Kinopremiéry: Aretha Franklin a Gunda čtou deníček moderního fotra se zaječíma ušima

Vydáno: 11.08.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Impawards

Po náložích z minulých týdnů se distributoři umírnili a tentokrát posílají do kin šest premiér. Nějaký jasný hit mezi nimi chybí, dá se ale čekat, že pozornost českého diváka se bude ubírat hlavně na Deníček moderního fotra.
Free Guy (Free Guy) (Falcon)

Český plakát filmu Free Guy / Free Guy
© Falcon
Podle synopse slibuje dobrodružná komedie poměrně zběsilou jízdu, v níž bude vše dovoleno. Jestli to tak bude, zatím nevíme, protože ohlasy ani komentáře dosud neexistují, jistota je jen ta, že vzhledem k nízkému ratingu by mělo jít o zábavu pro celou rodinu. Režisérem je Shawn Levy, který platí za ty spolehlivé, leč nijak výrazné tvůrce, hlavní hvězdou pak Ryan Reynolds. A jelikož vedle něj se nikdo známější neobjeví, celé to bude právě o něm a možná i námětu, který zní slibně, jeho zpracování může ale dopadnout všelijak. Premiéra týdne s otazníkem.

Synopse: Bankovní úředník (Ryan Reynolds) jednoho dne zjistí, že je ve skutečnosti nehratelnou postavou ve videohře. Rozhodne se tedy stát hrdinou, který přepíše vlastní příběh. Ve světě, kde neexistují žádná omezení a kde je všechno dovoleno, musí lidstvo zachránit dřív, než bude zničeno.

Zajímavost: Scénář filmu se v roce 2016 ocitl na tzv. Blacklistu, tzn. seznamu nejlepších nezrealizovaných scénářů.

Oficiální český trailer filmu Free Guy / Free Guy
Respect (Respect) (Forum Film CZ)

Český plakát filmu Respect / Respect
© Forumfilm
Životopisná dramata mají dlouhou tradici a patří mezi to divácky nejlákavější, proto se v kinech objevují poměrně často. Filmové biografie se dočkala slavná zpěvačka Aretha Franklin, pravdou ale je, že snímek je tak trochu pod radarem diváckých očekávání. Dáno je to asi tím, že se při jeho realizaci nesešly úplné hvězdy a není tak moc nač lákat. Jako celovečerní debut ho natočila televizí relativně protřelá Liesl Tommy a v hlavní roli se objeví Jennifer Hudson, kterou ze známějších tváří doplňuje už jen Forest Whitaker. I v tomto případě platí, že ohlasy neexistují a vůbec nelze odhadovat, jak to celé může dopadnout. Další premiéra s otazníkem.

Synopse: Aretha Franklin (Jennifer Hudson) patří k nejvýznamnějším zpěvačkám všech dob. Její život ale nebyl úplně jednoduchý a jako spousta mnohých, i ona začínala zpívat v kostelním sboru. Postupem času se ale vypracovala v naprostou mezinárodní super hvězdu a vyhledávanou umělkyni.

Zajímavost: Sama Franklin si Hudson vybrala a odsouhlasila, aby ji hrála.

Český trailer filmu Respect / Respect
New Orleans: Město hudby (Up from the Streets: New Orleans: The City of Music) (Pannonia Ent.)

Český plakát filmu New Orleans: Město hudby / Up from the Streets: New Orleans: The City of Music
© CSFD
Název dva roky starého hudebního dokumentu prozradí úplně vše. Režisér a scenárista Michael Murphy se v něm zaměřuje na historii slavného města, které stálo u zrodu moderní americké hudby. Průvodcem je místní rodák a docela známý trumpetista Terence Blanchard, který společně s dalšími městskými patrioty představí všechny vlivy, které tamní hudbu formovaly a prozradí i to, že právě hudba byla vždy zdejší nejsilnější reakcí na celospolečenské změny. Ohlasů je naprosté minimum a vzhledem k žánru se ani nedá čekat, že by se vše nějak zásadně změnilo. Premiéra do klubových kin.

Synopse: New Orleans je město s bohatou kulturou, v němž především hudba sloužila jako nejsilnější způsob projevu. Dokument se zaměřuje na postupný vývoj této hudby a na to, jakým způsobem reflektovala dobu, v níž vznikala.

Český trailer filmu New Orleans: Město hudby / Up from the Streets: New Orleans: The City of Music
Gunda (Gunda) (Aerofilms)

Český plakát filmu Gunda / Gunda
© Aerofilms
Norsko-americký černobílý dokument je naprosto unikátní, protože je natáčen beze slov a neobjeví se v něm jediný člověk. Režisér a spoluscenárista Viktor Kossakovsky se v něm totiž zaměřil na zachycení života hospodářských zvířat na farmě, přičemž hlavní hrdinka, která snímku dala název, je prasnice. Ohlasů sice mnoho není, ale ty dostupné mluví o tom, že tvůrce zkouší, co vše divák vydrží a podotýkají, že jde o relaxační až meditativní záležitost, která člověku umožní poznat ty nejzákladnější hodnoty života. Vzhledem k tomu, že hodnocení jsou vesměs spokojená, se zdá, že se dílo povedlo a autor dosáhl toho, co chtěl. Asi nejzajímavější premiéra týdne.

Synopse: Dokumentární snímek nahlíží na život zvířat na farmě. Hlavními hrdiny jsou prasnice Gunda, její roztomilí potomci, jednonohá slepice a stádo krav. A ačkoli se to nezdá, i vnitřní svět těchto hospodářských zvířat je nesmírně bohatý.

Zajímavost: Mezi prvními, kteří snímek naprosto adorovali a byli z něj unešeni, byli Joaquin Phoenix a Paul Thomas Anderson.

Český trailer filmu Gunda / Gunda
Deníček moderního fotra (CinemArt)

Plakát filmu  / Deníček moderního fotra
© Totalfilm
Česká komedie je adaptací populární knižní předlohy, v níž Dominik Landsman s humorem popisuje svou rodičovskou dovolenou. Ti, kteří ji znají, budou vědět, nač se těšit, ti, kteří s ní tu čest zatím neměli, budou asi trochu tápat, i když určitou představu asi mít budou. Recenze ani ohlasy zatím dostupné nejsou, takže až těsně před premiérou se dozvíme, jak si se svým debutem poradil Jan Haluza. Největším diváckým lákadlem tak krom tématu a žánru zůstává herecké obsazení, v němž hlavní role ztvárnili Jiří Mádl a Tereza Ramba, kterým sekundují Ondřej MalýPavla Tomicová nebo Robert Jašków. Potenciální divácký hit.

Synopse: Nataša (Tereza Ramba) a Dominik (Jiří Mádl) se neplánovaně stanou rodiči. Jelikož Nataša pracuje jako úspěšná designérka hraček pro děti, dokáže rodinu lépe finančně zabezpečit, takže se oba dohodnou, že Dominik půjde na mateřskou dovolenou. Naivně si myslí, že bude mít dostatek času napsat knihu, kterou dlouho plánuje. Jenže nic nemohlo být realitě vzdálenější.

Zajímavost: Knižní předloha vznikla na základě úspěšného blogu.

Oficiální trailer filmu Deníček moderního fotra
Muž se zaječíma ušima (Bioscop)

Plakát filmu  / Muž se zaječíma ušima
© Bioscop
Slovensko-česká komedie nemá sice nijak překvapivý námět, ten ale při troše invence originální být dokáže. Z ohlasů se zatím zdá, že tomu tedy tak úplně není, protože ty jsou dost rozporuplné. Dalo se to ale trochu očekávat, protože režisérem a spoluscenáristou je Martin Šulík, který netočí divácky úplně vstřícné filmy a má svou specifickou poetiku, kterou si dle všeho zachoval i tady. V hlavní roli se objeví Miroslav Krobot, vedle kterého dostali důvěru Oldřich KaiserTáňa PauhofováZuzana Maurery nebo Zuzana Kronerová. Uvidíme tedy, jak si snímek u publika povede.

Synopse: Spisovatel Josef (Miroslav Krobot) získá jednoho dne nečekanou schopnost mimořádného sluchu v podobě zaječích uší. Ty mu umožňují slyšet nejen to, co kdo říká, ale také, co si kdo myslí. Střet cizích a vlastních představ o sobě samém otevře Josefovi oči. Když mu tedy jeho mladá přítelkyně (Alexandra Borbély) sdělí, že s ním čeká dítě, je to jeho poslední šance, jak si uspořádat svůj dosavadní život.

Zajímavost: Při natáčení bylo použito dvanáct kusů zaječích uší.

Oficiální trailer filmu Muž se zaječíma ušima


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY