TV tipy: Gagarin, Pancho Villa, Igor Stravinsky a Coco Chanel jsou Street Kings

Vydáno: 09.04.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Kinomaniak

V polovině dubna už to v televizích není taková premiérová smršť jako v minulých týdnech, přesto se v programech najdou hodně zajímavé a navíc málo vysílané snímky, které se leckdy nedají jinou cestou sehnat.
Street Kings (Street Kings) (pátek 9. 4., Nova, 22.10 - 00.10 / neděle 11. 4., Nova Cinema, 00.00 - 01.55 / pátek 16. 4., 02.40 - 05.15)

Plakát filmu Street Kings / Street Kings
© movie-24th
Třináct let staré kriminální drama se sice od podobných žánrovek moc neliší, pořád ale jde o hodně solidní podívanou, která naplní očekávání. Režírující David Ayer v něm dostal k dispozici velmi dobrý, ale trochu klišovitý a předvídatelný příběh o korupci v policejních řadách, který nikoho nepřekvapí. Opíral se tak hlavně o skoro autentickou atmosféru předměstí Los Angeles, poměrně drsnou a syrovou akci a několik morálních dilemat, s nimiž pracuje velmi dobře a navíc donutí diváka k zamyšlení. Spolehnout se mohl i na hvězdné obsazení, v němž nejvíce vyniká charismatický Keanu Reeves, jehož doplňují třeba Forest WhitakerHugh LaurieChris EvansTerry Crews nebo Naomie Harris. Jediné, co kazí dojem, je trochu jednostranný pohled na celou tematiku a také to, že snímek opravdu nemá žádný překvapivý moment. Ideální tip na páteční večer.

Zajímavost: Filmová hudba se nahrávala v pražském Rudolfinu.

Originální trailer filmu Street Kings / Street Kings
Asterix a Vikingové (Astérix et les Vikings) (sobota 10. 4., ČT :D, 13.10 - 14.25)

Plakát filmu Asterix a Vikingové / Astérix et les Vikings
© IMDb
Patnáct let staré francouzsko-dánské animované dobrodružství navazuje na klasické zpracování slavných komiksových postav, a i když na nejlepší počiny nedosahuje, ostudu jim rozhodně nedělá. Režírující dvojice Stefan Fjeldmark a Jesper Møller v něm velmi překvapivě vsadila na klasickou ruční animaci, která je příjemným osvěžením, je dost povedená a v rámci možností skoro dokonalá. Příběh nemá smysl řešit, protože jde spíše o sled jednotlivých epizod, které jsou záminkou pro různé gagy a humorné situace, které jsou ale žel bohu dost nevyrovnané. Nejlepší jsou ve chvílích, kdy v nich účinkují titulní Vikingové, což je naštěstí dost často. Potěšující je i univerzálnost různých vtipů, které pobaví děti i dospělé, aniž by se kdokoli cítil upozaděn. I vzhledem ke svižnému tempu a střídmé stopáži si tak není de facto na co stěžovat. Klasika v moderním pojetí, která se ale drží původního ducha a ta nejvhodnější rodinná zábava po sobotním obědě.  

Zajímavost: Snímek vznikl klasickou animací, počítač byl použit pouze na speciální efekty.

Originální trailer filmu Asterix a Vikingové / Astérix et les Vikings
Gagarin: První ve vesmíru (Gagarin. Pervyy v kosmose) (sobota 10. 4., ČT2, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu Gagarin: První ve vesmíru / Gagarin. Pervyy v kosmose
© The Movie Database
Skoro dekádu staré ruské životopisné drama u nás není moc známé a oficiální cestou se nedá sehnat. Debutující režisér a spoluscenárista Pavel Parkhomenko v něm zvolil podobný přístup jako tvůrci slavnějších hollywoodských žánrovek a vsadil na velkolepý a někdy trochu kýčovitý patos a nevyhnul se ani určitému propagandistickému ladění, nikdy ale nepřekročí hranici nesnesitelnosti a udržuje se v určitých mantinelech. Vše je pochopitelně podmalováváno potřebně velkolepou hudbou. Ti, kteří mají o kosmonautiku zájem, ocení, že tvůrci si dali práci s rešeršemi a příběh obsáhli takřka věrně a od reálných základů se příliš neodchýlili. K vesměs dobrým dojmům přispívá i krátká stopáž, v níž není čas na úplné zbytečnosti. Hlavní roli ztvárnil obstojný Jaroslav Zhalnin, jemuž sekundují podobně málo známé tváře. Kdyby byl snímek vyprávěn lineárně a zbytečně nezařazoval flashbacky, byl o něco originálnější a nabídl nějaký ten skutečný archivní záběr, byly by dojmy ještě o něco lepší. Trocha historie na sobotní večer.      

Zajímavost: Jde o vůbec první biografii, k jejímuž natočení dala souhlas Gagarinova rodina.

Originální trailer filmu Gagarin: První ve vesmíru / Gagarin. Pervyy v kosmose
Viktorie a Abdul (Victoria & Abdul) (sobota 10. 4., Nova Cinema, 20.00 - 22.15 / neděle 11. 4., 13.45 - 15.55 / pondělí 12. 4., 08.45 - 11.00)

Plakát filmu Viktorie a Abdul / Victoria & Abdul
© Facebook tvůrce
Čtyři roky staré životopisné drama u nás tolik známé není, i když vyšlo i na nosičích pro domácí kino a stojí za ním poměrně slavná jména. A ono se asi není co divit, protože režírující Stephen Frears v něm vsadil na absolutní diváckou jistotu spočívající v atraktivním tématu vycházejícím z historie. A jako by mu tohle stačilo, protože příběh oslní jen v úvodním seznamování postav a s přibývajícím časem se pohybuje v zajetých žánrových kolejích, které neopustí a tím pádem nikoho ničím nepřekvapí. Nad vodou tak snímek drží krásná kamera, výborně zvolené lokace, dobová atmosféra a obsazení titulních rolí, které bravurně ztvárnili Judi Dench a Ali Fazal. Nejvíc tak mrzí to, že postavy nejsou příliš životné a jsou naopak zbytečně černobílé a přímočaré. I těch emocí by mohlo být víc. Nenáročná a nevýrazná záležitost na jedno podívání.

Zajímavost: Když začalo natáčení, byla Dench o měsíc starší než královna Viktorie v době, kdy zemřela.

Oficiální trailer filmu Viktorie a Abdul / Victoria & Abdul
Mama (Mama) (sobota 10. 4., Nova Cinema, 22.15 - 00.00 / pondělí 12. 4., 02.15 - 05.35)

Český plakát filmu Mama / Mama
© CinemArt
Španělsko-kanadský horor postupem času upadl trochu v zapomnění, což je malinko škoda, na druhou stranu to až zas tak překvapivé není. Tehdy celovečerně debutující režisér a spoluscenárista Andy Muschietti v něm totiž natočil dlouhou verzi svého krátkometrážního snímku a na výsledku je to znát. Zpočátku navnadí zajímavě vypadajícím příběhem, dusivou atmosférou, výbornou vizuální stránkou i svižným tempem. S přibývající stopáží, která tedy naštěstí není tak dlouhá, ale zároveň přibývá těch nejotřepanějších žánrových klišé, lekačky vůbec nefungují, strach se absolutně nedostavuje a celé se to mění v jednu velkou nudu. Moc nepomáhá ani samotný závěr, který je viditelně digitální a emočně nepůsobí tak, jak bylo zamýšleno a zcela se míjí s tvůrcovými záměry. Titulní role ztvárnili Jessica Chastain a Nikolaj Coster Waldau, kteří ale nemají moc prostoru na to předvést cokoli zásadního. Více se dozvíte z naší recenze

Zajímavost: Titulní postava Mama byla inspirována obrazem Amedea Modiglianiho.

Český trailer filmu Mama / Mama
Pancho Villova jízda (Villa Rides) (neděle 11. 4., ČT2, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu Pancho Villova jízda / Villa Rides
© IMDb
V našich končinách absolutně neznámý western z konce šedesátých let je jedním ze zástupců žánru, který do něj přidává trochu válečné tematiky. Jeho nejslabším článkem je režírující Buzz Kulik, který dostal k dispozici scénář, na němž se podíleli mimo jiné Robert Towne a Sam Peckinpah, kteří ho zřejmě zamýšleli trochu jinak. Pro prvního jmenovaného je typický důraz na psychologii postav a pomalu vyprávěný příběh, pro druhého pak nekompromisní násilí. Ve výsledku ovšem zůstala velmi jednoduchá zápletka, v níž jsou důležité velkolepé a slušně zvládnuté válečné scény, výborná dobová atmosféra a poměrně solidní výprava. Akce, která zřejmě měla být brutální, působí někdy až groteskně, navíc tu velký prostor dostává i bizarní romantická linie. Nedostatky ale z větší části kompenzuje výborné obsazení, v němž hrají prim Yul BrynnerCharles Bronson a Robert Mitchum, v menších rolích se objeví i Herbert LomFernando Rey nebo Alexander Knox. Trochu netradiční žánrovka, která mohla být o něco kratší. 

Zajímavost: Peckinpah měl původně i režírovat, jenže Brynnerovi se nelíbilo, že Pancho Villa byl vykreslen jako krutý bandita, později tedy přišel Towne, scénář přepsal a Peckinpah byl vyhozen.

Televizní spot filmu Pancho Villova jízda / Villa Rides
Záměna (The Switch) (pondělí 12. 4., Prima Max, 20.00 - 22.05 / úterý 13. 4., 18.05 - 20.00)

Plakát filmu Záměna / The Switch
© IMDb
Jedenáct let stará romantická komedie je na zahraničních databázích hodnocena o něco lépe než u nás a dosahuje tím pádem na lehký nadprůměr. Dáno je to opět tím, že evropské publikum přece jen typicky americký jednoduchý humor leckdy nepřijímá a moc se u něj nebaví. Právě na něj totiž vsadilo režírující duo Josh Gordon a Will Speck a vzhledem k tomu, že o moc víc nenabízí, je třeba s tím počítat. Příběh je plný tradičních žánrových klišé a zoufale předvídatelný a vtipy jsou vesměs stejné, takže po chvíli je jasné, jakým směrem se vše bude ubírat a tvůrci nikoho nepřekvapí. Tempo je naštěstí svižné, pár scén je vskutku úsměvných a taktéž atmosféra je potřebně odlehčená a je znát, že se autoři neberou moc vážně. Hlavní role velmi dobře zahráli Jason Bateman a Jennifer Aniston, mezi nimiž funguje slušná chemie, z pozadí je navíc jistí Jeff GoldblumJuliette Lewis nebo Patrick Wilson. Jen ta stopáž měla být o takových dvacet minut kratší. Žánrovka pro tolerantnější a méně náročné publikum. 

Zajímavost: Snímek je inspirován povídkou Baster Jeffreyho Eugenidese.

Oficiální trailer filmu Záměna / The Switch
Ejzenštejn v Guanajuatu (Eisenstein in Guanajuato) (úterý 13. 4., ČT art, 22.55 - 00.35)

Český plakát filmu Ejzenštejn v Guanajuatu / Eisenstein in Guanajuato
© Facebook tvůrce
Koprodukční životopisná komedie se před šesti lety mihla i v tuzemských kinech, diváků tam ale moc nenasbírala. To je ovšem dáno jejím zacílením, protože jde o velmi zvláštní a specifickou intelektuální hříčku, kterou málokdo docení. Režisér a scenárista Peter Greenaway v ní zcela záměrně několikrát radikálně změní náladu celého snímku, který tak někdy působí zoufale amatérsky a jako vysloveně špatný, jindy ale sofistikovaně vtipně a chytře natočený. Platí také to, že čím více ví divák o osobě Sergeje Ejzenštejna a jeho tvorbě a celkovém směřování kinematografie ve dvacátých a třicátých letech minulého století, tím víc se bude bavit a objevovat skryté odkazy. Autor se nebál ani otevřených homosexuálních scén, takže někdy dle ohlasů výsledek připomíná umělecké gay porno. Hlavní roli ztvárnil málo známý Elmer Bäck a ani zbytek obsazení netvoří extra povědomé tváře. Velmi svérázný počin, který stojí za vidění, i když ho všichni nevydrží.  

Zajímavost: Na začátku filmu vstupuje hlavní hrdina do kina s plátnem ve formátu 16:9, to však v té době ještě neexistovalo.

Český trailer filmu Ejzenštejn v Guanajuatu / Eisenstein in Guanajuato
Jeden z nich je vrah (středa 14. 4., ČT art, 21.40 - 23.15)

Plakát filmu  / Jeden z nich je vrah
© s-antikvariat.cz
Normalizační československé kriminální drama z raných sedmdesátých let hlavně v úvodní části připomíná ty nejlepší filmy noir. Režírující Dušan Klein ale postupem času zvolní a zůstává jen příjemně hutná a v dobrém slova smyslu nepříjemná atmosféra, skvělá hudba a přednost dostává klasické detektivní schéma. To ale naštěstí funguje, protože příběh je velmi dobře napsaný, disponuje skvěle propracovanými postavami a poměrně zajímavou pointou, která žánru úplně neodpovídá, protože zůstává lehce otevřená. V kombinaci s pomalejším tempem a rozvážnějším vyprávěním to poměrně vychází, i když v některých chvílích přesto snímek působí trochu zmateně a nedotaženě, což může být dáno i ústředním charakterem vyšetřovatele, který je nezvykle pasivní. Většinu nedostatků ale kompenzuje fantastické obsazení, v němž dostali důvěru Jiří AdamíraBohumil ŠmídaIlja PrachařJosef SomrBohuš Záhorský nebo Václav Lohniský. Trochu zapomenutá tuzemská záležitost.

Zajímavost: Natáčelo se v Praze a na Slapech.

Televizní spot filmu Jeden z nich je vrah
Coco Chanel & Igor Stravinsky (Coco Chanel & Igor Stravinsky) (čtvrtek 15. 4., ČT art, 20.15 - 22.10)

Plakát filmu Coco Chanel & Igor Stravinsky / Coco Chanel & Igor Stravinsky
© IMDb
Francouzsko-švýcarsko-japonské romantické drama patří v tuzemsku k těm méně známým, ačkoli se dá sehnat na nosičích pro domácí projekce. Režírující Jan Kounen v něm upoutá především vizuální a obrazovou stránkou, která je precizní a skvěle funguje v kombinaci s komorní, ale zajímavou výpravou a velmi slušnou dobovou atmosférou. Po příběhové stránce je to ovšem horší, protože tvůrci by evidentně rádi sdělili mnoho filosofických myšlenek, většinu jich ale jen naznačí a nedořeknou. Ani klíčová romantická linie moc nefunguje, protože autor si od postav drží odstup, tím pádem v ní úplně chybí emoce a potřebné erotické jiskření, což je trochu problém. Dojem částečně napraví obsazení, v němž ústřední role ztvárňují výborní Mads Mikkelsen a Anna Mouglalis, kterým sekundují především Elena Morozova a Natacha Lindinger. Slušná, ale nedotažená žánrovka.  

Zajímavost: Mikkelsen se kvůli roli naučil francouzsky, rusky a hrát na klavír.

Oficiální trailer filmu Coco Chanel & Igor Stravinsky / Coco Chanel & Igor Stravinsky


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY