Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Deníček moderního fotra

Recenze: Prostříhat, zkrátit, dotáhnout vtipy. Deníček moderního fotra nevyužil potenciál předlohy.

Vydáno: 07.09.2021 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Lukáš Frank | foto: CinemArt

Komedie Deníček moderního fotra vznikla na základě stejnojmenné knihy, kterou zase napsal Dominik Landsman podle blogu, který začal psát s příchodem prvního dítěte. Jak se snímek povedl?

Deníček moderního fotraRecenzoval/a Lukáš Frank dne 07.09.2021 12:30. Komedie Deníček moderního fotra vznikla na základě stejnojmenné knihy, kterou zase napsal Dominik Landsman podle blogu, který začal psát s příchodem prvního dítěte. Jak se snímek povedl? Hodnocení: 2.5

Deníček moderního fotra

Deníček moderního fotra
Komedie
Česká republika, 2021 , 97 min.

Režie: Jan Haluza
Scénář: Jan Haluza
Kamera: Radim Střelka
Hudba: Ondřej Brousek
Herci: Jiří Mádl, Ondřej Malý, Lucie Benešová, Roman Zach, Ivan Lupták, Jakub Volák, Lukáš Hejlík, Robert Jašków, Lucie Polišenská, Pavla Tomicová, Andrea Hoffmannová

Česká premiéra: 12.08.2021

Distributor: CinemArt

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Dominik Landsman má na Instagramu asi 56 tisíc sledujících, které nejvíc baví svými vtipnými komentáři naprosto běžných situací, které se dějí každému z nás. Možná proto se stal tak oblíbeným! A tak z jeho postřehů vzniklo hned několik knih s hlavní postavou, kterou není nikdy jiný než on sám – tedy moderní fotr. A jelikož se železo musí kout, dokud je horké, byla jen otázka času, kdy na nás příběh vykoukne i z filmového plátna.

Jiří Mádl ve filmu  / Deníček moderního fotra
© CinemArt
Příběh je docela jednoduchý a vyloženě svádí ke spoustě vtipných situací. Z jedné známosti na jednu noc se vyklube něco víc. Něco mnohem víc. A tak se Dominik (Jiří Mádl) a Nataša (Tereza Ramba) stanou neplánovaně a v podstatě ze dne na den rodiči. Obě jména jsou smyšlená, sám autor předlohy je už dlouhou dobu úspěšně tají. Ona je úspěšnou designérkou hraček pro děti, on sní o napsání vlastní knihy. Nabízí se tedy docela jednoduché řešení toho, kdo zůstane doma a postará se o prcka, a kdo bude rodinu živit. Dominikova představa je ale docela naivní – spící mrně a spousta času na psaní. Jaká je ale realita, si umíte představit určitě sami. Malý Čeněk potřebuje totiž mnohem víc než jen klidný spánek.

Dominik Landsman je sice autorem předlohy, ale scénáře i režie se ujal Jan Haluza, který má za sebou převážně amatérské studentské filmy. A možná je to škoda! Kdo by své dílo mohl znát lépe než sám autor. K režii žádné zásadní výtky nemám, problémem je scénář, který často až příliš vypravěčsky kopíruje předlohu. To, co může fungovat v knize, nemusí fungovat na plátně. Možná to byl ale záměr tvůrců, aby divák poznal, že jde o zpracování literární předlohy a o jakési zfilmování blogu. Může to ale být mírně rušivé. Jelikož jde o komedii, tak je potřeba ohodnotit vtipy. Téma otce na mateřské může být nevyčerpatelnou studnicí vtipů a situací, do kterých se může aktér dostat. Ano, ono to vtipné je, ale tak nějak napůl.

Jiří Mádl, Lukáš Hejlík ve filmu  / Deníček moderního fotra
© CinemArt
Chybí tomu šťáva a možná by ji série vtipných skečů jdoucích po sobě získala lépe zvoleným střihem scén a dotlačením na hranu snesitelnosti (nebo trapnosti?), která by ale neměla být v žádném případě překročena, jako se stalo třeba při scéně ve druhé polovině filmu, ve které figuruje kůň. Takhle to spíš působí tak, že vtipné situace ztrácí dech. Není to ale pravidlem pro celý film. Několik situací je opravdu povedených a ocení je nejeden divák. Na rodinnou komedii a na přemrštěnou stopáž (101 minut) je jich ale tak nějak málo. Právě zmíněná délka filmu je dalším kamenem úrazu a odhaluje tak trochu děravý a prázdný scénář. Prostříhání a zkrácení o několik desítek minut by celkovému vyznění stoprocentně prospělo.

Postav se v Deníčku moderního fotra neobjeví mnoho, a proto je škoda, že některé z nich se za film příliš nevyvinou a zůstanou ploché. Dominik Jiřího Mádla projde největší proměnou od kluka bez jakéhokoliv citu k dětem k milujícímu otci. V první polovině je vtipné sledovat jeho sžívání se s dítětem, ale jeho přístup k celé situace je často až otravný, a tak je těžké s ním sympatizovat. Herecky je ale zvládnutý velice dobře.

Jiří Mádl, Pavla Tomicová, Ondřej Malý ve filmu  / Deníček moderního fotra
© CSFD
Postava Terezy Ramba se od začátku do konce filmu v podstatě nezmění a nikam se nevyvine. Prvních pět minut ji vidíme jako ambiciózní a úspěšnou ženu, z které se během chvíle stane vyčerpaná matka, kterou do konce filmu zůstane. To nic ale nemění na tom, že ji hraje výborně, ale Tereza má talentu na rozdávání a zvládla by určitě pestřejší škálu emocí a proměn. Z vedlejších postav je sympatická dvojice Pavla Tomicová a Ondřej Malý, kteří v poslední době hrají spolu snad ve všem, perfektně se doplňují a role starostlivých rodičů jim vyloženě sedne.

Je třeba ocenit hudbu Ondřeje Brouska, která umí udeřit v tu pravou chvíli a ideálně dokreslit atmosféru scény. Z dalších kategorií jsou to určitě rekvizitáři, kteří si s viditelnou láskou vyhráli s interiérem Mádlova/Dominikova bytu, ve kterém se spojuje jeho mládenecký styl s novou rolí otce.

Deníček moderního fotra se přímo vybízel ke zfilmování, ale povedlo se mu to tak napůl. Ač se může film pyšnit výbornými herci, ztroskotává na přepálené délce a napůl povedených vtipech, z kterých šlo vytěžit mnohem víc. Záchvaty smíchu se nekonají, vyložený průšvih ale také ne. Pokračování se zřejmě nedočkáme, takže pokud máte chuť na něco nenáročného, určitě modernímu fotrovi dejte šanci. Nezapomeňte kromě povedených interiérů Dominikova bytu sledovat i ostatní scény, ve kterých můžete narazit i na samotný originál. Dominik Landsman si ve filmu zahrál Natašina řidiče.

Oficiální trailer filmu Deníček moderního fotra

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fabelmanovi 8/10
Recenze: Rodinné drama Fabelmanovi je nejosobnějším filmem Stevena Spielberga Ve snímku Fabelmanovi, natočeném lehkou rukou a s poctivou dávkou hravosti, jemnosti, upřímnosti a citu, se Steven Spielberg ohlíží za svým dětstvím a dospíváním a za zážitky, které jej formovaly jako filmaře. čtěte zde
Vydáno: 30.11.2022 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
Kinopremiéry: 48. týden
Kinopremiéry: Když srdce dubu promluvilo, přišla láska Poslední měsíc roku začíná v kinech sedmičkou premiér, z nichž největší divácký potenciál má tuzemská pohádka Největší dar. Její konkurenci pak tvoří počiny méně nápadné a určené specifickému publiku. čtěte zde
Vydáno: 30.11.2022 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 47. týden
Top 20 ČR: Vánoční příběh v kinech zaujal Domácí novinka Vánoční příběh v kinech zaujala. Na premiéru nové české komedie se v posledním listopadovém víkendu vydalo přes čtyřicet tisíc diváků. čtěte zde
Vydáno: 29.11.2022 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 47. víkend
Box office: Den díkuvzdání ve znamení Black Panthera Americký svátek Den díkuvzdání byl ve znamení marvelovky Black Panther: Wakanda nechť žije, která bez problému odrazila nápor novinek, z nichž nejhůře dopadla disneyovka Divnosvět. čtěte zde
Vydáno: 28.11.2022 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Top 10: čeští režiséři po roce 1989
Téma: Top 10: čeští režiséři po roce 1989 V tomto článku si představíme desítku domácích režisérů, kteří představují tvář současného českého filmu a jejich tvorba spadá do období po roce 1989 do současnosti. čtěte zde
Vydáno: 26.11.2022 14:30 v sekci Články | Publicistika
3
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Blíženec našel deníček moderního fotra, v němž je ukryto alibi na klíč (18.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Pánský klub v zakleté jeskyni hledá sedmikrásky (01.06.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Diana Spencer má srdce na dlani (19.01.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: nejúspěšnějším filmem roku 2021 byla komedie Prvok, Šampón, Tečka a Karel (18.01.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2021 podle filmserveru (09.01.2022 14:30 v Články | Žebříčky)
- Jirka Mádl na mateřské. Voyo uvede Deníček moderního fotra. (20.12.2021 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Duna brala prvenství (26.10.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Venom spláchnul konkurenci (19.10.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: dokument Karel kraloval (12.10.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: bondovka ovládla kina (05.10.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Zbožňovaný vedl slabý víkend (28.09.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Zátopek se vrací na první místo (21.09.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   48/2022

Fabelmanovi
8/10

Ve snímku Fabelmanovi, natočeném lehkou rukou a s poctivou dávkou hravosti, jemnosti, upřímnosti a citu, se Steven Spielberg ohlíží za svým dětstvím a dospíváním a za zážitky, které jej formovaly jako filmaře.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2022 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu