Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 27. 8. 2021 - 2. 9. 2021

TV tipy: Ant-Man a Wasp reagují na tísňové volání ďábelského houslisty

Vydáno: 27.08.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Marvel

Prázdniny končí a televize začínají pomalu přecházet na podzimní schémata. Jasnými tipy týdne jsou premiéry marvelovky Ant-Man a Wasp a komorního dánského thrilleru Tísňové volání. Nechybí ani bezmála kultovní Kouř.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Psí kusy (Trouble) (pátek 27. 8., Televize Seznam, 20.00 - 21.50 / sobota 28. 8., 12.20 - 14.10)

Český plakát filmu Psí kusy / Trouble
© Facebook tvůrce
Kanadský animák se před dvěma lety mihl i v tuzemských kinech, větší stopu tam ale nezanechal. Celovečerně debutující Kevin Johnson v něm viditelně dostal za úkol natočit naprosto neškodnou žánrovku, která nemá větší ambice. To tedy znamená, že příběhově si půjčuje z mnoha úspěšnějších snímků, spoléhá se na mnohá klišé, je zoufale předvídatelný a tím pádem mu chybí i jakýkoli moment překvapení. Animace je ale v rámci možností slušná, tempo potřebně svižné a stopáž rozumně střídmá a není v ní čas na nějaké velké dějové odbočky. Jelikož se cílí primárně na nejmenší diváky, je jim přizpůsoben i humor, který je velmi prostý a značně infantilní, dospělí si tudíž budou připadat jako nutné zlo a příliš vtípků je nepobaví. Lehce nadprůměrná záležitost, která v množství sobě podobných naprosto zapadla. 

Zajímavost: Pohyby veverek odkazují ke slavným kreacím Michaela Jacksona.

Oficiální český trailer filmu Psí kusy / Trouble
Ant-Man a Wasp (Ant-Man and the Wasp) (sobota 28. 8., Nova, 20.20 - 22.35 / středa 1. 9., Nova Cinema, 20.00 - 22.15)

Český plakát filmu Ant-Man a Wasp / Ant-Man and the Wasp
© Falcon
Pokračování úspěšné marvelovky se nese v trochu komornějším duchu a místo epické zápletky spoléhá na "obyčejný" příběh a celkovou nenáročnost. Režírující Peyton Reed sice není vizuálně nijak extra zajímavý a spíše jen rutinně skládá scény za sebe, zvládá to ale naprosto spolehlivě a de facto si není nač stěžovat. Akce není nikterak velkolepá, nicméně solidní a zábavná, z atmosféry je cítit celkový nadhled a tvůrci ustáli i povinné větší množství postav. Titulní roli ztvárnil obstojný Paul Rudd, kterého doplňují Evangeline LillyMichael PeñaWalton GogginsLaurence FishburneMichelle Pfeiffer nebo Michael Douglas. Možná je škoda, že do popředí se zbytečně tlačí humor, který moc nefunguje a navíc někdy balancuje na hranici trapnosti. S tím také souvisí viditelné zacílení na mladší publikum, které asi také nebylo úplně šťastné, protože se jím někdy zbytečně kvality devalvují. Oddechovka na víkendový večer, o níž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Jedná se o jubilejní dvacátý film Marvel Cinematic Universe.

Český trailer filmu Ant-Man a Wasp / Ant-Man and the Wasp
McLintock! (McLintock!) (neděle 29. 8., ČT2, 20.00 - 22.10)

Plakát filmu McLintock! / McLintock!
© Western Wednesday
Snímek z počátku šedesátých let je u nás prakticky neznámý a skoro vůbec se nepřipomíná. A na jednu stranu se není co divit, protože jde o hodně netradiční westernovou komedii, která mnohé fanoušky klasického žánru asi zklame. Režírující Andrew McLaglen v ní totiž velmi překvapivě pracuje s příběhem, který nemá souvislý děj, chybí v něm jakákoli osudovost a spíše zachycuje trable obyčejné rodiny na divokém západě. Do značné míry připomíná později oblíbené sitcomy, protože důraz klade na situační humor, postavy, s nimiž lze snadno soucítit a několik úderných hlášek. Akce tu tedy dost absentuje a dostane se na ni až v samotném závěru, není ale ničím výjimečná. I atmosféra je trochu jiná, než by divák čekal, protože z ní je znát velký nadhled a to, že se tvůrci nebrali moc vážně. V hlavní roli svůj komediální potenciál odhalil výborný John Wayne, jemuž zdatně sekundovali třeba Maureen O'HaraStefanie Powers nebo Patrick Wayne. Zásadním problémem ovšem zůstávají extrémně pomalé tempo a s ním související notně přepálená délka, která je v rámci žánru jen těžko obhajitelná. Raritní tip. 

Zajímavost: O'Hara později přiznala, že scéna, v níž dostává "naplácáno", byla skutečná a Wayne si ji natolik užil, že měla týden modřiny.

Originální trailer filmu McLintock! / McLintock!
Kouř (neděle 29. 8., ČT art, 20.15 - 21.50)

Plakát filmu  / Kouř
© NFA
Československá komedie z raných devadesátých let se zase tolik nepřipomíná, i když má jako jedna z mála náběh k nefalšované kultovnosti. Režisér a scenárista Tomáš Vorel v ní takřka autenticky zachytil náladu končící normalizace a tehdejší velmi specifickou a zvláštní atmosféru ve společnosti. Celou ji navíc prodchnul svérázným humorem Divadla Sklep, který tu funguje naprosto dokonale a jen podtrhuje absurditu své doby. Poměrně důležitou složkou snímku je i příběh, který drží pohromadě, obsahuje hodně jinotajů a jeho pointa je mrazivá a bohužel pravdivá ve své nadčasovosti. Vzhledem k tomu, že se částečně jedná o muzikál, nechybí výborná hudba a chytlavé písně, které mají svébytný hitový potenciál. Za zmínku pak stojí netradiční vizuální stránka, která je i po letech originální a svým způsobem geniální. Titulní roli ztvárnil Jan Slovák, kterého doplňují Lucie ZedníčkováEva HolubováDavid VávraPetr Čtvrtníček nebo Jaroslav Dušek a objeví se pochopitelně i legendární Arnoštek v podání Šimona Cabana. Je to fajn.

Zajímavost: Píseň Je to fajn vznikla původně se záměrem vytvořit nejohavnější a nejotravnější píseň, která by vyjadřovala typickou totalitní popstar. Stal se ale pravý opak.

Originální trailer filmu Kouř
Ta naše písnička česká II (neděle 29. 8., Televize Seznam, 21.55 - 00.05 / pondělí 30. 8., 13.15 - 15.25 / středa 1. 9., 22.10 - 00.20)

Plakát filmu  / Ta naše písnička česká II
© IMDb
Československé komediální drama z počátku devadesátých let zcela zapadlo a dnes ho zná jen málokdo. A je to škoda, protože na něm je znát, že vznikalo ve dvou politických režimech a dá se svým způsobem považovat za obraz doby. Režírující Vít Olmer s ním začal ještě za socialismu, kde zřejmě bylo plánováno, že se z něj stane hořká komedie, po pádu totality ale výrazně přitvrdil a rázem byla ze snímku až brutálně upřímná satira a autentická ukázka toho, čemu museli umělci čelit. S tím souvisí i fakt, že první polovina je o něco pomalejší a klidnější, druhá jako by se snažila zachytit zběsilost revolučních událostí a je překotná a leckdy se v ní špatně orientuje. Autor tu navíc dává tušit, jak o několik let později jeho tvorba upadne a nevyhýbá se prvoplánové erotice a samoúčelným vulgaritám, kterých tu ale naštěstí není tolik. V hlavní roli exceluje zcela přesný Jan Hartl, vedle kterého dostali prostor i Bronislav PoloczekDavid MatásekLenka TermerováIvana Chýlková nebo Jaromír Dulava. Zapomenutý a možná i trochu nedoceněný počin.  

Zajímavost: Poloczek se po natáčení začal vyhýbat kaviárům, protože scéna, v níž je jí, se točila minimálně devětkrát.

Televizní spot filmu Ta naše písnička česká II
Ovečka Shaun ve filmu: Farmageddon (A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon) (úterý 31. 8., ČT :D, 11.05 - 12.30 / čtvrtek 2. 9., 13.05 - 14.30)

Český plakát filmu Ovečka Shaun ve filmu: Farmageddon / A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon
© Facebook tvůrce
Dva roky starý animák pochází z dílny studia Aardman, což znamená, že rozhodně není určen jen dětem, ačkoli se tak tváří. Režijní debutanti Richard Phelan a Will Becher v něm spoléhají na tradiční plastelínovou animaci, která je i přes svou zdánlivou jednoduchost nesmírně působivá a originální, sympatické postavy a v rámci možností i na poměrně nekorektní humor, který se ale pochopitelně drží v určitých mantinelech. Děti nepochybně ocení svižné tempo, příjemnou a veselou atmosféru a nenáročný humor, který ovšem není nijak hloupý a prvoplánový. Dospělé zase bude bavit hledat skryté odkazy na slavné sci-fi filmy především z osmdesátých let, ale i na celou tehdejší popkulturu. Neznalé možná překvapí i příběh, který je docela propracovaný a vyznačuje se kupou naprostých absurdit, které ovšem vždy dávají smysl. Sice tu asi mohlo být o něco méně písní a stopáž mohla být o pár minut kratší, to ale rozhodně tolik nevadí. Výborná záležitost, která by zasloužila lepší vysílací čas.

Zajímavost: Jde o vůbec první celovečerní sequel, který v Aardmanu natočili.

Český trailer filmu Ovečka Shaun ve filmu: Farmageddon / A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon
Pavarotti (Pavarotti) (úterý 31. 8., ČT art, 20.15 - 22.00)

Český plakát filmu Pavarotti / Pavarotti
© Facebook tvůrce
Životopisný dokument nahlíží na osudy nejslavnějšího operního zpěváka a opravdovou hvězdu tzv. vážné hudby. Režírující Ron Howard v něm dostal k dispozici množství záběrů od jeho spolupracovníků a kolegů, které mnohdy nikdo neviděl, překvapivě je ale nevyužívá tak, jak by divák čekal. Místo toho točí velmi dobrou, ale naprosto standardní žánrovku, v níž se střídají více, či méně slavné osobnosti, které promluví o setkání se zpěvákem, leckdy ovšem odhalí poměrně zajímavé věci, které nevědí ani jeho zarytí fanoušci. Díky občasnému komentáři bývalé ženy se do filmu vloudily ironie a sarkasmus, logicky jsou tu ale málo. Sympatické je, že režisér se nevyhýbá ani pohledům na projekty mimo operu, kterých se Luciano Pavarotti účastnil, a které vyvolaly u mnoha lidí kontroverzní a mnohdy i striktně odmítavé reakce. Jen je možná škoda, že snímku chybí větší dějový oblouk a běžné životní starosti trochu zbytečně nafukuje. Zajímavý a atraktivní pohled na legendu.

Zajímavost: The Pavarotti International Voice Competition, kterou Pavarotti založil ve Philadelphii, odstartovala kariéru mnoha operním zpěvákům a zpěvačkám, které vystupují dodnes.

Oficiální český trailer filmu Pavarotti / Pavarotti
Svět podle Muchy (středa 1. 9., ČT art, 20.15 - 21.50)

Plakát filmu  / Svět podle Muchy
© Go To Brno
Tuzemský dokument z loňského roku trochu klame tělem a názvem, z čehož pak rezultuje určité divácké zklamání. Režisér a spoluscenárista Roman Vávra v něm zdánlivě láká na portrét slavného československého secesního malíře, ve skutečnosti se ale zabývá spíše tím, jaký vliv má na současné umění a umělce. Ačkoli příběh vypráví malířův syn Jiří, velmi často se vyjadřují různí streetartisti a reklamní malíři, což je sice zajímavé, postupem času ale stereotypní a ne až tak přínosné a je velká škoda, že nepromluví třeba galeristé nebo kunsthistorici. Co si ale tvůrce mohl odpustit, jsou inscenované scény z Muchova života, které nejsou úplně vydařené a působí přinejmenším rozpačitě. Trochu nedotažený dokument, který je bohužel trochu o něčem jiném než o velkém československém umělci. Tip pro tolerantnější publikum.

Zajímavost: Snímek se natáčel v České republice, Paříži, Japonsku a USA.

Originální trailer filmu Svět podle Muchy
Tísňové volání (Den skyldige) (středa 1. 9., ČT art, 21.50 - 23.20)

Český plakát filmu Tísňové volání / Den skyldige
© Facebook tvůrce
Nenápadný dánský krimithriller je naprosto geniální ukázkou filmového minimalismu. Debutující režisér a spoluscenárista Gustav Möller v něm natočil komorní a neskutečně napínavý snímek, který se odehrává v pouhých dvou místnostech a soustředí se jen na působení na divácké emoce. Opírá se i o klaustrofobní a temnější atmosféru a zmíněné napětí, které šponuje až k nevydržení. K vynikajícím dojmům přispívá naprosto nečekaný a fenomenální zvrat v poslední čtvrtině, který zdálnlivě jednoduše načrtnutý příběh posune do úplně jiné perspektivy a z hlavní postavy udělá ještě mnohem tragičtější. Naprosto klíčové pak bylo její obsazení, které dostal na starost bravurní Jakob Cedergren, jehož kreace je fenomenální. Od těch nejspokojenějších dojmů pak výsledek dělí jen několik nelogičností a nevýrazný závěr. Skromný tip týdne, o němž se více dozvíte z naší recenze

Zajímavost: Natáčení trvalo pouhých třináct dní.

Český trailer filmu Tísňové volání / Den skyldige
Ďáblův houslista (The Devil’s Violinist) (čtvrtek 2. 9., ČT art, 21.35 - 23.35)

Plakát filmu Ďáblův houslista / The Devil’s Violinist
© IMDb
Osm let staré německo-italské drama v tuzemsku není příliš známé a oficiální cestou se sehnat nedá. Režisér a scenárista Bernard Rose se v něm zabývá osobou slavného houslisty a skladatele Niccola Paganiniho, používá ale často autorskou licenci. Zpočátku snímek působí neuspořádaně a rozháraně, postupem času se to ale zlepšuje a tvůrci se daří vytvořit potřebnou dobovou atmosféru. Je sice trochu zvláštní, že se zaměřil zrovna na romantickou linii, která dle životopisců nebyla tím úplně hlavním, v rámci určité divácké atraktivity se to ovšem dá pochopit. O to větší je škoda, že úplně nefunguje a dialogy jsou toporné a leckdy jako z telenovely, taktéž stopáž je zbytečně přepálená. To, co drží snímek nad vodou, je představitel hlavní role, jímž je houslista David Garrett, jehož výkon je vesměs průměrný, vše ale kompenzuje až ďábelsky strhujícími houslovými sóly, která jsou fascinující a upoutají i ty, kteří tento nástroj jinak nevyhledávají. Herecky pak vyčnívá především skvělý Jared Harris. Zajímavý tip. 

Zajímavost: V Německu měl film premiéru 31. října 2013.

Oficiální trailer filmu Ďáblův houslista / The Devil’s Violinist

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Michael Douglas je Franklin (14.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sam Mendes a The Beatles (21.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Drama Dvě slova jako klíč přivádí vyléčené alkoholiky ke spiritualismu (29.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Ziggy Stardust se vydává do strašidelného domu, aby prožil minulé životy (26.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tony Rome válčí s bohy a přemýšlí, co se stalo jedné noci (09.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Ridley Scott je stále bez Oscara (28.05.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatou palmu získala Justine Triet (28.05.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)


PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe