Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 1. 1. 2021 - 7. 1. 2021

TV tipy: Vlastník Meky hledá psí ostrov a ocitá se v zemi bez zákona

Vydáno: 01.01.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Eclectic Pop

Rok 2021 v televizních programech odstartuje několika opomíjenými počiny a zajímavými premiérami. Tou nejlákavější určitě bude oceňované komediální drama Vlastníci, nechybí ale ani dokument Meky nebo animák Psí ostrov.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Meky (pátek 1. 1., ČT2, 20.00 - 21.20 / sobota 2. 1., 15.30 - 16.50)

Plakát filmu  / Meky
© Červený koberec
Česko-slovenský dokument se pokouší představit osobu hitmakera a úspěšného hudebníka Miroslava Žbirky. Režisér a spoluscenárista Šimon Šafránek v něm však potěší vesměs jen muzikantovy fanoušky, protože ti ostatní se dozví jen kusé informace, z nichž příliš moudří nebudou. Jeho největší devízou tak zůstává celková dynamika, protože i díky vzácným archivním záběrům a fotografiím a minimu tzv. mluvících hlav je snímek svižný, nápaditý a baví po celou dobu. K tomu přispívá i sám hlavní hrdina, který vše glosuje se svým příjemným anglickým klidem a inteligentním humorem, nechybí ani jeho největší hity. Jediná škoda je, že neveselé momenty jeho života a konflikt s kapelníkem Lacem Lučeničem jsou pouze naznačeny, nic z nich nevyplyne a příliš se o nich nemluví. O trochu méně pak mrzí určitá zkratkovitost a snaha pojmout na malé ploše celou kariéru, což je nemožné. Novoroční medailon československé legendy, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Některé archivní záběry viděl Žbirka poprvé v životě až při sledování filmu.

Originální trailer filmu Meky
Najednou jsme rodina (Instant Family) (pátek 1. 1., Prima, 20.15 - 22.45 / sobota 2. 1., Prima Cool, 14.45 - 17.15 / neděle 3. 1., Prima, 16.20 - 18.52)

Plakát filmu Najednou jsme rodina / Instant Family
© IMDb
Tři roky staré komediální drama se tuzemským kinům zcela vyhnulo, což je při zpětném pohledu škoda. Režisér a spoluscenárista Sean Anders v něm sice neohromí příběhem, který je od prvních minut předvídatelný a plný klišé, podařilo se mu v něm ale zkombinovat určitou nadsázku, nadhled a lehkost, které jsou znát z každého záběru, navíc umně vybalancoval humor s vážnými momenty, které se vzájemně nepřebíjí. K tomu přidal i velmi příjemnou a pohodovou atmosféru, svižné tempo a na žánr relativně zdařilý soundtrack. Titulní role si vychutnali Mark Wahlberg a Rose Byrne, které kromě velmi dobře vybraných a neotravných dětských představitelů doplnili třeba Octavia Spencer nebo Joan Cusack. Kdyby tvůrce chvílemi nevolil příliš zběsilý střih a v závěru prvoplánově netlačil na emoce, mohl být celkový dojem ještě o něco lepší. Nenáročná novoroční podívaná.   

Zajímavost: Film byl inspirován událostmi ze života samotného autora.

Oficiální trailer filmu Najednou jsme rodina / Instant Family
Amundsen (Amundsen) (pátek 1. 1., ČT2, 21.20 - 23.25 / neděle 3. 1., 15.45 - 17.50)

Český plakát filmu Amundsen / Amundsen
© Facebook tvůrce
Koprodukční dobrodružné drama, na němž se podíleli i tuzemští tvůrci, trochu klame tělem. Vzhledem ke jménu hlavního hrdiny slibuje podívanou plnou exotických dálek a napínavých výprav, režírující Espen Sandberg se v něm ovšem vydal trochu jinou cestou. Chtěl totiž legendárního objevitele představit široké veřejnosti a tak se zaměřil na jeho nelehký soukromý život a dlouhé polární cesty výrazně upozadil. To je na jednu stranu dobře, protože intimní portrét je komornější a odhaluje, že život s objevitelem nebyl vůbec jednoduchý a on sám se mnohdy sám v sobě nevyznal. Na tu druhou se ale tvůrce obral o možnost atraktivní zápletky a krásných záběrů nekonečné krajiny, což mnohé zklame, protože zvolil dost pomalé tempo a po celou trochu přetaženou stopáž se mu nepodařilo najít ten správný náboj, kterým by diváka strhl. I vzhledem k chybějícím a záměrně potlačeným emocím tak sledování není úplně jednoduché. Dojem částečně napraví velmi dobrá kamera, solidní výprava a výborný Pål Sverre Valheim Hagen v titulní roli. Trochu netradiční novoroční tip.  

Zajímavost: Sandberg spolupracoval při natáčení s muzeem v Oppegardu, kde jsou vystaveny Amundsenova loď a jiné artefakty.

Český trailer filmu Amundsen / Amundsen
Marley a já (Marley & Me) (sobota 2. 1., Nova, 17.15 - 19.30 / pondělí 4. 1., 09.00 - 11.10)

Plakát filmu Marley a já / Marley & Me
© IMP Awards
Třináct let staré komediální drama dodnes patří k nejlepším filmům se zvířaty minimálně v posledních dvaceti letech. Režírující David Frankel totiž dostal k dispozici poměrně dobrý příběh, který vychází z knihy Johna Grogana, je sice plný klišé a značně předvídatelný, nedrží se ale typické šablony podobných žánrovek a na pozadí klasických dobrodružství rodiny, která si pořídila psa, vypráví o hluboké manželské krizi, které právě zvíře může pomoci. Podařilo se mu vyladit hodně příjemnou atmosféru a velmi dobře vypointoval většinu vtipných momentů, které naštěstí stojí na decentním a chytrém humoru. V tomto kontextu pak ani nevadí, že celistvý příběh tu neexistuje a střídají se pouze scénky, které jsou ale jako okoukané ze života. Vedle neodolatelně roztomilého psího hrdiny zaujmou velmi dobří Owen Wilson a Jennifer Aniston v titulních rolích, kterým výtečně sekundují především Eric Dane a Alan Arkin, objeví se ale i Kathleen Turner. Jen si tvůrci mohli odpustit naprosto zbytečně a lacině prvoplánový závěr, který není ničím jiným než těžkým útokem na divácké emoce. Odpolední podívaná pro celou rodinu. 

Zajímavost: Marleyho hrálo celkem dvaadvacet psů.

Originální trailer filmu Marley a já / Marley & Me
Vlastníci (sobota 2. 1., ČT1, 20.05 - 21.40)

Plakát filmu  / Vlastníci
© Facebook tvůrce
Tuzemské komediální drama, které předloni slavilo velký úspěch u diváků, vychází ze stejnojmenné divadelní hry Jiřího Havelky, který ji sám zrežíroval a odnesl si Českého lva a Cenu české filmové kritiky za scénář. Právě ten je naprosto stěžejní, protože je odpozorovaný a těm, kteří podobnou schůzi nezažili, bude připadat strašlivě vtipný a těm, kteří se jí naopak alespoň jednou účastnili, až děsivě reálný. Je tedy pravda, že vzhledem k tomu, že se vše odehrává v jedné místnosti, nebyly filmařské prostředky zásadně potřeba, nicméně tempo je poměrně svižné, kamera solidní a střih relativně klidný. Občasné zakolísání vůbec nevadí, protože humor je inteligentní a divákovi se příliš nepodbízí, navíc si tvůrce dal záležet na výtečném obsazení, které bylo naprosto stěžejní. Září v něm především Českými lvy oceněné Tereza Ramba a Klára Melíšková, které pak doplňují na stejnou cenu nominovaní Jiří LábusDagmar Veškrnová-HavlováPavla TomicováVojtěch Kotek a David Novotný, nechybí ani Stanislav MajerLadislav Trojan nebo Ondřej Malý. Jeden z těch lepších domácích počinů posledních let, s čímž ale naše recenze úplně nesouhlasí.

Zajímavost: Kotek kvůli filmu výrazně přibral, po natáčení prý shodil sedmnáct kilo.

Oficiální trailer filmu Vlastníci
Psí ostrov (Isle of Dogs) (sobota 2. 1., Prima Cool, 20.15 - 22.20 / neděle 3. 1., 15.10 - 17.15)

Český plakát filmu Psí ostrov / Isle of Dogs
© Facebook tvůrce
Dobrodružný loutkový snímek je dost svérázný, protože za ním stojí režisér a scenárista Wes Anderson. Právě jeho jméno je naprosto klíčové pro celkové chápání a hodnocení, které bude rozhodně dost odlišné. Jeho pravověrní fanoušci budou nejspíše zklamaní, protože pro něj typická hravost tu sice nechybí, je ale dost upozaděna a ani příběh není tak vtipný a sofistikovaný, jak jsou zvyklí, navíc jim bude připadat povrchní a přímočarý. Ti, kteří ho naopak neznají, nebo jeho tvorbě příliš neholdují, budou překvapeni tím, jak je tempo svižné a příběh, který otevírá přece jen až moc témat, nedává odpovědi na vše a místy nikam nemíří, je nápaditý a netradiční. Všichni se ale shodnou na tom, že animace je i přes záměrnou nedokonalost úchvatná a nezískává si prvoplánovou pozornost přehnanou barevností, situování příběhu do Japonska je výtečný nápad a všechny postavy jsou komicky absurdní. Určitý naznačený společenský přesah asi také nikoho neurazí. Dvojnásob pak může mrzet, že snímek bude uveden s dabingem, protože původní hlasové obsazení je exkluzivní. Osobitý tip pro celou rodinu na víkendový večer, o němž více prozradí naše recenze.  

Zajímavost: Psí srst byla vyrobena z vlny lamy alpaky.

Oficiální český trailer filmu Psí ostrov / Isle of Dogs
Čas smyslnosti (Restoration) (neděle 3. 1., ČT1, 23.15 - 01.10)

Plakát filmu Čas smyslnosti / Restoration
© Pinterest
Historické drama z poloviny devadesátých let u nás není tolik známé a bylo zcela zastíněno podobnými žánrovkami. A je to škoda, protože režírující Michael Hoffman, který v něm adaptoval román Rose Tremain, se v něm spolehl na precizní a po všech stránkách věrnou atmosféru Anglie sedmnáctého století, kterou zachycuje bez příkras a neidalizuje ji. Nejvíce upoutají opulentní výprava a kostýmy, které se po zásluze dočkaly Oscara, neboť jsou opravdu nádherné a velkolepé. Celek dotváří i krásná hudba Jamese Newtona Howarda a důležitá je pochopitelně i nádherná kamera. Ačkoli příběh není nijak originální a nevyvaruje se určitých klišé, body sbírá tím, že se nevyhýbá nepříjemným a temným věcem, čímž působí realističtěji. V titulní roli uchvátí Robert Downey Jr., jehož doplňují mimo jiné Sam NeillDavid ThewlisMeg RyanIan McKellen nebo Hugh Grant. Příjemný dojem pokazí snad jen přeslazený a ne úplně se hodící závěr. Pozapomenutá záležitost na konec týdne. 

Zajímavost: Románová předloha česky vyšla pod názvem Navrácená minulost.

Oficiální trailer filmu Čas smyslnosti / Restoration
Země bez zákona (Lawless) (pondělí 4. 1., ČT2, 21.45 - 23.40)

Český plakát filmu Země bez zákona / Lawless
© Bontonfilm
Devět let staré kriminální drama je naprosto precizní a i přes vysoké hodnocení poměrně nedoceněnou záležitostí. Režírující John Hillcoat v něm spojil síly se scenáristou Nickem Cavem, který převedl na plátno předlohu Matta Bonduranta a tato spolupráce se ukázala jako skvěle fungující. Dobová atmosféra je naprosto výtečná a pomáhá jí i typicky potemnělá hudba samotného scenáristy, příběh je výborně vypointován a skvěle vymyšlený a závěrečná přestřelka fascinující. K tomu se přidává i skvělá výprava. Uhrančivý výsledek pak na ještě vyšší úroveň posouvají excelentní herecké výkony, které podávají famózní Tom Hardy, velmi dobrý Shia LaBeouf, skvělá a sexy Jessica Chastain, Mia Wasikowska, záporáka si pak vychutnal slizký Guy Pearce, v menší roli se objeví i Gary Oldman. Výtečný počin, který ale určitě zcela nesedne každému. Detaily hledejte v naší recenzi.

Zajímavost: LaBeouf kvůli roli přibral osmnáct kilogramů.

Český trailer filmu Země bez zákona / Lawless
Majster kat (pondělí 4. 1., ČT art, 23.15 - 01.00)

Plakát filmu  / Majster kat
© Terryhoponozky
Československé historické drama z druhé poloviny šedesátých let do značné míry klame tělem. Podle názvu by totiž mnozí čekali temnou a depresivní podívanou, úplně tomu tak ale není. Režisér a scenárista Paľo Bielik v něm tedy dobové reálie zcela neopomíjí a opírá se o vynikající výpravu a kostýmy, nádhernou kameru a syté technicolorové barvy, výbornou hudbu a hodně zajímavou atmosféru, v níž silně rezonuje období turecké nadvlády. Nikoho ani nepřekvapí velmi dobrý a silný příběh s propracovanými a údernými dialogy. Co už by ale jeden u podobného filmu nečekal, je značná porce humoru a nadsázky, která dělá z výsledku ještě lepší záležitost. Některé situace jsou totiž až montypythonovsky absurdní, ukrutně vtipné a nešetří se ani nečekanými, o to ale skvělejšími hláškami. Vrcholem je pak herecké obsazení, jemuž dominuje trojice Vlado MullerŠtefan Kvietik a Peter Debnár, které výtečně přihrávají i Emília Vášáryová nebo František Dibarbora. Zoufale opomíjený klenot Československé nové vlny. 

Zajímavost: Debnára předaboval Marián Labuda.

Ukázka z filmu není dostupná.

Mejdan v Las Vegas (What Happens in Vegas) (úterý 5. 1., Nova, 20.20 - 22.05)

Plakát filmu Mejdan v Las Vegas / What Happens in Vegas
© JoBlo.com
Romantická komedie ze druhé poloviny nového milénia není absolutně ničím výjimečná a je typickou nenáročnou jednohubkou. Režírující Tom Vaughan v ní spoléhal na absolutní jistotu a od počátku jel podle tradiční žánrové šablony. To tedy znamená, že od úvodních minut je jasné, jakým směrem se klišovitý a předvídatelný příběh bude ubírat, naštěstí dal přednost relativně vkusnému humoru, který nikoho neurazí, a i když je zoufale prvoplánový, při nižších nárocích pobaví. To platí zejména pro první polovinu snímku, která je svižnější, o něco nápaditější a vtipnější, v té druhé už se přece jen objeví pár nudných momentů a všechny osudy se musí uzavřít, což neumožňuje přílišný odklon od očekávaného průběhu. Na lehkém nadprůměru tak výsledek udržuje především obsazení, v němž titulní role ztvárnili obstojný Ashton Kutcher a stárnoucí, ale pro mnohé stále sexy Cameron Diaz, které doplnili kupříkladu Treat WilliamsRob CorddryLake Bell nebo Zach Galifianakis. Oddechová podívaná.

Zajímavost: Ústřední herecký pár byl nominován na Zlatou malinu, stejné "výsady" se dostalo i samotné Diaz.

Oficiální trailer filmu Mejdan v Las Vegas / What Happens in Vegas

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů (13.04.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje (10.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Válka Roseových se dočká remaku (03.04.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce (16.03.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Motorkáři (06.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Nezlomní (01.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Od dokumentu o Vémolovi Karlos lze očekávat otevřenost jen v rámci mezí (29.01.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)


PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe