Kinopremiéry: Mstitel Lindemann se ocitá ve spirále strachu a nutně potřebuje očistu

Vydáno: 30.06.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Lionsgate

Prázdniny startují v kinech sedmi premiérami, mezi kterými chybí nějaký větší trhák. Hororové fanoušky ale určitě potěší pokračování úspěšných sérií Saw a Očista, děti zase ocení animované Chlupáčky.
Spirála strachu: Saw pokračuje (Spiral: From the Book of Saw) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Spirála strachu: Saw pokračuje / Spiral: From the Book of Saw
© Vertical Entertainment
S populární hororovou sérií to v kinech v posledních letech nebylo nikterak slavné, přesto se dočkala dalšího pokračování. To podle synopse vypadá naprosto tuctově a nedá se očekávat podobné zjevení jako kdysi od prvního dílu, čemuž odpovídají i ohlasy a hodnocení, která se pohybují okolo průměru. Režie se chopil zkušený, i když málo známý Darren Lynn Bousman, velmi překvapivé je ale obsazení, v němž se objeví Chris Rock (!), Samuel L. Jackson a Max Minghella. Krom samotného názvu tak právě to zůstává největším lákadlem. Velmi slabá premiéra týdne.

Synopse: Mladý detektiv Zeke Banks (Chris Rock) a jeho parťák William Schenk (Max Minghella) vyšetřují děsivé vraždy, které začínají připomínat nechvalně známé případy z minulosti. Nevědomky se tak stávají figurkami na šachovnici morbidní hry zákeřného vraha. A Zeke vůbec netuší, že společně s ním bude ďábelskému plánu zločince čelit i jeho otec, vážený policejní veterán (Samuel L. Jackson).

Oficiální český trailer filmu Spirála strachu: Saw pokračuje / Spiral: From the Book of Saw
Očista navždy (The Forever Purge) (CinemArt)

Český plakát filmu Očista navždy / The Forever Purge
© CinemArt
Dalšího, tentokráte šestého dílu se dočkala i hororová série, která se na rozdíl od ostatních může chlubit relativně originálním námětem. Ten se postupem let ale nikam nevyvinul a upadl do strašlivého stereotypu. Těžko říct, zda tomu teď bude jinak, když synopse zní znovu stejně, režírující Everardo Gout není na velkém plátně moc zkušený a ani v hlavních rolích se neobjeví žádná známá tvář. Hodnocení ani komentáře zatím neexistují, takže jde spíš o jasnou volbu pro zaryté fanoušky série. Možná další rozpačitá premiéra.

Synopse: Když Adela (Ana de la Reguera) s manželem úspěšně ilegálně pronikli z Mexika do USA, mysleli si, že mají vyhráno. Oba si našli práci a začali žít klidný život. Ten i jim každý rok narušuje Očista, během které se Spojené státy mění v peklo plné bezpráví. I na tuto akci už si ale žena zvykla a společně s manželem se chodí ukrýt do spřátelené komunity, která ví, jak se případným útočníkům bránit. Letos to ale bude trochu jiné, protože dost lidí se rozhodne, že Očista nekončí sirénou a pokračují v akci bez ohledu na následky. Krvavá lázeň je tedy nezastavitelná.

Oficiální český trailer filmu Očista navždy / The Forever Purge
Chlupáčci (Extinct) (Bioscop)

Český plakát filmu Chlupáčci / Extinct
© Bioscop
Animáky jsou stále populární a není týden, kdy by alespoň jeden nemířil do kin. A ani tento není výjimkou, protože premiéru má dobrodružství, které vzniklo v produkci USA a Číny. Jediné, nač lze diváky objektivně lákat, je právě žánr, možná vzhled postaviček, které jsou oživlými donuty a relativně solidně vypadající trailery a plakát. Ohlasů je totiž zatím naprosté minimum a ani režijní dvojice, kterou tvoří David Silverman a debutant Raymond S. Persi, není nijak zvlášť známá. Potenciálním zájemcům tak nezbývá nic jiného než řídit se aktuálním rozpoložením sých potomků, protože bez nich nemá návštěva kina smysl.

Synopse: Chlupáčci jsou roztomilá chlupatá zvířátka ve tvaru donutu, která poklidně žijí v hojném počtu na Galapágách. Věčně nabručený pesimista Eda a jeho sestra Pupí, která působí zmatek, kamkoliv přijde, ale mezi ně moc nezapadají. Když Pupí nešťastnou náhodou zničí přípravy na blížící se Květinový festival, je společně s bratrem vyhnána. Vydávají se tak na zakázané území najít květinu tak krásnou, aby jim Chlupáčci odpustili a přijali zpět. Při průzkumu narazí na záhadnou zářící květinu, která je ve skutečnosti branou do současnosti. A než se nadějí, ocitají se v moderní Šanghaji plné aut, světel a rámusu. Zde se také dozvědí, že Chlupáčci vyhynuli. Najednou tak musí najít cestu zpět časem a změnit historii.

Český trailer filmu Chlupáčci / Extinct
Lindemann: Live in Moscow (Lindemann: Live in Moscow) (Aerofilms)

Plakát filmu Lindemann: Live in Moscow / Lindemann: Live in Moscow
© lindemann.film
Frontman kontroverzní německé skupiny Rammstein Till Lindemann před pár lety založil se švédským muzikantem Peterem Tägtgrenem projekt, který pojmenoval sám po sobě. V kinech je aktuálně možnost vidět záznam koncertu tohoto dua, který se odehrál loni v Moskvě a byl naprosto unikátní jednak v tom, že pár dní po jeho skončení v plné síle propukla pandemie a stal se tak jedním z posledních koncertů, který proběhl tak, jak jsme byli vždy zvyklí a jednak se na podzim oba pánové rozhodli, že jejich společná cesta skončí. Režii záznamu obstaral Serghey Grey, to ale není tak podstatné. Dle všeho hudební, ale především vizuální zážitek.

Synopse: 15. března 2020 zpěvák slavné skupiny Rammstein Till Lindemann a švédský multiinstrumentalista a producent Peter Tägtgren vystoupali na pódium v moskevské VTB Aréně se svým projektem Lindemann, aby předvedli dvě triumfální vystoupení. Z obou vznikl velkolepý koncertní záznam, který je unikátní ze dvou důvodů. V listopadu se oba muzikanti totiž rozhodli s celým projektem nepokračovat, čímž se z koncertu stala připomínka historie. Pár dní po koncertu navíc vypukla epidemie, která znemožnila pořádání podobných akcí, a tak se show v Moskvě stala možná tím úplně posledním koncertem, který byl odehrán v podobě, na kterou byli všichni zvyklí.

Originální trailer filmu Lindemann: Live in Moscow / Lindemann: Live in Moscow
Kočár do Vídně (NFA)

Plakát filmu  / Kočár do Vídně
© NFA
Digitalizované a restaurované verze se dočkalo klasické československé válečné drama ze druhé poloviny šedesátých let, které je naprosto sugestivní a mrazivé a oplývá depresivní atmosférou a komorností, která celý zážitek umocňuje. Režii obstaral Karel Kachyňa, který na scénáři spolupracoval se svým stálým kolegou a autorem předlohy Janem Procházkou. V hlavní roli excelovala Iva Janžurová, které dělali společnost především Luděk Munzar a Jaromír Hanzlík, pro kterého šlo o první větší příležitost. I vzhledem ke krátké stopáži navíc mohou snímek zkusit i ti, kteří jinak starší filmy nevyhledávají. Naprostá tuzemská klasika, které velké plátno bude slušet.

Synopse: Zoufalé venkovské ženě (Iva Janžurová) pověsili během války Němci muže. Osud jí teď přivedl do rukou mladého vojáčka (Jaromír Hanzlík), na němž může vykonat svou pomstu. Společně s vojákem a jeho těžce zraněným spolubojovníkem (Luděk Munzar) totiž míří na svém koňském povozu k rakouským hranicím. Celou cestu čeká na moment, kdy se bude moci pomstít, když ale ta chvíle nastane, žena zaváhá.

Zajímavost: Na festivalu v Karlových Varech v roce 1966 získal film hlavní cenu.

Televizní spot filmu Kočár do Vídně
Mstitel (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Mstitel
© Červený koberec
Česká komedie už ze synopse vypadá jako jeden velký bizár, což víceméně potvrzují i fotografie a trailery. Jelikož hodnocení ani recenze zatím skoro neexistují, nelze tuto domněnku potvrdit, nejspíš ale daleko od pravdy nebude. Režisérkou a scenáristkou je Lucia Klein Svoboda, která dala v obsazení ze známých jmen důvěru Jaroslavu DuškoviMilanu ŠteindleroviPavle TomicovéHaně Vagnerové nebo Luďku Sobotovi. Vzhledem k výše zmíněnému nelze ani očekávat, že se cílí na první místa žebříčků návštěvnosti, spíše půjde o snahu šokovat a možná vyvolat diskuzi. Prapodivná premiéra.

Synopse: Anton býval slavný divadelní herec, jemuž alkohol zničil kariéru. Když ho ředitel divadla vyhodí z práce a manželka chce z bytu, vezme Anton osud do svých rukou. A začne chlastat ještě víc. Brzy se rozjede plejáda fantastických zážitků, výtvarných skvostů a (ne)chtěných vtipů, která má jen jeden háček - Antonova manželka se tomu vůbec nesměje a opustí ho i s jeho synem. Jak se Anton zachová?

Zajímavost: Dušek k filmu uvedl: "Takové filmy, kdy divák dostane pěstí do obličeje, jsou občas potřeba."

Originální teaser trailer filmu Mstitel
Na značky (Cinepoint)

Plakát filmu  / Na značky
© filmexpanded.com
Slovensko-český dokument se vrací k obřímu všesokolskému sletu, který proběhl před třemi lety. Debutující režisérka Mária Pinčíková v něm sleduje dva protagonisty, kteří se na akci chystají, i když každý plní jinou úlohu. Vzhledem k tomu, že hodnocení a komentářů je naprosté minimum, je těžké odhadovat, zda dokument nabízí něco navíc, nebo jde pouze o výsek ze života dvou Sokolů. Zájemci si ale pochopitelně snímek budou muset najít v programech svých oblíbených klubových kin, nejlépe s následnou diskuzí.

Synopse: V červenci 2018 se patnáct tisíc žen a mužů schází na jednom místě, aby zacvičili velkolepé choreografie. Všichni jsou členy Sokola, který je dodnes synonymem komunitní vzájemnosti. Dokument sleduje osudy dvou mužů, kteří mají podobná vystoupení na starosti a pečlivě se na ně chystají.

Originální trailer filmu Na značky


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY