Zemřela Zdenka Procházková

Vydáno: 26.08.2021 09:51 - Václav Limberk | foto: Česká televize

Ve věku 95 let zemřela česká herečka Zdenka Procházková, jíž jsme mohli vidět například ve filmech Lída Baarová nebo Poslední aristokratka.
Karel Höger, Zdenka Procházková ve filmu  / Mrtvý mezi živými
© Česká televize
O smrti česko-rakouské herečky Zdenky Procházkové informoval server Novinky prostřednictvím serveru CNN Prima News. Zdenka Procházková se narodila v Praze v roce 1926. Debutovala v roce 1946 ve filmu Mrtvý mezi živými, kde hlavní roli vytvořil její budoucí manžel Karel Höger. Spolu pak hráli i v dalších snímcích, například v povídkovém filmu Týden v tichém domě, válečném dramatu Návrat domů nebo v životopisném filmu o Bedřichu Smetanovi Z mého života. V 60. letech si zahrála ve filmech ... a pátý jezdec je StrachZtracená tvář a Třicet jedna ve stínu.

Vedle filmu působila i v divadle a v televizi. Hrála střídavě v Praze a ve Vídni. Jejím druhým manželem se stal rakouský podnikatel, díky němuž získala rakouské občanství. V roce 1958 se díky jazykovým znalostem uplatnila také jako konferenciérka Laterny Magiky na výstavě Expo 58 v Bruselu. Hrála i v populárních seriálech Nemocnice na kraji města a Návštěvníci. Ve filmu jsme ji pak mohli vidět ještě například ve snímích Upír z FeratuČas sluhůLída Baarová a Poslední aristokratka, což byla její poslední filmová role.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY