Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Jako v bavlnce

Recenze: Prvotřídní mrcha Rosamund Pike ždímá z důchodců peníze ve filmu Jako v bavlnce

Vydáno: 26.02.2021 12:30 v sekci Recenze - Lukáš Frank | foto: Netflix

Režisér J. Blakeson si po nepříliš povedené sci-fi Pátá vlna napravuje reputaci krimithrillerem Jako v bavlnce, ve kterém září Rosamund Pike v roli prvotřídní mrchy Marly Grayson. Stojí novinka streamovací služby Netflix za vidění?

Jako v bavlnceRecenzoval/a Lukáš Frank dne 26.02.2021 12:30. Režisér J. Blakeson si po nepříliš povedené sci-fi Pátá vlna napravuje reputaci krimithrillerem Jako v bavlnce, ve kterém září Rosamund Pike v roli prvotřídní mrchy Marly Grayson. Stojí novinka streamovací služby Netflix za vidění? Hodnocení: 4

Jako v bavlnce

I Care a Lot
Komedie / Thriller / Krimi
Velká Británie, 2020 , 118 min.

Režie: J Blakeson
Scénář: J Blakeson
Kamera: Doug Emmett
Hudba: Marc Canham
Herci: Rosamund Pike, Eiza González, Dianne Wiest, Isiah Whitlock, Jr., Macon Blair, Alicia Witt, Damian Young, Nicholas Logan, Liz Eng, Celeste Oliva, Georgia Lyman, Moira Driscoll, Gary Tanguay, Michael Malvesti, Chris Everett

Jako v bavlnce hodnocení na Kinobox.cz: 71.24 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pokud byste rádi podnikali, ale nepolíbila vás múza a sami nevíte, do čeho se pustit, inspirujte se u Rosamund Pike, která si ve filmu Jako v bavlnce založila firmu na ždímání peněz z nemohoucích důchodců (ano, plným taškám Evy a Vaška už odzvonilo) a na její herecký výkon je radost se koukat. Občas se ale dostaví pocit, že divák sleduje pokračování mrazivého krimithrilleru Zmizelá Davida Finchera z roku 2014, ve kterém si zmíněná herečka také zahrála. To ale není vůbec na škodu, protože v něm byla minimálně stejně perfektní.

Rosamund Pike ve filmu Jako v bavlnce / I Care a Lot
© Netflix
Divák vstupuje do rozjetého příběhu, ve kterém poznává ambiciózní, majetkuchtivou a chladnou mrchu Marlu Grayson (Rosamund Pike), která pod záštitou dobré vůle pomoci seniorům společně se svou přítelkyní Fran (Eiza González) oslovuje bohaté penzisty, které velice chytře připraví během chvíle o všechno a sama obohatí svou kapsu o pěknou sumu, kterou veřejně prezentuje jako rentu za své služby. Jenomže každého důchodce nezajímají jen akční letáky supermarketů a nový výherce AZ kvízu. Jsou i tací, kteří se obklopují třeba mafiány.

To je případ Jennifer Peterson (Dianne Wiest), kterou si Marla vybrala jako svou další oběť. Zpočátku to vypadá, že jde o ideální ždímačku na peníze. Stařenka nemá rodinu, bydlí v drahé čtvrti v luxusním domě a začíná pomalu senilnět. Když se ale Marla postupně dovídá, že jejímu úlovku hlídá záda nebezpečný mafián Roman (Peter Dinklage), začne vytahovat další své zbraně, na které je i mafie krátká.

Celý film táhne hlavně představitelka hlavní role Rosamund Pike, z které i přes odpudivé mikádo nejde spustit oči. Ta své herecké kvality potvrdila už několikrát a byla za ně nejednou oceněna minimálně nominací na nějakou z prestižních cen. Je škoda, že pro mnohé je stále tou herečkou, která si před dvaceti zahrála v bondovce Dnes neumírej. Je třeba říct, že od té doby ušla pořádný kus cesty a několik filmů, ve kterých si zahrála, stojí určitě za vidění (Zmizelá, Radioactive).

Rosamund Pike, Dianne Wiest ve filmu Jako v bavlnce / I Care a Lot
© Netflix
Ale zpět k její aktuální roli v Jako v bavlnce. Její Marla je bitch každým coulem. Nebude vám sympatická žádným svým krokem ani gestem, nelze si ji oblíbit, ale stejně to je nejúžasnější postava na plátně (no dobře, obrazovce). Pike se na tuhle roli perfektně hodí a je znát, že si ji hodně užívá. Je dost možné, že její životní role budou právě tyto chladné mrchy, které jí jdou skvěle.

Nezaostává ani další obsazení. Dianne Wiest divák lehce uvěří její zranitelnost a bezbrannost, která je tak typická pro stařenky jejího věku. O to víc překvapí, když se začne bránit a vypustí z úst několik peprných slov. Při bojích proti zákeřné Marle jí nedá nic zadarmo. Obsazení Petera Dinklagea do role obávaného mafiána Romana Lunyova možná zpočátku vyvolá rozpaky, ale do celkového konceptu filmu se nakonec perfektně hodí.

Scénář byl možná koncipován jako krimithriller, ale občas sklouzne do žánru, který není přesně definovatelný a může působit na diváka rozporuplně. Tu a tam se objeví náznak černého humoru, tu a tam se objeví prvky hodně mrazivého thrilleru. Na těchto dvou žánrech film balancuje, ale označit ho ani jedním není možné. Větší důraz na jednu z misek vah by určitě pomohl získat snímku ještě další plusové body. 

Fotografie z filmu Jako v bavlnce / I Care a Lot
© Netflix
Příběh čas od času sklouzne do určité neuvěřitelnosti, kdy si divák řekne, že tohle se prostě stát nemůže, a do občasného klišovitého jednání postav. Na druhou stranu scénář postupně dávkuje a v pravidelných intervalech šokuje, snaží se diváka překvapit a udržuje jeho pozornost až do poslední chvíle. Povedený je i závěr, který je určitě velmi příjemným překvapením a důstojným zakončením, které potěší každého fanouška, který má tento typ filmu rád.

Jako v bavlnce nám možná trošku přehnaně a nadneseně ukazuje, čeho všeho je člověk schopný udělat pro svou kariéru. Příběhově je film určitě originální a perfektně pracuje s postavami, které divák s chutí sleduje až do úplného konce, i když nejsou ani trošku kladné. Snímek plný záporáků září díky skvělým hereckým výkonům v čele s Rosamund Pike. Až vám vyběhne v jednom z okýnek na Netflixu, určitě neváhejte a klikněte na něj. Po jeho zhlédnutí začnete pochybovat o tom, jestli opatrovníci Vašich prarodičů nebo rodičů opravdu dělají vše pro to, aby se jejich klienti cítili Jako v bavlnce.

Oficiální trailer filmu Jako v bavlnce

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tim Burton natočí film o gigantické ženě (02.02.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: The Toxic Avenger (30.09.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (21.09.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Transformers probudili kostlivce (07.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Stroj času: Sylvester Stallone versus Wesley Snipes ve filmu Demolition Man (21.05.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Nový trailer: Transformers: Probuzení monster (28.04.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (28.04.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Angelina Jolie a Halle Berry budou Maude v Maude (19.04.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Guy Ritchie nabírá početný ansámbl (03.02.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci (27.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Transformers: Probuzení monster (02.12.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Papoušek Paulie se po svatbě ocitl pod vodou (16.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Radioaktivní matka zrodila hvězdu Bruce Lee (09.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu