TV tipy: Johanka z Arku, kapitán Bombarďák a Godzilla poznávají továrnu na sny

Vydáno: 09.07.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Columbia Pictures

Už první pohled na náš aktuální televizní výběr svědčí o tom, že situace se moc nemění a stále se spoléhá především na tradiční reprízy. Z druhého sledu pak výrazněji vyčnívá snad jen Johanka z Arku Luca Bessona.
Petr Pan: Návrat do Země Nezemě (Return to Never Land) (sobota 10. 7., Nova Cinema, 14.45 - 16.05 / neděle 11. 7., 07.00 - 08.20 / úterý 13. 7., 04.10 - 05.10)

Plakát filmu Petr Pan: Návrat do Země Nezemě / Return to Never Land
© FFF Movie Posters
Skoro dvacet let starý animák těží z populární postavy a předlohy J. M. Barrieho. Režírující duo debutantů Donovan Cook a Robin Budd se v něm nepouštělo do žádných experimentů a spoléhalo jen na sílu značky a velmi jednoduchý příběh, nad nímž nemá smysl moc přemýšlet. Z dnešního pohledu potěší poctivá ruční animace, na které je tedy vidět nižší rozpočet a ve své době působila v porovnání se vzmáhající se počítačovou animací archaicky. Tempo ale úplně nefunguje, protože je trochu pomalejší a i přes krátkou stopáž vše vypadá subjektivně o něco delší. Dospělí pak musí počítat s tím, že tvůrci cílí na menší diváky, čemuž uzpůsobují humor, vtípky i jednotlivé postavy, odrostlejší tak ocení snad jen umístění děje do válečného a bombardovaného Londýna. Nesmí chybět samozřejmě velké množství písní, mezi kterými ale není jasný a výrazný hit. Tip pro odpolední víkendový odpočinek s celou rodinou.  

Zajímavost: Snímek byl původně plánován přímo na video, v USA ale šel nakonec do kin.

Originální trailer filmu Petr Pan: Návrat do Země Nezemě / Return to Never Land
Godzilla (Godzilla) (sobota 10. 7., Nova, 14.50 - 17.35 / úterý 13. 7., Nova Cinema, 17.20 - 20.00 / středa 14. 7., 12.40 - 15.25)

Plakát filmu Godzilla / Godzilla
© Amazon.com
Akční sci-fi z konce devadesátých let je typickou podívanou své doby a ukázkou toho, jak je těžké až nemožné převést japonskou klasiku do hollywoodských poměrů, aniž by to nepůsobilo směšně. Režisér a spoluscenárista Roland Emmerich v něm spoléhal především na vysoký rozpočet a titulní monstrum, které zachytil opravdu velkolepě, a i když je na něm znát digitální původ, jeho momenty patří k tomu vůbec nejlepšímu. S tím souvisí i výborná akce plná destrukcí a svižného tempa. Příběh pochopitelně nemá smysl řešit, protože je vystavěn jen v obrysech a o nějaké zásadní zápletce nemůže být ani řeč, natožpak o hlubší logice. Lidské postavy jsou nezajímavé, ačkoli je hrají třeba Matthew BroderickJean Reno nebo Hank Azaria. Zásadním problémem pak je stopáž, která by potřebovala výrazně pokrátit. Ideální sobotní podvečerní výplach, který je u nás hodnocen o dost lépe než v zámoří. 

Zajímavost: Úvodní titulky připomínají jaderné zkoušky na atolu Mururoa ve Francouzské Polynésii, které probíhaly v letech 1966 - 1996.

Originální trailer filmu Godzilla / Godzilla
Wiplala (Wiplala) (sobota 10. 7., ČT :D, 15.25 - 17.05)

Plakát filmu Wiplala / Wiplala
© IMDb
Sedm let stará nizozemská dobrodružná fantasy je nejen u nás skoro neznámá, což je jednoznačně dáno zemí původu. Režírující Tim Oliehoek v ní vycházel z předlohy Annie M. G. Schmidt a spoléhal se na naprostou diváckou jistotu v podobě příběhu plného kouzel a fantazie a už mu stačilo jen dodat potřebné svižnější tempo, příjemnou atmosféru, přijatelnou stopáž a solidní akci. Záležet si dal i na vizuální stránce, na kterou sice dostal nižší rozpočet a musel v ní kombinovat klasické triky s těmi digitálními, naštěstí to ale nedopadlo tak děsivě, jak to možná někomu zní a vše působí naprosto přirozeně, i když je pochopitelně rozdíl poznat. K pozitivním dojmům pak přispívá i sympatické obsazení plné neznámých a povětšinou dětských tváří, které navíc nejsou nijak otravné. Jen možná škoda, že dospělí diváci si tu toho tolik nenajdou. Nenáročná sobotní oddechovka.

Zajímavost: Na zlínském festivalu byl snímek nominován na hlavní cenu.

Originální trailer filmu Wiplala / Wiplala
Kapitán Bombarďák ve filmu (Captain Underpants: The First Epic Movie) (sobota 10. 7., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / neděle 11. 7., 13.40 - 15.25 / pondělí 12. 7., 09.15 - 11.05)

Plakát filmu Kapitán Bombarďák ve filmu / Captain Underpants: The First Epic Movie
© Facebook tvůrce
Koprodukční animovaná komedie v našich končinách není až tak známá, což je svým způsobem škoda, protože jde o v dobrém slova smyslu ujetou podívanou. Režírující David Soren v ní vychází z v zámoří u menších chlapců velmi populární knižní předlohy Dava Pilkeyho, jejíhož ducha dle všeho zachovává. To znamená, že příběh, který je epizodický a nedrží pohromadě, je relativně originální a jde o jakousi superhrdinskou parodii, která ale zároveň dodržuje pravidla žánru. Tvůrce se pak opírá o naprosto bláznivou atmosféru, extrémně svižné tempo, v němž není možné napoprvé všechny vtípky pochopit a všimnout si jich, a o hodně zajímavou animaci, která se nebojí střídat několik stylů, aniž by kdykoli působila chaoticky. Výborná je i vizuální stránka plná barev a výrazných hrdinů. Dospělým udělá radost, že autoři se nebojí několika popkulturních odkazů, které je ale někdy těžké úplně rozklíčovat, příjemně překvapí i většinou inteligentní humor, který není prvoplánový. O to víc pak bije do očí několik naprosto zbytečných a rozpačitých fekálních vtipů. Nenápadný animák na sobotní večer.  

Zajímavost: Snímek byl natočen ke dvacátému výročí knižní předlohy.

Originální trailer filmu Kapitán Bombarďák ve filmu / Captain Underpants: The First Epic Movie
Co jsme komu zase udělali? (Qu’est-ce qu’on a encore fait au bon Dieu?) (sobota 10. 7., Prima Max, 20.00 - 22.00 / neděle 11. 7., 17.55 - 20.00)

Český plakát filmu Co jsme komu zase udělali? / Qu'est-ce qu'on a encore fait au bon Dieu?
© Facebook tvůrce
Pokračování úspěšné francouzské komedie, která leccos vypovídá o současné západní civilizaci, vzniklo před dvěma lety a je jednou velkou sázkou na jistotu, od které nelze čekat nic moc originálního. Režisér a spoluscenárista Philippe de Chauveron v ní poměrně příjemně rozvíjí koncept z předchozího dílu a osudy všech postav, aniž by to celé působilo jako ona pověstná nastavovaná kaše. Humor je pořád inteligentní, i když už ne tak úderný a tempo je lehce pomalejší. V obsazení našinec pozná asi jen velmi dobrého Christiana Claviera, i zbytek je ale vesměs výborný. Potěší i fakt, že tvůrce se trochu odvázal a sem tam si dovolí politicky nekorektní vtip, musí se ale pořád držet v určitých mantinelech, což je na jednu stranu pochopitelné, na druhou ale trochu škoda. Diváci musí také počítat s tím, že většina humoru vychází z dialogů, nikoli ze situací, což může být pro někoho zklamání. Další příjemná, avšak nevýrazná podívaná na víkendový večer. 

Zajímavost: Podle tvůrce prý Clavier okamžitě souhlasil s tím, že si svou roli zopakuje.

Oficiální český trailer filmu Co jsme komu zase udělali? / Qu’est-ce qu’on a encore fait au bon Dieu?
Kovbojové a vetřelci (Cowboys & Aliens) (neděle 11. 7., Paramount Network, 20.00 - 22.30)

Plakát filmu Kovbojové a vetřelci / Cowboys & Aliens
© Facebook tvůrce
Dekádu starý akční sci-fi thriller měl být hitem tehdejší sezóny, skončil ale zklamáním a dnes je na zahraničních databázích hodnocen jen lehce nadprůměrně, u nás je na tom dokonce o něco hůř. Režírující Jon Favreau v něm sice dostal k dispozici štědrý rozpočet, ten ale trestuhodně není vůbec vidět, protože vizuální stránka je nevýrazná a unylá. Tvůrce nejvíc zaujme na samotném začátku, který vypadá dost nadějně, jenže postupem času vše upadne a utopí se ve vlastní nerozhodnosti. Po celou stopáž není úplně jasné, zda má snímek být spíš sci-fi, moderní western nebo akční podívaná a ve výsledku pochopitelně není ničím. Nad vodou tak kromě několika povedených vtipů, kterých je ale hodně málo, drží snímek obsazení, v němž hrají prim hláškující Daniel Craig a Harrison Ford, jemuž stačí jet na půl plynu, dále se pak objeví ještě Olivia WildeSam Rockwell nebo Paul Dano. Jednoznačně promarněný potenciál, který je po většinu stopáže nudný se směšnými dialogy, což potvrdí i naše recenze

Zajímavost: Po skončení natáčení si Ford koupil koně, na kterém jezdil.

Český trailer filmu Kovbojové a vetřelci / Cowboys & Aliens
Johanka z Arku (Joan of Arc) (pondělí 12. 7., ČT2, 22.10 - 00.45)

Plakát filmu Johanka z Arku / Joan of Arc
© Movie Poster Shop
Na francouzské drama z končících devadesátých let se postupem času zapomnělo, přitom se od něj ve své době dost očekávalo. Režisér a spoluscenárista Luc Besson se v něm na známou historickou postavu podíval z trochu jiného úhlu a pokusil se její osud vykreslit spíš psychologicky, přičemž kladl důraz na její silnou víru v Boha. To se mu úplně nevyplatilo, protože vizuálně je sice vše takřka dokonalé, kamera je nádherná a akce výborná a někdy i potřebně velkolepá, jen je jí tu zoufale málo. Funguje i dobová atmosféra a hodně solidní výprava. Jenže dost času je věnováno dialogům a úvahám, což je velký problém, protože tyto scény moc nefungují, působí křečovitě, hodně zdlouhavě a chybí v nich tempo, s čímž souvisí i přetažená stopáž, která není moc obhajitelná. Určitá nedůvěryhodnost je dána i obsazením tehdejší režisérovy manželky Milly Jovovich, která podobně náročnou roli nezvládá a chybí jí potřebné charisma. Mnohem lépe jsou na tom vedlejší role, v nichž se objeví třeba Faye DunawayTchéky KaryoVincent CasselDustin Hoffman nebo John Malkovich, kteří jsou ale vesměs nevyužití. Možná právem opomíjená záležitost.

Zajímavost: Natáčení trvalo devět měsíců.

Oficiální trailer filmu Johanka z Arku / Joan of Arc
Tisíc slov (A Thousand Words) (úterý 13. 7., Paramount Network, 20.00 - 22.00 / čtvrtek 15. 7., 03.00 - 05.00)

Plakát filmu Tisíc slov / A Thousand Words
© Amazon.com
Komediální drama není úplně výrazné a ani jeho hodnocení nepatří mezi ty, která by úplně lákala ke zhlédnutí. Pokud se k němu ale divák rozhodne, litovat by moc neměl, ačkoli je potřeba vědět několik faktů. Režírující Brian Robbins v něm nešel cestou žádných experimentů, ale spíše se spolehl na jistotu v podobě nostalgické a melancholické atmosféry, pomalejšího tempa, krátké stopáže a relativně fungujícího a především nefekálního humoru. To je s podivem proto, že v hlavní roli se objevil Eddie Murphy, který před zhruba deseti lety v ničem jiném než ve fekálních komediích nehrál, zde navíc ztvárnil roli, v níž z určitých důvodů nemůže moc mluvit, což bylo trochu paradoxní. Popral se s ní ale dobře, i když je vidět, že vážnější úlohy úplně stoprocentně nezvládá. Nejvíc ale mrzí samotný závěr, který je zoufale patetický a nechtěně směšný plný tradičních rodinných hodnot. Další ne úplně výrazný tip.

Zajímavost: Film byl natočen v roce 2008, do kin ale šel až o čtyři roky později.

Oficiální trailer filmu Tisíc slov / A Thousand Words
Továrna na sny (Traumfabrik) (středa 14. 7., Prima Max, 20.00 - 22.40 / čtvrtek 15. 7., 17.20 - 20.00)

Plakát filmu Továrna na sny / Traumfabrik
© IMDb
Předloňské německé komediální drama není nejen u nás tolik známé a v programu by se dalo snadno přehlédnout, to by ale svým způsobem byla škoda. Režírující Martin Schreier v něm kladl důraz na výbornou retro atmosféru, poměrně velkolepou výpravu, skvělý a propracovaný vizuál a krásnou kameru. Navíc dostal k dispozici zajímavý a docela originální příběh z atraktivního filmařského prostředí, které dokázal vytěžit prakticky na maximum. Titulní role ztvárnili Dennis Mojen a Emilia Schüle, mezi kterými funguje potřebná chemie a i díky malé známosti tak působí autenticky. Jen škoda, že se tvůrce nedokázal rozhodnout zda chce točit čistě romantický film, komedii, nebo drama a snaží se zkombinovat všechno dohromady, což se ne vždy zcela zdaří a místy to působí hodně zvláštně. Malinkou kaňkou budiž ještě přehnaně sladkobolný závěr. Pohled do zákulisí německé kinematografie v těžkých dobách.  

Zajímavost: Premiéru si snímek odbyl 24. června 2019 v Berlíně.

Originální teaser trailer filmu Továrna na sny / Traumfabrik
Četník a četnice (Le gendarme et les gendarmettes) (čtvrtek 15. 7., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Četník a četnice / Le gendarme et les gendarmettes
© IMDb
Závěrečný díl u nás velmi populární francouzské komediální série vznikl na počátku osmdesátých let a obecně je přijímán jako nejslabší, přesto si udržuje relativně solidní hodnocení, ačkoli v našich končinách jsou o něco horší. Režírující Jean Girault, který v něm uzavřel svou kariéru, už hodně spoléhal na sílu značky a dostal k dispozici velmi slabý příběh, který recykluje stejnou zápletku a de facto nemá moc co nabídnout. Naštěstí svou zkušeností dokázal dodat svižné tempo, většinu i těch slabších vtipů dobře vypointovat, vyměřit střídmou stopáž a stále mu funguje odlehčená a pohodová atmosféra. V hlavní roli pochopitelně nesmí chybět Louis de Funès, na němž je sice vidět přibývající věk, pořád ale většinu humoru dokáže bez problémů prodat a uhrát jen svými grimasami a gesty. Objeví se pochopitelně i třeba Michel Galabru. Slabší, ale pravděpodobně důstojné zakončení legendární série.  

Zajímavost: Girault zemřel v průběhu natáčeníde Funès půl roku po jeho skončení.

Originální trailer filmu Četník a četnice / Le gendarme et les gendarmettes


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY