Téma: Portrét: John Malkovich

Vydáno: 09.12.2022 12:30 - Václav Limberk | foto: Deadline

John Malkovich, který slaví 69. narozeniny, ztvárnil ve filmu nepřeberné množství rolí, z nichž si v tomto článku připomeneme většinu jeho nejnezapomenutelnějších.
John Malkovich se narodil 9. prosince 1953 ve státě Illinois, kde vystudoval divadlo a v roce 1976 se stal členem chicagské divadelní skupiny nazvané Steppenwolf. Zde se potkal s kolegy herci Joan AllenGarym Sinisem a Glenne Headly, která byla v letech 1982-88 jeho manželkou. V roce 1980 se přesunul do New Yorku, kde hrál ve hře Sama Sheparda True West, za kterou získal cenu Obie. V roce 1984 hrál na Broadwayi ve hře Smrt obchodního cestujícího, která byla o rok později adaptována pro televizi a Malkovich za ní dostal cenu Emmy.

John Malkovich ve filmu Místa v srdci / Places in the Heart
© IMDb
Ve stejném roce (1984) debutoval i ve filmu Místa v srdci a hned z toho byla první oscarová nominace za vedlejší roli slepého pana Willa, ubytovaného u Sally Field. Ve vedlejší roli se objevil i v dramatu Vražedná pole o občanské válce v Kambodži a o genocidě páchané Rudými Khmery. Film získal 3 Oscary. První hlavní roli ztvárnil v dnes už zapomenutém dramatu Eleni
Trailer filmu Místa v srdci

Glenn Close, John Malkovich ve filmu Nebezpečné známosti / Dangerous Liaisons
© Deadline
V roce 1987 si ho do vedlejší role vybral Steven Spielberg do svého válečného dramatu Říše slunce. Malkovich, který hrál dosud jen vážné charakterní role, ale ukázal i komediální talent v komedii Chlap na míru. Pak přišla životní role v podobě filmu Nebezpečné známosti, kde hrál svůdníka vikomta Valmonta, který se vsadí s markýzou de Merteuil (Glenn Close), že svede cudnou a vdanou paní de Tourvel (Michelle Pfeiffer), do které se ale proti své vůli zamiluje. Kostýmní drama získalo 3 Oscary, ale Malkovich byl za svůj brilantní výkon oscarovou Akademií z nepochopitelných důvodů přehlídnut. 
Trailer filmu Nebezpečné známosti

John Malkovich ve filmu S nasazením života / In the Line of Fire
© Pinterest
Melodrama Pod ochranou nebe, které bylo komerčním propadákem, bylo pro Malkoviche důležité, protože při jeho natáčení potkal Nicolettu Peyran, s níž má dvě děti a žije s ní dodnes. V roce 1992 si se starým kamarádem Garym Sinisem zahrál mentálně zaostalého siláka Lennieho v adaptaci knihy Johna Steinbecka O myších a lidech. O rok později neodolal zahrát si protivníka legendárního Clinta Eastwooda v napínavém psychothrilleru S nasazením života a byla z toho druhá (a dosud poslední) oscarová a bohužel opět neproměněná nominace. 
Scéna z filmu S nasazením života

John Malkovich ve filmu Agatha Christie: Vraždy podle abecedy / The ABC Murders
© Voyo
John Malkovich patří k nejvýznamnějším hercům, jaké kdy filmové plátno poznalo, který dosud nezískal Oscara. Druhé setkání s režisérem Nebezpečných známostí vyústilo v divácky neúspěšnou Mary Reilly, která byla parafrází známého případu Doktor Jekyll a pan Hyde. Malkovich se nevyhýbal ani rolím v ryze komerčních filmech, jak dokazuje například akční snímek Con Air. Velkou příležitost shodit sám sebe získal v komedii V kůži Johna Malkoviche
Scéna z filmu V kůži Johna Malkoviche

Bruce Willis, John Malkovich, Helen Mirren ve filmu  / Red
© Summit Entertainment
John Malkovich už ale dávno nemusí nikomu nic dokazovat a filmové herectví bere s nadhledem, stejně jako vlastní osobu a pomíjivou filmovou slávu. Svůj talent pro drama i komedii dokázal už mnohokrát a zatímco oscarovou Akademií byl dosud přehlížen, v Karlových Varech byl už v roce 2009 oceněn za mimořádný přínos světové kinematografii. Z jeho další bohaté filmografie alespoň zmiňme ještě snímky HráčiVe stínu upíraŘíkejte mi KubrickUmění musí boletVýměnaPo přečtení spalteRedRed 2Deepwater Horizon: Moře v plamenechV utajeníV pastiZlo s lidskou tváří a Ava: Bez soucitu.
Český trailer filmu Red 2 

John Malkovich, Shuya Chang ve filmu 100 Years / 100 Years
© IMDb
Co se týče televizních rolí, tak jsme ho mohli vidět v minisériích Bídníci a Napoléon, v seriálech Miliardy, jako Hercula Poirota v minisérii Agatha Christie: Vraždy podle abecedy, v minisérii Nový papež a nejnověji v seriálu Jednotky vesmírného nasazení .  A co má nachystáno do budoucna? Čeká nás thriller Mindcage, francouzská komedie Complètement Cramé, válečný seriál Unsinkable a mnoho dalších. Kuriozitou je pak krátký film 100 Years, který je uložen v trezoru, a premiéru bude mít až v roce 2115. John Malkovich pracuje stále s obrovským nasazením a jistě nás ještě něčím překvapí. 
Scéna z filmu Po přečtení spalte


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY