Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 28. 5. 2021 - 3. 6. 2021

TV tipy: Muž jménem Ove ví, že poslouchat Bohemian Rhapsody je sázkou na nejistotu

Vydáno: 28.05.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Také na přelomu května a června se v televizích objeví hned několik novinek, které mají velký divácký potenciál. Těmi nejlákavějšími jsou určitě nedávný hit o skupině Queen Bohemian Rhapsody a komediální drama Sázka na nejistotu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Scorpions, naposledy a napořád (Forever and a Day: Scorpions) (pátek 28. 5., ČT art, 20.15 - 22.00 / sobota 29. 5., 23.40 - 01.20)

Plakát filmu Scorpions, naposledy a napořád / Forever and a Day: Scorpions
© Karlovy Vary
Šest let starý německý dokument není příliš známý a dostat se k němu je prakticky nemožné. Režisérka a scenáristka Katja von Garnier v něm představuje slavnou německou rockovou kapelu Scorpions a jde na to naprosto standardním způsobem. To tedy znamená, že se zabývá i historií skupiny, která je naštěstí pojatá poměrně svižně a relativně stručně a je zajímavá i pro ty, kteří hudebníky zas tolik neznají. Aby nešlo o příliš velkou lekci hudebních dějin, autorka vše prostříhává záběry z tehdejšího velkolkepého turné, které mělo být tím posledním. Tím pádem pochopitelně nechybí ani spousta legendárních hitů a potřebná atmosféra. Jelikož stopáž je poměrně střídmá, nikdy nedojde na nějaký informační přetlak a nudu. Fanoušci skupiny se sice nic nového nedozvědí a jen si zopakují známé skutečnosti, ti ostatní si ale ke kapele možná najdou cestu. Velmi dobrý portrét. 

Zajímavost: Premiéra filmu proběhla 24. května 2015 v Hannoveru, odkud kapela pochází.

Originální trailer filmu Scorpions, naposledy a napořád / Forever and a Day: Scorpions
Sázka na nejistotu (The Big Short) (sobota 29. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.35 / úterý 1. 6., 23.50 - 02.10)

Český plakát filmu Sázka na nejistotu / The Big Short
© Facebook tvůrce
Komediální drama se zabývá poměrně složitým tématem vzniku ne tak dávné finanční krize, proto potěší, jak nečekaně výborně dopadlo. Režisér a Oscarem oceněný spoluscenárista Adam McKay si byl totiž dobře vědom množství neznámých ekonomických pojmů, proto zvolil přístup prolamování čtvrté stěny a ty nejsložitější definice nechal vysvětlit slavné osobnosti. K tomu přidal značný nadhled, ironii a naprosto přesný hudební doprovod. Je až s podivem, že se divák v tolika kulometných a leckdy těžko pochopitelných dialozích prakticky neztratí a dokáže si užít i chytrý humor a množství hlášek. Výsledek by byl minimálně třetinový bez perfektního obsazení, jemuž dominuje na Oscara nominovaný Christian Bale, vedle kterého září civilní Steve CarellRyan GoslingBrad PittMarisa TomeiMargot Robbie nebo Melissa Leo. Jen škoda, že stopáž je trochu přetažená a těch informací je ve výsledku opravdu hodně. Jeden z tipů týdne, který doporučuje i naše recenze.  

Zajímavost: Carell přibral kvůli roli zhruba deset kilo.

Oficiální český trailer filmu Sázka na nejistotu / The Big Short
Králíček Petr (Peter Rabbit) (sobota 29. 5., Nova, 20.20 - 22.05 / neděle 30. 5., Nova Cinema, 18.10 - 20.00 / středa 2. 6., 16.40 - 18.30)

Český plakát filmu Králíček Petr / Peter Rabbit
© Facebook tvůrce
Částečně animované dobrodružství sice vypadá na první pohled naprosto tuctově a nenápadně, výsledek je ale překvapivě velmi dobrý. Režisér a spoluscenárista Will Gluck v něm adaptoval anglosaskou pohádkovou klasiku z pera Beatrix Potter a nesnažil se uspokojit jen dětského diváka. Na toho je pochopitelně cíleno nejvíc, protože postavičky jsou vesměs sympatické, tempo je dost svižné, pořád se v něm něco děje, stopáž je velmi střídmá a příběh pochopitelně není nijak zásadně složitý. Vizuální stránka je navíc precizní, protože digitální zvířátka vypadají vskutku dokonale, jejich animace je propracovaná do detailu a kooperace se živými herci, mezi nimiž je nejznámější Domhnall Gleeson, precizní. Tvůrce si ale neodpustil pomrknutí i na odrostlejší publikum, které se může bavit chytrými a inteligentními popkulturními odkazy, sofistikovaným humorem a bouráním žánrových klišé, které je hodně příjemné a osvěžující. Ideální tip pro celou rodinu na sobotní večer.

Zajímavost: Snímek se natáčel osm týdnů.

Český trailer filmu Králíček Petr / Peter Rabbit
Muž jménem Ove (En man som heter Ove) (sobota 29. 5., ČT art, 21.45 - 23.40)

Český plakát filmu Muž jménem Ove / En man som heter Ove
© Facebook tvůrce
Švédské komediální drama, které bylo nominováno na cizojazyčného Oscara, je adaptací obřího knižního bestselleru Fredrika Backmana a dá se o něm říct to, že předloze ostudu nedělá a ti, kteří ji četli, budou navýsost spokojeni. Režisér a scenárista Hannes Holm se v něm od ní moc neodlišuje a nesnaží se o ucelenější příběh. Snímek je tak sledem jednotlivých epizod, které jsou někdy vtipné, jindy trochu smutné, nikdy z nich ale nezmizí určitý nadhled a oslava lidství a člověka jako takového. I hlavní hrdina je natolik zajímavý, že odhalování jeho minulosti je napínavé a zábavné. Autor se nepouští ani do bůhvíjak svižného tempa, což nevadí, protože v pomalejším rytmu všechno potřebně vynikne, za zmínku stojí i na Oscara nominované masky. Titulní roli ztvárnil vynikající Rolf Lassgård, jehož doplňují u nás podobně neznámé tváře. Dojmy pak sráží ne úplně vydařené flashbacky, které nemají potřebný náboj a nejsou úplně šťastně zařazovány, někomu pak může vadit i trochu okaté morální poselství, které je, pravda, trochu laciné. Příjemná záležitost na víkendový večer.

Zajímavost: Knižní předlohy se ve Švědsku prodalo přes sedm set tisíc výtisků.

Český trailer filmu Muž jménem Ove / En man som heter Ove
Billy - Dva klobouky (Billy Two Hats) (neděle 30. 5., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Billy - Dva klobouky / Billy Two Hats
© IMDb
Western z první poloviny sedmdesátých let je v našich končinách takřka neznámý. Režírující Ted Kotcheff se v něm poměrně drží žánrových pravidel, z nichž moc neuhýbá, což ale v tomto případě tolik nevadí. Daří se mu totiž vytvářet komorní atmosféru, v níž kombinuje někdy dost drsné a násilné přestřelky s romantickou linií, která funguje na výbornou. Hodně netradiční je skromný počet postav, kterých je naprosté minimum a do jedné jsou extrémně zajímavé, bez poznámky nesmí zůstat sice jednoduchý, ale poměrně originální příběh. Pro úspěch bylo klíčové obsazení, které se povedlo na výbornou a září v něm především trojice Gregory PeckDesi Arnaz, Jr. a Jack Warden. Kdyby to celé bylo o něco výraznější a byla tu jedna jediná výrazněji zapamatovatelná scéna, byly by dojmy ještě o něco lepší. Málo vysílaný počin.

Zajímavost: Jde o vůbec první americký western, který se točil v Izraeli.

Originální trailer filmu Billy - Dva klobouky / Billy Two Hats
Noc na Karlštejně (neděle 30. 5., ČT1, 20.10 - 21.35 / středa 2. 6., 14.25 - 15.50)

Plakát filmu  / Noc na Karlštejně
© s-antikvariat.cz
Jedna z největších československých filmových klasik se dlouhá léta těší velké divácké přízni a reprízuje se poměrně často. Režisér a scenárista Zdeněk Podskalský v ní zaujme naprostou apolitičností a minimální agitkou, místo kterých se soustředí na příjemnou dobovou atmosféru, relativně svižné tempo a především na hudbu Karla Svobody a velké množství dnes už zlidovělých hitů. Jelikož jde de facto o muzikál, příběh není moc důležitý, je pochopitelně prostinký a mění se ve slepenec různých epizodek ze života některých slavných historických postav. Historickou věrnost ale nemá smysl řešit, protože to celé je až moc přívětivé, líbivé a místy ne zcela důvěryhodné. Ve slabších momentech výrazně pomáhá excelentní obsazení, jemuž dominují Vlastimil Brodský a Jana Brejchová, neztratí se ale ani Karel HögerJaroslav MarvanMiloš Kopecký nebo Waldemar Matuška. Absolutní klasika, o níž nemá smysl se příliš rozepisovat.  

Zajímavost: Snímek vychází ze stejnojmenné divadelní hry Jaroslava Vrchlického z roku 1884.

Televizní spot filmu Noc na Karlštejně
Bohemian Rhapsody (Bohemian Rhapsody) (neděle 30. 5., Nova, 20.20 - 22.55 / středa 2. 6., Nova Cinema, 20.00 - 22.40)

Český plakát filmu Bohemian Rhapsody / Bohemian Rhapsody
© Facebook tvůrce
Životopisné drama o historii skupiny Queen nejvíc doplácí na fakt, že ho produkovali její zbylí členové. Ti totiž hodně věcí značně uhladili, takřka zamlčeli a chtěli natočit spíše pomník Freddiemu Mercurymu. Jindy osobitý režisér Bryan Singer, za kterého snímek dokončil a sestříhal Dexter Fletcher, tak není vůbec znát, protože byl omezen zmíněným požadavkem a byl nucen se držet v rámci určité normy. Velkou jistotou jsou pochopitelně nesmrtelné hity, které fungují precizně, jen jsou někdy zařazeny trochu nešťastně a působí nechtěně parodicky. Největší pozornost na sebe strhává Oscarem oceněný Rami Malek v titulní roli, který je opravdu velmi dobrý, i když místy je znát, že spíš než o herecký výkon jde o určitou imitaci. Za pozornost určitě stojí i fantastický a po právu Oscarem ověnčený střih, který všemu dodá svižné tempo a zakryje příběhovou vyprázdněnost. Pokud se divák smíří s tím, že sleduje jeden velký a trochu lživý kýč, který život fenomenálního zpěváka a promiskuitního gaye zpřístupní celé rodině, bude asi spokojen. Nejspíš tip týdne, který oceňuje také naše recenze.  

Zajímavost: Malek kvůli roli absolvoval několik intenzivních pěveckých lekcí a naučil se hrát na klavír.

Oficiální český trailer filmu Bohemain Rhapsody / Bohemian Rhapsody
Kolo zázraků (Wonder Wheel) (pondělí 31. 5., ČT2, 21.50 - 23.30)

Český plakát filmu Kolo zázraků / Wonder Wheel
© Facebook tvůrce
Čtyři roky staré drama je dalším dílem režiséra a scenáristy Woodyho Allena, jehož nové počiny už nemají takovou sílu a tak pozitivní ohlasy jako ty starší a slavnější, pořád si ale udržují určitou úroveň. V tomto nejvíc zaujmou velmi přesná a příjemná dobová atmosféra a vskutku nádherná kamera Vittoria Storara, která jde paradoxně někdy až proti samotnému snímku svým naprosto dokonalým snímáním a určitou pouťovou přehnaností. Příběh už nikoho nepřekvapí, tudíž znovu kombinuje humor s dramatem, někdy se pokouší o určitý filozofický přesah, zároveň je ale občas zahleděný sám do sebe. Spoleh je samozřejmě na herce, kteří jsou opět hvězdní a nechybí mezi nimi Kate WinsletJustin TimberlakeJuno TempleJames Belushi nebo Robert C. Kirk. Na výsledku je tedy znát, že už tvůrci občas chybí energie a často se opakuje, to asi jeho věrným fanouškům zase tolik nevadí. Detaily se dočtete v naší ne úplně spokojené recenzi.

Zajímavost: Inspirací kameramana byly malby na Coney Islandu z dílny Reginalda Marshe.

Český trailer filmu Kolo zázraků / Wonder Wheel
Sladký čas Kalimagdory (pondělí 31. 5., ČT art, 23.00 - 00.45)

Plakát filmu  / Sladký čas Kalimagdory
© cultural-opposition.eu
Československo-západoněmecký snímek z druhé poloviny šedesátých let je známý jen velmi minimálně a u nás se skoro vůbec nevysílá. Důvodem je jednoznačně to, že režírující Leopold Lahola natočil natolik unikátní počin, že se dodnes jen těžko zařazuje. Příběh je přiznanou metaforou lidského života a odehrává se ve všech ročních obdobích, není ale tím nejdůležitějším. Tím je velice specifická poetická atmosféra plná dlouhých záběrů, místy psychedelické vizuální stránky a poměrně odvážných erotických scén. Celé to vychází z podobně náročného románu Jana Weisse, který je podle těch, kteří ho četli, prakticky nezfilmovatelný. Určitý "exotický" vzhled snímku dodávají i výborně zvolené západoněmecké lokace, autenticitu zase obsazení, v němž se objeví méně známé tváře, jimž vévodí trochu toporný Rüdiger Bahr, kterého doplňují třeba Monika ZinnenbergGisela HahnViktor Blaho nebo Magda Vášáryová. Hodně zvláštní a dodnes ojedinělá, trochu experimentální záležitost. 

Zajímavost: Lahola se premiéry nedožil, v lednu 1968 během dokončovacích prací náhle zemřel.

Televizní spot filmu Sladký čas Kalimagdory
Milenky starého kriminálníka (středa 2. 6., ČT art, 21.45 - 23.25)

Plakát filmu  / Milenky starého kriminálníka
© Filmový přehled
Bez šesti let století stará československá komedie je překvapivě aktuální, a i když je němá, má dnešnímu divákovi co nabídnout. Režírující Svatopluk Innemann v ní držel krok s tehdejší světovou kinematografií a natočil naprosto brilantní a vypointovanou grotesku, která je překvapivě svěží a má výtečnou a odlehčenou atmosféru. Příběh je záměrně jednoduchý, protože je jen jakýmsi spouštěčem výborných gagů, které mají vizuální nápad a jsou docela originální, v závěru se navíc dostane na na svou dobu až precizně natočenou automobolivou honičku, která obstojí i v současnosti. V hlavní roli exceluje Vlasta Burian, který vše zvládá uhrát i bez typického hlasového projevu, toho pak doplňují třeba Anny OndrákováJan W. Speerger nebo Emílie Nitschová. Snímek je sice o něco delší, než by se slušelo a je samozřejmě ve všem překonaný, už jen to, že je ale i v současnosti zvládnutelný bez problémů, je malý zázrak.

Zajímavost: K filmu byla natočena vůbec první hraná reklama Lupič.

Ukázka z filmu Milenky starého kriminálníka

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sam Mendes a The Beatles (21.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Zásah štěstím (13.11.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Ryan Gosling je Kaskadér (02.11.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks - The Return (16.09.2023 12:30 v Recenze | Stroj času)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu