Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Není čas zemřít

Recenze: Bondovka Není čas zemřít je důstojným zakončením pentalogie

Vydáno: 02.10.2021 10:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: Impawards

Závěr bondovské série s Danielem Craigem bude pro mnohé fanoušky emocionálně působivým zážitkem. Znovu oprašuje bondovské trademarky, noří se do psychologického nitra hlavního hrdiny a představuje nového padoucha, před nímž je potřeba zachránit svět.

Není čas zemřítRecenzoval/a Jan Varga dne 02.10.2021 10:30. Závěr bondovské série s Danielem Craigem bude pro mnohé fanoušky emocionálně působivým zážitkem. Znovu oprašuje bondovské trademarky, noří se do psychologického nitra hlavního hrdiny a představuje nového padoucha, před nímž je potřeba zachránit svět. Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Daniel Craig ve filmu Není čas zemřít / No Time to Die
© Forum Film CZ
Série bondovek v hlavní roli s Danielem Craigem se dočkala svého konce. Ve filmu Casino Royale (2006) se britský agent 007 osudově zamiloval do ženy svého života, o kterou záhy tragicky přišel, ve snímku Quantum of Solace (2008) se z toho vzpamatovával, ve Skyfall (2012) se z něj stala zlomená troska, jenž si musela znovu vydobýt svou identitu, a ve Spectre (2015) konečně nalezl novou lásku v podobě psycholožky Madeleine (Léa Seydoux). Celý dramatický příběh se nyní uzavírá ve filmu Není čas zemřít, v jehož úvodu je tato zamilovaná dvojice vinou nenadálé vztahové krize opět oddělena od sebe, a zároveň je v něm představen další mocný nepřítel, kvůli němuž se James Bond po pěti letech znovu vrací do aktivní služby.

Režie pětadvacáté bondovky se původně měl ujmout britský filmař Danny Boyle, ten ale od projektu nakonec odstoupil a na jeho místo usedl Američan Cary Joji Fukunaga, jenž kromě několika celovečerních filmů (Sin nombreJana EyrováBestie bez vlasti) natočil třeba i celou první řadu seriálu Temný případ. Jeho režie je řemeslně precizní a technicky jí nelze nic vytknout. Diskutabilní je akorát lehce sestupná kvalita akčních scén – jedna skvělá honička proběhne hned v úvodu filmu v italském městě Matera a druhá pak někdy v polovině v norských lesích, což následné finále založené na solidně natočeném, leč nepříliš nápaditém střílením po chodbách a schodištích bývalé vojenské budovy již nepřebije.
Rami Malek ve filmu Není čas zemřít / No Time to Die
© Forum Film CZ
Jinak ale skoro všechny nedostatky, jenž lze v souvislosti s filmem Není čas zemřít zmínit, vyplývají především z limitů jeho scénáře. Největším zklamáním je v tomto ohledu nevýrazná postava hlavního záporáka s přihlouple symbolickým jménem Lyutsifer Safin (poněkud mátožný oscarový Rami Malek), jehož komplikované osobnosti film poskytuje v kontrastu ke svému hlavnímu hrdinovi jen pramalou péči a dělá z něj v zásadě pouze nepříliš zajímavý a nesrozumitelně jednající věšák na ďábelské plány.

Akční sekvence byly v bondovkách (spolu s Bondem samotným) vždy jejich hlavní devízou a tento film není výjimkou, byť zhruba stejnou měrou je tentokrát pozornost zaměřena i na melodramatickou linii věnující se vztahu mezi Bondem a Madeleine. V té podstatně vynikají zejména Craigovy herecké kvality, díky nimž je uvěřitelný jako akční hrdina zachraňující svět i jako melancholický, rozervaný a zranitelný muž, který touží po láskyplné blízkosti a stabilním zázemí. Tato jemná komorní rovina nicméně i přes zjevnou snahu tvůrců a přes zdařilý intimní psychologický ponor do hrdinova nitra neskýtá kvůli mírně naivitě a občas i jalovosti dialogů takový emocionální zážitek a takové uspokojivé dojetí, jak by se slušelo. S úrovní dialogů se ostatně potýkají i jiné pasáže – zatímco na rozhovor Bonda s jeho nemesis Blofeldem (Christoph Waltz) by byla radost hledět i po delší dobu, tak monology Malekova padoucha jsou naopak často k nepřečkání.

Lashana Lynch, Daniel Craig ve filmu Není čas zemřít / No Time to Die
© Forum Film CZ
Podobnou rozpačitost vzbuzují leckteré vedlejší postavy, ať už jde o stereotypní figurky (ruský vědec) nebo o novou agentku 007 (Lashana Lynch, jejíž obsazení vzbudilo kontroverzi zcela zbytečně), která do děje sice pravidelně vstupuje, leč příliš významná pro něj není. Oproti tomu, když Bond během infiltrace večírku na Kubě naváže kontakt s překvapivě schopnou agentkou CIA (skvělá Ana de Armas), tak je jejich následná spolupráce natolik hladká a působivá, že skoro až zamrzí, že se tato postava po zbytek filmu již znovu neobjeví.

Ralph Fiennes ve filmu Není čas zemřít / No Time to Die
© Forum Film CZ
Jasně patrný je i záměr natočit závěr bondovské ságy se vším, co k tomu patří, takže se oprašují trademarky jako protřepané, leč nemíchané Martini, upravený vůz Aston Martin, technologické špionské vychytávky nebo sarkasticky humorné hlášky, které Bond pronáší po likvidaci nepřátel. Snaha o citlivější a civilnější pojetí Bonda se tím trochu kontraproduktivně stírá, na druhou stranu to ale dělá z filmu Není čas zemřít bondovku se vším všudy, včetně toho, že se svým celkovým stylem nijak zvlášť nevymyká ze standardu předchozích částí craigovské série a ani se nepouští o moc dál za konzervativní rámec bondovek obecně. Nějaký inovativní přístup by ostatně od posledního dílu celistvé pentalogie očekával málokdo.

Přesto však tvůrcům nechyběla odvaha přijít s jedním nebo dvěma prvky navíc, které úzus bondovek výrazně narušují a zážitek ze sledování filmu Není čas zemřít povyšují navzdory nedostatkům do kategorie nezapomenutelných. Craigův James Bond si tak vysloužil důstojné, působivé a perfektně nasnímané zakončení, jenž sice neobhájí v plné míře svou štědrou stopáž, která z něj se 163 minutami dělá nejdelší bondovku historie, ale i tak ji díky sebejisté režii a vynikajícímu Danielu Craigovi ustojí relativně s přehledem.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Český trailer k filmu Není čas zemřít

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Luc Besson natočí Drákulu (18.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Muži, ženy a děti ví, že není čas zemřít (30.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci (27.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Oppenheimer (19.12.2022 12:00 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu