TV tipy: Equalizer Steve Jobs prožívá příběh žraloka

Vydáno: 15.10.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: PriceCheck

Ve druhé polovině října konečně vypadá televizní nabídka atraktivněji, neboť už se dostalo i na několik zajímavých premiér. K těm nejlákavějším určitě patří druhý Equalizer, drama Kursk a biografie Steve Jobs.
Equalizer 2 (Equalizer 2) (pátek 15. 10., Nova, 21.30 - 23.55 / úterý 19. 10., Nova Cinema, 20.00 - 22.30)

Český plakát filmu Equalizer 2 / Equalizer 2
© Facebook tvůrce
Pokračování akčního thrilleru se od předchůdce moc neodlišuje a nabídne de facto totéž. Režírující Antoine Fuqua v něm nikam nespěchá a celou první třetinu věnuje seznamování s postavami a zápletce s napravováním mladého výtržníka, která je bohužel dost očekávaná a nepřekvapivá. Poté ale naštěstí nastolí svižné tempo a pohybuje se v mezích žánru co do vývoje i práci s všudypřítomnými klišé. Výsledku výrazně pomáhá příjemně syrová a leckdy i dost brutální akce, která vrcholí finálním soubojem, který je poměrně originální. V hlavní roli exceluje Denzel Washington, vedle něhož se sice objeví Bill Pullman a Melissa Leo, ti ale nemají potřebný prostor k výraznějším kreacím a navíc ani Pedro Pascal není nikterak charismatickým záporákem. Být to celé o pár desítek minut kratší, nic by se také nestalo. Přes všechny výtky příjemná staromilská podívaná, jakých se dnes už moc netočí.

Zajímavost: Aby ve všech bitkách vypadal uvěřitelně a realisticky, najal si Washington bojovníka Tyrona Woodleyho, aby ho na ně připravil.

Český trailer filmu Equalizer 2 / Equalizer 2
Kursk (Kursk) (sobota 16. 10., ČT2, 20.00 - 22.00)

Český plakát filmu Kursk / Kursk
© Facebook tvůrce
Koprodukční historické drama vychází ze skutečných událostí, což je na něm na první pohled to nejatraktivnější. Režírující Thomas Vinterberg v něm výtečně pracuje s obrazem, protože při scénách uvnitř ponorky si pomáhá zúžením obrazu a ruční kamerou, čímž se mu daří vytvářet parádní klaustrofobní atmosféru. Nechybí tu ani několik emočně silných scén, jimž dominuje samotný závěr, který zároveň není prvoplánově dojemný. Spolehnout se může i na výborné obsazení, v němž je nejvýraznější civilní Léa Seydoux, neztratí se ale ani Colin FirthMatthias SchoenaertsPeter Simonischek nebo Max von Sydow. V rámci zjednodušení celého příběhu je ale bohužel třeba počítat s notně černobílou optikou a určitou naivitou, nepomáhá ani snaha o zachycení několika dějových linií, které vesměs vyšumí, a opírání se o značná množství klišé. Zásadnější výtkou ale budiž časové nezařazení a nevysvětlení některých důležitých pojmů, což značně ztěžuje diváckou orientaci. Možná až trochu moc ambiciózní a příliš obyčejný thriller, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Film se měl původně točit v Rusku, tamní ministerstvo obrany nakonec ale potřebná povolení neudělilo a natáčení se přesunulo do Belgie a Francie.

Český trailer filmu Kursk / Kursk
Příběh žraloka (Shark Tale) (sobota 16. 10., Nova Cinema, 20.00 - 21.45 / neděle 17. 10., 14.00 - 15.45 / pondělí 18. 10., 11.35 - 13.15)

Plakát filmu Příběh žraloka / Shark Tale
© IMDb
Sedmnáct let staré animované dobrodružství je dnes trochu zapomenuté, svého času šlo ale o docela ambiciózní záležitost. Režírující trio Vicky JensonBibo Bergeron a Rob Letterman, který zároveň napsal scénář a debutoval, v něm tedy nepředvádí nic originálního a spoléhá se na otřepaná klišé, nijak nápaditý, ale fungující humor a solidní, i když ne úplně dokonalou animaci, na níž je přece jen znát určitý technologický handicap. Tempo je ale naštěstí svižné, stopáž potřebně střídmá a i vtípky a fórky na ty nejmenší diváky budou zabírat, takže svůj účel snímek vlastně splní. Jen je škoda, že dospělí si tu toho moc nenajdou a to, co se zpočátku tváří jako roztomilá parodie na mafiánské filmy, se v průběhu času úplně ztrácí a na nastolenou linii rezignuje. Zásadním problémem pak je to, že postavičky jsou animované podle hlasů svých dabérů, kterým jsou i podobné, což se pochopitelně v českém znění zcela vytrácí a zamýšlený efekt se tedy míjí účinkem. Nenáročná podívaná pro celou rodinu. 

Zajímavost: Jde o vůbec první počítačový animák, který samostatně vyrobilo studio DreamWorks.

Originální trailer filmu Příběh žraloka / Shark Tale
Dům pro Irene (Still Mine) (sobota 16. 10., Televize Seznam, 20.00 - 22.15 / neděle 17. 10., 13.40 - 15.50)

Plakát filmu Dům pro Irene / Still Mine
© Roger Ebert
Téměř dekádu staré kanadské drama je v našich končinách prakticky neznámé, což je docela škoda. Režisér a scenárista Michael McGowan v něm sice neohromí příběhem, který je jednoduchý bez větších dějových oblouků a povětšinou předvídatelný, ale formou, jakou ho zpracoval. Od počátku totiž spoléhá na pomalé tempo, v němž nechává vyniknout skvěle napsaným postavám a daří se mu vytvářet úžasnou melancholickou atmosféru lidského odhodlání i síly ve chvílích, kdy už vše vypadá beznadějně. Téma je navíc tak univerzální, že osloví skoro každého a vzhledem k tomu, jak citlivě autor pracuje s emocemi, je jeho dopad poměrně intenzivní a ani závěr není prvoplánově dojemný. Výsledku pak výrazně pomáhají i excelentní herecké výkony, které předvádějí především titulní James Cromwell a Geneviève Bujold. Někdy je to možná celé trochu přikrášlené a přece jen až moc smířlivé, to ale v celkových dojmech vadí jen naprosto minimálně. Neznámý tip.  

Zajímavost: Film vychází ze skutečného příběhu.

Oficiální trailer filmu Dům pro Irene / Still Mine
Alchymická pec (sobota 16. 10., ČT art, 20.15 - 22.15)

Plakát filmu  / Alchymická pec
© CinemArt
Česko-slovenský dokument, který se letos v květnu mihnul i v kinech, nahlíží do zákulisí tvorby legendárního režiséra Jana Švankmajera. Režijní a scenáristické duo Adam Oľha a Jan Danhel v něm toho zase tolik dělat nemuselo, protože stačilo dát prostor samotnému aktérovi, který se na tvůrčí proces dívá dost filozoficky a diváka navede k několika zajímavým úvahám. Největší výhodou snímku je ovšem to, že je určen i úplným začátečníkům, protože dílo filmařské legendy probírá opravdu hodně detailně, a to včetně významných zahraničních ohlasů, různých metafor a ozvuků některých filozofických proudů. Zájemce se tu také dozví, jak funguje propojení režiséra s producentem a co vlastně celá produkce obnáší. Oba filmaři navíc použili podobné tvůrčí postupy, což je originální a zároveň mu tím skládají poctu. V polovině se snímek mimoděk mění v citlivou romanci, protože se hodně mluví o zesnulé Evě Švankmajerové, která měla na díla svého manžela klíčový vliv a jeho vzpomínání je v některých chvílích silné a dojemné. Surrealistický dokument o velkém surrealistovi.

Zajímavost: Švankmajer prožil se svou ženou pětačtyřicet let.

Oficiální trailer filmu Alchymická pec
Pražská pětka (neděle 17. 10., Televize Seznam, 21.20 - 23.30 / pondělí 18. 10., 13.15 - 15.25 / středa 20. 10., 22.10 - 00.20)

Plakát filmu  / Pražská pětka
© Filmový přehled
Těsně předrevoluční československá komedie byla na svou dobu hodně netradiční a alternativní. Tehdy debutující režisér a scenárista Tomáš Vorel ji složil z pěti povídek, které představily pět pražských autorských divadel, která měla svérázný humor i poetiku. Výsledek je tedy značně kvalitativně nevyrovnaný a až příliš mixuje různé žánry, za vidění ale určitě stojí. K tomu nejlepšímu patří úvodní povídka, která je ryzí groteskou s perfektním vizuálním humorem, a povídka poslední, která je pro změnu vynikající parodií na budovatelská dramata. Na zbytku se už zub času trochu podepsal a leckdy jde o jen těžko pochopitelné pokusy, což ale v kontextu tehdejší doby působilo svěžě a odvážně. Tvůrci se tu každopádně podařilo zachytit hodně specifickou atmosféru blížící se tvůrčí svobody a elánu mladých tvůrců. V jednotlivých příspěvcích se objevili třeba Michaela PavlátováEva HolubováDavid VávraMarek Vašut nebo Tomáš Hanák, propojovatelem je Milan Šteindler, který každou povídku hodně osobitě uvede. Jeden z mála opravdu kultovních filmů.  

Zajímavost: Divadla, která na filmu spolupracovala, byla Sklep, baletní jednotka Křeč, výtvarné divadlo Kolotoč, recitační skupina Vpřed a pantomimická skupina Mimóza.

Ukázka z filmu Pražská pětka
Pan Jones (Mr. Jones) (neděle 17. 10., ČT2, 22.25 - 00.20)

Plakát filmu Pan Jones / Mr. Jones
© IMDb
Předloňské polsko-britsko-ukrajinské drama u nás moc známé není a krom pár festivalových projekcí ani nebylo nikde oficiálně k vidění. Režírující Agnieszka Holland v něm vychází ze skutečného příběhu a láká především na málo zpracovávané téma ukrajinského hladomoru v letech 1932-1933. Důraz kladla na mrazivou a depresivní atmosféru stalinského Ruska, všudypřítomnou paranoiu, výbornou kameru a ve druhém plánu i na úvahy o novinářské profesi a jejím (ne)chtěném podílu na totalitní moci. V hlavní roli se objeví velmi dobrý James Norton, jehož doplňují třeba Vanessa KirbyPeter Sarsgaard nebo Joseph Mawle. O to větší škoda je, že jako celek snímek úplně nefunguje, protože ve druhé polovině paradoxně zcela absentují emoce, autorka si udržuje určitý tvůrčí odstup a někdy to celé působí až moc naivně a příběhově roztříštěně. Televize ale nejspíš sáhla po zkrácené verzi, která nepřesáhne dvě hodiny a dle všeho je trochu kompaktnější. Tip pro náročnější publikum.

Zajímavost: Londýnské lokace byly natáčeny v Edinburghu.

Oficiální trailer filmu Pan Jones / Mr. Jones
11 barev ptáčete (pondělí 18. 10., ČT art, 22.05 - 00.05)

Plakát filmu  / 11 barev ptáčete
© Facebook tvůrce
Loňský dokument na bohaté ploše odhaluje zákulisí natáčení kontroverzního dramatu Nabarvené ptáče. Režisér, scenárista a kameraman Vojtěch Kopecký v něm prochází celý proces natáčení, které bylo netradičně chronologické, divákům připomíná jednotlivé scény, produkční obtíže i to, jak těžce se shání peníze a zahraniční hvězdy pro podobný náročný projekt. Promluví pochopitelně i autor celého konceptu Václav Marhoul, pro něhož evidentně šlo o srdeční záležitost. Celým dokumentem hlasově provází představitel hlavní dětské role Petr Kotlár, na jehož projevu je extrémně znát, že text pouze předčítá, což zážitek poměrně kazí a přirozeně působí jen při scénách z natáčení. Malinko zamrzí možná i fakt, že o samotných komplikacích se získáním autorských práv na předlohu Jerzyho Kosińskiho se mluví jen velmi povrchně. Velmi zdařilý film o filmu.

Zajímavost: Kopecký se jako dokumentarista podílel i na filmu Tobruk.

Originální trailer filmu 11 barev ptáčete
Steve Jobs (Steve Jobs) (středa 20. 10., Prima Max, 20.00 - 22.40 / čtvrtek 21. 10., 17.20 - 20.00)

Český plakát filmu Steve Jobs / Steve Jobs
© Facebook tvůrce
Šest let staré životopisné drama je lehce netradiční a divákovi rozhodně nejde naproti. Režírující Danny Boyle se v něm překvapivě hodně umírnil a podřídil scenáristovi Aaronu Sorkinovi, který příběh legendárního zakladatele firmy Apple pojal pro sebe typicky dialogově a orámoval ho třemi důležitými milníky jeho života. Řemeslně je vše naprosto precizní, dokonale promyšlené a tvůrci se navíc rozhodli prolínat flashbacky s reálnými dialogy, které divákovi odhalí, co vše se v mezičase odehrálo. Dost svižné je i tempo, ačkoli v závěru je stopáž už neúměrná, protože i ten nejpozornější divák polevuje v pozornosti, neboť snímek je protkán množstvím technických pojmů, kterým rozumí jen někteří a naopak v něm chybí některé podstatné věci, které by poodhalily motivaci hlavní postavy a její životní kroky. V titulní úloze exceluje na Oscara nominovaný Michael Fassbender, který nesleze z plátna a drží snímek nad vodou ve slabých chvílích, a zastíní třeba i na Oscara nominovanou Kate WinsletSetha Rogena nebo Jeffa Danielse. O tipu, kterému by možná o trochu víc slušela divadelní prkna, více odhaluje naše recenze

Zajímavost: Aaron Sorkin se prý s Jobsem nikdy nesetkal, třikrát si s ním ale telefonoval.

Oficiální český trailer filmu Steve Jobs / Steve Jobs
Osudová láska (Une rencontre) (čtvrtek 21. 10., Prima Max, 15.45 - 17.20)

Plakát filmu Osudová láska / Une rencontre
© IMDb
Sedm let starý francouzský romantický počin v tuzemsku tolik známý není, což může být dáno tím, že je zastíněn sobě podobnými žánrovkami. Režisérka, scenáristka a představitelka jedné z menších rolí Lisa Azuelos v něm nepřináší nic překvapivého, ale opírá se o tradiční klišé, předvídatelný příběh a pomalejší tempo. Spoléhá ale hlavně na úžasnou romantickou atmosféru Paříže, jednotlivé momenty, které jsou odkoukány ze života, střídmou stopáž, v níž je prostor jen na to nejpodstatnější, a celkovou civilnost, která se prolíná celým snímkem. Titulní role si zahráli Sophie Marceau a François Cluzet, mezi nimiž funguje potřebná chemie, ty pak doplnili třeba Alexandre AstierArthur Benzaquen nebo Niels Schneider. Nevýrazná a snadno přehlédnutelná záležitost na čtvrteční odpoledne.

Zajímavost: Snímek měl premiéru 23. dubna 2014.

Oficiální trailer filmu Osudová láska / Une rencontre


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY