Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Deníček moderního fotra

Recenze: Prostříhat, zkrátit, dotáhnout vtipy. Deníček moderního fotra nevyužil potenciál předlohy.

Vydáno: 07.09.2021 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Lukáš Frank | foto: CinemArt

Komedie Deníček moderního fotra vznikla na základě stejnojmenné knihy, kterou zase napsal Dominik Landsman podle blogu, který začal psát s příchodem prvního dítěte. Jak se snímek povedl?

Deníček moderního fotraRecenzoval/a Lukáš Frank dne 07.09.2021 12:30. Komedie Deníček moderního fotra vznikla na základě stejnojmenné knihy, kterou zase napsal Dominik Landsman podle blogu, který začal psát s příchodem prvního dítěte. Jak se snímek povedl? Hodnocení: 2.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Dominik Landsman má na Instagramu asi 56 tisíc sledujících, které nejvíc baví svými vtipnými komentáři naprosto běžných situací, které se dějí každému z nás. Možná proto se stal tak oblíbeným! A tak z jeho postřehů vzniklo hned několik knih s hlavní postavou, kterou není nikdy jiný než on sám – tedy moderní fotr. A jelikož se železo musí kout, dokud je horké, byla jen otázka času, kdy na nás příběh vykoukne i z filmového plátna.

Jiří Mádl ve filmu  / Deníček moderního fotra
© CinemArt
Příběh je docela jednoduchý a vyloženě svádí ke spoustě vtipných situací. Z jedné známosti na jednu noc se vyklube něco víc. Něco mnohem víc. A tak se Dominik (Jiří Mádl) a Nataša (Tereza Ramba) stanou neplánovaně a v podstatě ze dne na den rodiči. Obě jména jsou smyšlená, sám autor předlohy je už dlouhou dobu úspěšně tají. Ona je úspěšnou designérkou hraček pro děti, on sní o napsání vlastní knihy. Nabízí se tedy docela jednoduché řešení toho, kdo zůstane doma a postará se o prcka, a kdo bude rodinu živit. Dominikova představa je ale docela naivní – spící mrně a spousta času na psaní. Jaká je ale realita, si umíte představit určitě sami. Malý Čeněk potřebuje totiž mnohem víc než jen klidný spánek.

Dominik Landsman je sice autorem předlohy, ale scénáře i režie se ujal Jan Haluza, který má za sebou převážně amatérské studentské filmy. A možná je to škoda! Kdo by své dílo mohl znát lépe než sám autor. K režii žádné zásadní výtky nemám, problémem je scénář, který často až příliš vypravěčsky kopíruje předlohu. To, co může fungovat v knize, nemusí fungovat na plátně. Možná to byl ale záměr tvůrců, aby divák poznal, že jde o zpracování literární předlohy a o jakési zfilmování blogu. Může to ale být mírně rušivé. Jelikož jde o komedii, tak je potřeba ohodnotit vtipy. Téma otce na mateřské může být nevyčerpatelnou studnicí vtipů a situací, do kterých se může aktér dostat. Ano, ono to vtipné je, ale tak nějak napůl.

Jiří Mádl, Lukáš Hejlík ve filmu  / Deníček moderního fotra
© CinemArt
Chybí tomu šťáva a možná by ji série vtipných skečů jdoucích po sobě získala lépe zvoleným střihem scén a dotlačením na hranu snesitelnosti (nebo trapnosti?), která by ale neměla být v žádném případě překročena, jako se stalo třeba při scéně ve druhé polovině filmu, ve které figuruje kůň. Takhle to spíš působí tak, že vtipné situace ztrácí dech. Není to ale pravidlem pro celý film. Několik situací je opravdu povedených a ocení je nejeden divák. Na rodinnou komedii a na přemrštěnou stopáž (101 minut) je jich ale tak nějak málo. Právě zmíněná délka filmu je dalším kamenem úrazu a odhaluje tak trochu děravý a prázdný scénář. Prostříhání a zkrácení o několik desítek minut by celkovému vyznění stoprocentně prospělo.

Postav se v Deníčku moderního fotra neobjeví mnoho, a proto je škoda, že některé z nich se za film příliš nevyvinou a zůstanou ploché. Dominik Jiřího Mádla projde největší proměnou od kluka bez jakéhokoliv citu k dětem k milujícímu otci. V první polovině je vtipné sledovat jeho sžívání se s dítětem, ale jeho přístup k celé situace je často až otravný, a tak je těžké s ním sympatizovat. Herecky je ale zvládnutý velice dobře.

Jiří Mádl, Pavla Tomicová, Ondřej Malý ve filmu  / Deníček moderního fotra
© CSFD
Postava Terezy Ramba se od začátku do konce filmu v podstatě nezmění a nikam se nevyvine. Prvních pět minut ji vidíme jako ambiciózní a úspěšnou ženu, z které se během chvíle stane vyčerpaná matka, kterou do konce filmu zůstane. To nic ale nemění na tom, že ji hraje výborně, ale Tereza má talentu na rozdávání a zvládla by určitě pestřejší škálu emocí a proměn. Z vedlejších postav je sympatická dvojice Pavla Tomicová a Ondřej Malý, kteří v poslední době hrají spolu snad ve všem, perfektně se doplňují a role starostlivých rodičů jim vyloženě sedne.

Je třeba ocenit hudbu Ondřeje Brouska, která umí udeřit v tu pravou chvíli a ideálně dokreslit atmosféru scény. Z dalších kategorií jsou to určitě rekvizitáři, kteří si s viditelnou láskou vyhráli s interiérem Mádlova/Dominikova bytu, ve kterém se spojuje jeho mládenecký styl s novou rolí otce.

Deníček moderního fotra se přímo vybízel ke zfilmování, ale povedlo se mu to tak napůl. Ač se může film pyšnit výbornými herci, ztroskotává na přepálené délce a napůl povedených vtipech, z kterých šlo vytěžit mnohem víc. Záchvaty smíchu se nekonají, vyložený průšvih ale také ne. Pokračování se zřejmě nedočkáme, takže pokud máte chuť na něco nenáročného, určitě modernímu fotrovi dejte šanci. Nezapomeňte kromě povedených interiérů Dominikova bytu sledovat i ostatní scény, ve kterých můžete narazit i na samotný originál. Dominik Landsman si ve filmu zahrál Natašina řidiče.

Oficiální trailer filmu Deníček moderního fotra

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2024 (01.04.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Želvy Ninja a Rambo spustili mutantí chaos (02.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Když srdce dubu promluvilo, přišla láska (30.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Blíženec našel deníček moderního fotra, v němž je ukryto alibi na klíč (18.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Pánský klub v zakleté jeskyni hledá sedmikrásky (01.06.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Diana Spencer má srdce na dlani (19.01.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: nejúspěšnějším filmem roku 2021 byla komedie Prvok, Šampón, Tečka a Karel (18.01.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2021 podle filmserveru (09.01.2022 14:30 v Články | Žebříčky)
- Jirka Mádl na mateřské. Voyo uvede Deníček moderního fotra. (20.12.2021 08:00 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu