Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Deníček moderního fotra

Recenze: Prostříhat, zkrátit, dotáhnout vtipy. Deníček moderního fotra nevyužil potenciál předlohy.

Vydáno: 07.09.2021 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Lukáš Frank | foto: CinemArt

Komedie Deníček moderního fotra vznikla na základě stejnojmenné knihy, kterou zase napsal Dominik Landsman podle blogu, který začal psát s příchodem prvního dítěte. Jak se snímek povedl?

Deníček moderního fotraRecenzoval/a Lukáš Frank dne 07.09.2021 12:30. Komedie Deníček moderního fotra vznikla na základě stejnojmenné knihy, kterou zase napsal Dominik Landsman podle blogu, který začal psát s příchodem prvního dítěte. Jak se snímek povedl? Hodnocení: 2.5

Deníček moderního fotra

Deníček moderního fotra
Komedie
Česká republika, 2021 , 97 min.

Režie: Jan Haluza
Scénář: Jan Haluza
Kamera: Radim Střelka
Hudba: Ondřej Brousek
Herci: Jiří Mádl, Ondřej Malý, Lucie Benešová, Roman Zach, Ivan Lupták, Jakub Volák, Lukáš Hejlík, Robert Jašków, Lucie Polišenská, Pavla Tomicová, Andrea Hoffmannová

Česká premiéra: 12.08.2021

Distributor: CinemArt

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Dominik Landsman má na Instagramu asi 56 tisíc sledujících, které nejvíc baví svými vtipnými komentáři naprosto běžných situací, které se dějí každému z nás. Možná proto se stal tak oblíbeným! A tak z jeho postřehů vzniklo hned několik knih s hlavní postavou, kterou není nikdy jiný než on sám – tedy moderní fotr. A jelikož se železo musí kout, dokud je horké, byla jen otázka času, kdy na nás příběh vykoukne i z filmového plátna.

Jiří Mádl ve filmu  / Deníček moderního fotra
© CinemArt
Příběh je docela jednoduchý a vyloženě svádí ke spoustě vtipných situací. Z jedné známosti na jednu noc se vyklube něco víc. Něco mnohem víc. A tak se Dominik (Jiří Mádl) a Nataša (Tereza Ramba) stanou neplánovaně a v podstatě ze dne na den rodiči. Obě jména jsou smyšlená, sám autor předlohy je už dlouhou dobu úspěšně tají. Ona je úspěšnou designérkou hraček pro děti, on sní o napsání vlastní knihy. Nabízí se tedy docela jednoduché řešení toho, kdo zůstane doma a postará se o prcka, a kdo bude rodinu živit. Dominikova představa je ale docela naivní – spící mrně a spousta času na psaní. Jaká je ale realita, si umíte představit určitě sami. Malý Čeněk potřebuje totiž mnohem víc než jen klidný spánek.

Dominik Landsman je sice autorem předlohy, ale scénáře i režie se ujal Jan Haluza, který má za sebou převážně amatérské studentské filmy. A možná je to škoda! Kdo by své dílo mohl znát lépe než sám autor. K režii žádné zásadní výtky nemám, problémem je scénář, který často až příliš vypravěčsky kopíruje předlohu. To, co může fungovat v knize, nemusí fungovat na plátně. Možná to byl ale záměr tvůrců, aby divák poznal, že jde o zpracování literární předlohy a o jakési zfilmování blogu. Může to ale být mírně rušivé. Jelikož jde o komedii, tak je potřeba ohodnotit vtipy. Téma otce na mateřské může být nevyčerpatelnou studnicí vtipů a situací, do kterých se může aktér dostat. Ano, ono to vtipné je, ale tak nějak napůl.

Jiří Mádl, Lukáš Hejlík ve filmu  / Deníček moderního fotra
© CinemArt
Chybí tomu šťáva a možná by ji série vtipných skečů jdoucích po sobě získala lépe zvoleným střihem scén a dotlačením na hranu snesitelnosti (nebo trapnosti?), která by ale neměla být v žádném případě překročena, jako se stalo třeba při scéně ve druhé polovině filmu, ve které figuruje kůň. Takhle to spíš působí tak, že vtipné situace ztrácí dech. Není to ale pravidlem pro celý film. Několik situací je opravdu povedených a ocení je nejeden divák. Na rodinnou komedii a na přemrštěnou stopáž (101 minut) je jich ale tak nějak málo. Právě zmíněná délka filmu je dalším kamenem úrazu a odhaluje tak trochu děravý a prázdný scénář. Prostříhání a zkrácení o několik desítek minut by celkovému vyznění stoprocentně prospělo.

Postav se v Deníčku moderního fotra neobjeví mnoho, a proto je škoda, že některé z nich se za film příliš nevyvinou a zůstanou ploché. Dominik Jiřího Mádla projde největší proměnou od kluka bez jakéhokoliv citu k dětem k milujícímu otci. V první polovině je vtipné sledovat jeho sžívání se s dítětem, ale jeho přístup k celé situace je často až otravný, a tak je těžké s ním sympatizovat. Herecky je ale zvládnutý velice dobře.

Jiří Mádl, Pavla Tomicová, Ondřej Malý ve filmu  / Deníček moderního fotra
© CSFD
Postava Terezy Ramba se od začátku do konce filmu v podstatě nezmění a nikam se nevyvine. Prvních pět minut ji vidíme jako ambiciózní a úspěšnou ženu, z které se během chvíle stane vyčerpaná matka, kterou do konce filmu zůstane. To nic ale nemění na tom, že ji hraje výborně, ale Tereza má talentu na rozdávání a zvládla by určitě pestřejší škálu emocí a proměn. Z vedlejších postav je sympatická dvojice Pavla Tomicová a Ondřej Malý, kteří v poslední době hrají spolu snad ve všem, perfektně se doplňují a role starostlivých rodičů jim vyloženě sedne.

Je třeba ocenit hudbu Ondřeje Brouska, která umí udeřit v tu pravou chvíli a ideálně dokreslit atmosféru scény. Z dalších kategorií jsou to určitě rekvizitáři, kteří si s viditelnou láskou vyhráli s interiérem Mádlova/Dominikova bytu, ve kterém se spojuje jeho mládenecký styl s novou rolí otce.

Deníček moderního fotra se přímo vybízel ke zfilmování, ale povedlo se mu to tak napůl. Ač se může film pyšnit výbornými herci, ztroskotává na přepálené délce a napůl povedených vtipech, z kterých šlo vytěžit mnohem víc. Záchvaty smíchu se nekonají, vyložený průšvih ale také ne. Pokračování se zřejmě nedočkáme, takže pokud máte chuť na něco nenáročného, určitě modernímu fotrovi dejte šanci. Nezapomeňte kromě povedených interiérů Dominikova bytu sledovat i ostatní scény, ve kterých můžete narazit i na samotný originál. Dominik Landsman si ve filmu zahrál Natašina řidiče.

Oficiální trailer filmu Deníček moderního fotra

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 49. týden
Kinopremiéry: Můj soused Totoro sleduje West Side Story Restrikce nepolevují, takže nabídka novinek v kinech není nikterak velká. Z aktuální čtveřice premiér nejvíce zaujme nová verze muzikálu West Side Story v podání Stevena Spielberga, zajít se ale dá i na legendárního Miyazakiho.... čtěte zde
Vydáno: 08.12.2021 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 48. týden
TOP 20 ČR: Klan Gucci vedl další slabý víkend V Česku se o víkendu chodilo do kina jen málo. Stále platí, že návštěvnost kin neblaze ovlivňuje koronavirová pandemie. Slabý víkend znovu opanovalo drama Klan Gucci. čtěte zde
Vydáno: 07.12.2021 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 48. víkend
Box office: Encanto vede slabý víkend Víkend následující po svátcích Díkůvzdání byl ve znamení klidu také kvůli absenci novinek. Jde o víkend předtím, než otevřou muzikál West Side Story a nový Spider-Man. čtěte zde
Vydáno: 06.12.2021 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
V prosinci na streamovacích službách: Vánoční dárky v podobě velkých filmů s hollywoodskými hvězdami
V prosinci na streamovacích službách: Vánoční dárky v podobě velkých filmů s hollywoodskými hvězdami Vánoce nám klepou na dveře a své o tom ví i streamovací služby, které si to nejlepší nechaly na prosinec a začátek ledna. Kromě očekávaných seriálových hitů nás čeká pořádná nálož velkých filmů s ještě většími... čtěte zde
Vydáno: 04.12.2021 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
TV tipy: 3. 12. 2021 - 9. 12. 2021
TV tipy: Bezcharakterní želvy ninja slouží papeži a jdou za svým snem Na začátku prosince lákají televizní dramaturgové na několik zajímavých, ale ne tak výrazných premiér. Velkým tahákem bude asi uvedení druhého dílo hororu To, na programu ale je třeba i režijní debut Andyho Serkise. čtěte zde
Vydáno: 03.12.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Top 20 ČR: Duna brala prvenství (26.10.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Venom spláchnul konkurenci (19.10.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: dokument Karel kraloval (12.10.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: bondovka ovládla kina (05.10.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Zbožňovaný vedl slabý víkend (28.09.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Zátopek se vrací na první místo (21.09.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Shang-Chi porazil Zátopka (14.09.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Zátopek se udržel na prvním místě (07.09.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Zátopek je na vrcholu (31.08.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Recenze: V rodinném thrilleru Spící město se děti na své rodiče spoléhat nemohou (24.08.2021 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 20 ČR: Prvok, Šampón, Tečka a Karel jsou stále na špici (24.08.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: V temném domě ve spícím městě prožijete reminiscenci na večírek (18.08.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Prvok, Šampón, Tečka a Karel jsou potřetí první (17.08.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Aretha Franklin a Gunda čtou deníček moderního fotra se zaječíma ušima (11.08.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Crazy komedie Mstitel oslavuje svobodnou tvořivost a představivost (01.07.2021 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Mstitel Lindemann se ocitá ve spirále strachu a nutně potřebuje očistu (30.06.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   48/2021

Klan Gucci
8/10

Režisér Ridley Scott letos do kin uvádí už svůj druhý film. Z historie vzdálené se v něm podívá na tu trochu bližší a intriky středověké vystřídají intriky (skoro) současné. Odhoďte pravou kůži a luxus a odkryjte temnou historii Klanu Gucci.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2021 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu