TV tipy: Lví král je poberta a pašerák, který se vydal na výlet do Měsíčního údolí

Vydáno: 25.06.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na konci června už v televizích začíná být znát letní schéma plné repríz a nevýrazných počinů. Z premiérových tipů nejvíce zaujmou drama Clinta Eastwooda Pašerák a hraný remake Lvího krále, nechybí ani několik neznámých westernů.
Poslední útěk Jeronýma Pražského (sobota 26. 6., ČT2, 15.15 - 16.35 / čtvrtek 1. 7., 15.15 - 16.40)

Plakát filmu  / Poslední útěk Jeronýma Pražského
© ČFTA
Tři roky staré tuzemské televizní historické dokumentární drama není moc známé a do vysílání se tolik nezařazuje. Režisér a spoluscenárista Lubomír Hlavsa v něm vypráví příběh současníka Jana Husa, který se skoro nepřipomíná. O to víc pak zaráží, že se nevyhnul určitým historickým nesrovnalostem a evidentním nesmyslům, což snahy o dokumentárnost značně sráží. Jinak se ale může spolehnout na vydařenou dobovou atmosféru, poměrně solidní kameru a několik pikantních milostných scén, které se nebojí lehké erotiky. V hlavní roli dostal důvěru výborný Ondřej Vetchý, jemuž dělají společnost třeba Jitka ČvančarováPetr KostkaAlois Švehlík nebo Pavel Rímský. Škoda, že občas je vše vyprávěno až moc povrchně, bez většího nápadu a flashbacky působí zvláštně. Lekce dějepisu.

Zajímavost: Snímek stál necelé čtyři miliony korun.

Originální trailer filmu Poslední útěk Jeronýma Pražského
Pašerák (The Mule) (sobota 26. 6., Nova Cinema, 20.00 - 22.25 / neděle 27. 6., 13.20 - 15.45 / pondělí 28. 6., 08.40 - 10.55)

Český plakát filmu Pašerák / The Mule
© Facebook tvůrce
Kriminální drama vycházející ze skutečných událostí je příjemně staromilskou podívanou, která ani nechce být originální. Režisér a představitel hlavní role Clint Eastwood se divákům nikterak nepodbízí, vypráví ve velmi pomalém tempu a po celou dobu udržuje odlehčenou atmosféru, z níž je znát potřebný nadhled. Nevyhýbá se ani několika úderným hláškám a potěší i tím, že trochu rezignuje na jakoukoli korektnost a navíc si dokáže udělat legraci sám ze sebe. V obsazení krom samotného režiséra už nikdo nemá takový prostor, objeví se v něm nicméně třeba Bradley CooperDianne WiestMichael Peña nebo Taissa Farmiga. Stopáž možná mohla být o něco kratší, protože uprostřed snímek upadá do stereotypu, to ale zase tolik nevadí. Poctivá filmařina, o které se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Film je inspirován novinovým článkem z New York Times.

Oficiální český trailer filmu Pašerák / The Mule
Lví král (The Lion King) (sobota 26. 6., Nova, 20.20 - 22.35 / středa 30. 6., Nova Cinema, 20.00 - 22.20)

Český plakát filmu Lví král / The Lion King
© Facebook tvůrce
Hraná verze jednoho z nejpopulárnějších disneyovských animáků, která vznikla před dvěma lety, asi milovníky původního snímku nepotěší. Režírující Jon Favreau ho totiž pojal jako věrný přepis a příběhově se v něm prakticky neliší a i některé scény jsou doslovnými citacemi. Diváka upoutá naprosto dokonalou vizuální stránkou, která připomíná skvělý dokument z africké savany, toto nicméně do značné míry devalvuje velké množství muzikálových scén, které se s až realistickým pojetím úplně míjí. Dalším problémem je to, že ačkoli zvířecí hrdinové mluví, obličejová mimika úplně chybí a hlas je slyšet na pozadí, což zcela ničí jakékoli emoce. Alespoň, že tempo je docela svižné a písně stále fungují. Dost rozpačitý remake, který hodnotí i naše recenze.

Zajímavost: Na produkci filmu se podílelo sto třicet animátorů z třiceti různých zemí.

Český trailer filmu Lví král / The Lion King
50 k 1 (50 to 1) (neděle 27. 6., Nova Cinema, 17.50 - 20.00 / středa 30. 6., 00.25 - 02.25)

Plakát filmu 50 k 1 / 50 to 1
© IMDb
Sedm let staré rodinné drama v tuzemsku není moc známé, což může být dáno i tím, že není nikterak výrazné. Režisér a scenárista Jim Wilson v něm ničím nepřekvapí a spoléhá se na silný příběh na základě skutečných událostí, který je navíc zasazen do atraktivního dostihového prostředí. Atmosféra závodů koní naštěstí také funguje naprosto báječně a v kombinaci se svižným tempem udrží diváckou pozornost i v těch slabších momentech. K těm patří především černobílost všech postav, lehká předvídatelnost děje a malinko přetažená stopáž. Absolutním vrcholem pak je závěrečná dostihová scéna, která nejenže je dokonale strhující, ale i historicky přesná bez jakýchkoli úprav. Ze známých tváří se objeví jen Skeet Ulrich, jemuž sekundují třeba Christian KaneWilliam DevaneTodd Lowe nebo David Atkinson. Nenápadný tip.

Zajímavost: Sám režisér filmu přes dvacet let vlastní koně a aktivně na nich jezdí.

Oficiální trailer filmu 50 k 1 / 50 to 1
Armáda pěti mužů (Un esercito di 5 uomini) (neděle 27. 6., ČT2, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu Armáda pěti mužů / Un esercito di 5 uomini
© Amazon.it
Italský western z konce šedesátých let je u nás absolutně neznámý, což je svým způsobem velká škoda. Vznikl totiž v koprodukci s USA, která šla dokonce tak daleko, že část filmu natočil debutující Ital Italo Zingarelli a část Američan Don Taylor. Na výsledku to překvapivě není moc znát, protože je konzistentní, má svižné tempo, hodně solidní akci, především ale výborný příběh, který kombinuje western s heist filmem. Atmosféru pak dotváří jako vždy skoro geniální hudba Ennia Morriconeho. Hlavní role si vystřihli Peter GravesJames Daly a Bud Spencer, které doplnili například Nino CastelnuovoTetsuro Tamba nebo Claudio Gora. Kdyby tvůrci o trochu zkrátili stopáž, rezignovali na snahy o humor, které se vskutku nepovedly a trochu zbytečnou revolucionářskou pointu, mohl být výsledek ještě lepší. Hodně vzácný tip. 

Zajímavost: Dario Argento, který napsal scénář, některé scény sám natočil, v titulcích ale uveden není.

Originální trailer filmu Armáda pěti mužů / Un esercito di 5 uomini
Pobertové (The Reivers) (neděle 27. 6., ČT2, 21.55 - 23.40)

Plakát filmu Pobertové / The Reivers
© Pinterest
Ani komediální drama z konce šedesátých let se u nás nemůže pyšnit nějakou velkou popularitou a častým reprízováním. Režírující Mark Rydell v něm adaptoval román Williama Faulknera, takže se logicky soustředil hlavně na atmosféru amerického jihu a tamní specifické lidské charaktery, svižnější tempo a střídmou stopáž, v níž není moc prostoru na nudu. Za zmínku pak stojí i na Oscara nominovaná hudba Johna Williamse. Vzhledem ke jménu autora předlohy mnohé překvapí, že příběh je dost odlehčený a nabízí i hodně humorných situací, na druhou stranu se pak leckomu může zdát, že je to celé banální a tzv. o ničem. Titulní roli fantasticky ztvárnil a značný komediální talent v ní prokázal Steve McQueen, jemuž sekundovali kupříkladu Sharon FarrellRuth WhiteClifton JamesMichael Constantine nebo na Oscara nominovaný Rupert Crosse. Další neznámý počin.

Zajímavost: Crosse se stal vůbec prvním černošským hercem nominovaným na Oscara za vedlejší roli.

Ukázka z filmu Pobertové / The Reivers
Hondo (Hondo) (pondělí 28. 6., ČT2, 13.50 - 15.10)

Plakát filmu Hondo / Hondo
© IMDb
I o westernu z první poloviny padesátých let platí, že v našich končinách není moc známý a do programů televizí se dostává hodně málo. Proč tomu tak je, je těžké určit, když jde o naprosto klasického zástupce žánru. Režisér John Farrow v něm toho moc nevymýšlel a na základě povídky Louise L'Amoura vytvořil potřebnou atmosféru divokého západu, opřel se o silný příběh, v němž rezonují motivy pomsty, skoro antické tragédie a romantická linie, která funguje vesměs báječně a nepůsobí nijak kýčovitě. Body sbírá tvůrce i tím, že na svou dobu nezvykle realisticky zobrazuje Indiány a nedělá z nich jen krvelačné tvory bez špetky morálky. V hlavní roli nezklame drsný John Wayne, vedle něhož se neztratí ani Geraldine PageWard BondMichael Pate nebo James Arness. I vzhledem ke střídmé stopáži film uspokojí i moderního diváka, ačkoli v některých pasážích zastaral příliš.

Zajímavost: Wayne ve své biografii prohlásil, že jelikož věděl, že ve filmu bude líbací scéna a Page se o své zuby moc nestará, zaplatil jí kvůli natáčení zubařské vyšetření.

Originální trailer filmu Hondo / Hondo
Buffalo Bill a Indiáni aneb Lekce dějepisu Sedícího býka (Buffalo Bill and the Indians or Sitting Bull’s History Lesson) (pondělí 28. 6., ČT2, 21.50 - 23.50)

Plakát filmu Buffalo Bill a Indiáni aneb Lekce dějepisu Sedícího býka / Buffalo Bill and the Indians, or Sitting Bull's History Lesson
© IMP Awards
Dlouhý název westernové komedie z druhé poloviny sedmdesátých let slibuje zajímavou a atraktivní podívanou, výsledek je ale trochu rozpačitý. Režírující Robert Altman se v ní pokusil demýtizovat jednu z nejslavnějších postav divokého západu, účel se mu ale splnit úplně nepodařilo. Po slibném rozjezdu totiž snímek upadne do stereotypu a točí se v neustálém kruhu různých pochybných divadelních představení, nepříliš fungujícího humoru a prazvláštní atmosféry. Příběh tu prakticky neexistuje, protože jde jen o různé výjevy z historie, v nichž se objevuje až moc postav a některé události působí až moc absurdně. Tvůrce se nevyhýbá ani několika zajímavým filozofickým myšlenkám, všechny ale jen naznačí a nikdy je nedořeší. Lákávé je obsazení, v němž dostali důvěru Paul NewmanJoel GreyKevin McCarthyHarvey KeitelGeraldine Chaplin nebo John Considine, žádný z aktérů ale nemá takový prostor, aby něčím vysloveně zaujal. Dojem pak pokazí i přepálená stopáž. Další neznámý tip.   

Zajímavost: Snímek vychází z divadelní hry Arthura Kopita.

Oficiální trailer filmu Buffalo Bill a Indiáni aneb Lekce dějepisu Sedícího býka / Buffalo Bill and the Indians or Sitting Bull’s History Lesson
Kletba Měsíčního údolí (The Secret of Moonacre) (čtvrtek 1. 7., Prima Max, 17.50 - 20.00)

Plakát filmu Kletba Měsíčního údolí / The Secret of Moonacre
© Scifi-Movies
S odstupem třinácti let, které uplynuly od premiéry koprodukční fantasy, se dá říci, že režírující Gábor Csupó současného diváka moc neuspokojí. Vsadil v ní totiž na jednoduchý až pohádkový příběh, který nedává moc smysl a je určen především mladším dětem. Opíral se navíc o lacinější rozpočet, takže ani triky nejsou dokonalé a jejich digitální původ je chvílemi hodně znát. Výprava sice vypadá opulentně a kostýmy jsou velmi zdařilé, k dokonalosti ale tomu celému něco chybí. Tajemná atmosféra ale funguje báječně a některé scény jsou řešeny nápaditě, jen je škoda, že je sráží již zmíněné nelogičnosti a elementární příběhové nedostatky. Nad vodou tak snímek krom svižného tempa drží obsazení, v němž se objeví Dakota Blue RichardsJuliet StevensonTim Curry nebo nestárnoucí Natascha McElhone. Neškodný tip pro celou rodinu.

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Malý bílý koníček od Elizabeth Goudge.

Originální trailer filmu Kletba Měsíčního údolí / The Secret of Moonacre
Výlet (čtvrtek 1. 7., Prima Max, 20.00 - 22.10)

Plakát filmu  / Výlet
© CSFD
I po skoro dvaceti letech platí, že česko-slovenská road movie z počátku milénia patří k tomu nejlepšímu, co bylo po revoluci u nás natočeno. Režisérka a Českým lvem oceněná scenáristka Alice Nellis v ní naprosto přirozeně a lehce zachycuje spousty životních situací, které jsou absolutně realistické a odpozorované. To pak ani nevadí, že děj nedrží u sebe a je jen sledem různých epizod, neboť ho obklopuje příjemná nostalgická atmosféra a skvěle vypointované a napsané dialogy, kterým nechybí vtip a občas i hodně černý humor. Naprostým vrcholem je obsazení, v němž se Českým lvem oceněná Iva Janžurová sešla se svými dcerami Sabinou Remundovou a Theodorou Remundovou, která si vysloužila nominaci na stejnou sošku a o moc pozadu nezůstal ani taktéž nominovaný Igor Bareš. Pořád příjemný počin, který už je sice překonaný, ve své době ale působil jako zjevení a stále má co nabídnout.

Zajímavost: Film získal na festivalu v San Sebastianu cenu pro nejlepší mladé režiséry.

Originální trailer filmu Výlet


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY