Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Bruce Willis

Portrét: Bruce Willis

Vydáno: 13.03.2021 13:30 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: MGM

Bruce Willis je živoucí hollywoodskou legendou a jednou z nejzářivějších hvězd stříbrného plátna, která však v posledních letech zcela ztratila svůj lesk a nyní míří do filmového zatracení.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Bruce Willis se narodil v roce 1955 v tehdejším Západním Německu německé matce a  americkému vojákovi Davidu Willisovi. Poté, co byl jeho otec propuštěn ze služeb americké armády, se rodina přestěhovala do USA. Po absolvování střední školy v roce 1973 Bruce po řadě dočasných prací našel útočiště v New Yorku, kde usiloval o hereckou kariéru. Jednou z jeho prvních příležitostí bylo statování ve filmu Rozsudek.

Cybill Shepherd, Bruce Willis ve filmu Měsíční svit / Moonlighting
© ABC
Chladný New York brzy vystřídal za slunnou Kalifornii, kde měl k filmu mnohem blíže. Podařilo se mu získat malou roli v epizodě No Exit ze seriálu Miami Vice, rozhodující v jeho další kariéře však byl zisk hlavní role v komediálním seriálu Měsíční svit, kde hrál po boku Cybill Shepherd. Seriál o pěti sériích běžel na televizních obrazovkách od roku 1985 do roku 1988 a z neznámého Willise udělal novou komediální hvězdu, také mu vynesl Zlatý glóbus a cenu Emmy. 

V té době v roce 1987 přišla i první velká filmová role, do které ho obsadil režisér Blake Edwards v komedii Schůzka naslepo, jeho partnerkou zde byla Kim Basinger. Už za rok se dočkal role, která mu změnila život a katapultovala ho do hvězdných hollywoodských výšin. John McClane je pro Willise tím, čím byla pro Stalloneho role Rockyho a Ramba a okamžitě se díky Smrtonosné pasti zařadil hned vedle tehdejších dvou akčních hvězd - Stallona a Schwarzeneggera. 
Originální trailer filmu Smrtonosná past

Bruce Willis ve filmu Smrtonosná past / Die Hard
© Twentieth Century Fox
Jenže po Smrtonosné pasti si nevybral roli v dalším akčním filmu, ale v dramatu V nepřátelském poli, kde hrál válečného veterána. Když zjistil, že takovéto role jeho fanoušky nezajímají, vrhnul se na Smrtonosnou past 2, která mu opět zajistila další přísun peněz a slávy. Ve stejném roce natočil i drama Ohňostroj marnosti, které propadlo. Fanoušci Willise zkrátka milovali jen jako Johna McClanea. Naštěstí přišel Tony Scott a natočil s ním parádní drsnou krimi Poslední skaut, v níž zazářil a diváci ho opět přijali s otevřenou náručí.

Vedle povedených projektů, v nichž mohl ukázat své přednosti, si ale vybíral i filmy, které jeho kariéře nijak neprospěly. Takovými byly například snímky Hudson HawkVražedné myšlenky, kde hrál se svojí tehdejší ženou Demi MooreVšude dobře, doma nejlíp a kritikou strhaný erotický thriller Barva noci. Naštěstí mu na pomoc přišel Quentin Tarantino a obsadil ho do svého druhého kousku Pulp Fiction: Historky z podsvětí, kde byl Willis znovu skvělý. 
Scéna z filmu Pulp Fiction

Fotografie z filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí / Pulp Fiction
© Miramax
Už zde bylo patrné, že pokud spolupracuje s kvalitním scenáristou a režisérem, zazáří, a naopak, pokud si zadá s průměrným tvůrcem, je i jeho výkon slabý a zapomenutelný. Willisovi též dobře seděla sci-fi parketa, což dokázaly snímky 12 opic a Pátý element a komerčně velmi úspěšné katastrofické akční sci-fi Armageddon. Dobře se mu dařilo i v psychologičtější rovině, což lze vidět v duchařině Šestý smysl a thrilleru Vyvolený, oba z dílny M. Nighta Shyamalana. Nezanevřel ani na komedii, čehož je dokladem Můj soused zabiják. Co mu naopak nesedělo, byla buď křečovitá snaha o satiru ve Snídani šampiónů , nebo slzopudná melodramata Druhá šance a Kid.
Originální trailer filmu Šestý smysl

I když se mu občas něco nepovedlo, nikdo mu nemohl upřít stále velké ambice a fakt, že patřil mezi největší filmové hvězdy. V následujícím desetiletí natočil několik více, či méně zdařilých snímků, nicméně pomalu, ale jistě se do jeho práce vloudila rutina a nuda a kromě výtečných kousků, jakými byly komiksárna Sin City - Město hříchu nebo akční film 16 Bloků, nabídl zbytečnost typu Co se vlastně stalo. Kupodivu mu nepomohl ani návrat k jistotě ve Smrtonosné pasti 4.0, která šla zcela proti duchu oldschoolově natočených prvních tří dílů. Že nebyla spolupráce s Willisem vždy procházka růžovým sadem, potvrdil i režisér Kevin Smith, který s hvězdou nevycházel příliš dobře při natáčení akční komedie Poldové.

Haley Joel Osment, Bruce Willis ve filmu Šestý smysl / The Sixth Sense
© Buena Vista Pictures
V dalším desetiletí to s ním šlo ještě více z kopce. Poté, co ho Sylvester Stallone po drobném cameu v Expendables: Postradatelní angažoval do regulérní role v Expendables: Postradatelní 2, musel ho ve trojce nahradit Harrisonem Fordem, protože Willis chtěl větší honorář. Filmy, v nichž v té době účinkoval, například G.I. Joe: Odveta, těžily z jeho jména, aniž by v nich Willis mohl předvést cokoliv zajímavého a nového. Když pak v roce 2013 i Smrtonosná past: Opět v akci přinesla jen zklamání, bylo jasné, že něco není v pořádku.
Originální trailer filmu Poldové

To se potvrdilo, když se hned následující rok pustil do spolupráce s béčkovým režisérem Brianem A Millerem na akčním thrilleru Elitní zabiják, za nímž následovaly další "millerovky" ViceVražedná bilance a Minuta po minutě, všechny čtyři jsou naprosto zaměnitelné. Pokusem o návrat mezi první ligu byl remake Přání smrti.

Bruce Willis ve filmu Přání smrti / Death Wish
© MGM
Willisova cesta do filmového zatracení nabrala nové obrátky v roce 2019, kdy spojil síly s céčkovým režisérem jménem Matt Eskandari a natočil s ním v krátkém sledu vysloveně špatné akční snímky Korunní svědekHard Kill a Dlouhá noc přežití. Je opravdu záhadou, co Willise k natáčení takovýchto kousků motivuje. Možná, že už totálně rezignoval na diváka a hledá jen kudy z nudy a nebo si jen vybral slabé období a znovu vzlétne jako Fénix z popela.
Originální trailer filmu Přání smrti

Vzhledem k tomu, že nás od něj tento rok podle IMDb čeká vlna snímků jako Cosmic SinOut of DeathApex a American Siege z nichž tři režíroval neznámý Edward Drake, což bude zřejmě nástupce Matta Eskandriho a Briana A Millera, nevypadá to, že by se jeho dobrovolná cesta do filmového zatracení měla v dohledné době skončit.

Top 10 filmů s Brucem Willisem podle ČSFD:

 1. Pulp Fiction: Historky z podsvětí
 2. Smrtonosná past
 3. Šestý smysl
 4. Poslední skaut
 5. 12 opic
 6. Pátý element
 7. Smrtonosná past 2
 8. Smrtonosná past 3
 9. Sin City - Město hříchu
10. Expendables: Postradatelní 2

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Poslední skaut (Ivo, 14.03.2021 11:38) Reagovat

    Pro mě nejlepší film ve stylu Philipa Marlowa, neskvělejšího ze soukromých detektivů.

  • Slzy slunce (Michal Pečárka, 14.03.2021 12:32) Reagovat

    Ještě bych zmínil snímek Slzy Slunce. Tam byl taky výborný.

    • Re: Slzy slunce (Ivo, 14.03.2021 13:46) Reagovat

      Tak to rozhodně souhlas. Ono těch dobrých filmů je ještě několik, např. 12 opic, Pulp Fiction.
      Pro mě ale jednička je Poslední skaut, možná také proto, že mám rád spisovatele Raymonda Chandlera a jeho soukromé očko Phila Marlowa.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Josh Hartnett se octne v Pasti (19.04.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Tarantino ruší svůj poslední film (18.04.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2024 (01.04.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)


PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe