Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kinopremiéry: 21. týden

Kinopremiéry: Nadějná mladá žena má ještě čas zapadnout mezi rytíře spravedlnosti

Vydáno: 26.05.2021 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry - Vratislav Šálek | foto: Tattoo News

Po dlouhých sedmi měsících se do kin zlehka vrací život, a i když samozřejmě ještě nemůžou hrát naplno, ti největší nedočkavci už do sálů mohou usednout. Vybírat zatím můžou pochopitelně jen z komornějších snímků.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nadějná mladá žena (Promising Young Woman) (CinemArt)

Český plakát filmu Nadějná mladá žena / Promising Young Woman
© CinemArt
Celovečerní debut mladé režisérky a scenáristky Emerald Fennell se těší poměrně solidním ohlasům, které chválí především částečnou příběhovou originalitu a zajímavou hlavní hrdinku. Na nedávném oscarovém ceremionálu si dokonce autorka za svůj scénář odnesla zlatou sošku. Kromě samotné zápletky a tématu diváka určitě naláká na Oscara nominovaná Carey Mulligan v hlavní roli, vedle níž se střídají třeba Adam BrodyClancy Brown nebo Christopher Mintz-Plasse. Vypadá to, že restart kin by s tímto kouskem mohl být docela fajn, což potvrdí i naše recenze. Pochopitelně skromná premiéra týdne.

Synopse: Cassandra (Carey Mulligan) chodí do barů, předstírá těžkou opilost, nechává se balit různými muži, kteří v ní vidí snadnou kořist, a když má dojít k nejlepšímu, nemilosrdně na ně zaútočí. Útoky sice bývají psychického rázu, ale její oběti jsou i tak poznamenány velmi bolestivě. Důvodem k jejímu počínání je to, že ji kdysi jeden chlapec způsobil takové trauma, že rezignovala úplně na všechno, opustila školu, vrátila se k rodičům a začala pracovat v jedné kavárně. Co když se ale po letech objeví ten, který vše zapříčinil?

Zajímavost: Natáčení trvalo třiadvacet dní.

Oficiální český trailer filmu Nadějná mladá žena / Promising Young Woman
Ještě máme čas (Falling) (Aerofilms)

Český plakát filmu Ještě máme čas / Falling
© Aerofilms
Kanadsko-britsko-dánské drama je nejatraktivnější tím, že jde o autorský počin Vigga Mortensena. Ten se totiž kromě hlavní role ujal i režie, scénáře a složil kompletní hudbu. Dle ohlasů se nemá zač stydět a nejvyzdvihovanější je v nich syrový a až nepříjemně realistický příběh o boji se zákeřnou chorobou a rodinné obětavosti. Navíc se mu podařilo sehnat i dobré obsazení, protože krom jeho samotného tu významné role hrají údajně vynikající Lance Henriksen a dále pak Sverrir Gudnason nebo Laura Linney. Nic zásadního se mu nevytýká, takže asi není důvod proč se netěšit. Nadějný debut slavného herce.

Synopse: Liberální John (Viggo Mortensen) žije s rodinou v Kalifornii, daleko od provinčních hodnot tvrdého a homofobního otce (Lance Henriksen). Ve chvíli, kdy se ovšem u otce začínají projevovat příznaky stařecké demence, cítí John povinnost překonat křivdy minulosti a postarat se o něho.

Zajímavost: Jelikož rozpočet byl nízký a času nebylo mnoho, ve střižně bylo upraveno jen minimum scén.

Český trailer filmu Ještě máme čas / Falling
Rytíři spravedlnosti (Retfærdighedens ryttere) (Film Europe)

Český plakát filmu Rytíři spravedlnosti / Retfærdighedens ryttere
© Film Europe
Jelikož severské snímky jsou u nás poslední dobou oblíbené, nemůže při obnoveném startu kin chybět jeden z nich. Tentokrát jde o dánské komediální drama, které dle všeho splňuje všechno to, proč jsou počiny z chladného severu tak oblíbené. To tedy znamená, že divák by měl dostat porci slušného černého humoru, decentní nekompromisnost, zajímavý a trochu neobyčejně pojatý námět, částečnou realističnost a parádní herecké výkony. Ty obstarávají především Mads Mikkelsen a Nikolaj Lie Kaas, režisérem a scenáristou je Anders Thomas Jensen. Pro milovníky severu jasná volba.

Zajímavost: Po smrti své manželky se nasazený voják Markus (Mads Mikkelsen) vrací domů k dospívající dceři. Zdá se, že smrt manželky, která nastala v důsledku nehody vlaku, byla pouze nešťastnou shodou okolností. Jenže brzy se objeví matematický génius Otto (Nikolaj Lie Kaas) a jeho dva kolegové Lennart (Lars Brygmann) a Emmenthaler (Nicolas Bro), kteří tvrdí, že za nehodou musel někdo být. A jak se hromadí různé indicie, Markusovi začíná být jasné, že by mohlo jít o naplánovaný atentát, jehož obětí se náhodou stala i jeho žena.

Český trailer filmu Rytíři spravedlnosti / Retfærdighedens ryttere
Janička z Arku (Jeanne) (Film Europe)

Český plakát filmu Janička z Arku / Jeanne
© Film Europe
Francouzské drama je dle všeho originální a hodně svéráznou podívanou, protože za ní stojí režisér a scenárista Bruno Dumont. Ten diváky znovu vrací do období středověku a točí svou vlastní variaci na příběh Johanky z Arku. Ohlasů je v tomto případě naprosté minimum, lze ale s jistotou říct, že budou hodně rozdílné a nejde se jimi úplně řídit. Hlavní roli si zahrála Lise Leplat Prudhomme. Zřejmě dost náročná premiéra.

Synopse: Na začátku roku 1439 zuří ve Francii Stoletá válka. Do bitvy s Angličany vstupuje mladičká dívka Jana (Lise Leplat Prudhomme), která věří, že si ji Bůh vybral, a postaví se do čela armády. Když je zajata, církev ji obviní z kacířství a soudí. Jana však obvinění odmítá a zůstává věrná svému poslání.

Český trailer filmu Janička z Arku / Jeanne
Greta (I Am Greta) (Film Europe)

Český plakát filmu Greta / I Am Greta
© Film Europe
Milovaná i nenáviděná švédská ekologická aktivistka se dočkala svého dokumentu. Ten natočil debutující Nathan Grossman, který se dle několika dostupných ohlasů nejspíše držel tradiční žánrové šablony a nic moc navíc nenabízí. Ono to ale asi není potřeba, protože osoba mladičké dívky je dost polarizující a i kvůli Aspergerovu syndromu se k ní divák velmi těžko přibližuje. Tomu pochopitelně budou odpovídat i celková hodnocení, která bohužel mnohdy nejsou o kvalitě filmu jako takové, ale právě o samotné aktérce, což je potřeba brát v potaz. Jestli se ale divák dozví něco zásadně nového, se těžko odhaduje.

Synopse: Dokument sleduje stydlivou školačku s Aspergerovým syndromem a dospívající aktivistku Gretu Thunberg, která rozšiřuje povědomí o globálním dopadu změn klimatu tím, že podněcuje školní stávky po celém světě. Podařilo se jí i promluvit na summitu OSN, což je určité vyvrcholení tohoto snímku.

Zajímavost: Film se natáčel dva roky.

Český trailer filmu Greta / I Am Greta
Princova cesta (Le voyage du prince) (Artcam Films)

Český plakát filmu Princova cesta / Le voyage du prince
© Artcam
Francouzsko-lucemburský animák podle všeho nenabízí nic originálního a drží se otřepaného a klišovitého příběhu. Hodnocení ale nejsou špatná, i když jich je hodně málo, takže to snad tolik nevadí. Režii si rozdělili Jean-François Laguionie, který napsal i scénář, a Xavier Picard. Ti evidentně vsadili na netradiční, ale jednoduchou animaci, která se od podobných žánrovek hodně liší a asi i na zacílení na ty nejmenší diváky, kteří přece jen prvoplánová poselství o síle přátelství ocení nejvíc. Premiéra pro celou rodinu.

Zajímavost: Mladý opičák Tom objeví při jedné ze svých procházek bezvládného a zraněného starce. Vůbec netuší, že prošedivělý muž je princem, který pochází z neznámého kontinentu. Mezi ním a mladíkem se začne odvíjet překvapivé přátelství, které změní život oběma.

Český trailer filmu Princova cesta / Le voyage du prince
Moře kouzel (Magic Arch 3D) (Bioscop)

Český plakát filmu Moře kouzel / Magic Arch 3D
© Bioscop
O ruské animované komedii se toho dá napsat ještě méně než o předchozí novince. Ohlasy totiž absolutně neexistují, synopse vypadá všelijak a absolutně se z ní nedá domyslet, zda bude příběh jednoduchý a klišovitý, nebo trochu originálnější a ani animace pochopitelně nebude patřit k těm úplně nejdokonalejším. Režii obstaral zcela neznámý Vasiliy Rovenskiy, takže ani v tomto ohledu není nač lákat. Další premiéra hlavně pro ty nejmenší.

Synopse: Bojácný a stydlivý delfín Delphy objeví v moři kouzelnou klenbu. Ta dokáže proměnit každou rybu v to, čím by chtěla sama být.



Český trailer filmu Moře kouzel / Magic Arch 3D
Služebníci (Aerofilms)

Plakát filmu  / Služebníci
© Aerofilms
V době karantény a zavřených kin si slovensko-česko-rumunsko-irské drama o útlaku kněžích v dobách normalizace odbylo exkluzivní a časově omezenou online premiéru a dle všeho se to vyplatilo, protože ohlasy jsou vesměs spokojené, místy i nadšené a hovoří o tom, že tento skromný počin si velké plátno zaslouží. Nepříliš známý režisér a spoluscenárista Ivan Ostrochovský ho totiž natočil černobíle a kamera je prý naprosto fantastická a společně se stísněnou atmosférou patří k tomu nejlepšímu, co film nabízí. I příběh je údajně hodně zajímavý. Jen je třeba se připravit na extrémně pomalé tempo. Nenápadná premiéra.

Synopse: Michal (Samuel Polakovič) a Juraj (Samuel Skyva) jsou v roce 1980 studenty bohoslovecké fakulty. Ze strachu před zrušením kněžského semináře tu jejich učitelé vychovávají bohoslovce do podoby vyhovující komunistické straně. Každý z mladých seminaristů se tak musí rozhodnout, zda podlehne pokušení a svolí ke kolaboraci, nebo si zachová svou víru a stane se předmětem nátlaku Státní bezpečnosti.

Originální trailer filmu Služebníci
Žáby bez jazyka (CinemArt)

Český plakát filmu  / Žáby bez jazyka
© Facebook tvůrce
Také další tuzemský počin, který pomáhá restartovat kina, je experimentální a menšinová záležitost. Režisérka a scenáristka Mira Fornay v něm hodně pracuje se symboly, metaforami a dadaismem. I proto jsou hodnocení dost rozdílná a co jeden považuje za skoro geniální, ten druhý označuje za prázdné a manýristické. V obsazení nejvíc nalákají Jaroslav Plesl a Regina Rázlová, jinak se objeví málo známé tváře. Škoda, že se stále nedá pořádat moc diskuzí, protože zrovna tohle je snímek, který by si debatu s autorkou rozhodně zasloužil, i když naše recenze úplně nadšená není.

Synopse: Jaroslav K. (Jaroslav Plesl) bojuje o svoje děti, a aby je od své ženy Blanky (Jazmína Cigánková) získal, musí se vyrovnat nejen se svou dominantní matkou Dorotou (Regina Rázlová), ale též se musí poprat se svými temnými stránkami a démony. Sám sobě pak bude muset odpovědět, co všechno je ochoten obětovat.

Zajímavost: Snímek je inspirován rozsáhlým výzkumem, který dělala sama autorka v ženských a mužských věznicích.

Oficiální trailer filmu Žáby bez jazyka
Alchymická pec (CinemArt)

Plakát filmu  / Alchymická pec
© CinemArt
Česko-slovenský dokument nahlíží na práci legendárního režiséra Jana Švankmajera. Snímek natočila dvojice Adam Oľha a Jan Danhel, která s ním pracovala na jeho posledním počinu Hmyz (první jmenovaný jako kameraman, druhý jako střihač), takže měla unikátní možnost ho zachytit přímo při tvůrčí činnosti a nechat nahlédnout do způsobu jeho práce a uvažování. Rozhodně ale nešla klasickou cestou a snažila se použít stejně specifický styl, což se jí dle všech ohlasů podařilo. Zároveň ale nejde o nějaký vhled do historie génia, ale o obraz jeho aktuálního rozpoložení a životních názorů. Portrét legendy.

Synopse: Dokument rozkrývá myšlení a tvorbu Jana Švankmajera a ukazuje, že světově oceňovaná kinematografie může vznikat na koleně a že svět imaginace je nekonečný a lze díky němu zvítězit i nad smrtí.

Oficiální trailer filmu Alchymická pec
Jan Jedlička: Stopy krajiny (Cinepoint)

Plakát filmu  / Jan Jedlička: Stopy krajiny
© Česká televize
Česko-italský dokument je určen velmi úzké skupině publika, která zná jméno Jana Jedličky, českého malíře, filmaře a fotografa. Režírující Petr Záruba se ho podle všeho snaží přiblížit širšímu okruhu diváků, ale synopse je natolik nejasná a poetická, že se z ní nedá odhadovat, jakou cestou se vlastně vydal. Ohlasů je naprosté minimum, takže asi nemá smysl je příliš zmiňovat. Vzhledem k tomu, že stopáž lehce přesahuje hodinu, půjde zřejmě spíš o televizní záležitost, od níž nelze mít zásadní očekávání.

Synopse: Český malíř, filmař a fotograf Jan Jedlička emigroval v roce 1968 do Švýcarska. Tam začal tvořit svá nejlepší díla v podobě uhrančivých maleb utkaných z pestré směsice odstínů hornin, sedimentů a pigmentů nalezených v krajině toskánské nížiny Maremma.

Originální trailer filmu Jan Jedlička: Stopy krajiny

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Norbert Lichý (19.01.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Kosmonaut z Čech (16.01.2024 17:27 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Drama o zákeřné nemoci Tancuj Matyldo zpracovává autenticky prožité situace (07.12.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Maestro má první trailer (15.08.2023 19:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Ve filmu Indiana Jones a nástroj osudu se vrací Harrison Ford, poprvé bez Spielberga (30.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pasažéři ve službách mafie jsou nezvěstní v boji (26.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Assassination nabírá hvězdné obsazení (16.05.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Vztahové komedii s Janou Plodkovou Život pro samouky sluší sebeironie (14.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Hypnotik poznává život pro samouky (10.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu