Téma: TOP 15: Herci s nejvíce Zlatými malinami

Vydáno: 06.03.2021 10:30 - Lukáš Frank | foto: Fanboys Anonymous

Zlaté maliny se předávají už od roku 1981, a to vždy v předvečer předávání sošek Oscarů. Podívejte se, kdo z herců a hereček získal těchto cen nejvíce!
15. Will Smith (3 „vítězství“, 4 nominace)

Will Smith ve filmu Po zániku Země / After Earth
© Facebook tvůrce
Když v roce 1999 vtrhlo na plátna kin hvězdně obsazené westernové sci-fi Wild Wild West, nikdo netušil, že z toho bude několik Zlatých malin, z nichž jedna poputuje do sbírky Willa Smithe za Nejhorší filmový pár, který vytvořil společně s Kevinem Klinem. Čtrnáct let spousty diváků přesvědčoval o svých kvalitách ve filmech Ali nebo Štěstí na dosah, za které byl nominován na Oscara. Úspěšné tažení mu ale pokazila sci-fi M. Nighta Shyamalana Po zániku Země, kterou kritika rozcupovala stejně jako herecké výkony Willa Smithe i jeho syna Jadena. To by bez dvou malin pro oba neprošlo! Při posledním udílení cen získal Smith Malinovou cenu vykoupení za roli džina v hrané verzi disneyovské pohádky Aladin.

14. Lindsay Lohan (3 „vítězství“, 8 nominací)

Lindsay Lohan ve filmu Scary Movie 5 / Scary Movie 5
© Forum Film Czech
Už dávno jsou pryč doby, kdy nás dokázala Lindsay Lohan okouzlit ve dvojroli ve filmu Past na rodiče. Následovalo pár průměrných teenagerovských komedií a pak už jen skandály, které plnily titulní strany bulvárních plátků. Nominaci na Zlatou malinu získala například za Scary Movie 5. „Největší úspěch“ měl ale snímek Vím, kdo mě zabil z roku 2007, ve kterém si zahrála opět dvojroli. Lohan získala dvě Zlaté maliny za Nejhorší herečku a za Nejhorší filmový pár, který tvořila sama se sebou. Je vidět, že porotci dokážou dát najevo, když se jim herecký výkon opravdu nelíbí.

13. Sharon Stone (3 „vítězství“, 9 nominací)

Sharon Stone ve filmu Specialista / The Specialist
© Facebook tvůrce
Sharon Stone párkrát dokázala, že hrát umí. Za film Casino z roku 1996 dokonce získala Zlatý Glóbus v kategorii nejlepší herečka – drama. Základní instinkt jí zase přinesl spoustu pozornosti a fanoušků, a to i přesto, že jí byla za film udělena nominace na Zlatou malinu za Nejhorší vycházející hvězdu. K této nominaci se přidalo dalších osm. „Vítězné“ byly ale jen tři. Nejhorší herečka ve filmech Křižovatka a Specialista, ale také v nepovedeném a naprosto zbytečném pokračování Základního instinktu z roku 2006.

12. Kevin Costner (3 „vítězství“, 10 nominací)

Kevin Costner ve filmu Robin Hood: Král zbojníků / Robin Hood: Prince of Thieves
© Magic Box
Devadesátá léta začala pro Kevina Costnera velice dobře. Jeho režijní debut Tanec s vlky posbíral spoustu zlatých plešounů, ale jako by to herci nepřineslo štěstí, protože s jeho dalšími rolemi to bylo jako na houpačce. Zlatá malina za Nejhoršího herce ve filmu Robin Hood: Král zbojníků přišla v roce 1991. Ta další přišla o tři roky později za western Wyatt Earp a znovu v roce 1998 za film The Postman - Posel budoucnosti, při jehož natáčení opět usedl na režisérskou stoličku. Naposledy byl nominovaný v roce 2001. A jak si vedla oblíbená klasika, ve které dělal Osobního strážce Whitney Houston? Jak Whitney, tak Kevin získali nominaci za Nejhoršího herce a herečku.


11. John Travolta (3 „vítězství“, 12 nominací)

John Travolta ve filmu Bojiště Země / Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000
© Facebook tvůrce
Když se řekne John Travolta, tak si většina lidí vybaví muzikál Pomáda (odpůrci rozjuchaných muzikálů si mohou vzpomenout na jeho roli v Pulp Fiction: Historky z podsvětí). Od premiéry této oblíbené klasiky uplynulo ale už více než 40 let a za tu dobu měl herec málokdy šťastnou ruku při výběru role. Toho si všimla i porota udělující Zlaté maliny a jeho výkony ocenila dvanácti nominacemi. Z těch proměnil tři. První byla za ztvárnění obřího mimozemšťana Terla ve filmu Bojiště Země. Snímek byl v roce 2010 označen jako Nejhorší snímek desetiletí. A není se čemu divit. Zatím ta poslední byla za film z roku 2019 s názvem The Fanatic, kde byl jeho herecký výkon přirovnán v jedné veřejné diskusi jako „sledování pětašedesátiletého chlapa, co hraje retardované dítě na první dobrou.“ Obrázek si udělejte sami.

10. Pauly Shore (4 „vítězství“, 5 nominací)

Sean Astin, Brendan Fraser, Pauly Shore ve filmu  / Encino Man
© Variety
Jméno Pauly Shore nepatří k těm nejznámějším, ale pro členy Nadace ceny Zlatá malina, která sošky uděluje, se jedná o známou firmu. V roce 1993 byl oceněn jako Nejhorší nová hvězda roku za film Encino Man. O dva roky později byl Nejhorším hercem ve filmu Soudcem z nouze a o další rok ve snímku Bio-Dome. Filmy Paulyho Shora mají obecně hodně nízkou kvalitu. Možná právě proto se v posledních letech raději věnuje své kariéře stand-up komika a menším snímkům.

9. Pia Zadora (4 „vítězství“, 6 nominací)

Pia Zadora ve filmu  / The Lonely Lady
© Facebook tvůrce
Filmografie herečky a zpěvačky Pii Zadora čítá tolik filmů, že byste je dokázali spočítat na prstech jedné ruky. Dobře, možná dvou. O to víc překvapí, že stihla nasbírat tolik nominací na Zlaté maliny, které zvládla i šikovně proměnit ve „vítězství“. To je také možná odpověď na otázku, proč od roku 1999 nic nenatočila. Její průlomovou rolí měla být ta ve filmu Butterfly z roku 1982, za který získala Zlatou malinu za Nejhorší herečku a Nejhorší novou hvězdu. Paradoxem je, že byla také oceněna Zlatým glóbem za stejnou roli, přičemž se v tisku objevily spekulace, že cenu koupil její milionářský manžel, který podplatil členy poroty. Další anticena na sebe nenechala dlouho čekat, a tak se během krátkého času číslo vyšplhalo na 6 nominací, z nichž čtyři byly proměněny.

8. Bo Derek (4 „vítězství“, 7 nominací)

Bo Derek, Greg Bensen ve filmu  / Bolero
© Facebook tvůrce
Herečku Bo Derek neodradila od hraní ani cena za Nejhorší herečku desetiletí, kterou získala v roce 1990, a tak vesele hraje dodnes. Dnešní generace si mohla sběratelky Zlatých malin všimnout například v céčkovém Žraločím tornádu 3, takže si může udělat obrázek, v jakých filmech Derek hrála a hraje. Herečka byla považována za lehce kontroverzní sexsymbol 80. let. Ve většině svých filmů vystupovala polonahá a místo seriózního hraní jen pózovala před kamerou. Film Tarzan, syn divočinyBolero jsou toho důkazem. A všimla si toho i Nadace ceny Zlatá malina. Po druhém zmíněném filmu si udělala herečka pětiletou hereckou pauzu. A návrat proběhl ve velkém stylu. Za svůj comebackový film Ghosts Can't Do It si mohla na poličce v ložnici vystavit další sošku Zlaté maliny.

7. Demi Moore (4 „vítězství“, 9 nominací)

Demi Moore ve filmu  / G.I. Jane
© Facebook tvůrce
První nominace pro Demi Moore přišly už v roce 1992. Svého „vítězství“ se ale dočkala až o pět let později s filmem Striptýz. Za komedii pro dospělé inkasovala 12,5 milionu dolarů, což zní udělalo nejlépe placenou filmovou herečku té doby. O rok později jí nepomohlo ani oholení hlavy, ani režisér Ridley Scott. Titul Nejhorší herečka si odnesla za svůj výkon ve filmu G.I. Jane, kde si zahrála vojenskou důstojnici, která podstoupí výcvik do speciálního oddílu americké armády. To poslední vítězství se datuje do roku 2004. Role bývalého andílka ve filmu Charlieho andílci: Na plný pecky jí evidentně nesedla. Ostatně, nebyla v tom sama.

6. Ben Affleck (4 „vítěztví“, 11 nominací)

Ben Affleck, Jennifer Lopez ve filmu Láska s rizikem / Gigli
© Facebook tvůrce
Ben Affleck byl a stále často je kritiky označován jako nepříliš talentovaný herec. Jalový, nevýrazný, bez emocí. Tuhle svou pověst se mu povedlo napravit filmy Zmizelá a Argo. Za druhý zmíněný získal nominaci na svého druhého Oscara v kategorii Nejlepší herec (první byl za roli ve filmu Dobrý Will Hunting). Několika filmy ale tento názor ještě více podpořil. Jde o snímky DaredevilVýplata a Láska s rizikem, ve kterém si zahrál se svou tehdejší partnerkou Jennifer Lopez a byl z toho jeden z největších kasovních propadáků vůbec. Film nevydělal ani na jejich honoráře. Zatím poslední Zlatou malinu získal společně s Henrym Cavillem za film Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti, a to za Nejhorší spolupráci na plátně.

5. Paris Hilton (5 „vítězství“, 5 nominací)

Paris Hilton ve filmu Dům voskových figurín / House of Wax
© Screenrant
Většina herců z našeho žebříčku se dokázala vykoupit alespoň nějakým svým povedeným filmem. To se ale nedá říct o Paris Hilton, u které se vlastně ani o herectví mluvit nedá. S úspěchem proměnila všech svých pět nominací ve vítězství, a to včetně té za Nejhorší herečku desetiletí v letech 2000 – 2009. A které filmy jí tuto slávu přinesly? Dům voskových figurínKráska a ošklivka a Repo! The Genetic Opera. Hilton se nebála vyzkoušet i spoustu jiných povolání. V žádném ale neměla valný úspěch. Plnit stránky bulváru jí šlo skvěle, ale i to se zřejmě v posledních letech okoukalo.

4. Eddie Murphy (5 „vítězství“, 11 nominací)

Eddie Murphy ve filmu  / Doctor Dolittle
© Facebook tvůrce
Eddie Murphy je jediným hercem v žebříčku, který vyhrál Zlatou malinu za Nejhoršího herce, Nejhoršího herce ve vedlejší roli a Nejhorší herečku ve stejném roce a za stejný film. Murphy si v Norbitovi zahrál hned několik rolí a ani jedna evidentně nestála za moc. Komedie z roku 2007 byla naprosto zničena kritikou. Herec byl také označen jako Nejhorší herec desetiletí v období let 2000 – 2009, stejně jako Paris Hilton ve své kategorii. V roce 2019 získal Malinovou cenu vykoupení za film Dolemite Is My Name, ve kterém hraje talentovaného Rudyho Raye Moora, o kterého nestojí Hollywood, a tak natočí černošský film Dolemite.

3. Adam Sandler (5 „vítězství“, 17 nominací)

Adam Sandler ve filmu Jack a Jill / Jack and Jill
© Falcon
Myslím, že většina z vás čekala Adama Sandlera v žebříčku ještě o kousek výš. V posledních letech natočil tento komik tolik nepříliš povedených filmů, že bylo možné jen hádat, kolik Zlatých malin jaký z nich dostane. Sandlerovu spanilou jízdu započal film Velký táta z roku 1999, za který získal titul Nejhoršího herce. Absolutním fiaskem byla jeho deset let stará komedie Jack a Jill, která posbírala celkem 12 nominací a sám herec si odnesl ocenění pro Nejhoršího herce, Nejhorší filmový pár a Nejhorší herečku. I Adama Sandlera může hřát u srdce Malinová cena vykoupení. Film Drahokam z roku 2019 sleduje osudy zadluženého klenotníka, který riskuje vše, aby se udržel nad vodou.

2. Sylvester Stallone (8 „vítězství“, 24 nominací)

Sylvester Stallone, Dolly Parton ve filmu Kočičí zlato / Rhinestone
© Facebook tvůrce
Rekordní počet nominací na Zlatou malinu má Sylvester Stallone, a to celkem 24. Stallone získal své první vítězství v roce 1985 za film Kočičí zlato, ve kterém hraje newyorského taxikáře, který se stal country zpěvákem. Zní to špatně? Protože to špatné je. Herec byl ale také nominován za své nejslavnější postavy, včetně Johna Ramba a Rockyho Balboa. Ačkoli původní Rocky získal Oscara za Nejlepší film a Nejlepší režii, Stallone si cenu pro nejlepšího herce neodnesl. V roce 2000 byl Stallone dokonce oceněn Zlatou malinou za Nejhoršího herce století.

1. Madonna (9 „vítězství“, 15 nominací)

Madonna, Alan Parker při natáčení filmu Evita / Evita
© BFI
A máme tu vítězku! Královna popu by se určitě měla držet zpěvu a nefušovat do hereckého řemesla. Skoro každý její herecký výkon je podle Nadace ceny Zlatá malina katastrofou. Svou první Zlatou malinu získala v roce 1987 za film Shanghai Surprise, o rok později si k ní mohla přidat další za snímek Who's That Girl. Držitelka několika ocenění na poli hudebního průmyslu se ale nevzdala a štěstí pokoušela dál. Tělo jako důkaz, Čtyři pokoje, Příští správná věc, Trosečníci, Dnes neumírej. Další proměněné nominace za Nejhorší herečku, které ale doplnil Zlatý glóbus za Nejlepší herecký výkon v muzikálu Evita z roku 1996.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY