Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: filmy Martina Bresta seřazené od nejhoršího k nejlepšímu

Téma: filmy Martina Bresta seřazené od nejhoršího k nejlepšímu

Vydáno: 07.08.2021 12:30 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: IMDb

Americký filmař Martin Brest oslaví osmého srpna sedmdesátku. Při této příležitosti si připomeňme šestici jeho celovečerních filmů, kterou seřadíme od nejhoršího k nejlepšímu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
6. Láska s rizikem (2003)
Ben Affleck, Jennifer Lopez ve filmu Láska s rizikem / Gigli
© Columbia Pictures
Romantická krimikomedie je oním nechvalně proslulým projektem, který předčasně ukončil již tak nepříliš početnou filmografii newyorského rodáka Martina Bresta. Diváckou pozornost, stejně jako pozornost bulvárních médií, poutal především proto, že si v něm zahrál známý hollywoodský pár Ben Affleck a Jennifer Lopez. Affleck tu hraje malého zlodějíčka z LA jménem Gigli (tak se v originále jmenuje i film), jemuž cestu zkříží žena Ricki najatá ve skutečnosti Gigliho šéfem na to, aby na něj dohlédla. Mezi dvojicí se postupně vytvoří romantické pouto a to i navzdory tomu, že Ricki přitahuje stejné pohlaví. Film komerčně naprosto propadl i přes hvězdnou účast. Ve vedlejší roli mafiánského bosse se tu objeví Al Pacino, s nímž Brest před lety natočil mnohem úspěšnější film Vůně ženy, k němuž se ještě dostaneme. Kromě toho, že šlo o velký propadák, si Láska s výstrahou vysloužila sedm filmových anticen Zlatá malina a film byl zvolen jako "Nejhorší komedie za prvních 25 let vyhlašování Zlatých malin". Ve skutečnosti není tak hrozná. Měla spíše smůlu v tom, že se naprosto netrefila do tehdejší nálady publika. S odstupem času se dá nad touto záležitostí přimhouřit oko a nazvat to pouze lehce podprůměrnou romantickou komedií, která není tím nejhorším, co bylo v daném žánru k vidění. Bohužel, naprostý neúspěch filmu znamenal pro talentovaného režiséra stopku a Brest se už do žádné další režie nepustil. 
Originální trailer filmu Láska s výstrahou


5. Ve velkém stylu (1979)

George Burns, Art Carney, Lee Strasberg ve filmu Ve velkém stylu / Going in Style
© IMDb
Zatímco Láska s výstrahou Brestovu kariéru ukončila, krimikomedie z konce sedmdesátých let ji v roce 1979 slibně rozjížděla. V tomto snímku si trojice seniorů z New Yorku rozhodne zpestřit svůj nudný důchod trochou vzrušení v podobě bankovní loupeže. V hlavních rolích excelovalo trio hereckých veteránů George BurnsArt Carney a Lee Strasberg. Film se dočkal dobrých kritik a zároveň i nadprůměrného výdělku. Dnešní publikum tento film nezná, ale možná mu bude znám remake Loupež ve velkém stylu natočený před čtyřmi roky, kde si trojici neposedných důchodců zahráli Morgan FreemanMichael Caine a Alan Arkin. Pokud jste tento remake viděli a líbil se vám, pak by se vám původní film měl líbit také a možná zjistíte, že byl ještě o něco lepší. Shodou okolností jsou tento film a Láska s výstrahou jedinými, k nimž si Brest sám napsal scénář. 
Originální trailer filmu Ve velkém stylu

4. Seznamte se, Joe Black (1998)
Anthony Hopkins, Brad Pitt ve filmu Seznamte se, Joe Black / Meet Joe Black
© Universal Pictures
Zatímco v začátcích své kariéry tíhnul Brest ke komediálnímu žánru, v jejím závěru (i když to tehdy na směřování k závěru nevypadalo) se přesouval k romantického melodramatu. Tím je i jeho předposlední snímek z roku 1998, který je volně inspirován dnes už zapomenutým filmem Smrt na dovolené z roku 1934. Hlavním motivem filmu je postava Smrti, zde v podobě blonďatého fešáka Brada Pitta, která touží prožít několik dnů mezi lidmi a také dopřát tiskovému magnátovi Billovi (Anthony Hopkins), aby se na smrt připravil. Co však v plánu nebylo, že se Smrt a Billova dcera Susan (Claire Forlani) do sebe zamilují. I když na scénáři spolupracoval oscarový veterán Bo Goldman, škodí filmu jeho délka, kdy Brest film zbytečně natáhl na tři hodiny. Kdyby byl o hodinu kratší, mohl být v USA možná i komerčně mnohem úspěšnější. Takto film od propadu zachránily jen tržby ze zámoří. 
Originální trailer filmu Seznamte se, Joe Black

3. Vůně ženy (1992)

Al Pacino, Chris O'Donnell ve filmu Vůně ženy / Scent of a Woman
© IMDb
Bo Goldman napsal i scénář i k předchozímu Brestovu filmu, kterým bylo na čtyři Oscary nominované drama inspirované stejnojmenným italským filmem z roku 1974, kde hlavní postavu slepého oficíra hrál Vittorio Gassman. Zde ho ztvárnil Al Pacino a za svůj herecký výkon byl po zásluze oceněn Oscarem. Hraje tu slepého zatrpklého plukovníka jménem Frank Slade, který si chce ještě předtím, než spáchá sebevraždu, trochu užít života. Společníkem v jeho poslední jízdě mu je mladý student Charlie (Chris O'Donnell). Podobně jako v případě následujícího filmu Seznamte se, Joe Black i tomuto by prospělo zkrácení alespoň o třicet minut, protože film místy působí zdlouhavě. Příběh o tom, jak se nevidomý cynik mění v milovníka života, je klišé, nicméně Pacinův charismatický projev je dominantou celého filmu a především díky němu film slavil úspěch u diváků i kritiky. Byl to právě on, kdo proměnil jedinou ze čtyř oscarových nominací, z nichž dvě měl na kontě i Brest - jako producent a režisér. 
Originální trailer filmu Vůně ženy

2. Policajt v Beverly Hills (1984)
Eddie Murphy, Judge Reinhold, John Ashton ve filmu Policajt v Beverly Hills / Beverly Hills Cop
© Paramount Pictures
Brestův druhý celovečerní film je zároveň jeho divácky nejúspěšnějším a patřil k největším komerčním hitům 80. let. Film udělal z hlavního představitele detroitského policisty Axela Foleyho Eddieho Murphyho přes noc hvězdu a především díky němu měl tak obrovský úspěch. Foley se vydává z Detroitu do Los Angeles, aby našel vraha svého kámoše (James Russo). Při jeho pátrání mu pomáhá dvojice nemotorných místních policistů (John AshtonJudge Reinhold), kteří musí neortodoxního Foleyho krotit a obhajovat před jejich šéfem (Ronny Cox). Foley zjistí, že za vším stojí zdánlivě bezúhonný obchodník s uměním (Steven Berkoff). Policajt v Beverly Hills se dokonale trefil do tehdejšího diváckého vkusu a kromě skvělých hereckých výkonů všech zúčastněných ho také zdobí vtipný scénář Daniela Petrieho, Jr. a nesmrtelný hudební motiv Harolda Faltermeyera. Vznik filmu byl přitom poměrně zajímavý a je datován až do roku 1977. Původně měl hlavní roli ztvárnit Sylvester Stallone, který ho pojal jako klasický akční film, což nebylo úplně to pravé, co studio Paramount chtělo. Role pak byla nabídnuta i například hercům Mickeymu Rourkeovi nebo Harrisonu Fordovi, kteří ji buď odmítli, nebo z projektu vycouvali. Producenti Don Simpson a Jerry Bruckheimer nakonec roli nabídli Murphymu, což bylo v dané situaci bezesporu tím nejlepším řešením a zbytek už je historie. Dnes je možno snímek řadit mezi ty nejlepší v žánru akční komedie. 
Originální trailer filmu Policajt v Beverly Hills

1. Půlnoční běh (1988)

Robert De Niro, Charles Grodin, Dennis Farina ve filmu Půlnoční běh / Midnight Run
© Universal Pictures
Ve stejném žánru pak Brest natočil o čtyři roky později buddy movie, kde se spolu sešli Robert De Niro a Charles Grodin. De Niro tu hrál bývalého chicagského policistu Jacka Walshe, který poté, co byl trnem v oku místnímu mafiánovi Jimmy Serranovi (Dennis Farina), přesedlal na nájemného lovce padouchů. Jeho novým úkolem je chytit podvodného účetního Jonathana Mardukase (Grodin) a během vymezeného času ho dopravit z New Yorku do LA. Walshovi jsou v patách konkurenční lovec odměn Marvin (John Ashton), šéf FBI Alonzo Mosley (Yaphet Kotto) a Serranovi pohůnci. Walsh se během cesty, která se neustále komplikuje a protahuje, spřátelí s Mardukasem a zároveň se vypořádá s nenáviděným Serranem. Svůj nejlepší film Brest natočil podle skvěle napsaného scénáře George Galla. De Niro exceluje ve své první komediálně laděné roli a skvěle fungující herecká chemie mezi ním a Grodinem korunuje zážitek z tohoto nestárnoucího filmu. Ten má vše, co má dobrý komerční snímek mít, a Brest s celým týmem na něm odvedl výbornou práci. Možná jen menší komerční úspěch než v případě Policajta v Beverly Hills pak měl za následek to, že se režisér rozhodl vyměnit žánr akční komedie, který zde dovedl k dokonalosti, za vody dramatické a romantické. 
Originální trailer filmu Půlnoční běh

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Atlas (13.03.2024 15:30 v Novinky | Trailery)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Jeden život (17.12.2023 13:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (14.12.2023 14:53 v Novinky | Trailery)


PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe