Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 16. 7. 2021 - 22. 7. 2021

TV tipy: Fantastická čtyřka potkala kluky na řece a zahrála jim requiem za sen

Vydáno: 16.07.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: No Film School

Naprosto bídná letní nabídka tuzemských televizí pokračuje a pomalu přestává být z čeho brát. O tom ostatně svědčí i náš aktuální výběr, který tvoří většinou film, které by se do něj za běžných okolností rozhodně nedostaly.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
World Trade Center (World Trade Center) (pátek 16. 7., Paramount Network, 20.00 - 22.35 / neděle 18. 7., 22.50 - 01.35)

Plakát filmu World Trade Center / World Trade Center
© JoBlo.com
Patnáct let staré drama je v našich končinách hodnoceno o dost hůř než v zámoří. Důvodem je to, že od režírujícího Olivera Stonea skoro všichni čekali konspirační thriller, který největší trauma západního světa moderních dějin postaví do nového světla a bude provokovat. Stal se ale úplný opak a kontroverzní tvůrce popřel sám sebe a natočil nefalšovanoui poctu všem zúčastněným i obětem teroristických útoků z 11. září. Řemeslně pochopitelně nelze mít výhrad, protože vizuální stránka je perfektní, kamera nádherná a hudba potřebně tklivá. Problém je v tom, že autor neznal míru a celé je to zbytečně kýčovité až patetické, někdy nechtěně směšné, tempo zoufale vázne a velký důraz je kladen na náboženství a sílu víry, což je pro skeptiky jen těžko snesitelné. Titulní roli ztvárnil Nicolas Cage, kterého doplňují třeba Maria Bello nebo Michael Peña. S odstupem let možná ne tak nevydařený, ale rozhodně počin, který zklame.  

Zajímavost: V zájmu realističnosti se snímek točil ve skutečných lokacích a chronologicky.

Originální trailer filmu World Trade Center / World Trade Center
Kluci na řece (sobota 17. 7., Prima, 16.45 - 18.52 / neděle 18. 7., Prima Max, 11.55 - 13.55 / čtvrtek 22. 7., 11.40 - 13.40)

Plakát filmu  / Kluci na řece
© Filmový přehled
Poetická protektorátní komedie je dnes zcela zapomenutá a příliš se nepřipomíná. Přitom právě ona stála u zrodu dlouhé československé tradice dětských filmů. Režírující dvojice Václav Krška a Jiří Slavíček v ní spoléhala na nadčasový příběh plný klukovských her, radovánek i kanadských žertíků a vsadila na naprosto bezstarostnou, v tomto případě ale i trochu magickou a záhadnou atmosféru, která skvěle zachycuje onen těžce uchopitelný svět dětí. K tomu se navíc přidávají nádherné lokace a dlouhé záběry plynoucí řeky, které jsou metaforou plynutí času. Nechybí ani na svou dobu relativně svižné tempo, jemný a inteligentní humor a krásná hudba. V obsazení uchvátí fantastický Jindřich Plachta, krom něho se objeví ještě třeba Terezie BrzkováEduard KohoutZdeňka Baldová nebo Svatopluk Beneš. Možná škoda, že příběh není celistvý a zbytečně řeší dvě dějové linie, které nejsou až tak zajímavé. Opomíjený tip.  

Zajímavost: Jednoho z chlapců hrál člen slavného filmařského rodu Borek Lipský, který o tři roky později zahynul po zásahu bleskem. 

Ukázka z filmu Kluci na řece
Iluze lásky (Death Defying Acts) (sobota 17. 7., Televize Seznam, 20.00 - 22.00 / neděle 18. 7., 14.20 - 16.20)

Plakát filmu Iluze lásky / Death Defying Acts
© IMP Awards
Britsko-australské drama vypadá na první pohled dost atraktivně a diváka může snadno nalákat. Zápletka je atraktivní, navíc se v ní pracuje s reálnými osobami a i zasazení do dvacátých let nepochybně nezůstane bez povšimnutí. Režírující Gillian Armstrong ale jako by nedokázala potenciál využít naplno, a i když nedělá nic špatně, výsledek je zoufale nevýrazný. Dobová atmosféra i výprava jsou velmi dobré, tempo hodně solidní a kamera obstojná. Problém nastává v tom, že autorka moc nevěděla, zda točí romanci, psychologický film, nebo drama a spojila všechno dohromady, což bohužel moc nefunguje. Příběh tak mnohdy drhne, postavy nejsou napsané úplně nejlépe a leckdy jim chybí motivace a ani romantická linie není nijak zajímavá. Lehce nad průměrem tak snímek udržuje obsazení, v němž hlavní role ztvárnili trochu unylý Guy Pearce a spolehlivá Catherine Zeta-Jones, nejvíc pozornosti na sebe ale strhává dokonalá a tehdy začínající a jen málo známá Saoirse Ronan, dále se objeví ještě třeba Timothy Spall nebo Malcolm Shields. Pozitivem budiž i krátká stopáž. Trochu nevýrazný tip na sobotní večer.

Zajímavost: Ve většině světa šel film rovnou na DVD.

Originální trailer filmu Iluze lásky / Death Defying Acts
Fantastická čtyřka (Fantastic Four) (sobota 17. 7., Prima Cool, 20.15 - 22.20 / neděle 18. 7., 15.10 - 17.15)

Plakát filmu Fantastická čtyřka / Fantastic Four
© IMDb
Po šestnácti letech a v kontextu dalších pokusů asi působí první převedení populárního komiksu na plátno naprosto neškodně. Režírující Tim Story v něm asi zcela správně spoléhal na opulentní vizuální stránku, bohaté a povedené digitální efekty, svižné tempo a velmi solidní akci. Tu ovšem pokazil nesmyslnými střihy, které přicházejí naprosto nevhodně a místy činí všechno trochu nepřehledným. Příběh je pochopitelně velmi jednoduchý a předvídatelný, a i když se snaží uspokojit úplně všechny, přece jen zaujme více ty menší diváky, protože humor je cílen přesně na ně a také celková atmosféra je značně odlehčená a spíše v pohádkovém duchu. Titulní role obsadili Ioan GruffuddJessica AlbaChris EvansMichael Chiklis a Julian McMahon, kteří jsou ale dost zaměnitelní a nevýrazní. Při trošku větší dávce tolerance a s přimhouřenýma očima slušná zábava pro celou rodinu. 

Zajímavost: Filmová adaptace nejdéle vydávaného komiksu od Marvelu se připravovala celých deset let.

Oficiální trailer filmu Fantastická čtyřka / Fantastic Four
Pan Dokonalý (The Good Guy) (sobota 17. 7., Televize Seznam, 22.00 - 23.55 / pondělí 19. 7., 00.20 - 02.15)

Plakát filmu Pan Dokonalý / The Good Guy
© KAD Movie Reviews - WordPress.com
Zatímco u nás je romantická komedie z konce první miléniové dekády známá jen málo a hodnocena sotva průměrně, na zahraničních databázích je na tom o mnoho lépe. Debutující režisér a scenárista Julio DePietro se v ní spolehl na absolutní diváckou a žárnovou jistotu a uspokojí hlavně méně náročné a možná i zkušené diváky a ženskou část publika. Příběh je totiž zoufale předvídatelný a klišovitý, chybí v něm výraznější momenty i lépe vypointované scény. Humor místy trochu vázne a romantika je chvílemi hodně přeslazená a lehce kýčovitá. Dojem pak vylepšují střídmá stopáž a poměrně svižné tempo. V hlavní roli se objeví solidní Alexis Bledel, jejímiž dvěma objekty zájmu jsou Scott Porter a Bryan Greenberg, mezi nimiž vzájemně funguje potřebná chemie, takže i díky nim je romance snesitelná. Jedna z těch méně výrazných a nenápadných žánrovek.  

Zajímavost: Ačkoli na začátku filmu mluví postava Bledel o tom, že je levačka, herečka je ve skutečnosti pravačka.

Oficiální americký trailer filmu Pan Dokonalý / The Good Guy
Requiem za sen (Requiem for a Dream) (sobota 17. 7., ČT art, 22.35 - 00.15)

Plakát filmu Requiem za sen / Requiem for a Dream
© Facebook tvůrce
Slavné miléniové drama je hodně intenzivní a i po letech funguje jako naprosto odstrašující prevence proti drogové závislosti. Režisér a spoluscenárista Darren Aronofsky se sice rozjíždí pomalu a diváka přehltí intelektuálními dialogy, postupem času ale víc a víc zabředá do absolutní deprese, kterou prohlubuje úchvatnými a zároveň děsivými drogovými vizemi, halucinacemi a temnou hudbou Clinta Mansella, jejíž minimalistické téma už dávno přerostlo slávu filmu. Nebojí se ani tvrdě naturalistických scén, z nichž jen málokomu nebude špatně, absolutním vrcholem pak je extrémně silný a uzemňující závěr. Fenomenální je i obsazení, jemuž dominuje na Oscara nominovaná Ellen Burstyn, za kterou ale příliš nezaostávají ani Jared LetoJennifer Connelly nebo Marlon Wayans, který prokáže, že bez problémů zvládá i nekomediální úlohy. Naprostá klasika, na níž ale musí mít divák náladu a jednoznačný tip týdne. 

Zajímavost: Každé ráno trávila Burstyn čtyři hodiny v maskérně, kde pro ni byly vyrobeny čtyři různé tučné krky a nosila devět paruk.

Originální trailer filmu Requiem za sen / Requiem for a Dream
Samorost (neděle 18. 7., Televize Seznam, 22.10 - 00.20 / pondělí 19. 7., 13.15 - 15.25 / středa 21. 7., 22.15 - 00.25)

Plakát filmu  / Samorost
© Terryhoponozky
Československá normalizační komedie z první poloviny osmdesátých let patří k těm, které se po revoluci moc nepřipomínaly a postupem času se na ně zapomnělo. Dáno to může být tím, že režírující Otakar Fuka v ní překvapivě realisticky zachycuje vnitřní fungování státu, v němž funguje protekcionismus a "kamarádíčkování", které je natolik nadčasové, že v něm možná oproti dnešku není velký rozdíl. Oficiální označení komedie je asi trochu zavádějící a mění divácká očekávání, protože ve skutečnosti snímek osciluje mezi moralitou, vztahovým dramatem, satirou a v závěru i bláznivou komedií a logicky není úplně ničím a dojmy z něj jsou rozpačité. Zoufale mu chybí zapamatovatelnější scéna, výraznější moment a konzistentnější atmosféra, která se pohybuje od posmutnělé až po zcela rozvernou. Slabší chvíle ale zachraňuje výborný Milan Lasica v titulní úloze, jemuž zdatně sekundují třeba Veronika ŽilkováJiří CíslerIvana Chýlková nebo Jitka Asterová. Solidní tip.

Zajímavost: Natáčení probíhalo v Železném Brodě.

Ukázka z filmu Samorost
Atlantský val (Le mur de l’Atlantique) (pondělí 19. 7., ČT2, 17.00 - 18.45)

Plakát filmu Atlantský val / Le mur de l’Atlantique
© Travel Posters Online
Francouzsko-italská válečná komedie z raných sedmdesátých let je nejen u nás absolutně neznámá a oficiální cestou prakticky nejde sehnat. Je to sice trochu zvláštní vzhledem k tuzemské popularitě těchto žánrovek, ale po přečtení nemnoha komentářů se dá pochopit, proč zrovna tenhle počin je tak opomíjený. Režírující Marcel Camus v něm totiž dostal k dispozici prazvláštní příběh, v němž je plno nepochopitelně nesmyslných scén, postavám v něm chybí motivace i na tak odlehčenou podívanou a celý občas postrádá logiku až moc, navíc se dost často přestane věnovat hlavním postavám a sleduje nedůležité vedlejší epizody. Tvůrce ani nedokázal dodat to správné tempo a i přes relativně střídmou stopáž působí výsledek roztahaně a místy nudně. Většina humorných scén ale funguje bez větších problémů a i pár akčních scén je velmi dobrých. V hlavní roli exceluje a co se dá zachraňuje Bourvil, pro něhož šlo o loučení nejen se světem filmu, protože premiéry se už nedožil, i proto mrzí rozpačitý výsledek o to víc. Raritní tip.  

Zajímavost: Bourvil zemřel tři týdny před premiérou, při níž diváci aplaudovali vestoje, aby mu vzdali hold.

Originální trailer filmu Atlantský val / Le mur de l’Atlantique
Půl domu bez ženicha (úterý 20. 7., Televize Seznam, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu  / Půl domu bez ženicha
© Filmový přehled
Normalizační komedie z raných osmdesátých let je typickým počinem své doby. Není úplně špatně hodnocená, ale je hodně nevýrazná a stojí a padá s výtečným a kvalitním obsazením. Režírující Hynek Bočan, který scénář napsal společně s tehdy dost populárním moderátorem Antonínem Přidalem, se v něm pokusil o jakousi společenskou satiru, ale ve výsledku se tato snaha minula účinkem a změnila se v jakousi smířlivou žánrovku, kterou výrazně kazí nijaký závěr. Největší problém je asi v ladění snímku, který je odlehčený, ale námětem a hlavní postavou by měl být spíš hutným dramatem o autokratovi. Jinak ale nic špatně není, protože tempo je svižné, pár dialogů a scén vtipných, atmosféra poměrně pohodová a stopáž naštěstí dost střídmá. V hlavní roli exceluje Vladimír Menšík, vedle kterého se objeví Blažena HolišováVeronika FreimanováVáclav Vydra nebo Dana Medřická, žádný z nich ale nemá tolik prostoru, aby s ním výrazněji držel krok. Nenáročná záležitost.

Zajímavost: Jde o jediný film, v němž se setkali Vydra a jeho matka Medřická.

Televizní spot filmu Půl domu bez ženicha
Vzestup Jordana Petersona (The Rise of Jordan Peterson) (čtvrtek 22. 7., ČT2, 00.30 - 02.00)

Plakát filmu Vzestup Jordana Petersona / The Rise of Jordan Peterson
© CSFD
Předloňský kanadský dokument sleduje osobu kontroverzního kanadského psychologa, jehož názory jsou velmi sledované na sociálních sítích. Režisérka, scenáristka a kameramanka Patricia Marcoccia v něm dostala přístup do jeho soukromí a mluvila s několika členy jeho rodiny, kamarády, ale i s jeho odpůrci. Snímek se tak někdy mění v klasickou přehlídku mluvících hlav, jejich promluvy jsou ale většinou poměrně zajímavé, takže se to dá snadno odpustit, navíc podle většiny komentářů autorka svému objektu zájmu úplně nestraní a snaží se být objektivní. Výrazným záporem je však to, že pokud o osobě psychologa divák nic neví, snímek ho moc nezaujme, protože z něj úplně nepochopí, proč je tak kontroverzní. Některé jeho názory ale určitě za přemýšlení stojí, i když s nimi člověk úplně nesouhlasí. Relativně normální dokument o "nenormálním" mysliteli. 

Zajímavost: Peterson patří k nejcitovanějším a nejvlivnějším intelektuálům dnešní doby.

Oficiální trailer filmu Vzestup Jordana Petersona / The Rise of Jordan Peterson

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Austin Butler spojí síly s Darrenem Aronofskym (28.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Nicolas Cage čelí apokalypse (07.03.2024 18:45 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Teaser: Longlegs (03.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu