Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Večírek

Recenze: Komedie Večírek je nevtipnou a těžko stravitelnou buraniádou

Vydáno: 21.08.2021 10:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: Falcon

Komedie Večírek je režijním debutem herce Michala Suchánka, jenž ji natočil podle vlastní divadelní hry o šestici bývalých spolužáků, jejichž setkání po řadě let naruší náhlé smuteční oznámení.

VečírekRecenzoval/a Jan Varga dne 21.08.2021 10:30. Komedie Večírek je režijním debutem herce Michala Suchánka, jenž ji natočil podle vlastní divadelní hry o šestici bývalých spolužáků, jejichž setkání po řadě let naruší náhlé smuteční oznámení. Hodnocení: 1.5

Večírek

Večírek
Komedie
Česká republika, 2021 , 90 min.

Režie: Michal Suchánek
Scénář: Michal Suchánek
Kamera: Milan Chadima
Hudba: Jiří Burian
Herci: Karel Roden, Jiří Langmajer, Tatiana Dyková, Nela Boudová, Marek Taclík, Miroslav Vladyka, Marián Čekovský, Matěj Dadák

Česká premiéra: 19.08.2021

Distributor: Falcon

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nela Boudová, Marek Taclík, Jiří Langmajer ve filmu  / Večírek
© Falcon
Komedie Večírek je režijním debutem herce Michala Suchánka, jenž ji natočil podle vlastní divadelní hry, jejíž text si sám adaptoval do filmového scénáře. Děj se točí kolem srazu bývalých spolužáků po mnoha letech, který probíhá u jednoho z nich doma, a na nějž se dostaví celkem šest osob (+ se k nim na čas přidá jeden náhodou kolemjdoucí podomní prodavač vysavačů). V průběhu setkání se všichni dozví, že jiný jejich spolužák, na nějž často vzpomínali, nedávno zemřel. Druhá polovina filmu se tudíž odehrává o týden později v autobuse cestou na pohřeb, na nějž se všichni účastníci třídního večírku rozhodnou vyrazit.

Zásadní informace spočívá v tom, že Michal Suchánek záměrně pojal své postavy jako nesympatickou sebranku hloupých a vulgárních buranů, politováníhodných ztroskotanců a zrůd bez špetky empatie, kteří kupříkladu nemají problém si mezi sebou polohlasně sdělovat zraňující informace o někom, kdo sedí vedle nich, s okázalou chutí do sebe klopit pivo a vodku před někým, kdo se zrovna vrátil z protialkoholní léčebny, nebo mít před homosexuálem homofobní narážky na „teplouše a buzeranty“.
 
  • Tatiana Dyková, Jiří Langmajer ve filmu  / Večírek
    © Falcon
    Jiří Langmajer a Tatiana Dyková hrají manželský pár, jenž se po pětadvaceti společně prožitých letech dostal do fáze, kdy jeden druhého prakticky nemohou vystát a vzájemně do sebe rýpou jedovatými poznámkami.

  • Karel Roden hraje naivního ňoumovitého zoufalce, který se, poté co jej opustila žena, přidal k jakési náboženské sektě, kvůli níž se nyní ve jménu víry a vykoupení průběžně vzdává všeho majetku.

  • Marián Čekovský hraje velice neúspěšného popového zpěváka, jehož nulový talent vyvažuje přehnané sebevědomí.

  • Nela Boudová hraje bývalou třídní krásku, která je úplně blbá (a je si toho vědoma).

  • Marek Taclík hraje prasáka, jenž má ve zvyku znásilňovat ženy (dává jim do pití prášky na spaní, a když bezvládně odpadnou, tak s nimi souloží). Čímž se vůbec netají, neb to považuje za legitimní činnost, a ostatní mu to schvalují (vyprávějí o tom legrační historky).

Karel Roden, Marián Čekovský ve filmu  / Večírek
© Falcon
Jistě není nic špatného na snaze postavit komedii na nekorektním humoru. Např. Sacha Baron Cohen to tak ve svém Boratovi nebo Diktátorovi učinil takřka geniálně. Teoreticky by se i ze znásilňování spících žen, hajlování či vyprávění o rakovině varlat dal udělat funkční komediální running gag (což je právě to, o co se Michal Suchánek pokusil). Problém je ale v tom, že tyto vtipy jsou v jeho podání buď mimořádně slabé, nebo jim rovnou chybí pointy. A jelikož špatný vtip na kontroverzní téma bohužel vyznívá podstatně hůř než špatný vtip na téma neutrální, stává se tato mizerná a nevkusná buraniáda dost těžko stravitelnou.

Je jasné, že naschvál idiotským a přehnaně tupým postavám by se měl divák smát, ty v něm nicméně namísto toho probouzejí v lepším případě smutek a lítost, v horším případě znechucení a odpor. Oproti tomu s méně frekventovanými nevinnými žerty (např. hezky budovaný vtip na téma „tak já se půjdu ještě přečísnout“) pracuje Michal Suchánek paradoxně výrazně zdařileji. 

Jiří Langmajer, Marek Taclík ve filmu  / Večírek
© Falcon
Herci si zřejmě užili možnost převtělit se do postav blbců a omezenců a je pravda, že v některých scénách jejich prožitý fyzický i slovní projev padne na úrodnou půdu (viz Rodenovo ťulpasovské vystupování nebo opilecké extempore Tatiany Dykové), celkově je ale jejich zřejmého talentu v tomto filmu, jenž z nich dělá převážně jen věšáky na vulgarismy a na domněle legrační přesílené hlášky, celkem škoda. Povrchnost jejich dialogů a plytkost jednotlivých situací je pak překážkou zejména v kontextu toho, že Večírek je filmem vyloženě konverzačním a že jeho minimalistický děj zas tolik možností pro rozehrání vtipných scének nenabízí. Vzhledem k divadelnímu původu se odehrává všehovšudy ve dvou lokacích, v nichž všechny postavy dělají po celou dobu víceméně jen to, že hovoří o svých současných životech, zuřivě chlastají a navzájem se do sebe navážejí.

Večírek by možná chtěl být závažně míněnou tragikomedií, chytře splétající a prostřednictvím svých postav zrcadlící různá provokativní témata, která hýbou současnou společenskou diskuzí, leč tato poloha je v jeho případě jen těžko uvěřitelná. Výsledek totiž mnohem spíš působí jako hodně pokleslý sitkom, jehož jednotlivé složky vznikly bezduchým splácáním všeho možného, co jeho autorovi připadalo vtipné, a co se setká s úspěchem jen u těch příznivců hrubozrnné lidové zábavy, kteří jsou připraveni se bavit za každou cenu.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Originální trailer k filmu Večírek

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
3/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • To vypadá zajímavě. (Roman Mysík, 21.08.2021 12:33) Reagovat

    Film, jehož náplní není boj lesbické, invalidní černošky za lidská práva pro všechny minority a pointou stržení všech soch historických osobností ve městě, může být příjemným osvěžením.

  • Trapná figura (Honza, 21.08.2021 16:48) Reagovat

    Jako mladík byl tento člověk celkem roztomilý, teď je už jen trapný... Jeho otec byl elegantní...

  • Úpadek (Honza, 21.08.2021 16:53) Reagovat

    Na filmy stare desítky let se díváme opakovaně, dnes maji autoři jiné možnosti, ale točí se takové hrůzy! Kde na to berou peníze?

  • Tak na to si zajdu (PetrS, 21.08.2021 17:42) Reagovat

    ...recenze nějakého zapšklého páprdy vybízí ke shlédnutí :-)

  • Prostě jen další tupá debilita a ukázka česk... (René Černý, 21.08.2021 17:59) Reagovat

    Prostě jen další tupá debilita a ukázka českého primitivismu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Drama o zákeřné nemoci Tancuj Matyldo zpracovává autenticky prožité situace (07.12.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Bratři se v příběhu bratrů Mašínových vyhýbá jeho morálnímu rozměru (27.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Bratři bojují se strašidlem cantervillským (25.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Bratři (14.09.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Z Kazmova ONEMANSHOW: The Movie se vyklubala mizerná krimikomedie (18.08.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Citlivý člověk (31.05.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bojovník s peklem je rudý kapitán, který utíká do bezpečí (14.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Dobrodružná romantická komedie Ostrov uspokojivě pracuje s pravidly žánru (06.02.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Muž jménem Otto klepe na dveře a žádá spravedlnost pro Emetta Tilla (01.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Chůvák má smůlu, protože se na bílý bílý den ocitl v údolí smrti (13.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)


PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe