lákadlem zůstává i po letech extrémně hvězdné obsazení, v němž hlavní roli sehrál Max von Sydow, jehož doplnili třeba Charlton HestonMartin LandauAngela LansburyDonald PleasenceSidney PoitierJohn WayneJamie Farr nebo Telly Savalas. Příjemná, avšak notně dlouhá alternativa okoukaným hitům a nevyzpytatelné štědrovečerní pohádce.  

Zajímavost: Savalas si kvůli roli oholil hlavu, což se mu zalíbilo a už nikdy si vlasy narůst nenechal.

Oficiální trailer filmu Největší příběh všech dob / The Greatest Story Ever Told
Ježíš Nazaretský (Jesus of Nazareth) (sobota 25. 12., ČT2, 13.00 - 16.10 a neděle 26. 12., 12.25 - 15.35)

Plakát filmu Ježíš Nazaretský / Jesus of Nazareth
© CineMaterial
Taktéž italsko-britské televizní drama z druhé poloviny sedmdesátých let reflektuje osudy Stvořitele a i ono je určeno převážně věřícím divákům. Režisér a spoluscenárista Franco Zeffirelli se v něm opřel o biblické stereotypy a nesnažil se o žádnou kontroverzi a naopak se pokusil o co nejkomplexnější vykreslení doby a v rámci možností i o životnost většiny postav, což se mu po většinu času daří. Výprava je tedy skromnější, atmosféra funguje velmi dobře a taktéž lokace jsou působivé a kamera nádherná. Vzhledem k pietnímu a až encyklopedickému přístupu tvůrce vyměřil na jeden zátah těžce snesitelnou stopáž přesahující šest hodin, proto je snímek rozdělený do čtyř částí, které televize odvysílá ve dvou dnech. I v tomto případě je nutné počítat s velkým množstvím dialogů, pomalým tempem, dlouhými záběry a tklivou hudbou, kterou má na svědomí Maurice Jarre. Titulní roli ztvárnil trochu nevýrazný Robert Powell, jemuž více než zdatně sekundují mimo jiné Anne BancroftErnest BorgnineClaudia CardinaleJames Earl JonesStacy KeachIan McShaneLaurence OlivierDonald PleasenceMichael York nebo Christopher Plummer. Další hvězdně obsazený biblický příběh.

Zajímavost: Dosud by mělo jít o jedinou adaptaci života Ježíše, kterou Vatikán inicioval a aktivně se podílel na její realizaci.

Originální trailer filmu Ježíš Nazaretský / Jesus of Nazareth
Hořký život komika (The Comedian) (sobota 25. 12., Nova Cinema, 20.00 - 22.15)

Plakát filmu Hořký život komika / The Comedian
© Facebook tvůrce
Pět let stará komedie je v našich končinách hodnocena o dost lépe než na zahraničních databázích. Čím to může být, se dá jen odhadovat, režírující Taylor Hackford se v ní každopádně spoléhal na přímočarý příběh bez zásadnějších dějových oblouků a naprosto precizně vybalancoval momenty komické a ty vážnější, díky čemuž skvěle vynikl leckdy brutálně černý humor, který si nebere servítky a seriózní scény dělá podvratně vtipnými. K tomu přidal i poměrně pohodovou atmosféru a velmi příjemný jazzový doprovod. V hlavní roli exceluje Robert De Niro, jenž zde potvrdil velký komediální potenciál a navíc tak trochu bilancuje kariéru, tudíž odkazuje i na své slavné úlohy. Toho pak doplňují třeba neméně skvělí Leslie MannEdie FalcoHarvey Keitel nebo Danny DeVito. Škoda jen malinko přetažené stopáže a pomalejšího tempa, jemuž by prospělo občas trochu zrychlit. Trochu netradiční sváteční tip, o němž se více dočtete v naší rubrice Za horizontem.   

Zajímavost: De Niro se pokoušel o realizaci filmu dlouhých osm let.

Oficiální trailer filmu Hořký život komika / The Comedian
Obr Dobr (The BFG) (sobota 25. 12., Televize Seznam, 20.00 - 22.25 / pondělí 26. 12., 15.55 - 18.25)

Český plakát filmu Obr Dobr / The BFG
© Facebook tvůrce
Dobrodružná fantasy vychází z knihy Roalda Dahla, a ačkoli je stará pouhých pět let, docela se na ni zapomnělo. Ani ve své době ovšem nepatřila k hitům a zařadila se k největším propadákům legendárního režiséra Stevena Spielberga. Ten přitom nic špatně neudělal a znovu se soustředil na krásný fantaskní svět, v němž je možné cokoli, kouzelnou atmosféru a tradičně spolehlivou hudbu Johna Williamse a kameru Janusze Kamińského. Problém nastává u příběhu, na němž je znát, že v knižní podobě byl hodně řídký, takže velmi brzy není co vyprávět a tvůrce se přes veškerou vizuální atraktivitu musí uchylovat ke zbytečnému natahování, z čehož rezultuje občasná nuda a někdy nepochopitelně pomalé tempo, které je občas až extrémní. V poslední třetině se navíc vše překvapivě začne překombinovávat a pointa není úplně uspokojivá. V ústřední roli se objevil digitálně animovaný, nicméně výborný Mark Rylance, s nímž drží krok velmi dobrá a vesměs neotravná Ruby Barnhill, těm pak sekundují kupříkladu Rebecca HallRafe Spall nebo Penelope Wilton. Sváteční tip pro celou rodinu, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Snímek byl v různých stádiích vývoje neuvěřitelných pětadvacet let.

Český trailer filmu Obr Dobr / The BFG
Powaqqatsi (Powaqqatsi) (sobota 25. 12., ČT art, 22.35 - 00.15)

Plakát filmu Powaqqatsi / Powaqqatsi
© IMDb
Dokument z končících osmdesátých let je druhou částí poetické trilogie, která má v dějinách kinematografie specifické místo svou unikátností. Režisér a scenárista Godfrey Reggio se na rozdíl od předchozího dílu věnuje půvabům tradičních civilizací, takže se nemůže opřít o vděčné záběry přírody, ale soustředí se na zachycení životů různých kmenů a etnik, což už není tak působivé, navíc se někdy zbytečně opakuje a i z toho důvodu pak výsledek působí zdlouhavě. Nicméně pořád se může spolehnout na nádherné obrazy a takřka dokonalé zachycení toho, jak moc globalizace rozdělila planetu, což dokáže odvyprávět beze slov. Snímek by nebyl kompletní bez znovu vynikající hudby Philipa Glasse, která je optimističtější a propracovanější, protože si pohrává s různými etnickými a exotickými motivy, paradoxně ale nevyvolává potřebné emoce. Meditativní záležitost v čase vánočním.  

Zajímavost: Většina filmu byla natočena ve vyšší snímkové frekvenci (HFR), což umožnilo plynulost zpomalených záběrů.

Originální trailer filmu Powaqqatsi / Powaqqatsi
Vánoční koleda (A Christmas Carol) (neděle 26. 12., ČT :D, 14.05 - 15.35)

Plakát filmu Vánoční koleda / A Christmas Carol
© Movie Poster Shop
Drama z konce devadesátých let je další adaptací slavné povídky Charlese Dickense. Režírující David Hugh Jones se v ní předlohy držel až otrocky věrně a nepřišel s ničím invenčním ani originálním. Rozhodně to není špatně, jen to celé vypadá toporně, bez života, hlubších emocí a spíše to připomíná obrázkovou verzi literárního díla než plnohodnotnou adaptaci. Tím pádem ani proměna hlavního hrdiny není příliš důvěryhodná. Nechybí nicméně velmi dobrá atmosféra vánoční viktoriánské Anglie, solidní tempo, střídmá stopáž, ale také velké množství sentimentu a prvoplánového a zároveň kontraproduktivního tlačení na divácké city. Dojem moc nevylepší ani triková stránka, která nejvíce doplácí na skromnější televizní rozpočet, protože klíčoví duchové vypadají hodně lacině. Ve slabších chvílích nicméně snímek zachraňuje obsazení, jemuž jednoznačně vládne výborný Patrick Stewart. Méně známá verze absolutní klasiky.

Zajímavost: Až na výjimku Joela Greye je kompletní obsazení tvořeno britskými herci a herečkami.

Originální trailer filmu Vánoční koleda / A Christmas Carol
Otěže na krku (La bride sur le cou) (úterý 28. 12., ČT2, 21.40 - 23.10 / středa 29. 12., 09.10 - 10.35)

Plakát filmu Otěže na krku / La bride sur le cou
© CinéSéries
Nejen v našich končinách absolutně neznámá francouzsko-italská komedie z počátku šedesátých let je připomínkou tehdejší poctivé filmařiny a ukázkou filmů, které se v současnosti už netočí. Režisér a spoluscenárista Roger Vadim v ní absolutně nic neřešil a opřel se o naprosto pohodovou a bezstarostnou atmosféru, svižné tempo, střídmou stopáž a fungující humor, který není tak jižansky šílený, jak bychom asi očekávali, což je jedině dobře. Příběhem nemá smysl se moc zabývat, protože jde o sled různých epizodek, které jsou sice někdy trochu vážnější, povětšinou ale vtipné a značně odlehčené. Hlavní hvězdou je výtečná Brigitte Bardot, která tu rozehrála svůj dokonalý sexappeal, který ale není prvoplánový a umožňuje jí i kvalitní herecký výkon, na němž snímek stojí. Raritní tip, který si nezaslouží přehlédnout.

Zajímavost: Snímek začal natáčet jako svůj debut scenárista Jean Aurel, po třech týdnech byl ale kvůli sporům s hlavní hvězdou nahrazen. 

Ukázka z filmu Otěže na krku / La bride sur le cou
Arctic: Ledové peklo (Arctic) (středa 29. 12., ČT art, 21.50 - 23.25)

Český plakát filmu Arctic: Ledové peklo / Arctic
© Facebook tvůrce
Islandské dobrodružné drama je poctivým survival filmem, který splňuje všechny atributy tohoto subžánru. Debutující režisér a spoluscenárista Joe Penna v něm velmi dobře neřeší minulost hlavního hrdiny, ale jen a pouze se zabývá situací, do které se dostal. Opírá se při tom o hutnou a beznadějnou atmosféru, v níž občas problikne záblesk naděje, minimalistickou, ale působivou hudbu Josepha Trapaneseho a nádhernou kameru, jež má ale situaci ulehčenou tím, že zabírá nekonečné zasněžené pláně, což je fascinující i děsivé zároveň. Titulní úlohu bravurně ztvárnil fenomenální Mads Mikkelsen, který je drtivou většinu času na plátně sám a dokáže precizně zachytit všechny emoce. Dojem pak kazí určitá repetetivnost a s blížícím se závěrem i několik ne úplně důvěryhodných situací. I přes střídmou stopáž tvůrce navíc občas balancuje na hraně nudy a nezáživnosti, nikdy ji ale nepřekročí. V kontextu zmíněné atmosféry trochu nemile překvapí samotný závěr, který mohl být o něco radikálnější. Hodně solidní záležitost.

Zajímavost: Snímek se natáčel devatenáct dní.

Český trailer filmu Arctic: Ledové peklo / Arctic
Mrazivá pomsta (Cold Pursuit) (středa 29. 12., Prima, 22.25 - 00.40)

Český plakát filmu Mrazivá pomsta / Cold Pursuit
© Facebook tvůrce
Dva roky starý akční thriller je zámořským remakem dánského snímku Boj sněžného pluhu s mafií. Režie se opět chopil Hans Petter Moland, který ovšem moc změn neudělal a ti, kteří originál znají, nebudou ničím překvapeni. I v tomto případě funguje potemnělá atmosféra nekonečných zasněžených dálav, k níž se přidává černý humor. Velmi solidní je i tempo a radost udělá i relativní brutalita, s níž jsou jednotliví zločinci likvidováni. Zklamáním je naopak závěrečná přestřelka, které chybí napětí, adrenalin a větší přehlednost. Titulní roli dostal na starost spolehlivý Liam Neeson, který odvádí svůj tradiční standard, vedle něj se pak ve větších, či menších úlohách objeví Laura DernMicheál RichardsonMichael Eklund nebo William Forsythe. Slušný, leč vesměs zbytečný remake, o němž se více píše v naší recenzi.

Zajímavost: Micheál Richardson, který hraje syna hlavní postavy, je i ve skutečnosti Neesonovým synem.

Oficiální český trailer filmu Mrazivá pomsta / Cold Pursuit
Poslední bohatýr (Posledniy bogatyr) (čtvrtek 30. 12., Prima, 20.15 - 22.35)

Plakát filmu Poslední bohatýr / Posledniy bogatyr
© MoviePosterDB
Čtyři roky staré fantasy je výsledkem spolupráce ruských filmařů se studiem Disney a výsledek naštěstí není tak děsivý, jak by se mohlo zdát. Režírující Dmitrij Ďjačenko v něm spíš spoléhá na pohádkové pojetí než na fantasy jako takové, hlavně se mu ale podařilo pohlídat, aby celá slovanská mytologie a ruské byliny, z nichž se v příběhu vychází, nepůsobily úplně hloupě a zachovaly si alespoň základní obrysy a nevypadaly jako parodie. Jinak ale děj smysl moc nedává, je podivnou směsicí již viděného jinde a taktéž onen slovanský folklór prapodivně míchá, humor v něm ale funguje a některé momenty jsou vskutku vtipné. Naštěstí je akce potřebně přehledná a zábavně přehnaná, tempo svižné, atmosféra vesměs funguje a vizuální stránka je uspokojivá. Hlavní roli ztvárnil Viktor Khorinyak, jehož postava ale není moc sympatická, proto si k ní divák hledá cestu trochu obtížněji. Nenáročná záležitost na předposlední večer roku.  

Zajímavost: V Rusku měl film premiéru 19. října 2017.

Originální trailer filmu Poslední bohatýr / Posledniy bogatyr

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Válka Roseových se dočká remaku (03.04.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Film Godzilla x Kong: Nové impérium je akční výplach s rvačkami monster (30.03.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Godzilla x Kong: Nové imperium (16.02.2024 11:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Hledá se růže pro plyšáka (19.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)


PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe