Vytvořte si z obýváku soukromý kinosál. Jak na to?

Vydáno: 28.01.2021 12:53 - Redakce | foto: Heureka

Užít si premiéru oblíbeného filmu v kině je bezesporu skvělý zážitek. Zábavný filmový večer si ale můžete vychutnat i v pohodlí svého domova. Jak přeměnit svůj obývací pokoj na kinosál? Základem je velká obrazovka nebo promítací plátno, kvalitní zvuk a pohodlná sedačka.
Obrazovka, nebo projektor?

Jestliže chcete sledování filmů povýšit na skutečný kulturní zážitek, prvním krokem by mělo být pořízení kvalitní televizní obrazovky. V dnešní době vám většina běžně dostupných televizorů umožňuje přehrávat filmy z populárních streamovacích služeb nebo online videoték, a to v nevídané kvalitě.

Opravdoví fajnšmekři možná raději sáhnou po projektoru a promítacím plátně. Mnohé nevýhody, které se s projektory pojí (náročnější instalace, vyšší hlučnost a nutnost zatemnění místnosti), jsou vyváženy autentickým zážitkem při sledování filmu, kdy si budete připadat skutečně jako v kinosále.

Prostorový zvuk

Z kinosálů jste zvyklí na prostorový zvuk, který výrazně umocňuje celkový zážitek z promítaného snímku. Dopřát si ho ale můžete i v domácích podmínkách. Nejběžněji se setkáte s takzvanými 5.1 nebo 7.1 systémy, které jsou tvořeny 5, respektive 7 reproduktory a 1 subwooferem určeným pouze pro nejnižší tóny. Správným umístěním reproduktorů v místnosti docílíte toho, že zvuk vnímáte prostorově.

Současný vrchol prostorového zvuku představují zvukové formáty Dolby Atmos či DTS:X, které byly donedávna výsadou špičkových kinosálů. K běžnému prostorovému zvuku přidávají další rozměr – zvukové efekty slyšitelné shora. Abyste kýženého výsledku dosáhli, musíte mít k dispozici film se zvukovou stopou v příslušném formátu a zařízení schopné prostorový zvuk dekódovat a přehrát.

Pohodlná sedačka

Pohodlí během filmového večera vám dopřeje nejen vhodně vybraná, ale také správně umístěná sedačka. Za optimální vzdálenost mezi pohovkou a televizorem, případně promítacím plátnem, se považuje 2–2,5násobek délky základny obrazovky. Střed televizoru by se přitom měl nacházet ve výšce vašich očí při sezení na sedačce. V žádném případě byste při sledování obrazovky neměli zaklánět hlavu ani zaujímat jinou nepříjemnou polohu.

Součástí samotné sedačky pak mohou být polohovatelné opěrky hlavy a nohou, držáky na sklenice, minibar nebo zabudované reproduktory. Najděte si na Heurece tu svou pohovku, která vám zpříjemní několikahodinové sezení před televizí a sledování vybraných filmů.

Heureka sedačky
© Heureka


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY