Oscar 2021: filmem roku je Země Nomádů

Vydáno: 26.04.2021 05:56 - Václav Limberk | foto: Searchlight Pictures

Nejlepším filmem 93. ročníku Oscarů byl vyhlášen snímek Země nomádů, který získal celkem tři ceny. Kromě nejlepšího filmu si Oscara odnesla i režisérka Cloe Zhao a herečka Frances McDormand.
Fotografie z filmu Země nomádů / Nomadland
© Wall Street Journal
Podle očekávání se filmem roku 2020 stalo nezávislé road movie Země nomádů, které přineslo rovnou dva Oscary herečce a producentce Frances McDormand, která se ziskem třetí zlaté sošky za hlavní roli vyrovnala Danielu Day-Lewisovi. Chloe Zhao se po Kathryn Bigelow stala teprve druhou ženou oceněnou za režii.


Anthony Hopkins ve filmu  / The Father
© Sony Pictures
Vítězství Frances McDormand v hlavní herecké kategorii bylo jedním ze dvou překvapení slavnostního večera. Tím druhým byl triumf Anthonyho Hopkinse, který porazil favorizovaného Chadwicka Bosemana, a stal se tak v 83 letech nejstarším držitelem Oscara za hlavní roli, když získal svoji druhou zlatou sošku za výkon v dramatu The Father, které bodovalo ještě v kategorii adaptovaného scénáře. Oscara za původní scénář si odnesla Emerald Fennell za snímek Nadějná mladá žena

Daniel Kaluuya ve filmu Judas and the Black Messiah / Judas and the Black Messiah
© Warner Bros.
Za vedlejší role byli podle očekávání oceněni Daniel Kaluuya za film Judas and the Black Messiah a Youn Yuh-jung za snímek Minari. Nejlepším animovaným filmem se stala pixarovka Duše, která byla oceněna i soškou za hudbu. Nejlepším zahraničním filmem byl vyhlášen dánský snímek Chlast.

Lily Collins, Gary Oldman ve filmu Mank / Mank
© Netflix
Fincherův Mank nakonec získal z deseti nominací dvě ceny: za kameru a výpravu. Dva Oscary dále získaly snímky Ma Rainey – matka blues (makeup a kostýmy), Sound of Metal (střih a zvuk) a Judas and the Black Messiah oceněný ještě za nejlepší píseň. Za vizuální efekty byl vyznamenán Tenet. S prázdnou pak odešly například snímky Chicagský tribunál nebo Borat Subsequent Moviefilm

Přehled vítězů ve všech kategoriích najdete zde.




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY