TV tipy: Hodinářův učeň navštěvuje dámský klub

Vydáno: 25.12.2020 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Parade

Poslední televizní nabídka roku 2020 není v ničem zásadní a spíše jede v módu otřepaných repríz a svátečních jistot. Jednou z mála výjimek je premiérové zařazení relativně nové tuzemské pohádky Hodinářův učeň.
Hodinářův učeň (pátek 25. 12., ČT1, 20.10 - 21.50)

Plakát filmu  / Hodinářův učeň
© Facebook tvůrce
Tuzemská pohádka z loňského roku se snaží být jakýmsi kompromisem mezi klasickou a takřka dogmatickou podobou žánru a trochu moderním pojetím. Režisérka a scenáristka Jitka Rudolfová se v ní opírala především o velmi vydařenou vizuální stránku a výpravu, které působí velkolepě, i když jejich lacinější původ prozradí nedokonalé digitální efekty. Funguje i atmosféra, která je příjemně potemnělá a ne tak bezstarostná, jak jsou diváci zvyklí a ti nejmenší by možná mohli být trošičku vyděšení. Potěší taktéž velmi dobře zvolené lokace, které i díky krásné kameře vypadají hodně malebně a vše dotváří výborná hudba. Malinký problém přichází s titulním příběhem, který je lehce zkratkovitý a dost často v něm chybí motivace postav, které navíc neprojdou potřebnou proměnou. Na druhou stranu ale nejsou tak pasivní a dojem zlepšuje relativně chytrá a nečekaná pointa. V obsazení nejvíc upoutá záměrně přehrávající Jana Plodková, kterou doplňují třeba Viktor PreissJaroslav Plesl nebo Václav Neužil, titulní role nicméně sehráli méně známí a ne úplně výrazní Michael Balcar a Dana Droppová. Příjemné osvěžení poněkud zatuchlého a oblíbeného žánru, což potvrdí i naše recenze

Zajímavost: Neužil musel kvůli roli trochu zhubnout.

Originální trailer filmu Čarodějův učeň
Zvonilka: Tajemství křídel (Secret of the Wings) (sobota 26. 12., Nova, 06.15 - 07.30 / úterý 29. 12., Nova Cinema, 06.00 - 07.05)

Český plakát filmu Zvonilka: Tajemství křídel / Secret of the Wings
© Falcon
Osm let stará animovaná podívaná je už čtvrtým filmem, v němž účinkuje oblíbená víla. Režijní duo Peggy Holmes a Roberts Gannaway proto už počítá se znalostí stěžejních hrdinů a nijak je nepředstavuje. To je v tomto případě nejspíše dobře, protože je tím pádem čas jen na to nejpodstatnější a tvůrci se tak mohou soustředit na hodně slušnou animaci, poměrně příjemný humor a kouzelnou atmosféru, která nadchne i většinu dospělých. Ti se samozřejmě musí připravit na velmi jednoduchý příběh, v němž prakticky není žádný konflikt a vše se rychle vyřeší. Stopáž je naštěstí střídmá a celkové ladění není tak infantilní, takže se nikdy nedostaví vyslovená nuda a vše příjemně plyne. Plusem budiž i zdařilý hudební doprovod, který se nesnaží být jen rutinou, ale je na něm znát pár nápadů. Ideální sváteční záležitost pro celou rodinu, jen vysílací čas není úplně komfortní. 

Zajímavost: Dlouho zvažovaný název filmu zněl Tinker Bell and the Mysterious Winter Woods.

Český trailer filmu Zvonilka: Tajemství křídel / Secret of the Wings
Chobotnice z II. patra (neděle 27. 12., Nova, 09.10 - 11.00 / pondělí 28. 12., Nova Cinema, 07.00 - 08.45)

Plakát filmu  / Chobotnice z II. patra
© kfilmu
Komediální sci-fi z druhé poloviny šedesátých let je jedním z důkazů, že v období normalizace u nás vznikaly obstojné až velmi dobré dětské filmy. Režisér Jindřich Polák v ní vycházel z knižní předlohy Oty Hofmana, který sám napsal scénář a spolehl se právě na samotný příběh, který má nápad, sofistikovaný a inteligentní humor a velmi svěží tempo. Pak stačilo dodat už jen bezstarostnou letní atmosféru a výbornou hudbu Angela Michajlova. Po více než třiceti letech potěší, že triky jsou na vysoké úrovni a v rámci možností nepůsobí směšně, tudíž i odrostlejší diváci ocení vzhled dvou legendárních "formeláků". V titulních rolích se představí Pavel ZedníčekDagmar Veškrnová-HavlováMilan Šimáček a Žaneta Fuchsová, ty pak doplňují třeba Boris RösnerMiroslav MacháčekJosef Bláha nebo Oldřich Kaiser. Je to sice občas hodně naivní a zub času je v určitých momentech dost znát, není to ale tak zásadní. Pro mnohé nostalgický tip.

Zajímavost: Film se natáčel v Portugalsku.

Ukázka z filmu Chobotnice z II. patra
Prachy v prachu (Pour cent briques t’as plus rien) (neděle 27. 12., ČT2, 22.25 - 23.50 / úterý 29. 12., 01.55 - 03.15)

Plakát filmu Prachy v prachu / Pour 100 briques t'as plus rien...
© archives80
Nejen u nás prakticky neznámá francouzská komedie z počátku osmdesátých let byla postupem času zastíněna mnohem slavnějšími kousky, rozhodně je to ale škoda. Režisér a spoluscenárista Édouard Molinaro v ní adaptoval divadelní hru Didiera Kaminky, což znamená, že primární pozornost je upřena na dialogy. Ty jsou velmi dobře vypointované a napsané, ruku v ruce s nimi jde sice jednoduchý, ale dost atraktivní a chytře vymyšlený příběh s hodně originální a nečekanou pointou. Humor je většinou inteligentní a trefný, salvy smíchu se ale nekonají, protože o ně se tvůrci ani nesnaží, neboť baví decentně a hodně příjemně. K dobrým dojmům přispívají i svěží tempo a střídmá stopáž. Naprosto klíčové bylo pochopitelně obsazení titulních rolí, které se povedlo na výbornou, jelikož je ztvárnili Daniel AuteuilGérard Jugnot a Anémone. Jen si možná mohli autoři odpustit zbytečně moc sexuálních narážek a scének, které s dějem nemají tolik společného a humor v nich moc nefunguje. Zapomenutá záležitost na konec svátečního týdne.

Zajímavost: Ve své domovině měl snímek premiéru 12. května 1982.

Originální trailer filmu Prachy v prachu / Pour cent briques t’as plus rien
Lucie, postrach ulice (pondělí 28. 12., Prima, 09.10 - 10.50 / středa 30. 12., Prima Max, 09.40 - 11.20)

Plakát filmu  / Lucie, postrach ulice
© aukcni-galerie.cz
Normalizační komedie patří k velmi populárním záležitostem, které příliš nezestárly a ocení je i dnešní mládež. Režírující Jindřich Polák se v ní spojil s autorem literární předlohy Otou Hofmanem, který napsal scénář, a natočil hodně příjemnou záležitost, která funguje především kvůli společné produkci s tehdejším Západním Německem. Díky ní totiž řada věcí ve své době působila exoticky až nereálně, dnes je ale zcela běžná. Výsledek by ale pochopitelně byl jen poloviční bez velmi dobrého, i když prostého příběhu, chytrého humoru a naprosto pohodové atmosféry, která během pár minut vrátí všechny do dětství. I v tomto případě platí, že triková stránka je na vysoké úrovni a i dnes působí velmi obstojně a z "formeláků" znovu dělá sympatické a vtipné hrdiny. V titulní roli exceluje Žaneta Fuchsová, kterou doplňují třeba Daniela KolářováJaromír HanzlíkJiří Pleskot nebo Hana Maciuchová. Když se divák smíří s určitou naivitou, nebude mít de facto co podstatného vytýkat. Další nostalgický tip. 

Zajímavost: Ve filmu debutovala Mahulena Bočanová.

Televizní spot filmu Lucie, postrach ulice
Dámský klub (Book Club) (pondělí 28. 12., Prima, 22.00 - 00.15)

Český plakát filmu Dámský klub / Book Club
© Facebook tvůrce
Dva roky staré komediální drama sice ničím zásadně neohromí, nikoho ale vysloveně neurazí. Debutující režisér a začínající scenárista Bill Holderman v něm spoléhá na absolutní diváckou jistotu a opírá se o těžce předvídatelný a nijak překvapivý příběh. Ten naštěstí poměrně funguje a nikdy nesklouzne k trapnosti, což by každý vzhledem k ústřednímu tématu očekával, což je asi jeho největší klad. Hodně příjemný je i humor, který je místy inteligentní, potěší i decentní atmosféra, zdařilý soundtrack a nekýčovitá romantická linie. Většinu nedostatků ale kompenzuje výtečné obsazení, v němž hrají prim Diane KeatonJane FondaCandice Bergen a Mary Steenburgen, kterým zdatně sekundují kupříkladu Andy GarcíaCraig T. NelsonDon Johnson nebo Richard Dreyfuss. Jen škoda, že výsledek není výraznější. Nenáročná podívaná. 

Zajímavost: Role pro Keaton a Fondu byly psány přímo jim na tělo.

Český trailer filmu Dámský klub / Book Club
Kašpárek (Le guignolo) (pondělí 28. 12., ČT2, 22.50 - 00.35)

Plakát filmu Kašpárek / Le guignolo
© unifrance.org
Francouzsko-italský počin z raných osmdesátých let doplácí na to, že neví, zda chce být komedií, nebo akční podívanou. Režírující Georges Lautner v první třetině láká především na komedii, protože rozehrává naprosto bláznivou a místy hodně bizarní zápletku, která nedává moc smysl, je ale poměrně vtipná. Posléze ale zvážní a pokouší se o seriózní akční snímek, který prokládá humornými scénkami, ty ale fungují jen občas a vzhledem k neexistujícímu příběhu, který je sledem různých epizod, se výsledek trochu táhne, je značně nevyrovnaný a občas i dost nudný. Na lehkém nadprůměru ho udržují výborné a nápadité akční scény a strhující a jako vždy charismatický Jean-Paul Belmondo v titulní roli, jemuž solidně přihrávají například Michel GalabruGeorges GéretMirella D'Angelo nebo Pierre Vernier. Tip hlavně pro fanoušky oblíbeného evropského herce. 

Zajímavost: Vůbec poprvé se v tomto filmu objevilo použití zbraně s laserovým zaměřovačem.

Originální trailer filmu Kašpárek / Le guignulo
Yeti: Ledové dobrodružství (Smallfoot) (úterý 29. 12., Nova, 20.20 - 21.55)

Český plakát filmu Yeti: Ledové dobrodružství / Smallfoot
© Facebook tvůrce
I v tuzemských kinech se před dvěma lety objevilo animované dobrodružství, které cílí především na dětského diváka. Režisér a spoluscenárista Karey Kirkpatrick, jemuž s režií vypomohl debutant Jason Reisig, se v něm spoléhal zejména na docela originálně pojaté prostředí zimních Himalájí, ne tak dokonalou, ale skvěle fungující animaci, svižné tempo, poměrně sympatické hrdiny a relativně vydařené vtipy a gagy, které jsou ale přece jen místy zbytečně infantilní. Tentokrát se vydařila i hudební stránka, která je plná nápaditých, avšak nikoliv kýčovitých a otravných písní, ty navíc posouvají děj dál, což se u podobných žánrovek zase tak často neděje. Je ale třeba počítat s extrémně jednoduchým a předvídatelným příběhem, který stojí na až nepříjemně tlačeném poselství, které se zdůrazňuje každou chvíli. Namlsanějším divákům pak může vadit i již zmíněná vizuální stránka, na níž je znát technicky horší původ animace. Neškodný tip pro celou rodinu. 

Zajímavost: Příběh vychází z nepublikované dětské knihy Yeti Tracks Sergia Pablose.

Oficiální český trailer filmu Yeti: Ledové dobrodružství / Smallfoot
Seber prachy a zmiz (Take the Money and Run) (úterý 29. 12., ČT art, 21.35 - 23.00)

Plakát filmu Seber prachy a zmiz / Take the Money and Run
© Facebook tvůrce
Komedie z konce šedesátých let je režijním debutem Woodyho Allena, který v něm zpracoval svůj vlastní scénář a zahrál si hlavní roli. Že jde o prvotinu, je znát především na určité rozháranosti snímku, protože gagů, satirických vtipů a skečů je přehršel, ne všechny ale fungují, jak mají a někdy se zbytečně přebíjí a nenechají diváka užít si povětšinou dost absurdní pointu. Příběh jako takový tu neexistuje, protože jde o sled různých scének, v nichž toho chtěl autor vyjádřit co nejvíc, bohužel se ale také dost často opakuje. Vzhledem k velmi krátké stopáži a svižnému tempu, to ale tolik nevadí, protože vše dojde divákovi až zpětně. Pokud navíc některý z nich zná autorovy literární povídky, bude se bavit ještě víc, protože tento počin jim je údajně nejblíž z celé jeho bohaté filmografie. Kromě něj se pak ve velmi dobrém obsazení objeví třeba i Janet MargolinMarcel HillaireJacquelyn Hyde nebo Lonny Chapman. Zamrzí snad jen to, že v závěru snímek ztrácí dech. Pro mnohé mezisváteční tip týdne.   

Zajímavost: Allen chtěl původně točit černobíle a podtrhnout tak polodokumentární styl, producenti mu to ale nedovolili.

Oficiální trailer filmu Seber prachy a zmiz / Take the Money and Run
Dědečkem proti své vůli (středa 30. 12., Prima, 14.45 - 16.55)

Plakát filmu  / Dědečkem proti své vůli
© Filmový přehled
Protektorátní komedie je značně opomíjená a tím pádem i méně známá. A asi se není co divit, protože není ničím výrazná a zub času na ní zapracoval opravdu hodně. Režisér a scenárista Vladimír Slavínský v ní do filmové podoby převedl divadelní hru Františka Zavřela, takže je jasné, že prim hrají opět dialogy. Ty ale v tomto případě nejsou tak vtipné a někdy působí dost toporně a strojeně, což ale může být dáno i samotným příběhem, který není ničím víc než tzv. červenou knihovnou a je zbytečně přeslazený. Romantická linie sice funguje, je ale tím pádem příliš kýčovitá a ne zcela uvěřitelná. Vzhledem k dějinným okolnostem se ale autorovi podařilo do výsledku propašovat silně národní podtext v podobě oslavy českého průmyslu a šikovných rukou, což je chvályhodné. Spolehnout se mohl na obsazení, v němž hraje prim Oldřich Nový, jemuž zdatně sekundují mimo jiné Raoul SchránilFerenc FuturistaAntonie Nedošinská nebo Věra Ferbasová. Trochu naivní podívaná pro tolerantnější diváky. 

Zajímavost: Snímek měl premiéru 4. srpna 1939.

Ukázka z filmu Dědečkem proti své vůli


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY