Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Bude stoupající úspěch streamovacích služeb znamenat konec pro kina?

Téma: Bude stoupající úspěch streamovacích služeb znamenat konec pro kina?

Vydáno: 28.03.2021 10:30 v sekci Články | Publicistika - Lukáš Frank | foto: Prague.eu

Už několik měsíců bojují proti koronaviru mimo jiné i filmový průmysl a kina, jejichž místo se snaží zaplnit více a více populárnější streamovací služby. Dokáží Netflix a jemu podobní vytlačit z trhu klimatizované sály multiplexů?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
První biografy se objevily před více než sto lety. Pražská Lucerna hraje na stejném místě, tedy v pasáži ve Vodičkově ulici, od roku 1909. Oblíbenost útulných kinosálů a sledování filmů na velkém plátně nabíralo na oblíbenosti a návštěvnost během let stoupala. Jen namátkou, černobílý Kristián s Adinou Mandlovou a Oldřichem Novým odstartoval v kinech na počátku 2. světové války, a přesto se na něj stály fronty u pokladen. Lidé se chtěli bavit. Poválečný snímek Divá Bára vidělo v roce 1949 téměř pět milionů diváků. Na Troškovu předrevoluční komedii Slunce, seno, jahody se v roce 1984 vydalo více než tři miliony platících.

IMAX
© REWIND.sk
Po roce 1989 návštěvnost filmových představení klesala, protože si lidé nacházeli jiné způsoby trávení volného času a nemodernizovaná socialistická kina nelákala k jejich navštívení. S příchodem multiplexů na konci devadesátých let se začala situace zlepšovat. Velká kina si našla své místo na trhu, lákala na americké blockbustery, tuny popcornu, litry coly, pohodlné sedačky a nejmodernější technologie. Relativně nedávno přidala do nabídky různé formáty od obrovského IMAX plátna až po pohybující se sedačky. I když byla v posledních letech stále více a více vyhledávána atmosféra starších kin, multiplexy hrály svůj prim. Všechno tohle bylo ale nečekaně utnuto v minulém roce, kdy celý svět zachvátila pandemie koronaviru, která je přiživována velkou měrou médii.

„Co teď, když nám zavřeli kina?“, říkali jsme si v polovině března minulého roku. Hromadné přesuny filmových premiér odstartovala nejnovější bondovka Není čas zemřít. Další snímky na sebe nenechaly dlouho čekat. Kdo z toho ale těžil nejvíce? Streamovací služby jako Netflix nebo HBO Go. Předplatitelé se jen hrnuli a většina z nich zjistila, že za málo peněz dostane hodně muziky. Velkým plusem je šance sledovat z pohodlí domova často kvalitnější snímky, než nabízí kino. Divák má možnost v podstatě neomezeného výběru, který je v kině limitován programem. A může film komentovat, jíst si u něj, co chce, stopnout si ho, může jich sledovat více po sobě, a to vše třeba jen v trenkách z gauče. Proč by měl tedy utratit 450 KČ za vstupenky a dalších 300 KČ za občerstvení, když to může mít doma za 200 KČ měsíčně a se spoustou výhod?

Ivan Trojan ve filmu  / Šarlatán
© Cinemart
Člověk potřebuje sociální kontakt, potřebuje kulturu a potřebuje svůj život obohatit zážitky. Tím jsou pro mnohé z nás návštěvy kina. Proto, když se v létě 2020 kina otevřela, nebyl to zase takový kasovní propadák, jak se očekávalo a jak se psalo. České filmy jako ŠarlatánHavel nebo třetí Bobule navštívilo více než 150 000 diváků. Netrvalo to ale dlouho a kina se opět uzavřela a jejich uzavření trvá dodnes.

Ze situace, která měla být záležitostí na pár týdnů, se staly měsíce. Velká světová studia, ve kterých se točí astronomické částky, musela na problém reagovat. Warner Bros. v letošním roce nabídne souběžně premiéry svých filmů jak v klasických kinosálech, tak na streamovací službě. Filmový fanoušek si tak může očekávané blockbustery jako The Matrix 4Duna nebo třetí V zajetí démonů 3 pustit doma. Paramount studio bude své filmy nabízet na těchto službách třicet dní po premiéře v kinech.

Byla jen otázka času, kdy se objeví průzkum, z jehož výsledku se vyděsí jak kina, tak filmaři, ale filmová studia z toho vytěží maximum. V Česku průzkum zatím neproběhl, ale američtí diváci mají jasno. Přes 90 % předplatitelů HBO Max a 64 % lidí, kteří službu nemají předplacenou, uvedlo, že by si ji předplatili, kdyby na ní vycházely nové filmy ve stejný den, jako by šly do kin. To samé pak platí pro streamovací službu Paramount+. Z ankety zároveň vyšlo najevo, že jsou diváci ochotni zaplatit za možnost zhlédnout filmu z domova v den jeho premiéry až 17 dolarů měsíčně. Je tohle konec pro americká kina? Můžeme stejný koncept předpokládat i u nás?

Ondřej Vetchý, Tereza Kostková ve filmu  / Ženy v běhu
© Facebook tvůrce
Češi jsou možná trošku konzervativnějším národem než Američané a nenechají si své oblíbené kino jen tak vzít. Milují české filmy, na které si rádi zajdou do kina. Dobrým příkladem je třeba komedie Ženy v běhu, kterou vidělo před dvěma roky 1,5 milionu platících diváků. Otázkou je, co s Čechy udělá takto dlouhé odloučení od tohoto prostředí. Možností je několik. Názory v různých diskusních fórech se liší. Některým nechybí otravné chroupání popcornu, které se ozývá z řady za nimi nebo kopání nohou do sedačky a raději zvolí sledování filmu z pohodlí domova. Jiným atmosféra temného kinosálu chybí. Někteří se bojí nákazy, ostatní kino nezajímá. Misky vah se nepřiklání v tuhle chvíli ani na jednu ze stran, protože je doba natolik nejistá, že nelze určit jednoznačný závěr.

Ač streamovací služby nabízí opravdu pestrý program a často hodně kvalitní snímky, o čemž svědčí i letošní nominace na Oscara, z nichž hned několik v hlavní kategorii je z produkce právě zmiňovaných služeb, tak je docela těžké si představit, že by dokázaly vytlačit kina z trhu. Kina nevymizí zcela z povrchu zemského, ale budou se muset zamyslet nad změnou své firemní politiky a zaměřit se na návštěvu kina jako na opravdový zážitek, kvůli kterému stojí za to zvednout zadek z gauče. Divák si bude možná pečlivěji vybírat, na jaký film půjde. Bude zvažovat, zda se mu vyplatí utratit tolik peněz za dvě hodiny času. Bude přemýšlet, jestli je film opravdu tak dobrý, aby za něj zaplatil.

Možná bude více vyhledávat recenze a uživatelská hodnocení. Zvykl si totiž na to, že sedne k televizi, stiskne tlačítko a má na výběr z tisíce filmů a seriálů, za které mu měsíčně odejde z účtu pár korun. V kině dá za pár hodin sledování filmu několikanásobek, a ještě s tím rizikem, že se mu snímek nemusí líbit. Na streamovací službě jej může přepnout a nikdy nedokoukat. Ano, atmosféra, kterou nabízí kinosály, je jedinečná a podmanivá a tento zážitek vytrhne člověka z obyčejného sledování televize k něčemu jedinečnému.

Gary Oldman, Arliss Howard, Tom Pelphrey ve filmu Mank / Mank
© Netflix
Bude tomu tak ale i do budoucna? Nebo lidé zpohodlní a připoutají se jen k televizi? Změní to radikálně svět filmu u nás? Bude české filmy po měsíci v kině uvádět i Česká televizenebo je takový osud nečeká? Spousta otázek, na které dokáže odpovědět až čas. Jisté je, že kina zažívají krušné časy, streamovací služby žně a je otázkou, jestli se tato situace dostane postupem času do rovnováhy, nebo se dočkáme revoluce ve filmovém průmyslu. Prozatím se klidně usaďte a zapněte si třeba Manka Davida Finchera na Netflixu, který získal před pár dny deset oscarových nominací.

A jak jste na tom vy? Preferujete raději kino, nebo sledování filmu v domácím prostředí? Těšíte se až kina znovu otevřou?


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce (16.03.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Box office: Duna má masivní start (04.03.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Démon v hororovém pokračování Sestra II už skoro vůbec neděsí (10.09.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Muži, ženy a děti ví, že není čas zemřít (30.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Sylvester Stallone versus Wesley Snipes ve filmu Demolition Man (21.05.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Trailer: Duna: Část druhá (03.05.2023 18:11 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Fabelmanovi vypráví vánoční příběh z divnosvěta (23.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: 10 domácích tvůrců nejhorších filmů od roku 1989 (12.11.2022 11:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Těžce zamilovaný Taras Bulba touží po moci a prochází kouzelným parkem (21.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- V druhém díle Duny bude Christopher Walken (13.05.2022 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec Kenneth Tsang (30.04.2022 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Na Vyšehrad! (19.04.2022 19:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Blu-Ray recenze: Duna nabízí přes hodinu materiálů o svém vzniku a mytologii (31.03.2022 07:30 v Recenze | Blu-ray)
- Oscar 2022: filmem roku je V rytmu srdce (28.03.2022 05:57 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Úplně vyřízený Oskar Schindler vyráží na Woodstock, kde uvidí pád anděla (11.03.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu