Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun

Recenze: Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun vzdává hold Francii a novinářům

Vydáno: 20.11.2021 10:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: CineFacts

Hvězdně obsazený komediální povídkový snímek režiséra Wese Andersona je portrétem fiktivního magazínu „The French Dispatch“. Jedná se o Andersonův desátý a zatím nejnahuštěnější film.

Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening SunRecenzoval/a Jan Varga dne 20.11.2021 10:30. Hvězdně obsazený komediální povídkový snímek režiséra Wese Andersona je portrétem fiktivního magazínu „The French Dispatch“. Jedná se o Andersonův desátý a zatím nejnahuštěnější film. Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Bill Murray ve filmu Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun / The French Dispatch
© Falcon
Za krkolomným názvem nového snímku režiséra Wese Andersona (Život pod vodouAž vyjde měsícGrandhotel Budapešť) se skrývá filmový povídkový portrét amerického fiktivního magazínu „The French Dispatch“, který vychází jako nedělní příloha novin s názvem „Evening Sun“ ve městě Liberty ve státě Kansas, a několika členů jeho zahraniční redakce. Tato redakce se nachází v též fiktivním francouzském městečku Ennui-sur-Blasé (doslova „Nuda nad Apatií“, což je patrně myšleno ironicky), v důsledku čehož film vzdává poctu nejen americkému týdeníku The New Yorker, jenž Andersonovi posloužil jako zjevný předobraz, ale také Francii v různých etapách minulého století, a to prostřednictvím příběhů, v nichž byste nudu a apatii hledali jen stěží.

Celý film má přitom stejnou strukturu jako závěrečné číslo onoho smyšleného časopisu, vydané u příležitosti úmrtí jeho šéfredaktora, a sestávající z nekrologu, krátkého cestopisu a trojice delších, již dříve jednou publikovaných článků. Jednotlivé texty/části filmu tudíž spočívají v tomto: 

  • Hbitý úvod vysvětlující historii magazínu a zběžně představující jeho šéfredaktora (Bill Murray) a také několik redaktorů.

  • Cestopisně stylizované vyprávění o svérázných zákoutích, nenápadném půvabu a proměnách města Ennui-sur-Blasé v podání redaktora-cyklisty (Owen Wilson). 

  • Přednáška kunsthistoričky (Tilda Swinton), která v ní líčí příběh o obchodníkovi s uměním (Adrien Brody), jenž se stal agentem malíře odsouzeného na doživotí za dvojnásobnou vraždu (Benicio del Toro), jemuž ve vězení pravidelně pózovala jako modelka tamní bachařka (Léa Seydoux).

  • Reportáž o studentských protestech, během nichž její autorka (Frances McDormand) prožila krátký románek s výrazně mladším studentským revolucionářem (Timothée Chalamet), jemuž pomohla s psaním manifestu.

  • Záznam televizní talk-show, v níž pozvaný redaktor (Jeffrey Wright) zabředne do vyprávění o svém zážitku z večeře s ředitelem městské policie (Mathieu Amalric), kterou narušil náhlý únos ředitelova bystrého synka. 
Benicio del Toro, Léa Seydoux ve filmu Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun / The French Dispatch
© Falcon
Film Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun je v zásadě koncentrátem trademarků, které jsou známy z většiny předchozích snímků Wese Andersona. Což z něj dělá do značné míry film určený především pro jeho fanoušky, kteří doposud nepřestali obdivovat jeho pečlivě komponované středové kompozice, nápaditě vyšperkovanou mizanscénu, roztomilou výpravu zahrnující modely a pastelovou retro stylizaci, jemný minimalistický humor a schopnost protlačit slavné a dobré herce a herečky i do těch nejmenších roliček (až na hranici plýtvání hereckým potenciálem). K tomu si přičtěte neustálé střídání barevného a černobílého filmu, plejádu různých vypravěčských postupů a kulometné košaté dialogy, při jejichž vnímání (a čtení titulků) prakticky nemáte šanci usledovat na plátně všechno a snadno tak přijdete o mnoho vizuálních vtípků a detailů schovaných ve druhém plánu mnohých, třeba jen několikavteřinových záběrů (což už je za hranicí plýtvání).

Bill Murray, Owen Wilson ve filmu Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun / The French Dispatch
© Falcon
Pytel se roztrhl i s narativními technikami a styly, k nimž se ve filmu řadí různé flashbacky a flashforwardy, animované vsuvky vyvedené formou rozpohybovaného novinového komiksu, dělení a pauzování obrazu, užívání akčních scén či pojímání konkrétních pasáží formou přednášky s prezentací, televizního interview nebo divadelního představení. Je to vyloženě změť narativních přemetů, míchající páté přes deváté a mimořádně zhuštěná natolik, že je poměrně náročné se na dění v jednotlivých povídkách a na jejich postavy jakkoli emocionálně napojit. Oproti leckterým starším Adersonovým filmům tak Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun dokáže okouzlit prakticky jen po estetické stránce, díky čemuž je možné ji obdivovat, ale už je těžší si ji opravdu zamilovat.

Andersonovo mistrovství v zachycení krásy okamžiku, poetické situace nebo letmého záchvěvu něčí hluboké emoce si tentokrát nelze dostatečně užít, neb tyto prvky jen málokdy stihnou vyznít a dostatečně zapůsobit. Tahounem tohoto pojednání o novinářích, umění, revoluci, gastronomii, erotice a Francii navíc nejsou postavy a příběh, nýbrž pouze jeho vynalézavá a kreativní, leč sebestředně vyznívající obrazová složka, která je sice Andersonovou hlavní a výlučnou devizou, ale v tomto případě zároveň i příčinou oslabení všech ostatních aspektů filmu. K opakovanému zhlédnutí snímek přesto jednoznačně vybízí, už jen kvůli možnosti detailněji zkoumat jednotlivé výjevy a zábavné drobnosti v nich.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Český trailer k filmu Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box Office: Wonka měl sladký start (18.12.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Duna: Část druhá (13.12.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Wonka (13.10.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Velký souboj s kořistí skončil jako jedno velké nic (15.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Ještěr (23.08.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Ziggy Stardust se vydává do strašidelného domu, aby prožil minulé životy (26.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu