Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Eternals

Recenze: Eternals nejsou niterním dramatem ani popcornovým blockbusterem

Vydáno: 10.11.2021 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Lukáš Frank | foto: IGN India

Marvelovka, která otevírá nové světy a představuje nové hrdiny, to má vždy malinko těžší. U Strážců Galaxie se to ale povedlo na výbornou. Dokázal to zopakovat i tým Eternals?

EternalsRecenzoval/a Lukáš Frank dne 10.11.2021 12:30. Marvelovka, která otevírá nové světy a představuje nové hrdiny, to má vždy malinko těžší. U Strážců Galaxie se to ale povedlo na výbornou. Dokázal to zopakovat i tým Eternals? Hodnocení: 2.5

Eternals

Eternals
Drama / Sci-Fi / Fantazie / Akční
USA, 2021 , 157 min.

Režie: Chloe Zhao
Scénář: Matthew K. Firpo, Chloe Zhao, Jack Kirby, Patrick Burleigh, Ryan Firpo
Kamera: Ben Davis
Hudba: Ramin Djawadi
Herci: Angelina Jolie, Gemma Chan, Salma Hayek, Richard Madden, Kit Harington, Barry Keoghan, Kumail Nanjiani, Gil Birmingham, Brian Tyree Henry, Ma Dong-seok, Lauren Ridloff, Haaz Sleiman, Harish Patel, Zain Al Rafeea, Chloe Stannage

Česká premiéra: 04.11.2021

Eternals hodnocení na Kinobox.cz: 63.89 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Po pozitivně přijatém filmu Shang-Chi a legenda o deseti prstenech a po vlažněji přijaté, ale úspěšné Black Widow přichází superhrdinská partička, který si říká Eternals. Stejně jako celá naše republika čeká na nové pořádky, které nastolí nově zvolená vláda, tak i fanoušci Marvel filmů se těšili na neokoukaný příběh a změnu, kterou by mohly nové postavy přinést. Ano, Eternals jsou sice noví a neokoukaní, ale otázkou zůstává, zda v tom dobrém slova smyslu a zda to diváka uspokojí.

Fotografie z filmu Eternals / Eternals
© Marvel
Úkol nesmrtelných Eternals je jasný. Byli stvořeni, aby chránili jiné planety před nepřáteli, kteří si říkají Deviants. Jejich poslání se týká i Země, kam byli vysláni jakýmsi Arishem, aby dlouhá staletí ochraňovali lidstvo právě před již zmíněnými Devianty. Režisérka Chloe Zhao nás v první půlhodině v rychlosti seznámí s dlouhou historií Ikara, Gilgameše, Sersi a ostatních, aby nás v další chvíli poslala do současného Londýna, kde zmíněná Sersi (Gemma Chan) žije zcela obyčejný život smrtelníka a chodí s nic netušícím profesorem Whitmanem (Kit Harington). Než se divák rozkouká, tak je zamilovaný pár napaden jedním z Deviantů. To je šok nejen pro Whitmana, ale hlavně pro Sersi, protože Devianti byli už delší dobu pokládáni za mrtvé. Je třeba dát dohromady tým starých přátel a opět se proti nim postavit.

Co se příběhu týče, tak nejde o nic objevného. Spojení superhrdinů proti dávnému nepříteli jsme viděli už mnohokrát a obvykle z toho byla jedna velká akční jízda. Na tu ale Eternals nesázejí. První půlhodina je svižná, plná oslnivých efektů a opravdu povedená, a to do takové míry, že divák získá pocit, že je opravdu svědkem něčeho nového a neviděného. Tím ale většina pozitivního na Věčných končí. Nabízí se také otázka, proč se Eternals dlouhé roky ukrývali a nepomohli Avengerům v boji proti Thanosovi, o kterém je ve filmu několikrát zmínka. I na tuto otázku snímek odpovídá. Odpověď je ale natolik fádní, že spoustu z vás určitě neuspokojí. (Že by se jim prostě jen nechtělo?)

Fotografie z filmu Eternals / Eternals
© Digital Spy
Angažování režisérky Chloe Zhao, která získala Oscara za artové drama Země nomádů, byl docela risk. Přechod od minimalistického niterního filmu k obrovskému popcornovému blockbusteru je docela skok, který byl ale zcela jistě pro režisérku výzvou a pro studio určitou nadějí, že se z akčního filmu plného efektů stane i něco víc - že bude nahlédnuto do duší novým superhrdinům a budou nastoleny otázky, které přesahují víc než ty na záchranu světa. Z opravdu malé části byly naděje naplněny, ale z té větší se to spíše nepovedlo.

Od svižné první půlhodiny tempo vyprávění klesá a v podstatě se nic zásadního nestane až do konce filmu, a to je na 157 minut dlouhou stopáž opravdu málo. Zajímavé mohly být flashbacky do minulosti, ve kterých se hrdinové objeví ve významných historických událostech (Babylon). Ani tenhle nápad se ale zcela nepovedl, protože scény jsou zkratkovité, děj nikam zásadně neposunou a v podstatě nic neřeknou, ač by potenciál měly. Nezachrání to ani relativně povedený závěr, který sice diváka probudí, ale nedokáže strhnout, jak by asi měl. A ta pubescentní potitulková scéna? O té si udělejte obrázek sami.

Gemma Chan, Richard Madden ve filmu Eternals / Eternals
© Variety
Největším problémem Eternals jsou postavy, které jsou ploché, nezapamatovatelné a divák nemá žádnou motivaci jim fandit. Jejich superschopnosti jsou fádní a pokud si někdo z vás na konci filmu pamatoval alespoň polovinu jmen, tak nám dejte vědět do komentáře. Zároveň jsou postavám do úst vkládány nepříliš zajímavé věty, které v konečném vyznění mohou působit jako prázdné plkání. Velkou roli hrají také herecké výkony, ze kterých nejvíce vyčnívá nepříliš dobře zahraný Ikaris Richarda Maddena, který je jakousi variací na Supermana. Jeho výraz se v podstatě od první do poslední scény nezmění a nezmění se ani při dramatických zvratech v ději.

Salma Hayek ve filmu Eternals / Eternals
© BBC
Sersi v podání Gemmy Chan je nevýrazná a upozaděná, ale to je spíše vinou scénáře než herečky. Kumail Nanjiani (ne)plní roli komické ikony, která ale balancuje na hranici trapnosti a křečovitosti, než aby opravdu pobavila. Naopak příjemně překvapila Salma Hayek jako duchovní vůdkyně Ajak. Ač nejsme u herečky na takové role zvyklí, nepůsobila v celkovém vyznění rušivě a zhostila se jí s grácií. Nejvíce se mluvilo o Angelině Jolie, jejíž Thena je rozvážnou a divokou bojovnicí a na její bojové scény je opravdu radost koukat, ale slov za celý film řekne jen málo. Ale možná je to dobře!

Eternals nejsou zběsilou akční jízdou, což studio možná chtělo. Nejsou ale ani psychologickým dramatem analyzujícím niterní pocity superhrdinů, což možná měli být díky výběru režisérky Chloe Zhao. Snímek zůstal někde na půli cesty mezi komorním dramatem a popcornovým blockbusterem, avšak nic ze dvou zmíněných variant znatelně nedominuje, proto je celkový dojem spíše rozpačitý, a proto i hodnocení nechávám na pěti bodech z deseti. I přesto si ale myslím, že by tito hrdinové neměli být pohřbeni k ledu (tržby tomu zatím nenaznačují), ale měli by dostat šanci na reparát.

Oficiální český trailer filmu Eternals / Eternals

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 28. týden
Top 20 ČR: Zápisník alkoholičky ovládl česká kina Domácí premiéra Zápisník alkoholičky slavila nebývalý úspěch a dominovala víkendovým kinům napříč celou Českou republikou. čtěte zde
Vydáno: 16.07.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 28. víkend
Box office: Okultní horor měl hvězdný start I když víkend opanoval animovaný sequel Já, Padouch 4, hvězdný start měl okultní thriller Longlegs s Maikou Monroe a Nicolasem Cagem. čtěte zde
Vydáno: 15.07.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Vezmi mě na Měsíc 6/10
Recenze: Vezmi mě na Měsíc je romantická komedie v netradičním prostředí Hrdiny americké romantické komedie zasazené do roku 1969 jsou marketingová specialistka Kelly, která má dělat pro NASA reklamu na chystaný let na Měsíc, a ředitel vesmírných letů Cole, jenž má celou misi na starosti. čtěte zde
Vydáno: 14.07.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 7. 2024 - 18. 7. 2024
TV tipy: Žena ve vodě hledá čarodějovy hodiny Letní schéma televizí je pro diváky tak trochu peklem, protože není moc z čeho vybírat a vládu přebírají oblíbené a zároveň okoukané reprízy. Není tak divu, že v tomto týdnu náš výběr sestává z pouhých čtyř tipů. čtěte zde
Vydáno: 12.07.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 28. týden
Kinopremiéry: Špatný herec bere na Měsíc zápisník alkoholičky Z kvarteta premiér, které tento týden obohatí česká kina, se o největší diváckou přízeň bude pravděpodobně ucházet dlouho avizované tuzemské drama Zápisník alkoholičky. Největší konkurencí by mu měla být romantická retro... čtěte zde
Vydáno: 10.07.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje (10.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Stvořitel Tlapkové patroly nerozdýchal hadí plyn (27.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Stvořitel (20.07.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Stvořitel (18.05.2023 16:51 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Neviditelní Mrňouskové se ve jménu otce ocitají v osmé třídě (12.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Angelina Jolie a Halle Berry budou Maude v Maude (19.04.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Citadel (07.03.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zrození národa proběhlo na Titanicu a bez kalhot (08.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Teaser: History of the World: Part II (16.01.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Kocour v botách chce tančit s Whitney Houston (21.12.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Blíženec našel deníček moderního fotra, v němž je ukryto alibi na klíč (18.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Bez kalhot: Poslední tanec (16.11.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- Finální trailer: Kocour v botách: Poslední přání (16.11.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- Angelina Jolie bude Maria Callas (24.10.2022 11:00 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   28/2024

Vezmi mě na Měsíc
6/10

Hrdiny americké romantické komedie zasazené do roku 1969 jsou marketingová specialistka Kelly, která má dělat pro NASA reklamu na chystaný let na Měsíc, a ředitel vesmírných letů Cole, jenž má celou misi na starosti.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe